در اين مطلب آمده است: نوشابههاي رژيمي يا به اصطلاح بدون كالري و زيرو براي افراد ديابتي نيز توصيه نميشود، چراكه برخلاف باور عموم ميتواند باعث افزايش قند خون شود و سلامت بيمار را تهديد ميكند. پس اگر در خانواده يا اطرافيانتان بيمار مبتلا به ديابت داريد، اين موضوع را به او گوشزد كنيد.
نوشابه نخوريد چون سلامتتان را به خطر مياندازد! اين كليشهايترين توصيه متخصصان تغذيه در سالهاي اخير است، اما اين روزها نوشابهها بيشتر از هر نوشيدني ديگري جاي خود را در سفره ايرانيها باز كردهاند و هرچقدر از نوشيدنيهاي سالم مثل آب، دوغ و شربتهاي سنتي فاصله ميگيريم به اين نوشيدني پرخطر و البته پرطرفدار نزديك ميشويم. اصلا چرا نبايد نوشابه بخوريم؟ از بين بد و بدتر كدام را انتخاب كنيم؟ سياه يا سفيد؟
شايد شما هم نوشابههاي گازدار را فقط به عشق گاز آن ميخوريد و معتقديد اگر گاز نوشابه گرفته شود فرقي با آب قند نخواهد داشت. اين گاز كه همان گاز كربنيك است از سوي توليدكنندگان نوشيدنيهاي صنعتي در تركيبات اين نوشيدني گنجانده شده تا لذت نوشيدن آن را براي مصرفكنندگان چند برابر كند البته همه ماجرا اين نيست.
دكتر سبحان سعيدي، متخصص تغذيه ميگويد: اين فكر را از سرتان بيرون كنيد كه گازكربنيك(CO2) موجود در نوشيدنيهاي گازدار بيضرر هستند. اين گاز نهتنها باعث بروز نفخ و مشكلات گوارشي ميشود، بلكه مشكل رفلكس معده و مري را تشديد ميكند.
درواقعPH نوشابههاي گازدار بين 2٫5 تا 3٫5 است كه باعث اسيدي شدن معده خواهد شد. در دستگاه گوارشي فقط معده قادر به مقاومت در برابر چنين محيطهاي اسيدي است، اما ديگر اعضاي سيستم گوارش مثل گلو و مري در پي مصرف نوشابههاي گازدار، دچار اختلال ميشوند.
همچنين اسيد فسفريك موجود در اين نوشابهها عملكرد معده را تحت تاثير قرار ميدهد و زمينه بروز سوءهاضمه را فراهم ميكند. اين در حالي است كه طبق آمارهاي به دست آمده، سرانه مصرف نوشابههاي گازدار در ايران 42 ليتر است، در حالي كه ميانگين مصرف نوشابههاي گازدار در دنيا براي هر فرد به حدود 10 ليتر ميرسد.
دوغ هم گاز دارد اما
هرچند برخي دوغها هم گاز دارند، اما گاز موجود در دوغها CO2 نيست. اين گاز در اثر تخمير قند لاكتوز در شير يا دوغ به وسيله ميكروارگانيسمها به وجود ميآيد كه حالت اسيدي ندارد و مثل نوشابه گازدار مضر نيست. هرچند به همه آنهايي كه در معرض ابتلا به مشكلات استخواني هستند توصيه ميشود براي كنترل، پيشگيري يا جلوگيري از پيشرفت بيماريشان از مصرف هر نوع نوشيدني گازدار پرهيز كنند.
نارنجي، سفيد يا مشكي؟ مساله اين است!
به گفته دكتر سعيدي، ميزان ضرر نوشابهها در رنگ آنها نيست، ولي نوع مشكي در مقايسه با نوشابههاي ديگر مضرتر است چون اسيدفسفريك بيشتري دارد و مزه تيزي كه به دنبال نوشيدن اين نوشابه احساس ميكنيد، ناشي از همين اسيدهاست؛ مادهاي كه مانع جذب كلسيم در بدن ميشود و به دليل اسيدي كردن خون، باعث برداشت املاح از استخوانها و كاهش تراكم آنها شده و خطر ابتلا به پوكي استخوان را بشدت افزايش ميدهد. فراموش نكنيد اين مشكلات استخواني با مصرف نوشيدنيهاي گازدار، براي سالمندان يا كساني كه پا به سن ميگذارند و ناراحتيهاي استخواني هم در كمينشان است، بيشتر ميشود.
