۲۲ دی ۱۳۹۷، ۵:۵۱
کد خبر: 83166937
T T
۰ نفر
بوم گردي ظرفيتي جديد در گردشگري

بوشهر- ايرنا- بوم گردي ظرفيتي جديد در گردشگري است كه مسافر خسته از زرق وبرق زندگي صنعتي و ماشيني امكاني مي يابد تا زير آسمان صاف و پرستاره روستا، با پديده هاي بكر فرهنگي و طبيعي مناطق مختلف كشور آشنا شود.

به گزارش ايرنا، بوم گردي از جمله صنايعي است كه با توسعه آن در روستاها و تقويت زيرساخت هاي گردشگري مي توان رونق اقتصادي خاصي به روستاها بخشيد.
با رونق بوم گردي مردم نقاط مختلف كشور و دنيا مي توانند از فرهنگ، آداب ورسوم وآيين هاي بكر و دست نخورده مناطق مختلف، غذاهاي سالم و طبيعي، نحوه فعاليت روستائيان، صنايع دستي زنان و مردان روستا نشين و مناظر طبيعي زيبا و ديگر جاذبه هاي گردشگري اين مناطق بهره مند شوند.
علاوه براين، ميهمان نوازي ايرانيان عامل ديگري است كه مي تواند در تشويق گردشگران براي سفر به اين مناطق و گذراندن چند روزي در اقامتگاه هاي گردشگري به رصد ستارگان در شب برفراز تپه هاي اطراف روستاها يا استراحت در سواحل شني و بكر بنادر كوچك كرانه خليج فارس به پرنده نگري و بازديد از دارهاي بافندگي فرش و عبا در روستاهاي مختلف جنوب كشور بپردازند.

** ويژگي هاي اقامتگاه هاي بوم گردي
امروز با تغيير نگاه مسئولان نسبت به گردشگري پس از سال ها صنعت بوم گردي مورد توجه قرار گرفته و با ايجاد زمينه مناسب به يكي از مسائل مهم كشور تبديل شده است.
با راه اندازي اقامتگاه هاي بوم گردي و تنوع بالاي آنها در مسائلي از قبيل هزينه، طراحي، كاربري، موقعيت جغرافيايي و شرايط اقليمي زمينه مناسبي براي معرفي جاذبه هاي مختلف، فرهنگي، اجتماعي، طبيعي، تاريخي و اقتصادي مناطق مختلف كشور فراهم شده است.
اقامتگاه بوم‌ گردي به معناي محل اقامت مسافر منطبق بر فرهنگ و جغرافياي آن منطقه است و ساخت آنها به دليل اينكه قاعده خاصي ندارد حتي اگر در يك منطقه جغرافيايي باشند باز هم تشابه كمي با همديگر دارند و بوميان هر منطقه جغرافيايي بر اساس شرايط ساخت و ساز و مهم تر از آن فرهنگ منطقه خود دست به ساخت اقامتگاه هاي بوم گردي مي زنند.
مهمترين تمايز مراكز اقامتي بوم گردي داشتن سبك سنتي است كه گردشگران زيادي را به سمت خود جذب و مالكان اين مراكز اصرار به داشتن اين سبك زندگي دارند.
اقامتگاه هاي بوم گردي به دليل اينكه براساس معماري سنتي منطقه ساخته مي شوند كمترين تاثير مخرب زيست محيطي را دارند و به نوعي بخشي از بافت طبيعي منطقه به حساب مي‌آيند.
در بوم گردها خبري از بشقاب هاي رنگين، انواع كباب ها و غذاهاي بين المللي نيست و غذاهاي سنتي و قديمي از طرف چند تن از بوميان كه بيشتر از بانوان آن منطقه هستند براي مسافرها سرو مي‌ شود.
يكي ديگر از خدمات هم كه باتوجه به نوع جغرافياي بوم گرد ارائه مي‌شود، استفاده از حيوانات اهلي موجود در آن منطقه است كه مورد استقبال مسافران قرار دارد.
نجوم و رصد آسمان شب يكي ديگر از امكاناتي است كه اقامتگاه‌هاي بوم گردي مناطق جنوبي كشور به مشتريانشان ارائه مي كنند.

