از ویژگی های این ظروف سنگی كه سنگ مورد استفاده در آن نوعی 'سرپانتین' می باشد ، نرم و مقاوم بودن آن در برابر آتش است كه به دلیل طبخ ملایم، غذا را لذت بخش می نماید.
ساخت 'هركاره' در مشهد رواج دارد و سنگ مصرفی آن از چند كوه معدود در این شهر تهیه و تامین می شود.
سنگ تراشی و قلم زنی روی سنگ، یكی از صنایع و فنون كهن ایرانی است، صنعتگران سنگ تراش از گذشته های دور فعالیت داشته اند اكنون نیز تا حدودی باقی مانده اند و با بهره گیری از برخی ابزار، اسباب خانه و وسایل آیینی و زینتی می سازند و استادان قلمزن نیز بر روی آنها نقش می اندازند.
گفته می شود سنگ هركاره منسوب به عنایت حضرت امام رضا (ع) است و در عیون الاخبارالرضا از شیخ صدوق از اباصلت هروی یار نزدیك حضرت امام رضا (ع) نقل شده است كه حضرت امام رضا (ع) چون به قریه سناباد رسید به كوهی كه مردم از سنگ آن برای تهیه غذای خود دیگ ها می ساختند تكیه داد و فرمود 'پروردگارا این كوه را برای مردم نافع قرار بده و بركت را در آن و ظرف هایی كه از آن تهیه می كنند زیاد فرما' سپس دستور داد، تا از آن كوه ظرف هایی برای حضرت تهیه كردند. حضرت امام رضا (ع) دستور می دادند در همان ظرف های سنگی برایشان غذا درست كنند و از آن پس مردم به تشویق آن حضرت از همان كوه ظرف هایی تهیه كردند كه بركت ویژه ای نصیب آن شده بود.
* سنگ تراشی در مشهد هنری به قدمت 14 قرن
از جمله فعالیت های هنری مشهد و استان خراسان رضوی، سنگ تراشی است كه سابقه ای دیرینه دارد.
وجود كوه های مناسب در اطراف مشهد، سبب شده است صنعتگران حكاكی روی سنگ، همواره مواد اولیه مورد نیاز خود را در دسترس داشته باشند.
این سنگ ها را 'سرپانتین' گویند، جنس آن ها از مواد آذرین بوده و رنگ آن سیاه است.
سرپانتین واژه ای لاتینی و به معنای ماری شكل است چون روی سطح خارجی این سنگ، لكه هایی شبیه پوست مار به چشم می خورد به این نام نامیده شده است.
سرپانتین هنوز هم سنگ اولیه ساخت دیگ های سنگی مشهد است، از ویژگی های این سنگ نرم و مقاوم بودن آن در برابر آتش است كه به دلیل طبخ ملایم، غذا را لذت بخش می نماید. عمده تولیدات این مصنوعات قندان، هاون، انواع مجسمه های سنگی، قابلمه و ظرف دیزی می باشد.
از جمله صنایع دستی و سوغات شهر مشهد، كه قدمت آن به 14 قرن می رسد دیگ های سنگی است كه از سنگ سرپانتین ساخته می شود.
دیگ های سنگی اغلب 2 نوع هستند یا دیزی سنگی كه استوانه ای شكل است و معمولا یك تا دو نفره می باشد یا هركاره كه قابلمه های سنگی است و می توان از آن برای تهیه غذای تا 12 نفر هم استفاده كرد.
گرچه معادن سنگ هركاره، در مناطقی چون زنجان، سیستان، خوی، كرمان، ماكو، سبزوار، تربت حیدریه و بیرجند نیز وجود دارد اما استخراج عمده و انبوه آن از معادن اطراف مشهد است.
* دیزی سنگی غذای محبوب گردشگران
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی گفت: این استان جاذبه های فراوان در زمینه های متعدد از جمله فرهنگ، تاریخ، هنر و آداب و رسوم دارد كه در این میان تنوع غذایی و قابلیت در حوزه غذا های بومی و محلی بسیار است.
ابوالفضل مكرمی فر با بیان اینكه ظرفیت های بسیار در فرهنگ غذایی و پخت و پز در این استان می تواند برای توسعه گردشگری و افزایش ماندگاری گردشگران نقش موثر ایفا كند، گفت: بسیاری از غذاهای بومی استان در عرصه ملی و بین المللی شناخته شده اند كه از آن جمله می توان به 'شله مشهدی' و 'شیشلیك شاندیز' اشاره كرد.
