در سال 1985 میلادی آمریکا توافقنامه پلازا را با شماری از کشورها نظیر آلمان، ژاپن، فرانسه و انگلستان امضا کرد تا به این شکل بتواند دلار را در سامانه مالی جهان بی همتا کند آن دوران شاید آمریکا توانست به چنین هدفی دست یابد اما امروز با قدرتمندتر شدن ارزهایی نظیر یورو، یوان و ین دیگر نمی تواند به چنین هدفی دست یابد و برعکس اقدامات واشنگتن می تواند سبب جنگ ارزی شود که به هیچ وجه برای دلار مساعد نخواهد بود.
«لونگ خوانگ» از کارشناسان امور اقتصادی آکادمی چین می گوید دلار دیگر نمی تواند قدرت برتر سامانه مالی دنیا باشد اگر نبرد میان ارزها شدت گیرد و آمریکا به یکه تازی هایش ادامه دهد، آن زمان دلار روز به روز قدرت سلطه جویانه خود را از دست خواهد داد.
وی تصریح کرد آمریکا برای کاستن از مازاد تجاری دیگر کشورها در برابر واشنگتن یا نرخ بهره را کاهش می دهد و یا علیه آنها تعرفه وضع می کند با این وصف نتوانسته است اقتدار دلار را به مانند دوران امضای توافقنامه پلازا برگرداند زیرا شرایط روز جهان تغییر کرده است.
در همین حال بررسی ها نشان می دهد که دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا در جریان دفاع از کاهش نرخ بهره بانکی، تلاش زیادی کرده است تا ارزش دلار را به شکلی تسعیر کند که قدرت صادراتی آمریکا را افزایش دهد.
در کنار چنین اقداماتی در ماه های گذشته، دولت آمریکا تعرفه های زیادی روی کالاهای وارداتی از کشورهای دیگر بخصوص چین اعمال کرده است که تازه ترین مورد آن اعمال 10 درصد تعرفه روی 300 میلیارد دلار از کالاهای وارداتی از چین است.
ارزش مازاد تجاری چین در برابر آمریکا افزون بر 350 میلیارد دلار است و آمریکا در این شرایط و به یکباره و با این راهبردها قادر به تغییر آن نخواهد بود و هرگز نمی تواند تسلط سامانه مالی جهانی را مانند چند دهه قبل در اختیار بگیرد.
چین به آمریکا و ترامپ هشدار داده است که با کاستن از نرخ بهره و اعمال تعرفه ها دنیا را به جنگ ارزی نزدیک کرده است اما این نبرد برای آمریکا پیروزی نخواهد داشت زیرا وضعیت اقتصادی دنیا دیگر مانند سال 1985 میلادی نیست.
در واقع از دیدگاه کسانی مانند لونگ سیاست تضعیف دلار برای کاستن از کسری تجاری آمریکا در برابر دیگر کشورها به جنگ ارزی می انجامد و نهایتا در درازمدت به سلطه دلار به طور کامل بر سامانه مالی بین المللی پایان داده خواهد شد.
«خه وی جیا» کارشناس مسایل ارزی و رسانه ای اقتصادی در چین می گوید که پکن برای هر شرایطی آماده است وزارت بازرگانی چین اعلام کرده است تعرفه های آمریکا را تلافی خواهد کرد و دیگر دوران اقتدار اقتصادی آمریکا و باج خواهی های آن کشور برای دیگران قابل تحمل نخواهد بود.
این در حالی است که در کنار شکست سلطه دلار بر دنیا، وزارت خارجه چین در بیانیه ای به دولت آمریکا هشدار داده و گفته است که رهیافت تعرفه های سنگین جواب نمی دهد و پکن تسلیم نخواهد شد.
چین گفته است تدابیر بازدارنده در برابر آمریکا اتخاذ خواهد کرد فشارهای حداکثری را تحمل نخواهد کرد و هر اقدامی لازم باشد در برابر واشنگتن در نظر می گیرد و توصیه اش این است که این کشور بجای فشار به صداقت روی آورد.
شکست سلطه دلار طبیعتا راه را برای قوی تر شدن چین و یوان، ارز ملی این کشور فراهم خواهد کرد و در کنار آن ژاپن سومین اقتصاد بزرگ دنیا از ارزش ین حراست خواهد کرد و اروپای یکپارچه با یورو به مصاف دلار خواهد رفت و شرایط امروز نوید بخش پایان دوران درخشش دلار در نظام مالی بین المللی است.
نظر شما