** بوم گردي راهكاري براي احياي شغل هاي سنتي
استاد دانشگاه و فعال در حوزه گردشگري گفت: به تازگي بازار سنتي دچار تحول شده و خيلي از شغل هاي سنتي فراموش شده دوباره در چرخه احيا قرار گرفته است.
عليزاده افزود: تحولات اخير امروز حجم مبادلات مالي در گردشگري را با صنايع نفت و گاز و خودرو سازي در رقابت تنگاتنگ قرار داده است و بوم گردي به عنوان بخش بكري از صنعت گردشگري در سال هاي اخير رونق خاصي در دنيا گرفته كه به تبع آن در جمهوري اسلامي ايران و استان بوشهر نيز مورد توجه است.
وي بيان كرد: بوشهر از استان هاي جنوبي ايران با ده ها شهر زيبا، سواحل بي نظير و روستاهاي بكر است كه بايد ازاين ظرفيت هاي خدادادي به نحو مطلوبي استفاده كرد.
اين استاد دانشگاه ادامه داد: باتوجه به اينكه در سه ماه اول سال ٢٠١٧ بيش از ٣٦٠ ميليون گردشگر در جهان جا به جا شده اند ولي ايران درصد كمي از اين جمعيت را جذب كرده و استان بوشهر با اينكه بيشترين نوار ساحلي با خليج فارس را دارد و مي تواند به قطب گردشگري دريايي و غير دريايي در كشور و منطقه تبديل شود.
وي يادآورشد: استان بوشهر با وجود داشتن كوهستان، جنگل، دريا و كلوت درخط گردشگري ايران نيست و نتوانسته از توانمندي هاي خود بهترين بهره را ببرد.
عليزاده اظهارداشت: بوم‌گردي، صنعت جديدي است كه بطور كامل شناخته‌ شده نيست و هدف آن زنده كردن آداب و رسوم مردم روستا، صنايع دستي و احيا كردن فرهنگ آنها است.
وي افزود: بسياري از جوانان كه در شهرهاي بزرگ رشد يافته اند دوست دارند با فرهنگ گذشتگان آشنا شوند و به همين دليل صنعت بوم گردي مي تواند راهي براي احياي سنت ها و آئين هاي قديمي باشد.

** بوم گردي زمينه ساز رونق اشتغال روستايي
مديراقامتگاه بومگردي روستاي نره كوه شهرستان دير گفت: هرچند صنعت گردشگري شناخته شده اما بوم گردي صنعتي نوپا است كه براي معرفي و بهره برداري بيشتر از آن تلاش و برنامه ريزي بيشتري نياز است.
محمد رضا فولادي افزود: اساس بوم گردي اين است كه سنت، آداب و رسوم يك منطقه معرفي و فرهنگ و آداب، سنت ها، غذاهاي بومي و محلي و صنايع دستي گذشتگان يك منطقه دوباره احيا شود.
وي بيان كرد: با رونق صنعت بوم گردي زمينه سرمايه گذاري و اشتغال هرچه بيشتر افراد در منطقه فراهم و ازمهاجرت بي رويه روستائيان به شهرها جلوگيري مي شود .
فولادي ادامه داد: صنعت بوم گردي فرصتي است كه افراد براي يك روز هم كه شده از زندگي شهري فاصله گرفته و زندگي روستايي را تجربه كنند.
اين فعال بوم گردي گفت: با رونق گرفتن اين صنعت زمينه جذب گردشگران خارجي نيز بيش از گذشته در منطقه فراهم مي شود و با ايجاد امكانات اوليه امكان پذيرايي از گردشگران بيشتري به وجود مي آيد.
وي يادآور شد: نخيلو از جزاير بكر استان بوشهر است كه بدليل تخم گذاري پرندگان از اول ارديبهشت تا خرداد ماه مي تواند در فصل گرما جاذبه خوبي براي گردشگران باشد.
فولادي افزود: هدف از ايجاد اقامتگاه بوم گردي در روستاي نره كوه تنها گرفتن تسهيلات و مهاجرت به سمت شهر نيست بلكه تلاش مي كنيم قابليت هاي اين روستا را بخوبي به مردم ايران و دنيا معرفي كنيم.
يكي ديگر از فعالان بوم گردي در روستاي فقيه حسنان شهرستان دشتي گفت: با ورود اين صنعت و فعال شدن اقامتگاه هاي بوم گردي جنب و جوش و فعاليت درمنطقه صورت گرفته است.
احمد كنهسال افزود: در اقامتگاه هاي بوم گردي صنايع دستي بومي به وسيله زنان روستايي در بخش حصير و صدف بافي رونق گرفته است.
وي يادآورشد: باتوجه به اينكه روستاي فقيه حسنان از جمله روستاهاي بكر و دست نخورده است تلاش كرديم در اقامتگاه بوم گردي سنت ها و ميراث كهن روستاها احيا شود.
كهنسال اضافه كرد: سال گذشته در اقامتگاه بوم گردي روستاي فقيه حسنان يكهزار گردشگر داخلي و 150گردشگر خارجي از آلمان، هلند، روسيه و اوكراين پذيرايي شد.
وي ادامه داد: با وجود تبليغات و ايران هراسي كه در آنسوي مرزها انجام مي شود با فعال كردن صنعت بوم گردي در استان هاي مختلف مي توان فرهنگ صلح، آرامش و دوستي ايرانيان به دنيا معرفي كرد.

