اخیرا ویدیویی در شبكه های اجتماعی منتشر شد كه در آن یكی از شخصیت های اماراتی جزیره سقطری یمن را اماراتی می داند و به مردم آن وعده هایی می دهد. این فیلم موج شدیدی از انتقاد كاربران یمنی توئیتر را به دنبال داشت.
حمد المطروشی مورخ اماراتی در عجمان امارات میزبان تعدادی از افراد سرشناس جزیره سقطری بود.
وی در این ضیافت گفت كه اهالی سقطری استحقاق دریافت تابعیت اماراتی را بدون درخواست از سوی خود دارند.
استدلال المطروشی این بود كه دو سوم اهالی امارت عجمان در امارات ریشه شان به سقطری یمن باز می گردد و از حیث تاریخی اماراتی ها با اهالی سقطری پیوند دارند.
پیشتر 'انور قرقاش' وزیر مشاور در امور خارجی امارات در توئیتی تلاش كرد، اشغال جزیره سقطری از سوی نظامیان اماراتی را توجیه كند. او نوشت : برخی قصد دارند حضور نظامیان اماراتی در سقطری را اختلاف میان عربستان و امارات معنی كنند، در حالیكه ما روابط تاریخی با سقطری و ساكنان آن داریم و كمك های ما تنها برای امنیت بیشتر، آموزش و معیشت بهتر آنها است.
وزیر اماراتی در حالی از روابط تاریخی با سقطری سخن به میان آورده كه تاریخ تشكیل امارات به كمتر از 50 سال می رسد.
** مورخ یمنی: امارات به یمن تعلق دارد نه عكس آن
'تاج السر عثمان' اندیشمند سودانی در صفحه توییتر خود با تمسخر ادعای قرقاش درخصوص داشتن مناسبات تاریخی امارات با سقطری، نوشت: در كتاب های تاریخی درباره این موضوع جست و جو كردم تا مدركی درباره اماراتی بودن سقطری پیدا كنم، اما واژه ای به نام امارات پیدا نكردم.
در همین راستا، 'ناصر الخضر' نویسنده یمنی در مقاله ای در 'یمن ویس' نوشت: هیچ منطقه راهبردی در یمن نبوده، مگر اینكه امارات دستی بر آن انداخته است. ابوظبی كه شیفته اشغال یمن است، اصلا تاریخ نخوانده است.
وی خطاب به اماراتی ها افزود: كسانی كه تاریخ نخوانده اند، از مالكیت اصلی ابوظبی بی اطلاع هستند، اما بهتر است بدانید كه به لحاظ تاریخی این منطقه امتداد 'ربع الخالی' و متعلق به یمن است.
روزنامه ایندپندنت انگلیس در این باره نوشت: اشغال جزیره سقطری در كنار تشكیل شورای انتقالی جنوب گامی در جهت تاسیس مكانی است كه اماراتی ها آن را «امارت هشتم» خود می خوانند.
نیروهای ارتش امارات در نیمه اردیبهشت ماه 1397 با دو هواپیمای نظامی قدم به خاك جزیره زیبای سقطری گذاشتند و حتی نظامیان 'عبدربه منصور هادی' رییس جمهوری مستعفی و فراری این كشور را از فرودگاه فراری دادند.
این هواپیماهای اماراتی تداعی كننده مشابه چنین اقدامی از سوی امارات در سومالی است؛ جایی كه مقام های سومالی اجازه حمل تجهیزات به داخل هواپیماهای نظامی را به افسران اماراتی در فرودگاه بندر بوصاصو، ندادند و پیش تر در گزارش ایرنا با عنوان «تجزیه طلبی امارات دولت سومالی را به تنگ آورد» به تفصیل از آن سخن رفت.
داستان تجزیه طلبی اماراتی ها در سومالی اكنون به یمن منتقل شده ست.
** سقطری؛ ادعای «زاید» امارات برای میراث نداشته
روزنامه ایندپندنت انگلیس درباره اشغال جزیره سقطری یمن به دست امارات و پشت پرده این اقدام اماراتی ها نوشته است: جزیره سقطری زیستگاه زیباترین و ناشناخته ترین درخت جهان است كه به «خون دو برادر»، «خون سیاوشان» و «خون اژدها» معروف است.
این گزارش به قلم بیتان ماكرینان و لوسی تاورز می افزاید: امروز جنگ بین امارات و دولت ضعیف یمن تداعی كننده داستان قابیل و هابیل است؛ كشوری ضعیف و بی دفاع به نام یمن كه قربانی امیال ژئوپولتیكی امارات شده است، اماراتی كه تلاش می كند به همه جا دست اندازی كند؛ از ایجاد پایگاه های نظامی در اریتره و جیبوتی و اقلیم جدایی طلب «سرزمین سومالی» تا جزایر یمنی.
بر اساس این گزارش، امارات در تلاش است تا جزیره سقطری را به پایگاه دائمی نظامی خود و همزمان به گردشگاهی تفریحی تبدیل كند، اما از سرقت درختان گرانبهای آن نیز نمی گذرد. این گونه درختان را یونسكو بخشی از میراث جهانی می داند.
