به گزارش ایرنا تحولات اخیر در این منطقه از آسیای مركزی و برگزاری نشست هایی میان مقام های چین، پاكستان و افغانستان موید این است كه چین تمایل بیشتری به ورود به این منطقه دارد تا در كنار پر كردن جای خالی آمریكا، مرزهای خود را با افغانستان امن تر كند.
از دیدگاه چین، موضوع افغانستان راه حل نظامی ندارد به طوری كه پكن همیشه با حضور نظامی آمریكا و متحدانش در این كشور مخالفت كرده و راه حل موضوع را رهیافتی سیاسی و مشتمل بر راهكارهای صلح آمیز و گفت و گو دانسته است.
این احتمال می رود كه از حدود 14 هزار نظامی آمریكایی نزدیك به 7 هزار نفر از افغانستان خارج شوند همزمان با این تحول دیپلمات هایی از چین و پاكستان در روزهای اخیر با یكدیگر گفت و گو كرده اند كه احتمالا یكی از موارد مورد رایزنی آنها، خروج آمریكا از افغانستان بوده است.
چین كه دارای روابط بسیار نزدیك در عرصه های مختلف سیاسی، اقتصادی و نظامی با پاكستان است حالا با استفاده از ابزارهای اقتصادی در حال نزدیك شدن به كابل است پكن بر این باور است كه كمك هایش برای برون رفت این كشور از مشكلات اقتصادی، مهم و سودمند است.
وزارت خارجه چین نیز بیانیه ای منتشر كرده است كه بر اساس آن 'وانگ یی' عضو ارشد شورای دولتی و وزیر خارجه چین و 'شاه محمود قریشی' همتای پاكستانی وی در پكن در روز سه شنبه دیدار و درباره آخرین تحولات افغانستان گفت و گو كرده و به اجماع نظر رسیده اند.
بیانیه می افزاید كه دیگر نمی توان بر «رهیافت نظامی» برای حل مساله افغانستان تكیه كرد زمان آن است كه طرفین روی «رهیافت سیاسی» برای برون رفت از این مشكلات و بحران های این منطقه متمركز شوند.
با احتساب این رویداد و با نظرداشت توافقاتی كه دو كشور داشته اند، به نظر می رسد كه با بیرون رفتن آمریكا تصمیم پاكستان و چین این است كه اجماع نظر بیشتری روی تحولات افغانستان داشته باشند و اجازه ندهند خروج نظامیان آمریكایی باعث ناامنی بیشتر در افغانستان شود.
البته هنوز دو كشور به طور مستقیم به خروج آمریكا اشاره نكرده اند اما اعلام نموده اند از این پس ارتباطات مستقیم آنها و همكاری های راهبردی دو طرف افزایش خواهد یافت.
'هوا چون اینگ' سخنگوی وزارت خارجه چین هم دیدار مقام های دو كشور را مورد تایید قرار داده اما حاضر به پاسخگویی به سوالات خبرنگاران درباره طرح موضوع خروج آمریكا از افغانستان در ملاقات مقام های چین و پاكستان نشده است.
چین به هر صورت همیشه امنیت افغانستان را برای مناطق شمال غرب خود از جمله منطقه سین كیانگ مهم می دانسته است و از نفوذ شبه نظامیان به این منطقه برای ارتكاب عملیات تروریستی و انشعاب طلبانه هراس دارد و برای همین نمی خواهد متعاقب خروج نظامیان آمریكایی، نا امنی افغانستان دامن مناطق مرزی چین را بگیرد.
نكته قابل توجه اینجا است كه نزدیك به دو هفته قبل بود كه 'وانگ یی' وزیر خارجه چین اعلام كرد این كشور قصد دارد در زمینه های امنیتی همكاری های بیشتری با كشورهای آسیای مركزی و افغانستان داشته باشد و ظاهرا مدتی است كه پكن به احتمال خروج تعدادی از نظامیان آمریكایی از این كشور پی برده است.