** صنعت بوم گردي نيازمند آموزش و استاندارد
كهنسال تاكيد كرد: فعالان بخش اقامتگاه هاي بوم گردي براي موفقيت در كار خود نيازمند كلاس هاي آموزشي آشنايي با آداب و معاشرت هستند.
وي با بيان اينكه برخي افراد به دنبال رونق صنعت بوم گردي نيستند و بيشتر در تلاش براي گرفتن تسهيلات و ايجاد خانه باغي براي تفريح خود هستند ، يكي از مشكلات اين بخش را صادر كردن بيش از اندازه مجوز دانست.
اين فعال بوم گردي تاكيد كرد: براي سازماندهي مناسب صنعت بوم گردي مسئولان از صدور مجوزهاي بي رويه براي اشخاصي كه تنها به دنبال گرفتن تسهيلات هستند، جلوگيري كنند.
كهنسال افزود: اقامتگاه هاي بوم گردي نماينده فرهنگ يك استان هستند و زماني كه استاندارد و امكانات لازم را براي پذيرايي نداشته باشند تبليغ مناسبي براي استان نخواهند بود و باعث مي شود كه گردشگران كمتري مراجعه كنند.
كارشناس بوم گردي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان بوشهر گفت: هرچند صنعت بوم گردي در كشور از 10 سال پيش كليد خورد ولي در استان بوشهر اين پروژه از سال 1394 آغاز شده است .
غلامرضا خواجه افزود: در آغاز كار ،شمار قابل توجهي گردشگر و مسافر وارد استان بوشهر شد كه براين اساس توسعه اقامتگاه هاي بوم گردي از جمله سياست هاي مسئولان استان بوشهر قلمداد شد.
وي يادآورشد: از بين رفتن بافت سنتي روستايي و تبديل حيات روستايي به شهري از مشكلات صنعت بوم گردي در استان بوشهر است.
اين كارشناس بوم گردي استان بوشهر افزود: در اين ارتباط تلاش مي شود آموزش هاي لازم درباره اهميت بخشيدن وحفظ هويت روستايي، صنايع دستي و معماري سنتي به روستائيان ارائه شود.
خواجه ادامه داد: هم اكنون 12 اقامتگاه بوم گردي فعال در استان بوشهر وجود دارد.
اين كارشناس گفت: براساس آموزش ها گردشگري بايد به عنوان اقتصاد مكمل در كنار ساير معيشت ها از جمله دامداري، كشاورزي و صيادي قرارگرفته و در بوم گردي ها صنايع دستي روستايي معرفي شود.
وي افزود: با حمايت دولت تسهيلات كم بهره بين 4 تا 6 درصد به متقاضيان بوم گردي در حوزه روستايي ارائه شد و با توجه به آن تا سال آينده تعداد اقامتگاه هاي بوم گردي در نقاط مختلف استان به 32 واحد مي رسد.
اين كارشناس ادامه داد: تلاش مي شود پراكنش واحدهاي بوم گردي در استان بوشهر رعايت و اين اقامتگاه ها در همه مناطق به طور يكنواخت راه اندازي و همه مناطق بكر استان به كشور و دنيا معرفي شود.
خواجه، آموزش در بخش رفتار با گردشگران، چگونه بازار خود را بيابند و آن را حفظ كنند و استفاده از نيروهاي محلي در تهيه غذاهاي بومي و محلي، رونق صنايع دستي از جمله برنامه هاي ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري است و به اين وسيله اشتغال گردشگري در روستا چرخش مي يابد.
وي افزود: بوم گردي از جمله صنايعي است كه با كمترين هزينه مي توان بيشترين سود اقتصادي را به دست آورد و نيازمند سرمايه گذاري كلان نيست.
اين كارشناس اظهارداشت: افراد در صنعت بوم گردي مي توانند با استفاده از خانه هاي روستايي، فرهنگ و جاذبه هاي تاريخي منطقه خود بهترين درآمد را كسب و به رونق اقتصادي روستاي خود كمك كنند.
وي برضرورت استفاده از فضاي مجازي براي جذب گردشگر در اقامتگاه هاي بوم گردي از اقصي نقاط دنيا تاكيد كرد.
خواجه افزود: هر نقطه اي ازاستان بوشهر جاذبه خاص خود را دارد و بايد متناسب با قابليت هاي هر منطقه براي آن برنامه خاصي تعريف كرد.

