سعید انصاری روز یكشنبه در گفت و گو با خبرنگار گروه اجتماعی ایرنا، با بیان اینكه افسردگی شامل درجات خفیف، متوسط و شدید می شود، اظهار داشت: افسردگی یكی از اختلالات شایع در كشور ما و در جهان است و در كشور ما نیز بین 20 تا 25 درصد افراد جامعه در طول زندگی خود با این بیماری درگیر می شوند.
وی گفت: این بیماری در بانوان نسبت به مردان بیشتر مشاهده می شود و عوامل تاثیرگذار در بروز این بیماری را می توان توارث و نقش های اجتماعی برشمرد.
وی گفت: علائم افسردگی بسیار متنوع است كه از آن جمله عدم لذت بردن از زندگی زناشویی تا دو هفته، اختلال در خواب به صورت پرخوابی و كم خوابی، اختلالات در خوردن اعم از پرخوری و كم خوری، عدم تمركز، احساس یاس و ناامیدی و احساس گناه را می توان از عوامل موثر در افسردگی نام برد كه در صورت عدم توجه به این نكات می تواند به خودكشی منجر شود.
انصاری گفت: عوامل درونی ایجاد كننده افسردگی در افراد شامل مسائل ژنتیكی، قومی، بیماری های كم خونی و مشكلات تیروئید و همچنین عوامل بیرونی از جمله استرس، عدم انطباق فرد با محیط و انتظارات فرد از خود، می توان بیان كرد.
* افسردگی پس از زایمان
وی گفت: افسردگی پس از زایمان نیز در بسیاری از بانوان شایع است و در این نوع از بیماری تغییرات بسیار محسوسی پس از اختلال در وضع فیزیكی در اخلاق و رفتار فرد به وجود می آید كه چنانچه كنترل نشود خطرات جبران ناپذیری برای فرد مبتلا برجا خواهد گذاشت.
انصاری اظهار داشت: در این بیماری، پس از گذشت چهار هفته از زایمان، افسردگی خود را نشان خواهد داد كه به اصطلاح دوره حاد عنوان می شود كه تشخیص آن برمبنای مصاحبه بالینی صورت خواهد گرفت كه توسط روانپزشك انجام می پذیرد.
وی در پاسخ به این سوال كه چگونه برخی بانوان پس از زایمان به این بیماری مبتلا نمی شوند، اظهار داشت: علت اصلی اینكه برخی از بانوان پس از زایمان به این بیماری دچار نمی شوند به مسائل ژنتیكی و همچنین نقش مادر شدن باز می گردد كه از جمله عوامل درونی و بسیار موثر در ابتلانشدن فرد به این بیماری به شمار می رود.
این روانپزشك نقش حمایتی خانواده به خصوص همسر در جلوگیری از بروز و ایجاد افسردگی پس از زایمان را در بانوان موثر دانست و گفت: از طرف دیگر وجود كودك مهمترین عامل كاهش بیماری افسردگی پس از زایمان در بین بانوان است.
انصاری در پاسخ به این سوال كه آیا این بیماری در زایمان اول یا زایمان های بعدی نیز ممكن است مشاهده شود، اظهار داشت: چنانچه فردی در زایمان اول به افسردگی پس از زایمان مبتلا شده در زایمان های بعدی این بیماری به شكل شدیدتری خود را نشان خواهد داد و احتمال دارد تا دو برابر بیشتر از زنانی كه برای نخستین بار زایمان كرده اند به این بیماری مبتلا شوند.
انصاری نسبت به افرادی كه بیشتر در معرض ابتلا به بیماری افسردگی پس از زایمان هستند گفت: افرادی كه سابقه افسردگی پیش از بارداری دارند، بانوان كم سن و دمدمی مزاج در رابطه زناشویی، از جمله عوامل شایع بیماری افسردگی پس از زایمان در قشر بانوان باید است.
وی با بیان اینكه هر چه بر تعداد بچه ها افزوده شود خطر ابتلا به بیماری افسردگی بیشتر خواهد بود، افزود: چنانچه فردی افسردگی قبل از دوران قاعدگی كه به اصطلاح به آن افسردگی pms گفته می شود، داشته باشد احتمال اینكه به افسردگی پس از زایمان مبتلا شود، بسیار است.
انصاری گفت: زنانی كه به دلیل اشتغال همسر بیشتر اوقات در منزل تنها زندگی می كنند چنانچه از حمایت اجتماعی خوبی هم برخوردار نباشند، بیشتر مستعد ابتلا به بیماری افسردگی پس از زایمان هستند.
این متخصص روانپزشك افزود: این دسته افراد تا دو هفته پس از زایمان چنانچه علائم بیماری رفع نشد باید در كوتاهترین زمان و تا قبل از افت شدید كیفیت زندگی فرد، نسبت به پیگیری بیماری و رفع آن تا قبل از شدت گرفتن به روانپزشك مراجعه كنند.
وی نسبت به نحوه درمان این دسته بیماران گفت: تشخیص شدت علائم بیماری، رفتار و نحوه شیردهی مادر در تجویز دارو و روان درمانی از سوی پزشك معالج موثر خواهد بود.
اجتمام * 1417 * 3063
یك روانپزشك:
تنهایی زنان خانه دار، احتمال افسردگی را بیشتر می كند
۱۶ دی ۱۳۹۷، ۱۱:۳۳
کد خبر:
83160252
تهران- ایرنا- یك عضو انجمن روانپزشكان ایران گفت: افسردگی در زنان بیشتر مردان شایع است و عواملی مانند تنهایی در خانه، ژنتیك، ازدواج در سن پایین و مشكلات تیروئید در بروز این بیماری موثر است.