۱۶ دی ۱۳۹۷، ۱۵:۵۶
کد خبر: 83160763
T T
۰ نفر
تعيين تركيه براي جانشيني آمريكا در سوريه،خطرناك است

تهران- ايرنا- واشنگتن پست در ديدگاهي نوشت: 'ترامپ' تركيه را به عنوان جايگزين آمريكا در رهبري جنگ با 'داعش' داخل سوريه در نظر گرفته كه تصميم نسنجيده و خطرناكي است.

به گزارش روز يكشنبه ايرنا، ' ديويد ايگناشس' ستون نويس واشنگتن پست در اين ديدگاه آورده است: « با تصميم شگفت آوري كه رئيس جمهور 'ترامپ' در خصوص خروج سربازان آمريكايي از سوريه گرفته است، وقتي نظر مقامات آمريكايي را در مورد سياست آمريكا در قبال سوريه جويا مي شويم همگي فقط يك نظر مشترك دارند، اينكه ' بطور كل قاراشميش (اوضاع درهم)' است.
اما يك اظهار نظر ديگر هم در مورد سياست آمريكا در قبال سوريه مطرح مي شود و آن ' قاپيدن شكست، از آرواره هاي پيروزي' است.
جالب است. ترامپ دقيقا زماني اين تصميم عجيب و غريب را مي گيرد كه نيروهاي مورد حمايت آمريكا در شرف شكست دادن كامل ' داعش' در شمال شرق سوريه بودند. همه مشاوران ديپلماتيك و نظامي ترامپ به او توصيه مي كردند كه اين كار را نكند.
اما ترامپ به هيچكدام از اين نصايح گوش نكرد و كار خودش را كرد. اين، همچنان يك راز سرپوشيده باقي ماند. هيچ كس حتي نزديكترين افراد تحت امر ترامپ هم نمي دانند چه شد كه يك چنين فكري به ذهن او خطور كرد.
شروع ماجرا با موضوع يك تماس تلفني بود كه در تاريخ 14 دسامبر / 23 آذر/ ميان 'رجب طيب اردوغان' رئيس جمهور تركيه با رئيس جمهور آمريكا برقرار شد. قبل از اين تماس تلفني، مشاوران ترامپ او را توجيه كرده بودند كه براي اردوغان خط و نشان بكشد، مبادا دست از پا خطا كند و به سوريه حمله كند. چون اردوغان تهديد كرده بود اين حمله را انجام خواهد داد.
اما ترامپ به نصايح مشاورانش گوش نكرد و به اردوغان گفت:' شما خودتان مي دانيد چه كار كنيد. اين مشكل شماست. ما كه داريم از سوريه بيرون مي رويم'.
در واقع ايده ترامپ اين بود كه وظيفه خطير رهبري مبارزه با داعش در شمال شرق سوريه را به تركيه واگذار كند اما خواست مقامات ارشد نظامي آمريكا اين نيست. اين مقامات استدلالشان اين است كه تركيه نه از حيث نيروي انساني لازم و نه از حيث منابع نظامي، مطلقا ظرفيت پذيرش چنين امر خطيري را ندارد.
تركها مي خواهند در ميدان رزم مبارزه با داعش، سربازانشان جايگزين نيروي 6 هزار نفري 'نيروهاي دمكراتيك سوريه' شود كه نيرويي به رهبري كردهاي سوريه است. تركها به آمريكايي ها گفته اند كه تعداد 5 هزار مبارز مسلح از نيروهاي اپوزيسيون سوريه را تحت امر خود دارند اما همه مي دانند كه اين يك مبالغه محض است و حقيقت ندارد.
همه نيروهاي اپوزيسيون تحت امر تركيه تعدادشان از 5 هزار نفر تجاوز نمي كند. از اين گذشته بسياري از اين مبارزان ارتباطاتي با افراطيون دارند.
واقع مطلب اين است كه تركيه بيشتر از دو سال است كه سخت تقلا مي كند و اين در و آن در مي زند تا وانمود كند كه اين قابليت را دارد كه به تنهايي به جنگ با داعش برود.
براي آنكه صحت و سقم اين مدعاي آنكارا اثبات شود؛ فرماندهان نظامي آمريكا از سال 2016 شروع كرده اند در مورد همه مدعاهاي تركيه در اين زمينه تحقيق مي كنند. نتيجه تحقيقات اين فرماندهان در عرض اين دو سال تا به امروز اين بوده است: ' آن نيرويي كه ادعا مي شود دارد در 'رقه' و ساير استحكامات افراطيون با آنها مي جنگد؛ « يك تيپ شبح » است'. يعني اينكه اصلا يك چنين نيرو و تشكيلاتي وجود خارجي ندارد.
ژست گرفتنها ادامه دارد. هفته گذشته، سوري هاي تحت امر تركيه ادوات جنگي سنگين را از مرز عبور دادند و به 'منبج' بردند تا علامت بدهند كه دارند خودشان را براي حمله به اين شهر آماده مي كنند.