** 29 شهر، روستا و منطقه عشايري بوشهر هدف گردشگري
معاون امور عمراني استانداري بوشهر گفت: با هدف رونق گردشگري و استفاده از ظرفيت هاي اين استان ويژه برنامه هاي مختلفي براي رونق گردشگري شهرها، روستاها و مناطق عشايري اين استان پيش بيني شده است.
مهرداد ستوده افزود: در اين راستا شهرهاي گناوه، بوشهر و كنگان، 24 روستا و 2 منطقه عشايري در شهرستان هاي دشتستان و دشتي اين استان هدف گردشگري انتخاب شده است.
وي اظهارداشت: انتخاب 24 روستاي هدف گردشگري از 624 روستاي موجود در استان با هدف تبديل كردن موضوع گردشگري به يك گفتمان در سطح روستاها است.
معاون امور عمراني استانداري بوشهر افزود: در هر كدام از اين روستاها شمار قابل توجهي اقامتگاه بوم گردي در دست آماده سازي است.
وي گفت: پايگاه بوشهر توريسم 2022 نيز طراحي شده و در قالب اين طرح بايد به مردم اعلام كنيم كه امروز كجا هستيم و تا سال 2022 بايد به كجا برسيم.
ستوده يادآورشد: گردشگري دريايي نيز به صورت ويژه در دستور كار استان بوشهر قرار دارد زيرا تاكنون فقط از ماهي و ميگوي استان استفاده شده است.

** هر خانه روستايي يك بنگاه اقتصادي
ستوده افزود: برخي از حوزه ها مانند نفت آزمون خود را در موضوع اشتغال پس داده و اعتماد مردم را بخوبي جلب نكرده است برهمين اساس با توجه به نقش گردشگري در ايجاد اشتغال پايدار هر خانه روستايي مي تواند به يك بنگاه اقتصادي گردشگري تبديل شود.
وي افزود: سند بوشهر توريسم نيز كه با هدف جهت دهي به برنامه هاي گردشگري استان بوشهر تهيه شده است اكنون در مرحله نهايي تدوين قرار دارد.
مديركل دفتر امور روستايي و شوراهاي استانداري بوشهر گفت: گردشگري به عنوان صنعتي پاك و روبه رشد در كشور است كه توسعه اين بخش در روستاها از اولويت هاي اين استان به شمار مي رود.
فاطمه دهقاني افزود: صنعت گردشگري نه تنها در كاهش وابستگي اقتصادي به نفت بسيار راهگشا است بلكه با ايجاد فرصت هاي شغلي متنوع و درآمدزايي قابل قبول توسعه آن در سطح بين الملل ايجاد منابع ارزشمند ارزي را در پي دارد.
وي بيان كرد: تلاش شده با معرفي طرح ها و ظرفيت هاي استان بوشهر از محل اعتبارات ملي بودجه اي جداگانه براي پيشبرد طرح ها و اهداف گردشگري اين استان تخصيص يابد كه اولويت پرداخت به روستاهايي است كه در اين زمينه زيرساخت هاي لازم و مناسب را فراهم كنند.
دهقاني اظهارداشت: تدوين طرح « توسعه گردشگري استان بوشهر » هم راستا با سند راهبردي گردشگري كشور و با تكيه بر تجربه سال هاي گذشته اين استان در ميزباني از گردشگران داخلي و خارجي در دستور كار حوزه عمراني استانداري در سال جاري قرار دارد.
وي اضافه كرد: معرفي جاذبه ها و ظرفيت هاي طبيعي، تاريخي، تجاري و فرهنگ غني استان بوشهر، توسعه زيرساخت هاي گردشگري شهري و روستايي، شناسايي و حمايت از فرصت هاي سرمايه گذاري در بخش گردشگري و صنايع دستي، ايجاد اشتغال و درآمد پايدار با استفاده از فرصت بازديد گردشگران داخلي و بويژه خارجي، ايجاد شبكه هاي بازاريابي براي ارتباط مستمر و هدفمند مناطق هدف گردشگري و رونق همه جانبه اين صنعت در استان بوشهر از جمله هدف هاي طرح توسعه گردشگري است.
دهقاني ادامه داد: چارچوب اصلي طرح توسعه گردشگري استان بوشهر شامل استقرار بازارچه فروش محصولات و صنايع دستي بومي و محلي، ساماندهي گردشگري دريايي و پيش بيني برنامه هاي متنوع در اين ارتباط، ايجاد اقامتگاه هاي بوم گردي روستايي و فرصت تجربه زندگي روستايي براي علاقه مندان، برگزاري جشنواره ها، بازي ها و مسابقه هاي بومي و محلي، ايجاد تحرك، نشاط و ساماندهي فرصت اشتغال پايدار بويژه در نواحي روستايي است.
مديركل دفتر امور روستايي و شوراهاي استانداري بوشهر گفت: اميدواريم با تحقق اهداف پيش بيني شده طرح توسعه گردشگري شاهد تحول چشمگير و نگاهي نو در صنعت گردشگري و توسعه همزمان گردشگري روستايي و عشايري در استان بوشهر باشيم و با انتقال تجربيات اجراي طرح در تعامل با ساير استان هاي كشور زمينه توسعه بيش از پيش اين صنعت در مناطق مختلف و در نتيجه خروج از اقتصاد وابسته به نفت و شكل گيري قدرت مالي جديد در اقتصاد كشور فراهم شود.

