به گزارش روز شنبه خبرنگار فرهنگی ایرنا ، امیر عربانی دبیر رشته كارتون و كاریكاتور یازدهمین جشنواره تجسمی فجر درباره بخش مسابقه این جشنواره گفت: حدود 140 اثر در نهایت به دبیرخانه جشنواره رسید كه در نهایت 76 اثر برای نمایش در جشنواره و در این رشته انتخاب شدند.
وی ادامه داد: یكی از مشكلات بر سر داوری آثار این بود كه مجبور بودیم كارتون و كاریكاتور را به عنوان یك رشته قضاوت كنیم. البته معیارهای قضاوت برای هر كدام از رشته ها متفاوت بود و سعی كردیم هر دوی این بخش ها را در داوری لحاظ كنیم اما در نهایت این آثار در یك بخش نمایشگاهی، حضور دارند و برگزیدگان مجزا ندارند.
** تكثر كیفیت آثار این دوره
این هنرمند گفت: امسال آثار متنوعی به دبیرخانه رسید كه از نظر كیفیت بسیار متكثر بودند. البته خوشبختانه تعداد آثار قوی و با كیفیت به اندازهای بود كه توانستیم به راحتی آثار را انتخاب كنیم. تعداد آثار قوی كارتون و كاریكاتور امسال بیشتر از سالهای قبل است. رویكرد جشنواره امسال در تفكیك رشته های هنری به نفع هنر كارتون و كاریكاتور بود.
براساس اعلام یازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی، عربانی اظهار داشت: كاریكاتوریستهای خلاقی به جشنواره اثر فرستادند. بنابراین در نهایت آنهایی كه خلاق نبودند را حذف كردیم و به مرحله بعد نفرستادیم. آثار تكراری نیز در اقلیت بودند.
** نیازمند آثاری با طنز نهفته هستیم
وی در ادامه سخنانش درباره دیگر معیارهای انتخاب آثار گفت: نیاز به آثاری داریم كه طنز نهفته داشته باشند. تنها در این صورت است كه مخاطب به تفكر واداشته میشود و پیام آن بدون تفكر به مخاطب داده نمیشود. این دوره شاهد آثاری بودیم كه تكنیك بسیار خوب و قوی داشتند ولی در آنها پیام آنها از نظر مفهومی بسیار ساده بودند. شخصا ایهام و ایجاز را در هنر كاریكاتور میپسندم. خطوط محكم و بیان قوی در داوری نظر مرا به خود جلب میكند. معتقدم باید اثری برگزیده شود كه لیاقت قاب كردن و نصب كردن به دیوار را داشته باشد.
** بررسی یك چهارم آثار
جمال رحمتی یكی از داوران این رشته در یازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر نیز درباره داوری و انتخاب آثار رشته كارتون و كاریكاتور گفت: در نهایت با تمام مشكلات توانستیم یك چهارم آثار رسیده را برای نمایش در نمایشگاه انتخاب كنیم. تمام 78 اثر انتخاب شده درجه یك بودند. البته تمهای متفاوتی از سوی هنرمندان انتخاب شده بود و هر یك به موضوعی علاقه نشان داده بودند. به عقیده بنده بد نیست كاریكاتوریستهای ما بیشتر به مسائل روز نگاه كنند. بخشی از كارها از فضای امروز جامعه ما دور بود.
** آثار باید دارای تكنیك قوی باشند
حسن كریم زاده دیگر داور بخش كاریكاتور جشنواره هنرهای تجسمی فجر نیز گفت: در بررسی آثار شخصا به تكنیك و محتوا به یك اندازه بها می دهم. آثاری بودند كه سوژه بسیار خوبی داشتند و داوران آنها را پسندیدند اما متاسفانه تكنیك ضعیفی داشتند. این آثار همان اول رد شدند.
به نظرم یك اثر خوب در زمینه كاریكاتور باید همزمان از هر دو جهت قوی باشد. معاصر بودن آثار در تصاویری كه دیدم چندان برایم ملموس نبود. البته بودند معدودی از هنرمندان جوان كه شیوه اجرایی مدرنی داشتند ولی روی هم رفته این نگاه چندان شاخص نبود.
** هنرمندان خود هنر را مطرح كنند
كامبیز درمبخش دیگر داور این رشته نیز اظهار كرد: من پیشنهادم به هنرمندان كارتون و كاریكاتور این است كه به فكر مطرح كردن خود هنر هم باشند. توانایی هنری و خلاقیت كالای كمیاب این روزها است. علاوه بر آن هنرمند بهتر است از غم مردم كم كند. این كه مدام از مشكلات بگوییم چه مشكلی را حل میكند؟ هنرمند كاریكاتوریست باید از غم مردم بكاهد و اگر توانست مرهمی روی زخم آنها بگذارد.
وی افزود: به عنوان یك حرفهای به آثار رسیده نگاه كردم. بنابراین برای من بسیار مهم بود كه كاری كه میبینم اثر كسی باشد كه مسلط به طراحی باشد نه اینكه فقط چند خط بكشد. در درجه دوم هنرمند باید بتواند از عهده مطرح كردن سوژهاش بربیاید. این دو در كنار هم كار بسیار دشواری است.
** یازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر دریك نگاه
به گزارش ایرنا، اداره كل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با همكاری مؤسسه توسعه هنرهای تجسمی معاصر، ادارات كل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ها، نگارخانه ها و مجامع هنری، «یازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر» را با هدف ایجاد فضای گفت و گو میان اهالی جامعه هنرهای تجسمی كشور، ایجاد زمینه برای رشد هنر معاصر ایران و همچنین ایجاد فرصت برای ارتقای آگاهی و هنر هنرمندان ایرانی، همزمان با چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران، از ۵ بهمن تا ۱۵ اسفند ۱۳۹۷ برگزار می كند.
این جشنواره در 10 رشته هنری شامل: «تصویرسازی»، «خوشنویسی»، «سرامیك»، «عكاسی»، «كاریكاتور و كارتون»، «گرافیك»، «مجسمه»، «نقاشی»، «نگارگری» و «هنرهای جدید» (ویدیوآرت، پرفورمنس آرت و چیدمان) برگزار می شود.
اهداف این دوره از جشنواره، معرفی و نمایش آثار تازه هنرمندان ایرانی و نمایش دستاوردهای خلاقانه هنری در رشته های ۱۰ گانه است و انتظار می رود هنرمندان به «رویكردها و شیوه های معاصر» در «خلق» و همچنین «ارایه» آثار هنری توجه كنند.
موضوعات این دوره از جشنواره «آزاد» است و با رویكردهای معاصر در هنر ایران با دبیری ابراهیم حقیقی از پنجم بهمن تا پانزدهم اسفند برگزار می شود.در این جشنواره سید امیر سقراطی دبیری هنری و محسن سلیمانی دبیری اجرایی را عهده دار هستند.
فراهنگ **9031 ** 1355**
تهران -ایرنا - آثار رشته كارتون و كاریكاتور یازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر برای حضور در نمایشگاه این رویداد هنری، در یك مرحله صورت گرفت و 76 اثر به نمایشگاه این رشته از جشنواره راه یافت.