امان از سنگ كليه
از طرفي بالا رفتن ميزان اسيد فسفريك در خون روي عملكرد كليهها تاثير منفي ميگذارد و باعث وارد آمدن فشار مضاعف به كليهها خواهد شد. همچنين مصرف نوشابههاي گازدار باعث ميشود كلسيم خارج شده از استخوانها در خون جريان پيدا كند كه اين موضوع ميتواند رسوب كلسيم اضافي و تشكيل سنگهاي كلسيمي در كليهها را به همراه داشته باشد.
چاقي در كمين نوشابهخورها
به گفته دكتر سعيدي هر بطري نوشابه به طور متوسط 20 قاشق چايخوري شكر دارد و مصرف اين مقدار شكر باعث افزايش كالري دريافتي و در نتيجه چاقي ميشود. در عين حال، تحقيقات نشان داده است مصرف يك قوطي نوشابه در روز خطر چاقي را در كودكان تا 60 درصد افزايش ميدهد و حتما ميدانيد افرادي كه از كودكي چاق ميشوند در آينده خيلي سختتر ميتوانند چربيهاي اضافي را آب كنند و به همين دليل هم بشدت در معرض مشكلات قلبي ـ عروقي، ديابت، فشار خون بالا و… قرار ميگيرند.
بدون قند هم خطرناك است
لطفا خودتان را گول نزنيد و به بهانه بدون كالري بودن نوشابههاي رژيمي سراغ آنها نرويد! شايد اين نوشيدنيها قند نداشته باشند و باعث اضافهوزنتان نشوند، اما حاوي شيرينكننده مصنوعي به نام آسپارتام هستند كه بحث و بررسي در مورد اين شيرينكننده همچنان ادامه دارد، اما خبر بد اينكه سرطانزا بودن آسپارتام در صورت مصرف طولانيمدت به اثبات رسيده است.
همچنين نوشابههاي رژيمي يا به اصطلاح بدون كالري و زيرو براي افراد ديابتي نيز توصيه نميشود، چراكه برخلاف باور عموم ميتواند باعث افزايش قند خون شود و سلامت بيمار را تهديد ميكند. پس اگر در خانواده يا اطرافيانتان بيمار مبتلا به ديابت داريد، اين موضوع را به او گوشزد كنيد.
به فكر مينا باشيد
شايد برايتان عجيب باشد، اما نوشابههاي شيرين و گازدار به اندازه مصرف مواد مخدر براي دندانها خطرناك است. در واقع هربار كه فرد نوشيدني شيرين و گازدار بويژه نوشابه مصرف ميكند دندانهايش به مدت يك ساعت تحت حمله اسيدي قرار ميگيرد و با ادامه اين روند خطر پوسيدگي دندانها افزايش مييابد. پس چه بهتر كه نوشابه نخوريد، اما در صورتي كه مضرات نوشابهها را جدي نميگيريد، حداقل به فكر سلامت دندانهايتان باشيد و حدود نيم ساعت بعد از نوشيدن نوشابه، مسواك بزنيد.
احتمالا ميدانيد نوشابهها حاوي كافئين هستند؛ مادهاي كه به گفته دكتر سعيدي باعث افزايش تپش قلب و ايجاد استرس و اضطراب ميشود، اعتيادآور است و در صورت مصرف طولانيمدت و قطع ناگهاني با مشكلات زيادي مثل سردرد، بدن درد، بيقراري و… مواجه خواهيد شد.
فوايد نوشابهاي
اگر پس از خواندن اين گزارش تصميم گرفتهايد نوشابههاي يخچال را داخل سطل زباله بيندازيد، دست نگه داريد. شما ميتوانيد يك بطري نوشابه را با آب داغ مخلوط كنيد و درون سينك ظرفشويي بريزيد تا جرم لولههاي آب را از بين ببرد و مانع گرفتگي آنها شود. همچنين مخلوط كردن نوشابه با پاككنندههاي چندمنظوره گزينه مناسبي براي از بين بردن جرم كف دستشويي است.
8006**3213
زاهدان - ايرنا - پايگاه خبري زاهدان پيگير مورخ 26 /دي 97 مطلبي با عنوان «نوشابه زرد مضرتر است يا مشكي» منتشر كرده است.