به گزارش ایرنا، كشت زعفران نخست به عنوان محصول جایگزین برای ترغیب كشاورزان افغانستان پیشنهاد شد تا جای گیاه خشخاش كه پایه تولید مواد مخدر است قرار گیرد و با برداشت 500 كیلو گرم در سال نخست گام اول برداشته شد و در سال 2014میلادی میزان تولید زعفران به بیش از دو هزار كیلو گرم رسید.
از آن سال كار آموزش كشاورزان برای كاشت زعفران به صورت جدی آغاز شد كه توزیع پیاز آن در استان های دیگر افغانستان و آموزش كشاورزان در این راستا تشدید شد و در حال حاضر در 33 استان افغانستان زعفران كشت می شود.
«اكبر رستمی» سخنگوی وزارت كشاورزی افغانستان به ایرنا گفت كه سال گذشته 10 هزار و 600 كیلو گرم زعفران در افغانستان تولید شد و امسال بیش از سه تن نسبت به سال گذشته بر تولید این محصول افزوده شده و به 14 تن رسیده است.
رستمی مدعی شد كه امسال هم زعفران افغانستان از نظر كیفیت در جهان رتبه اول خود را حفظ كرده است و به عنوان زعفرانی با كیفیت برتر شناخته شد.
به گفته سخنگوی وزارت كشاورزی افغانستان، 90 درصد زعفران تولید شده سال 1396 به خارج از كشور صادر شده است اما وی رقم درآمد ارزی از این محل را در اختیار نداشت.
به گفته وی در سال 1397 نزدیك به یك هزار و 500 كشاورز برای كاشت این محصول در افغانستان آموزش دیدند و 180 دستگاه خشك كن زعفران در اختیار آنها قرار گرفته است.
سال گذشته شش مركز بسته بندی زعفران در افغانستان ساخته شده بود و همچنین یك مركز برای میزان سنجش كیفیت نیز در هرات به بهره برداری رسیده بود.
البته وزارتخانه كشاورزی افغانستان چندی پیش از تكمیل و راه اندازی پنج مركز بسته بندی جدید زعفران در سال جاری خبر داده است.
گزارش هایی هم در افغانستان و ایران منتشر شده است كه زعفران ایرانی به افغانستان قاچاق می شود و از این طریق به كشورهای دیگر صادر می شود كه باعث نگرانی دولت های ایران و افغانستان شده است.
مقامات افغان به این باور هستند كه ورود زعفران بی كیفیت از ایران به افغانستان و صادرات آن از این مسیر به كشورهای خارجی به اعتبار زعفران افغانستان آسیب می زند.
«نصیر احمد درانی» وزیر كشاورزی افغانستان در ماه آبان امسال در مجلس نمایندگان افغانستان گفت كه سال گذشته این كشور 10 هزار و 600 كیلو گرم زعفران تولید كرد اما میزان صادرات آن به 15 تن رسید كه این خود نشان دهنده واردادت غیر قانون زعفران به افغانستان و صادرات دوباره آن از این كشور است.
وی گفت كه واردات زعفران از ایران به افغانستان غیر قانونی است و وزارت كشاورزی افغانستان در تلاش است تا جلو این واردات را بگیرد.
افغانستان كه به گفته مقاماتش طی سه سال گذشته توانسته كیفیت خود را در سطح نخست حفظ كند ، مدعی است كه با خطر بذر نامرغوب نیز روبرو است.
به گفته درانی واردات پیاز زعفران نیز به خاطر احتمال انتقال امراض گیاهی و اثر منفی آن بر تولید و احتمال كاهش برداشت و افت سطح كیفی زعفران به افغانستان ممنوع است.
«علی حسینی» یكی از اعضای شورای ملی زعفران جمهوری اسلامی ایران هم به رسانه های داخلی ایران گفته بود كه زعفران ایران به این دلیل به افغانستان قاچاق می شود كه روند صادرات آن از مسیر افغانستان به كشورهای دیگر با توجه به معافیت های گمركی موجود برای افغانستان می تواند منافع بیشتری برای صادر كنندگان داشته باشد و این واردات و صادرات دوباره به شكل كلی توسط خود اتباع افغان انجام می شود.
افغانستان برای رشد سهم خود در تجارت حوزه كشاورزی خود و صادارت میوه های تازه و خشكبار از جمله زعفران و «چلغوز» اقدام به راه اندازی دهلیزهای هوایی به كشورهای هند، تركیه، اروپا، عربستان، قزاقستان و چین كرده است و در آذر ماه آخرین دهلیز هوایی به سمت چین گشوده شد و با ارسال 15 تن چلغوز افتتاح شد.
بر اساس گزارش وزارت كشاورزی افغانستان قرار بود طبق طرح بلند مدتی افغانستان طی پنج سال آینده به تولید 14 تن زعفران در سال برسد اما در سال زراعی 1397 پیش از پایان برنامه پنج ساله این هدف محقق شده است.
وزارت كشاورزی افغانستان هم چنان به روند توزیع پیاز زعفران بین كشاورزان و تلاش برای افزایش مزارع این گیاه ادامه می دهد و طبیعی است كه ایران به عنوان نخستین تولید كننده زعفران در جهان باید در مورد تامل كند و با استفاده از تجارب بیشترش به بهبود روند تولید و ارتقای بسته بندی بپردازد تا در رقابتی سالم بتواند سهم بازار خویش را حفظ كند.
آساق*291*1104**
كابل - ایرنا - افغانستان كشت زعفران را از سال 2007 میلادی آغاز كرد و بعد از آن تا امروز هر سال تولید این محصول رو به افزایش است و امسال این رقم به مرز نزدیك به 14 هزار كیلوگرم رسیده است.