به گزارش روز شنبه گروه علمي ايرنا از واحد علوم و تحقيقات سرپرست تيم تحقيقاتي توليد اين فوم كامپوزيتي، گفت: فومهاي فلزي سلول بسته، دستهاي از مواد پيشرفته هستند كه به عنوان جاذب انرژي در صنايع مختلف كاربرد وسيعي دارند.
دكتر محمدجواد نيري با بيان اينكه ويژگيهاي اين مدل از فومها تحت تاثير شكل، اندازه و توزيع حفرهها و خواص و شكل هندسي ديوارههاي سلولي آن است، افزود: در فرايندهاي فومسازي چه به روش متالورژي پودر و چه به روش ذوبي، امكان كنترل نحوه تشكيل، رشد و قرارگيري حبابها وجود ندارد كه باعث ناهمگني در ساختار و خواص مكانيكي فوم ميشود.
وي استفاده از كرههاي توخالي پيش ساخته را راهكاري براي غلبه بر مشكل ناهمگني حفره ها در ساختار فوم بيان كرد و ادامه داد: در اين راهكار به دليل ناتواني در توزيع يكنواخت كرهها و چيدمان حفرهها به شكل بهينه در ساختار فوم، با يكنواخت نبودن در فاصله بين كرهها مواجه خواهيم شد كه اين امر امكان دستيابي به حداكثر پتانسيل استفاده از اين كرهها را محدود ميكند.
عضو هيات علمي دانشكده مهندسي مواد واحد علوم و تحقيقات تصريح كرد: از جمله مزاياي فوم توليد شده در واحد علوم و تحقيقات ميتوان به چيدمان منظم و قابل طراحي ساختار فوم، چگالي كمتر در برابر فومهاي مشابه، استحكام و ميزان جذب انرژي بالا (40 درصد بيشتر از فومهاي فلزي مشابه)، وابسته نبودن خواص فوم به حفره هاي آن، جذب انرژي بيشتر و نسبت استحكام به وزن بالاتر، اشاره كرد.
وي افزود: علاوه بر خواص مكانيكي بهينه در اين نوع فوم، امكان طراحي ساختار فوم بر اساس ويژگيها و كاربرد مورد نياز مشتري، بارز نشدن واكنش بين فلز و پليمر، وابسته نبودن خواص فوم به خواص كرههاي موجود از ديگر ويژگيهاي بارز اين فومها است.
دكتر نيري گفت: صنايع هوافضا، سيستم حمل ونقل (قطار، اتومبيل و اتوبوسها) به عنوان جاذب انرژي در تصادف، محفظههاي مقاوم در برابر تشعشع، صنايع پزشكي و ساختماني از جمله كاربردهاي فوم ابداعي در واحد علوم و تحقيقات است. همچنين به دليل انتقال حرارت پايينتر نسبت به فومهاي فلزي مشابه، اين فوم عايق حرارتي مناسبي با ثبات گرمايي برتر و مقاومت مناسب در برابر آتش دارد.
به گفته دكتر نيري با همكاري گروه فوم فلزي دانشگاه صنعتي اميركبير، در آيندهاي نزديك شاهد پيشرفت بيشتر و نتايج بهتر در خواص فوم ابداعي خواهيم بود. اكنون با جذب سرمايه امكان توليد انبوه براي صنايع مختلف وجود دارد.
علمي**9157**1440
تهران- ايرنا- فوم كامپوزيتي، تركيبي از فلز و پليمر با استحكام بالا و بيشترين ميزان جذب انرژي در ميان فومهاي توليد شده، توسط محققان واحد علوم و تحقيقات توليد شد.