** تنوع بوم گردي سفر به ناشناخته ها
سرپرست اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان بوشهر گفت: استان بوشهر داراي روستاهاي توانمندي در بخش‌‌‌هاي ﺟلگه ‌اي، ﮐﻮﻫﭙﺎﯾﻪ‌اي و ﮐﻮﻫﺴﺘﺎﻧﯽ، عشايري و ساحلي است كه بر اساس قابليت‌هاي آنها طرح‌‌هاي گردشگري و اشتغال‌زايي تدوين و اجرايي مي ‌شود.
ارغوان مهدي زاده افزود: با توجه به تنوع اقليمي استان بوشهر و حضور اقوام مختلف در كنار هم تنوع بوم گردي بصورت طبيعي و فرهنگي بالاست كه تاكنون به خوبي معرفي نشده است.
وي اضافه كرد: در 2 سال گذشته باتوجه به پايش هاي استاني قابل توجه اجراي طرح بوم گردي و گردشگري سنتي ومحلي در 24 روستاي استان بوشهر با همكاري بخش خصوصي اجرا مي شود.
مهدي زاده افزود: ايجاد واحدهاي بوم گردي در روستاها سبب مي ‌شود علاوه بر حفظ بافت سنتي و ماندگاري خرده‌فرهنگ‌ها، تمايل گردشگران به حضور در اين مكان‌ها افزايش و زمينه رونق اقتصادي و معيشتي در روستاها فراهم شود.
وي، به اجراي طرح اقامتگاه بوم گردي در روستاي فقيه حسنان دشتي پرداخت و گفت: وجود مناظر طبيعي، نزديكي به پديده‌ها و آثاري مانند گنبد نمكي، محرابه و كلوت‌هاي مند از جمله ويژگي‌هاي دهكده گردشگري فقيه حسنان است كه گردشگران بسياري از آن ديدن كردند.
وي اضافه كرد: در قالب طرح بوم گردي تلاش مي شود مناطق بكر و دست نخورده روستاها و مناطق شناسايي و با كاري هنرمندانه اقدام به معرفي ساختار فرهنگي، سنتي و بومي محلي آن منطقه شود.
مهدي زاده گفت: از شمال تا جنوب اين استان قابليت هاي مختلف طبيعي و گردشگري وجود دارد كه مي تواند با ذره اي توجه به بهترين مكان براي جلب گردشگر تبديل شود.
6047/6043/1630
۰ نفر