چین در نشستی كه با مقام های پاكستان و افغانستان در اواسط ماه جاری میلادی داشت تاكید كرد باید به دنبال پایان جنگ در افغانستان بود و درهای مذاكرات را باز نگهداشت و روابط اقتصادی و سیاسی را بین كشورهای منطقه با توجه به كم شدن نفوذ آمریكا افزایش داد.
در شرایطی كه چین در حال اجرای طرح كریدور اقتصادی با پاكستان است، 'وانگ یی' وزیر خارجه چین می گوید كه حمایت های بیشتری از پاكستان و افغانستان خواهد شد تا آنها بتوانند مشكلات خود را حل كنند.
در سال 2015 میلادی بود كه مذاكرات دولت افغانستان و طالبان شكست خورد اما حالا دولت افغانستان تیمی را تشكیل داده است كه با طالبان مذاكرات را به پیش ببرد هر چند بر اساس گزارش های موجود پنج سال طول می كشد تا توافقات میان طرفین اجرا شود.
در چنین شرایطی وزیر خارجه چین گفته است از مذاكرات میان طرفین استقبال می كند و امیدوار است هر اقدامی كه لازم است برای پیشبرد امنیت و ثبات در افغانستان صورت گیرد.
حمایت های چین از پاكستان و افغانستان برای پیشبرد مذاكرات صلح با طالبان آنهم در شرایطی كه آمریكا تصمیم به خروج از این كشور گرفته امری طبیعی است و ضامن مهمی برای پیشبرد برنامه راه ابریشم چین در آینده در این مناطق به حساب می آید و به نظر می رسد چین در آینده نزدیك بازیگر مهم و جدید این كشور و منطقه آسیای مركزی باشد.
'لی جیه' كارشناس مسایل نظامی چین می گوید ما در راستای همكاری با افغانستان و كشورهای دیگر آسیای مركزی، لازم است اجماع نظر كافی برای پیشبرد برنامه صلح آمیز، راهبردهای مشاركتی و مبارزه با تروریسم داشته باشیم.
او می افزاید چین برای مبارزه با انشعاب طلبان، ریشه كن كردن تروریست ها، مقابله با نیروهای شیطانی در مناطق مرزی خود و منطقه سین كیانگ در شمال غرب و جلوگیری از نفوذ شبه نظامیان به داخل خاك خود، نیازمند همكاری با پاكستان و افغانستان است.
'لی' خاطر نشان كرد ارتش چین شناخت خیلی زیادی از وضعیت افغانستان ندارد و چین به دنبال نفوذ نظامی نیست لذا راه هایی را دنبال می كند كه برایش نتیجه برد - برد داشته باشد.
این نگرش بدان معنا نیست كه چین همكاری نظامی با افغانستان ندارد زیرا به هر صورت افغانستان برای مبارزه با تروریسم و انشعاب طلبان توان كافی ندارد برای همین است كه در سه سال گذشته كمك های نظامی چین به افغانستان به 70 میلیون دلار رسیده است.
'سونگ جونگ پینگ' از كارشناسان مسایل نظامی چین می گوید پكن نگران مسایل امنیتی است و این كشور اصلا تمایل ندارد كه راه مرزهایش برای ورود شبه نظامیان و تروریست ها از افغانستان باز شود.
وی تصریح كرد چین می خواهد همكاری اقتصادی بیشتری با افغانستان داشته باشد اما لازمه آن تقویت همكاری های دفاعی و امنیتی دو كشور است و پكن هم نسبت به این روابط بی تمایل نیست.
آساق**231**1904**
پكن - ایرنا - در شرایطی كه 'دونالد ترامپ' رییس جمهوری آمریكا دستور شفاهی خروج نظامیان این كشور از افغانستان را صادر كرده است، چین می كوشد با همكاری كشورهای دیگر منطقه از جمله پاكستان حضور و نفوذش در افغانستان را افزایش دهد.