حمیدرضا پوراعتماد روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار حوزه سلامت گروه اجتماعی ایرنا در پاسخ به این سوال كه در زمینه اختلالات رشد مغزی از جمله اوتیسم چه كارهایی در كشور انجام شده، اظهار داشت: اختلالات عصبی و رشدی شامل هفت دسته اختلال مانند بیش فعالی (ADHD)، اختلالات زبان، مهارتی، آموزشی، اوتیسم، اختلالات عقب ماندگی ذهنی و اختلالات حركتی است كه در مجموع این اختلالات را اختلالات عصبی - رشدی گویند.
وی گفت: اختلالات عصبی - رشدی شامل تعدادی اختلالات روانشناختی نیز هست و مبانی عصب شناختی دارد و از مشهورترین این اختلالات، بیماری اوتیسم است كه تعداد زیادی از به این بیماری مبتلا می شوند و یكی از دلایل افت تحصیلی، مشكل در عدم برقراری روابط اجتماعی و نظیر اینها، به نحوی با اختلالات رشد مغری مرتبط است.
پوراعتماد افزود: متاسفانه در ایران هیچ واحد آموزش عالی تاكنون به صورت خاص به مجموعه اختلالات مغزی نپرداخته و پژوهشكده علوم شناختی مغز دانشگاه شهید بهشتی تنها واحد آموزش عالی است كه مطالعات اساتید و دانشجویان آن روی رشد مغز در حالت بهنجار و نابهنجار (اختلالات عصبی رشدی) دایر است و در این پژوهشكده دو گرایش علوم شناختی یكی مدل سازی شناختی و دیگری روانشناسی شناختی و همچنین در مقطع كارشناسی ارشد تحت عنوان توانبخشی شناختی، برگزار می شود.
وی تصریح كرد: مطالعاتی كه در این مركز انجام می شود مطالعاتی است كه در ایران بی نظیر است و در دنیا مطالعات این مركز در رأس قراردارد به خصوص مطالعاتی كه به جنبه های استفاده از فن آوری های نوین در آموزش توانبخشی اوتیسم است.
وی ادامه داد: این خط مطالعاتی نه تنها در پژوهشكده علوم شناختی و مغز دانشگاه شهید بهشتی بلكه با پیوستن سایر دانشگاههای امیركبیر، تهران و دانشگاه شریف انجام می شود. همچنین یك خط مطالعاتی در رابطه با تاثیر عوامل محیطی به خصوص جدا شدن از گروه و موقعیت اجتماعی و تاثیر آن را بر روی مغز مورد بررسی قرار می دهیم كه خود این موضوع به دو بخش مطالعات انسانی و حیوانی تقسیم می شود.
پوراعتمار گفت: بخش مطالعات حیوانی نشان داده كه چنانچه موش ها را از تعاملات اجتماعی و مادرشان محروم كنیم، این موشها به علائم شبه اوتیسم مبتلا می شوند و در واقع این روش تنها در این پژوهشكده انجام و تولید شده است.
وی اظهار داشت: البته با دستكاری مستقیم مغز و با دادن دارو یا با تزریق به مغز علائم اوتیسم را می توان ایجاد كرد ولی اینكه با دستكاری های محیطی موشهای اوتیسمی تولید كرده باشید در این پژوهشكده برای اولین بار اتفاق افتاده و در این رابطه هم یك خط پژوهشی كامل در این مركز دایر شده است.
اجتمام * 1417 * 3063
تهران- ایرنا- رئیس پژوهشكده علوم شناختی و مغز دانشگاه شهید بهشتی گفت: مطالعات دانشمندان ایران بر روی رشد مغز در این دانشگاه در دنیا بی نظیر است، نتایج یكسری از مطالعات نشان داده كه جداكردن موش ها از مادرشان و كاهش روابط اجتماعی آنها را به علائم شبه اوتیسم مبتلا می كند.