۱۶ دی ۱۳۹۷، ۱۴:۲۴
کد خبر: 83160611
T T
۰ نفر
معلولان نمی خواهند قانون روی زمین بماند

تهران- ایرنا- قرار بود مشكلات افراد دارای معلولیت با اجرای قانون جامع حمایت از معلولان برطرف شود اما با درنظر گرفته شدن فقط یك دوازدهم بودجه لازم برای این قانون، اجرای آن هم نصفه و نیمه خواهد ماند. معلولان نسبت به این امر معترض هستند و امروز هم دست به تجمع زدند.

زنی بلند می شود و خطاب به معلولی كه تلاش دارد سوار اتوبوس بی.آر.تی شود، می گوید: با این وضع مجبور نیستی بیرون بیایی، البته این مشكل فقط مختص سرویس اتوبوسرانی نیست، مترو هم همین وضع را دارد، همه معلولان را تنها گذاشته اند.
اما مشكل معلولان فقط حمل و نقل نیست، آنان در همه نیازهای اولیه یك شهروند برای حضور در جامعه مشكل دارند، از حق بیمه و پرستاری گرفته تا حق اشتغال.
البته قرار بود همه اینها با اجرای قانون جامع حمایت از معلولان برطرف شود و بهبود یابد. اما اتفاقاتی رخ داد كه معلولان از این روزنه امید هم ناامید شدند.
كمپین ها و اعتراضات معلولان كه هفته هاست ادامه دارد نیز برای مطالبه گری حقوق اولیه و اجرای قانون جامع حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت است.
قانون جامع حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت مصوب اسفند سال 96 بود كه در هشتم اردیبهشت امسال از سوی ریاست جمهوری به دستگاه های ذیربط ابلاغ شد.
این قانون به مسائلی مانند مناسب سازی، دسترس پذیری و تردد و تحرك، خدمات بهداشتی، درمانی و توانبخشی، امور ورزشی، فرهنگی، هنری و آموزشی، كارآفرینی و اشتغال، مسكن، فرهنگ سازی و ارتقای آگاهی های عمومی، حمایت های قضایی و تسهیلات مالیاتی، معیشت و حمایت های اداری و استخدامی و برنامه ریزی، نظارت و منابع مالی می پردازد.
مسئولان از سال گذشته بارها نوید داده بودند كه قرار است تحولاتی اساسی در زندگی معلولان اجرا شود اما هنگام اختصاص ردیف بودجه ها در نهایت تعجب، هیچ ردیفی برای معلولان در نظر نگرفته شد اما بعدها 1100 میلیارد تومان برای اجرای آن در نظر گرفته شد كه این رقم امید افراد دارای معلولیت را نقش بر آب كرد.

* یك دوازدهم اعتبار مورد نیاز
بهروز مروتی، مدیر كمپین پیگیری حقوق افراد دارای معلولیت می گوید: قانون جامع حمایت از معلولان بیستم اسفند سال 96 تصویب شد و هشتم اردیبهشت امسال از سوی رئیس جمهور ابلاغ شد.
او در گفت و گو با خبرنگار ایرنا می افزاید: این قانون بودجه ندارد بنابراین در تجمع 12 آذر مقابل سازمان برنامه و بودجه، جلسه ای داشتیم و در نهایت 1100 میلیارد تومان ذیل ردیف رفاه اجتماعی برای قانون جامع حمایت از معلولان اختصاص یافت این در حالی است كه بهزیستی برای اجرای این قانون 12 هزار و 500 میلیارد تومان به سازمان برنامه و بودجه پیشنهاد داده بود كه فقط یك دوازدهم آن اختصاص یافت.
وی تاكید می كند: افراد دارای معلولیت سالهاست قانونی داشتند كه ضمانت اجرایی نداشت و اكنون نیز قانون جدید، ردیف بودجه كافی ندارد.

* بار تبعیض بر دوش معلولان
اصغر شیرازی، مدیرعامل انجمن تخصصی معلولان نیز می گوید: قانون جامع حمایت از معلولان سال 96 تصویب شده است، تا پیش از این قانون معلولان مصوب 84 وجود داشت كه همیشه مغفول واقع می شد چون بودجه ای نداشت تا اینكه قانون جامع حمایت از افراد دارای معلولیت در سال 96 مصوب و برای آن ردیف بودجه تعریف شد.
شیرزادی می افزاید: افراد دارای معلولیت كه سال ها كه از حقوق شهروندی و اجتماعی محروم بودند چشم امید به این قانون بستند كه ردیف بودجه داشته باشد تا برای حضور در جامعه، فرصت های برابر داشته باشند.
وی ادامه داد: مطالبات افراد دارای معلولیت بحق است اما متاسفانه –هرچند می دانیم كه دولت با مشكلات متعددی در شرایط فعلی رو به رو است- امسال 1100 میلیارد تومان به اجرای قانون جامع حمایت از معلولان اختصاص یافته اما این مبلغ یك دوازدهم مبلغ پیش بینی شده برای اجرای این قانون است.
وی تاكید كرد: بنابراین همچنان بار مشكل و تبعیض و احقاق حق حس می شود و معلولان در قالب تجمع و كمپین تلاش می كنند حرف حق خود را به گوش مسئولان برسانند.

