كي روش و پسرها در امارات، به طلسم طولاني ناكامي در جام ملتها حمله ميكنند اما در تهران، چه كسي به طلسم دور ماندن از ميزباني جام ملت ها حمله ور خواهد شد. ايران بعد از سال ها براي دريافت ميزباني جام ملتهاي 2019 تلاش كرد و شكست خورد. حالا ميزبان دوره بعدي جام ملت ها هنوز معرفي نشده اما به نظر ميرسد ايران باز هم شانس زيادي براي رسيدن به امتياز ميزباني ندارد. در سالي كه فينال ليگ قهرمانان در حضور صدهزار تماشاگر به خوبي در ورزشگاه آزادي برگزار شد، سهم فوتبال ايران از ميزباني يك تورنمنت بزرگ ملي، باز هم حسرت و انتظار بود.
زمان با همان سرعت ديوانه وار هميشگي در حال سپري شدن است. از جام ملتهاي استراليا چهار سال سپري شد و حالا تيم ملي براي حضور در دوره تازهاي از جام ملتهاي آسيا آماده ميشود. شمارش معكوس اماراتي ها به پايان رسيده و آنها پس از برگزاري افتتاحيه، اولين مسابقه شان در اين جام را روبه روي بحرين برگزار كردند. در اولين دوره ها، تنها «يك استاديوم» براي ميزباني از جام ملتها در نظر گرفته ميشد اما حالا هشت استاديوم مختلف در شهرهاي مختلف امارات براي ميزباني از ديدارهاي مختلف در نظر گرفته شده است. امارات براي دريافت ميزباني جام ملتها، دردسر چنداني را تحمل نكرد. آنها در روزهاي پاياني منتهي به انتخاب كشور ميزبان، تنها يك رقيب به نام «ايران» داشتند و همان طور كه انتظار ميرفت، فوتبال ايران براي چندمين بار فرصت ميزباني از يك رقابت مهم ملي را از دست داد. انتخاب امارات به عنوان ميزبان جام ملتها در رقابت با ايران، چندان غافلگير كننده به نظر نميرسيد. آنها امكانات بيشتر، استاديومهاي شيك تر و مدرن تر و بودجه بيشتري براي مجاب كردن اي.اف.سي در جهت ميزباني رقابتها در اختيار داشتند. از طرف ديگر در اين كشور موضوعي به نام منع ورود زنان به استاديومهاي فوتبال وجود ندارد و همين موضوع نيز به سهم خودش براي دور شدن ايران از ميزباني موثر بوده است.
پس از اين اتفاق اما فوتبال ايران ديگر هرگز نتوانست جام ملتهاي آسيا را به تهران بياورد. در اين بازه زماني، چندين كشور مختلف آسيايي ميزبان جام ملتها شدهاند. چين و ژاپن ميزباني رقابتهاي المپيك را به دست آوردهاند و ژاپن در كنار كرهجنوبي و نهايتا قطر، ميزبان جام جهاني شدهاند. ميزباني جامجهاني، بازيهاي آسيايي و المپيك همچنان با زيرساختهاي موجود براي ايران محال به نظر ميرسد اما شايد جام ملتهاي آسيا در آينده نهچندان دور دوباره به ايران برگردد.
توريسم ورزشي امروز در تمام دنيا به يك موضوع بسيار مهم تبديل شده است اما بيشتر ورزشگاه هاي ايراني در دسته «توريسم تاريخي!» قرار ميگيرند. اين اواخر ورزشگاه امام رضا در مشهد، افتتاح شده و به خوبي مورد استقبال هواداران فوتبال در مشهد قرار گرفته است
در غرب آسيا، امكانات فوتبال به اندازهاي قابل توجه است كه اي.اف.سي ميتواند بدون ذرهاي نگراني ميزباني مادام العمر جام ملت ها را به اين منطقه بسپارد. در شرق آسيا نيز كره و ژاپن و البته چين، از همه زيرساخت ها براي ميزباني يك رقابت خاص برخوردار هستند. بايد پذيرفت كه ايران در اين ماجرا از رقيبان اصلي اش عقب افتاده است و اين فاصله به سادگي قابل جبران به نظر نميرسد. حتي ورزشگاه آزادي به عنوان ورزشگاه ملي ايران، به يك بازسازي بزرگ و تمام عيار نياز دارد تا شكل و شمايلي شبيه يك ورزشگاه مدرن فوتبال پيدا كند. «توريسم ورزشي» امروز در تمام دنيا به يك موضوع بسيار مهم تبديل شده است اما بيشتر ورزشگاههاي ايراني در دسته «توريسم تاريخي!» قرار ميگيرند. اين اواخر ورزشگاه امام رضا در مشهد، افتتاح شده و به خوبي مورد استقبال هواداران فوتبال در مشهد قرار گرفته است. فولاديها در اهواز يك استاديوم جذاب و تماشايي با امكانات روز ساختهاند و ورزشگاه پارس شيراز نيز قابليت هاي خاص خودش را دارد.
اگر ساخت چنين استاديوم هايي به مرور زمان در چند شهر ديگر نيز مورد توجه قرار بگيرند، شايد فاصله ايران با ميزباني از جامهاي ملي ديگر چندان زياد نباشد. در يك سال گذشته زنان نيز چند بار به ورزشگاه آزادي وارد شدهاند و اين موضوع نيز مقدمه ديگري براي نزديك شدن ايران به ميزباني از تورنمنتهاي مختلف خواهد بود. ايران امكانات لازم براي ميزباني از جام ملتها را دارد اما از لابيهاي ويژه در كنفدراسيون فوتبال آسيا برخوردار نيست. شايد دريافت ميزباني براي جام ملتها، مقدمه ساخت و سازهايي را در ايران فراهم كند كه در نهايت موجب توسعه فوتبال ميشوند اما قبل از آن، بايد قدرتي براي جلب نظر مثبت كنفدراسيون فوتبال آسيا نيز در بين مديران ارشد ورزشي وجود داشته باشد.
در آغاز جام ملت ها در امارات، نگرانيهاي زيادي در مورد ميزان استقبال تماشاگرها از ديدارهاي مختلف وجود دارد. بسته شدن خطوط هوايي امارات روي قطر، چندين كشور را براي سفر به اين كشور دچار دردسر كرده است. طبيعتا در چنين شرايطي گروهي از تماشاگرها نيز ترجيح ميدهند براي دنبال كردن اين رقابتها به امارات سفر نكنند. مردم امارات نيز چندان فوتبالي نيستند و طبيعتا شور و حال زيادي در بسياري از استاديومهاي ميزبان اين جام وجود نخواهد داشت. در بسياري از دوره هاي قبلي نيز جام ملتها به جام صندليهاي خالي تبديل شده است. اتفاقي كه در صورت رسيدن ميزباني به ايران، هرگز رخ نخواهد داد. شور و حرارت مردم ايران براي فوتبال، در تمام قاره آسيا وصفنشدني است اما در دنياي امروز، شور و حرارت براي گرفتن ميزباني هيچ رقابتي كافي نيست.
منبع: روزنامه توسعه ايراني ،1397.10.16
گروه اطلاع رساني**9117**2002
تهران- ايرنا- شايد طلسم قهرماني در جام ملتها اين دوره بعد از 43 سال شكسته شود اما حسرت ميزباني اين رقابتها همچنان به شكل پررنگي وجود دارد و هنوز هم در حال تمديد شدن است. آخرين ميزباني ايران در آسيا سال 1976 با آخرين قهرماني مصادف شد.