اما واقعيت اينطور نيست. منابع نظامي تركيه آنقدر فرسوده و نخ نماست كه آنها خودشان از آمريكا درخواست كرده اند تا با قدرت هوايي بر هر عملياتي كه عليه داعش در دره مياني رود ' فرات' انجام مي گيرد نظارت داشته باشد و از آن حمايت لجستيكي و پوشش هوايي به عمل آورد. آمريكا اين تقاضا را رد كرده است.
در كل؛ ترامپ مي خواهد از سوريه برود و كار مبارزه با داعش را به تركيه بسپارد. بزرگترين خطر اين رويكرد اين است كه اگر تركيه متولي امر بشود؛ مطمئنا داعش دوباره سر بر خواهد آورد.
يكي از مشكلات مهم اين راه، اسراي زنداني در زندانهاي 'نيروهاي دمكراتيك سوريه' هستند.
در حال حاضر حدود 780 نيروي جهادي خارجي در زندانهاي 'نيروهاي دمكراتيك سوريه' در شمال شرق اين كشور نگهداري مي شوند. به گفته فرماندهان اين نيرو، چنانچه تركيه به اين نواحي حمله كند، اين نيرو توانايي محفاظت از اين زندانيان را نخواهد داشت.
اين زندانيان كه همگي از افراطيون اسلامگرا هستند، در زمره زندانيان بسيار بد و خطرناك طبقه بندي شده اند و آزاد بودنشان براي جامعه بسيار خطرناك است.
اين رزمندگان از 48 كشور به سوريه آمده اند و تقريبا هيچكدام از اين كشورها خواستار تحويل گرفتنشان نيستند. كشورهاي انگليس، فرانسه، بلژيك و سيار كشورهاي اروپايي كه پيش از اين بارها هدف حملات افراط گرايان بوده اند اعلام كرده اند كه به هر دليل؛ هرگز اين جهادي ها را نخواهند پذيرفت. فقط دو كشور مقدونيه و لبنان موافقت كرده اند كه تعداد انگشت شماري از اين رزمندگان را بپذيرند. چندين كشور از شمال آفريقا هم تقاضاي بازگشت به ميهن بخشي از اين افراطيون را دريافت كرده اند. فقط شايد كشور آفريقاي مركزي سرانجام حاضر شود حدود 100 نفر از اين افراد را پذيرش كند.
ترامپ پيش خودش تصور كرده است شايد تركيه تعدادي از اين زندانيان را پذيرش كند. بر فرض كه اين مدعا صحت داشته باشد؛ اما به هر حال اين كار همانقدر خطرناك است كه آزاد بودن زندانيان.
در طول جنگ داخلي هفت ساله سوريه، تركيه به رزمندگان افراط گرا اجازه داده است از مرزهايش تردد كنند و به سوريه بروند و برگردند.
بزرگ ترين كينه و حس انتقامجويي اردوغان در سوريه؛ از شبه نظاميان كرد است. اردوغان اين كردها را يك سازمان تروريستي مي شناسد.
اردوغان ارتباطات و پيوندهاي بسيار نزديكي با تيم ترامپ دارد. تركيه خوب به لابي كنندگانش در كاخ سفيد پول مي دهد.
يكي از اين افراد 'مايكل فلين' است كه اگرچه نامش در هيچ كجا ثبت نشده اما لابي كننده تركيه در كاخ سفيد است و تركيه هم حق حساب خوبي به او پرداخت مي كند.
' رودي جولياني' وكيل شخصي ترامپ هم در سال 2017 تلاش زيادي كرد تا با يك معامله ترتيب آزادي ' رضا ضراب' تاجر تركيه اي - ايراني كه پيوندهايي هم با خانواده اردوغان دارد را بدهد، اما موفق نبود.
ترامپ يك حس صميميتي با اردوغان دارد و همواره در حاشيه نشست هاي سران كه در جاهاي مختلف برگزار مي شود؛ او را همچون يك خويشاوند به گرمي در آغوش مي فشرد.
به هر ترتيب؛ شايد بتوان ثابت قدم ترين نيروهاي جنگنده با داعش را همين كردها دانست. كردها به رغم همه اين آشفتگي هاي سياسي كه در حاشيه جنگ سوريه وجود دارد؛ كماكان به جنگيدن با داعش ادامه مي دهند و در اين راه تلفات هم مي دهند. كردها در مبارزه سنگين هفته گذشته شان 5 هزار نيرو را به ميدان آورده بودند كه 25 كشته و 70 زخمي را در اين نبرد متحمل شدند. كردها داعشي ها را تا 15 كيلومتري مرزهاي عراق عقب رانده اند.
تنها روزنه اميد كردها اين است كه ترامپ موافقت كرده نيروهاي عملياتهاي ويژه آمريكا در طول مدت 4ماه خاك سوريه را ترك كنند. همچنين؛ تركيه هم موافقت كرده است تا زماني كه مشاوران آمريكايي خاك سوريه را ترك نكرده اند؛ به ' نيروهاي دمكراتيك سوريه' حمله نكند.
يك مقام آمريكايي مي گويد:' كردها به قولشان عمل كردند. اما دولت ترامپ؛ نه'.
اروپام**1591**1485