محسن بارباز اصفهاني روز يكشنبه در گفت و گو با ايرنا افزود: تشكيل اين چنين سازمان هاي محلي براي جلب مشاركت فعال مردم براي تصميم گيري منطقي و اثر بخشي مناسب در زمينه حفظ منابع طبيعي بايد بيش از گذشته دنبال شود.
وي تاكيد كرد: جلب اعتماد عمومي، كاهش تنش ها و چالش ها، تقويت احساس مالكيت در منافع طرحهاي مرتبط با منابع طبيعي و آبخيزداري به حساسيت هر چه بيشتر مردم و حفظ همه جانبه عرصه ها مي انجامد.
مشاور اداره كل منابع طبيعي استان اصفهان اضافه كرد: مشاركت در حفظ منابع طبيعي علاوه بر حفظ محيط زيست و ارتقاي سلامت ساكنان، عدالت اجتماعي و درآمدزايي بيشتر را در پي دارد.
بارباز اصفهاني ادامه داد: در مقابل، نبود مشاركت موجب به نتيجه نرسيدن طرح ها، حفاظت نادرست، اجرا به شيوه هاي غلط و در نهايت موجب تنش اجتماعي، تخريب، بهره برداري بي رويه و سير قهقرايي منابع طبيعي و گنجينه هاي زيست محيطي مي شود.
وي با اشاره به مزاياي اجراي طرح هاي آبخيزداري و منابع طبيعي در ابعاد مختلف گفت: تقويت سفره هاي آب زير زميني كه متاسفانه بدليل كمبود بارش ها و برداشتهاي بي رويه و غير اصولي گرفتار وضعيتي حساس و بحراني شده است، يكي از موثرترين مزيت هاي اجراي صحيح اين طرح ها به شمار مي رود كه به دنبال آن چاه ها و قنوات پرآب تر مي شود و بخشي از كمبود بارش ها را جبران مي كند.
مشاور مشاركتهاي مردمي مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري استان، كنترل و جلو گيري از فرسايش خاك و جلو گيري از جاري شدن سيل را از ديگر نتايج مفيد اجراي طرح ها بويژه با مشاركت مردم برشمرد و خاطرنشان كرد: اين امر تعديل آب و هوا، حفظ گونه هاي گياهي و جانوري، بهبود كشت كشاورزان و فعاليت بهتر دامداران را به دنبال دارد.
بارباز اصفهاني بيان داشت: بالغ بر 67 درصد از طرح هاي سال جاري آبخيزداري و آبخوانداري، با رويكرد حفاظت از مراتع، جنگل ها و آموزش و ترويج روش هاي حفاظت از منابع طبيعي در اين استان اجرا شد.
به گفته وي عمليات مكانيكي و مديريتي، استحصال و ذخيره نزولات آسماني، اجراي عمليات بيولوژيك، جنگلكاري با بذر، ايجاد كمربند حفاظتي، جايگزيني سوخت فسيلي، كشت و مراقبت و تهيه و نصب تابلوهاي حفاظتي از جمله فعاليت هاي انجام گرفته مرتبط با طرح هاي ياد شده بوده است.
وي ادامه داد : اين طرح ها در مساحتي بالغ بر 120 هزار هكتار اجرا شده كه به طور غيرمستقيم 420 هزار هكتار از زمين هاي استان را تحت تاثير قرار خواهد داد.
به گزارش ايرنا، آبخيزداري (Watershed Management) علم و هنر برنامه ريزي مستمر و اجراي اقدام هاي لازم براي مديريت منابع حوزه هاي آبخيز اعم از طبيعي، كشاورزي، اقتصادي و انساني بدون ايجاد اثرات منفي در منابع آب و خاك است كه مي تواند به صورت مكانيكي يا بيولوژيكي باشد.
بر اساس آمار موجود از مجموع 60 ميليون هكتار از عرصه هاي بياباني و مرتعي كشور حدود 25 ميليون هكتار مستعد عمليات آبخيزداري است.
استان اصفهان داراي 70 هزار هكتار جنگل است كه بيشتر اين جنگل ها در مناطق سميرم و فريدونشهر قرار دارد، همچنين 10 درصد از مساحت جهان را بيابان تشكيل مي دهد كه اين ميزان در ايران 20 درصد و در استان اصفهان 30 درصد است.
6020/6026/
اصفهان - ايرنا - مشاور مشاركتهاي مردمي مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري اصفهان گفت: تشكيل سازمانهاي محلي با محوريت مردم و تشكل هاي زيست محيطي، براي حفاظت از عرصه هاي طبيعي در كشور ضروري است.