وی افزود: دیزی سنگی یا همان آبگوشتی كه در ظرف های سنگی طبخ می شود در كنار دیگر غذاهای شناخته شده و بومی منطقه بسیار مورد علاقه و مطالبه گردشگران قرار دارد به طوری كه در هر سفر گردشگران دست كم یك بار طعم دلچسب این غذا را می چشند.
وی با بیان اینكه ثبت ملی 2 غذای شله مشهدی و شیشلیك شاندیز در فهرست آثار معنوی كشور نشانگر قدمت و تاریخچه طولانی پخت غذاهایی از این دست در خطه خراسان رضوی است اظهار داشت: دیگچه، كوكوی شیرین، چنگالی، حلیم نیشابوری، حلیم قوچانی، حلیم مشهدی، انواع آش، كباب دنده، چلو ماهیچه و چلو گوشت از دیگر غذاهایی است كه در این خطه بسیار شناخته شده است.
مكرمی فر گفت: گردشگری غذایی فرصت و ظرفیتی نو در عرصه گردشگری است كه می توان با پررنگ كردن آن در كنار سایر جذابیت های موجود، شمار بیشتری از گردشگران را جذب كرد.
وی افزود: مشهد به عنوان قطب گردشگری زیارتی كشور دارای ویژگیهای خاص دیگر در زمینه تاریخی و تنوع قومیتی است كه این ویژگیها و آب و هوای مطلوب برخی مناطق استان موجب تنوع غذایی در منطقه شده است.
* شناسایی 400 هنرمند سنگتراش
معاون صنایع دستی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی نیز گفت: تا پایان سال گذشته 400 هنرمند سنگتراش در مشهد به عنوان شهر جهانی گوهرسنگ شناسایی شده و زیر پوشش این اداره كل قرار گرفتند.
محمد مطیع افزود: این تعداد هنرمند كه در 200 كارگاه تراش سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی فعالیت دارند دارای پرونده حرفه ای در اداره كل میراث فرهنگی خراسان رضوی بوده و برای آنان كارت صنعتگری صادر شده است.
وی اظهار داشت: تعداد كارگاه های تراش سنگ هركاره بسیار كم است و تعداد هنرمندان باقی مانده نیز كمتر از 100 نفرند اما این هنر صنعت هنوز هم طرفداران و هنرمندان فعال دارد.
* 13برند ملی صنایع دستی در خراسان رضوی
مطیع با بیان اینكه هم اكنون 13 هنر سنتی و صنایع دستی در این استان به عنوان صنایع دستی شاخص كشور شناخته شده كه از رشته های مزیت دار و بومی هستند، افزود: این استان دارای هنرهای سنتی و صنایع دستی متعدد و متنوع است كه در عرصه ملی و بین المللی شناخته شده است.
وی با بیان اینكه برندسازی صنایع دستی حمایت از كالای نفیس ایرانی است، اظهار داشت: یكی از این برندها برند صنایع دستی در شهرستان فیروزه، تراش سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی است.
وی گفت: در شهرستان طرقبه شاندیز رشته ارغوان بافی و پوستین دوزی و در شهرستان كلات نیز گلیم و ابریشم بافی به عنوان برند صنایع دستی شناخته می شود.
معاون اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی افزود: رشته سفالگری سنتی در گناباد، ابریشم كشی در تربت حیدریه، فرت بافی و ساخت سازه های سنتی در تربت جام، حوله بافی در تایباد و تراش سنگهای قیمتی در نیشابور از دیگر برندهای ملی صنایع دستی شهرستانهای خراسان رضوی محسوب می شوند.
وی اظهار داشت: رشته های تراش سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی، حجاری سنتی (سنگتراشی) و تولیدات چرمی دست دوز از برندهای ملی صنایع دستی در مشهد هستند.
مطیع گفت: صنایع دستی سبدبافی در بجستان و گلیم بافی در قوچان از دیگر رشته ها و صنایع دستی برجسته و مهم خراسان رضوی به شمار می روند.
وی افزود: هم اكنون بیش از 25 هزار هنرمند صنایع دستی در خراسان رضوی فعالیت دارند.
7496 / 6053
مشهد- ایرنا- هنر سنگتراشی یا حجاری كه جلوه شناخته شده و آشنای آن تولید 'هركاره' یا ظرفهایی از جنس سنگ است، یكی از هنرهای سنتی و صنایع دستی با قدمت تاریخی، هنری منحصر به فرد و یگانه در خراسان رضوی است.