۴ دی ۱۳۹۷، ۱۵:۲۸
کد خبر: 83147149
T T
۰ نفر
تاكید مراجع عظام تقلید و علما برای مبارزه با بی سوادی

تهران- ایرنا- پایگاه اطلاع رسانی دبیرخانه ستاد همكاری های وزارت آموزش و پرورش، به مناسبت تاسیس نهضت سواد آموزی، گزیده ای از سخنان امام راحل، مقام معظم رهبری و دیگر مراجع عظام تقلید و علما را درباره ضرورت مبارزه با بی سوادی منتشر كرد.

به گزارش روز سه شنبه ایرنا در این مطلب آمده است: احادیث نقل شده از پیامبر و اهل بیت علیهم السلام هر كدام تاكید محكمی بر ضرورت آموزش و یادگیری در اسلام است.

* تاكید قرآن و اهل بیت علیهم السلام بر علم آموزی
تاكید بسیار اسلام بر علم آموزی، تا جایی است كه نخستین آیاتی كه بر پیامبر نازل شد، سفارش به خواندن است' اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِی خَلَقَ' بخوان به نام پروردگارت كه جهان را آفرید / سوره علق آیه اول
تحصیل علم از نظر اسلام یك ضرورت مطلق است ، روایت معروف «اطلبوا العلم من المهد الی اللحد؛ ز گهواره تا گور دانش بجوی!» نهج الفصاحه ابو القاسم‏ پاینده ص 218 بیانگر آن است كه علم آموزی، محدودیت زمانی ندارد و نیز حدیث بسیار معروف پیامبر(ص): «طلب العلم فریضه علی كل مسلم و مسلمه؛ علم آموزی بر هر مسلمانی واجب است.» مشكاة الأنوار / ترجمه محمدی ج 1 , ص 263 و دیگر احادیث نقل شده از پیامبر و اهل بیت علیهم السلام هر كدام تاكید محكمی بر ضرورت آموزش و یادگیری در اسلام است.
پیامبر اكرم(ص) دو گروه را در مسجد دید؛ گروهی مشغول عبادت بودند و گروهی سرگرم مذاكره و بحث علمی، آن حضرت گروه دوم را بر عبادت كنندگان ترجیح داد و فرمود: «من برای تعلیم فرستاده شده ام».

*حضرت امام خمینی (ره): ازحوائج اولیه هر ملتی سواد و آموزش است
مایه بس خجلت است در كشوری كه مهد علم و ادب بوده و در سایه اسلام زندگی می‌كند كه طلب علم را فریضه دانسته ‌است، از نوشتن و خواندن محروم باشد.
ما باید در برنامه درازمدت فرهنگ وابسته كشورمان را به فرهنگ مستقل و خودكفا تبدیل كنیم و اكنون بدون از دست دادن وقت و بدون تشریفات خسته كننده برای مبارزه با بی سوادی به طور ضربتی و بسیج عمومی قیام كنیم تا ان شاء الله در آینده نزدیك هر كس نوشتن و خواندن ابتدایی را آموخته باشد.
از جمله حوائج اولیه برای هر ملتی در ردیف بهداشت و مسكن بلكه مهم تر از آنها آموزرش برای همگان است. (صحیفه نور، جلد یازده، ص 161 مورخه هفتم دی 1358)

*مقام معظم رهبری : نهضت سوادآموزی بر بخش عظیمی از مردم حق حیات دارد
آموزش افراد بی سواد و آشنا كردن آنان با علم و دانش حسنه بزرگی است و از این رو نهضت سوادآموزی در كشور ما بر بخش عظیمی از مردم حق حیات دارد زیرا با خدمات ارزنده خود كلید تفكر و فراگیری را به آنان بخشیده است.
رشد و توسعه در یك كشور با استفاده از بازوهای اجرایی با سواد و آگاه به مراتب سهل تر و سریعتر صورت می گیرد. آگاهی روستائیان باسواد به توصیه های كشاورزی و بهداشتی تاثیر مهمی در كار و زندگی آنان دارد و شكوفایی استعدادهای درخشان موجود در روستاها و مناطق محروم كشور در سایه باسوادی و به بركت سواد ممكن خواهد شد. دیدار مسئولان نهضت سوادآموزی با رهبر انقلاب 10/7 /1371

* آیت الله العظمی صافی گلپایگانی: بدون سواد زندگی كردن ممكن نیست
سواد آموزی باب آشنایی با علوم مختلف دنیوی و اخروی است و برای انسان، توفیق عظیمی است كه بتواند كتاب سراسر نور قرآن را بخواند و بواسطه خواندن آن ثواب و اجر فراوان نصیب خود سازد.
هر چند افراد بسیاری بودند كه به واسطه شركت در مجالس وعظ و مراقبت از خویش، به كمالات و درجات بالای معنوی رسیدند ولی اینها از نقش سواد و تحصیل علوم در پیشرفت معنوی انسان كم نمی‌كند.
‌امروزه بدون سواد زندگی كردن ممكن نیست، و معایب و مفاسد بسیاری برای جهل و بی‌سوادی مترتب است در صدر اسلام، رسول اكرم صلی الله علیه و آله و سلم، اسرایی كه سواد داشتند و به چند نفر خواندن و نوشتن را می‌آموختند، آزاد می‌كردند.
سواد‌آموزی یك مكتب است و در این مكتب است كه می‌توان به انسان‌ها اخلاق، قرآن، دین و انسانیت را آموزش داد.