* بودجه اجرای قانون، مطالبه معلولان است
محبوبه نجومیان، عضو كمپین پیگیری حقوق افراد دارای معلولیت با اشاره به تجمع افراد دارای معلولیت برای دستیابی به حقوق خود می گوید: افراد دارای معلولیت خواستار اختصاص بودجه كافی برای اجرای قانون جامع حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت است.
او می افزاید: یكی از نیازهای اولیه معلولان، حق داشتن پرستار است اما در حال حاضر فقط مبتلایان به ضایعه نخاعی از این حق برخوردارند كه بابت آن ماهانه 200 هزار تومان دریافت می كنند.
وی می گوید: حق داشتن بیمه و وسایل توانبخشی از دیگر خواسته های معلولان به شمار می رود؛ ویلچرها زود خراب می شوند؛ افراد دارای معلولیت شدید باید ویلچر برقی داشته باشند كه بسیار گران قیمت است. حتی قیمت ویلچرهای تولید داخل كه كیفیت ندارند بین 6 تا 8 میلیون تومان است.
وی در ادامه به مشكل اشتغال افراد دارای معلولیت اشاره كرد و گفت: جوان های سالم به سختی فرصت شغلی پیدا می كنند حال چه برسد به افرادی كه معلولیت و محدودیت هایی نیز دارند. پله ها و خیابان ها همه موانعی برای تردد معلولان به شمار می روند.

*60 واگن ون مجهز به بالابر و ثبت نام چهار هزار نفر
این عضو كمپین پیگیری حقوق افراد دارای معلولیت كه خود نیز از عصا استفاده می كند، می افزاید: افراد دارای معلولیت در خیابان ها در خطر تصادف هستند.
نجومیان می افزاید: سامانه حمل و نقل معلولان و جانبازان دارای 60 واگن ون مجهز به بالابر است اما چهار هزار نفر برای استفاده از آن ثبت نام كرده اند. با این اوضاع معلوم است كه افراد دارای معلولیت نمی توانند از خانه بیرون بیایند و در جامعه حضور پیدا نمی كنند و افسرده می شوند.
وی ادامه می دهد: بنابراین جامعه نیز معلولان را در جامعه نمی بیند تا یاد بگیرد كه به آنان كمك كند و یاد بگیرد كه معلول، تابو و غیرعادی نیست.
وی با اشاره به مشكلات فراوان اتوبوس های بی.آر.تی و مترو برای تردد معلولان می گوید: گاهی گفته می شود اگر معلولان در جامعه حضور پیدا كنند، مردم كمك می كنند اما این طور نیست، مردم در سرویس های حمل و نقل یكدیگر را هُل می دهند و حتی به من كه با عصا تردد می كنم در وسایل حمل و نقل عمومی می گویند: با این وضعی كه داری، مجبور نیستی، بیرون بیایی . مردم خسته تر از آن هستند كه بخواهند به معلولان در حمل و نقل كمك كنند.
عضو كمپین پیگیری حقوق افراد دارای معلولیت می گوید: معلولان به خاطر آنكه سال ها روی یك قسمت اسكلتی فشار وارد می شود، همواره درگیر جراحی و معلولیت های ثانویه هستند و ناراحتی های ریوی پیدا می كنند.
نجومیان می افزاید: سرویس های بهداشتی در اماكن عمومی و نیز در محل های آموزش و كار، مناسب سازی نشده است؛ دستشویی فرنگی وجود ندارد و اگر هم وجود داشته باشد عرض در آنریال برای عبور ویلچر كافی نیست بنابراین افراد دارای معلولیت دچار ناراحتی ها كلیوی می شوند.
وی با اشاره دوباره به تجمع های گاه و بیگاه معلولان می گوید: این دست از تجمع ها فقط برای پیگیری حقوق و نیازهای اولیه است و این طور نیست كه به خاطر نیازهای فرهنگی یا اجتماعی تجمع داشته باشند؛ اینكه معلولان در هوای سرد یا گرم به سختی آماده می شوند و بیرون می آیند تا برای تامین حقوق اولیه خود تجمعی داشته باشند، دردناك است.
جمعی از معلولان صبح امروز یكشنبه در اعتراض به ناكافی بودن بودجه قانون حمایت از معلولان در سال 98 مقابل مجلس شورای اسلامی تجمع كردند.
«نماینده مجلس، حمایت، حمایت»، «معلول شكایت می كند، مجلس حمایت می كند»، « قانون تصویب شده، اجرا باید گردد» و «قوانین معلول اجرا باید گردد» از جمله شعارهای معلولان تجمع كننده بود.

* اعتبار اجرای قانون حمایت از حقوق معلولان در بودجه دیده نشد
حسین نحوی نژاد، معاون امور توانبخشی بهزیستی كشور با اشاره به اختصاص هزار و 100 میلیارد تومان برای بهبود امور رفاهی و درمانی معلولان در سال آینده می گوید: اجرای قانون حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت در بودجه 98 دیده نشده است؛ در بودجه 97 هم دیده نشده است با این حال در سال 98 شاهد تحولی در زندگی معلولان خواهیم بود.
او در گفت و گو با خبرنگار ایرنا می افزاید: 1100 میلیارد تومان علاوه بر پیش بینی هایی كه برای افزایش بودجه سازمان بهزیستی شده، توسط سازمان برنامه و بودجه در نظر گرفته شده است تا با مدیریت صحیح بتوانیم با شروع اجرایی شدن قانون جامع حمایت از معلولان، بخش هایی از امور رفاهی و درمانی معلولان را بهبود بخشیم.
گزارش از سادات حسینی خواه
اجتمام *9185 * 3063
۰ نفر