ایندپندنت می افزاید: امارات در پوشش كمك به 60 هزار ساكن فقیر این جزیره در حال سرقت منابع طبیعی و زیستی آن است.
این جزیره جایگاهی استراتژیك به ویژه در مسیر انتقال محموله های نفتی دارد و در گذشته نیز یكی از ایستگاه های جاده ابریشم بوده است. همچنین می تواند سلطه امارات را بر بندرهای دریای سرخ تسهیل كند.
این جزیره در نوامبر سال 2015 دچار دو توفان ویرانگر شد و از آن زمان یمنی ها به دلیل درگیری در جنگ با ائتلاف سعودی موفق به بازسازی آن نشدند. اكنون امارات در پوشش بازسازی شامل ساخت بیمارستان و مدرسه در حال تثبیت اشغال و غارت منابع طبیعی آن است.
كمیته بین المللی نجات نیز ویدیویی از عملیات تخریب منابع طبیعی جزیره به دست اماراتی ها منتشر كرده است. فعالان می گویند گیاهان كمیاب، تپه های مرجانی و حتی صخره ها در حال انتقال به امارات است.
یك كارگر در بندر صلاله واقع در جنوب یمن به ایندپندنت می گوید دیده است كه درختان كمیاب خون اژدها از قایق های اماراتی در بازگشت از سقطری پیاده می شود.
دو روزنامه نگار ایندپندنت گفته اند در این جزیره پرچم های امارات را در روستاها و بر فراز ساختمان های دولتی مشاهده كرده اند كه روی آن عباراتی در تشكر از شیخ زاید نوشته شده است.
این روزنامه نگاران در گزارش چند ماه پیش خود به شایعاتی اشاره كرده اند كه حاكی از طرح امارات برای برگزاری رفراندوم در این جزیره با هدف تجزیه یمن و جدا كردن آن از خاك یمن است.
گفته می شود مسئولان اماراتی خانه به خانه این جزیره را گشته اند و ضمن آمارگیری از نفوس ساكن در آن به توزیع پول برای همكاری ساكنان با اشغالگران اماراتی اقدام كرده اند.
70 درصد اراضی این جزیره تحت حمایت اداره منابع طبیعی یمن است اما اماراتی ها بسیاری از زیستگاه های طبیعی آن را برای ساخت هتل و مراكز گردشگری تخریب و درختان بی نظیر آن را غارت كرده اند.
ایندپندنت پیش تر در گزارشی شرح داده بود كه یك میلیاردر اماراتی در حال ساخت هتلی پنج ستاره روی ماسه های سفید ساحلی این جزیره است كه تهدیدی جدی برای تپه های زیبای مرجانی است. سرمایه گذار اماراتی بعد از صحبت با یك قایقران یمنی و فاش كردن طرح اماراتی ها ظاهرا پشیمان می شود. به قایقران یمنی 100 دلار می دهد و از او می خواهد سخنانش را نشنیده بگیرد و درباره حضور اماراتی ها در جزیره سخنی نگوید.
حالا كار از مخفی كاری گذشته و به اظهار علنی خواست امارات برای الحاق جزیره یمنی به خاك خود، طرح داستان تعلق اجداد عجمانی های امارات به سقطری و انتشار ویدئو هم رسیده است.
واقعیت این است كه توسعه طلبی امارات و درخواست های فراتر از حق «شیخ زاید» نه تازه است و نه تمامی دارد؛ از ادعا درباره جزایر ایرانی تنب بزرگ و كوچك و ابوموسی گرفته تا سقطری یمن و تجزیه طلبی در سومالی.
** جعل هویت تاریخی
روزنامه آلمانی 'فیلت' در مطلبی نوشت: امارات كشوری بدون تاریخ است. ساكنان اصلی آن از 12درصد كل جمعیت این كشور فراتر نمی رود. سایر جمعیت آن، از كشورهای جنوب آسیا و اروپا هستند. امارات نه تنها نیروی كار خارجی وارد می كند، بلكه آثار فرهنگی و نمایشگاه های آن نیز وارداتی هستند كه گردشگران جهان را به سمت خود جلب می كند.
این روزنامه افزود: حكام امارات به دلیل بی بهره بودن از آثار تاریخی، به خریدن آثار فرهنگی خارجی روی آورده اند و به تقلید از فرانسه، موزه 'لوور' را در نوامبر (آبان/ آذر) 2017 در ابوظبی راه اندازی كردند. این موزه مشهورترین تابلوی نقاشی جهان تحت عنوان 'ناجی جهان' یا 'سالواتور موندی' اثر 'لئوناردو داوینچی'، مجسمه های قدیمی و نسخ خطی كهن بسیاری را در خود جای داده است. امارات در ازای پرداخت 400 میلیون یورو توانست نام لوور را برای موزه خود خریداری كند.
شبد**9241**1010
تهران-ایرنا- توسعه طلبی امارات و دست اندازی و چشم دوختن آن به داشته های دیگران موضوع تازه ای نیست؛ از ادعا درباره جزایر ایرانی تنب بزرگ و كوچك و ابوموسی گرفته تا تصاحب سقطری یمن و تصرف بنادر سومالی.