*آیت الله العظمی مكارم شیرازی: افتخار می‌ كنیم تابع مذهبی هستیم كه به سواد آموزی توجه بی شماری دارد
تمام اموال و ثروت ها در سایه سواد علوم اجتماعی و اقتصاد حفظ می‌ شود، چیزی كه پایدار است علم و سواد است ، تعلیم و تعلم از ارزش دوچندانی برخوردار است و خداوند این پیمان را از علمای دین گرفته كه درس بدهند.
در روایتی معروف آمده است كه وقتی معلمی به كودكی بسم الله الرحمن الرحیم را یاد بدهد و او تكرار كند، خداوند چهار برات آزادی از دوزخ را برای معلم و متعلم و پدر و مادر معلم می‌ نویسد و كسانی كه در این مسیر قرار گرفته اند باید خدا را شكر كنند و ما افتخار می‌ كنیم تابع مذهبی هستیم كه این قدر به علم و عالم و سواد آموزی توجه بی شماری دارد.

* آیت الله العظمی نوری همدانی: بی سوادی منشا اصلی كارهای ناشایست در جامعه است
تاسیس نهاد نهضت سواد آموزی به فرمان حضرت امام (ره) یكی از مهمترین بركات انقلاب اسلامی است.
قبل از پیروزی انقلاب اسلامی مردم در ظلمت جهل و بی سوادی به سر می بردند، هر چند آموختن علم و دانش یكی از توصیه های اسلام است، اما این موضوع به فراموشی سپرده شده بود، آمار بی سوادی در ایران خیلی بالا بود، ولی به لطف زحمات و تلاش های انجام شده به وسیله نیروهای شایسته در نظام اسلامی روز به روز بر آمار با سوادان در كشور اضافه می شود و تعداد بی سوادان نیز در حال كاهش است.
علم به مثابه نوری مسیر پیشرفت و سعادت را برای انسان روشن می كند، از این رو هیچ كس بدون دست یافتن به علم و دانش قادر به پیشرفت و تعالی نخواهد بود و بدون شك منشا اصلی كارهای ناشایست و نامطلوب در جامعه جهل و بی سوادی است.

* آیت الله العظمی علوی گرگانی: هدف امام خمینی از تاسیس نهضت سواد آموزی آگاه كردن مردم بود
فلسفه تشكیل سازمان نهضت سواد آموزی به فرمان حضرت امام (ره) ارتقا جامعه به واسطه افزایش هر چه بیشتر تعداد افراد باسواد و آگاه است.
هر چقدر افراد جامعه از سطح دانش و سواد بیشتری برخوردار باشند، در صحنه های مختلف از جمله انتخابات با انتخاب آگاهانه نقش مهم تری را ارتقاء جامعه ایفا خواهند كرد.

* آیت الله حسینی بوشهری: مبارزه با جهل منطق اسلام است
منطق اسلام همواره این است كه علم را در جامعه افزایش دهد و با جهل مبارزه كند تا هیچ بی سوادی در جامعه نباشد ،امام راحل در اوایل انقلاب این موضوع را با تاسی از مبانی اسلام ایجاد كردند زیرا بی سوادی در جامعه اسلامی زمینه ساز بسیاری از ظلم ها و بی عدالتی های می شود.
انصافا كارهای بسیاری انجام شده اما زمین مانده بسیار است و باید تلاش ها را بیشتر كرد به نظر می رسد
راه اندازی اتاق فكر در نهضت سواد آموزی جهت بهره مندی از ابتكارات و خلاقیت ‌های افراد خوش‌فكر جهت شتاب در سوادآموزی یكی از ضرورت های این نهاد با بركت است
در سواد‌آموزی باید نوعی اجبار همراه با تشویق وجود داشته باشد و به هیچ عنوان قابل قبول نیست كودكانی كه در سن تحصیل هستند از آموزش باز بمانند.

* آیت الله اعرافی: ارتقای سواد در جامعه یك حق عمومی و اجتماعی است
حوزه مطالبه گر و پاسخگو، نسبت به امر سواد آموزی و ارتقای سطح توانمندی آحاد جامعه در عرصه های گوناگون آموزشی، معنوی، اجتماعی و سایر عرصه ها حساس است و این كار را متناسب با ظرفیت های خود وظیفه ای مهم تلقی می كند.
بحث ارتقای سواد در جامعه یك حق عمومی و اجتماعی است و این كار ذاتا با ارزش است و از این جهت كه باعث ارتقای جایگاه كشور نیز می شود اهمیت آن دوچندان می شود.
علمی**1883**1440
۰ نفر