به گزارش روز پنجشنبه ايرنا از پژوهشگاه علوم و فناوري اطلاعات ايران، سيروس عليدوستي درباره راهكارهاي فني كاهش بدرفتاري علمي، گفت: ثبت و همانندجويي پاياننامهها و رسالهها پس از تصويب مجلس شوراي اسلامي، از سال پيش با جديت بيشتري ادامه يافت.
وي ادامه داد: نزديك 60 درصد از پاياننامهها و رسالههاي وزارت علوم، كمتر از 10 درصد از پاياننامهها و رسالههاي دانشگاه آزاد اسلامي، كمتر از 5 درصد از پاياننامهها و رسالههاي وزارت بهداشت و نزديك به صفر درصد از پاياننامهها و رسالههاي حوزههاي علميه در سامانههاي اطلاعاتي پژوهشگاه علوم و فناوري اطلاعات ايران (ايرانداك) ثبت ميشود.
عليدوستي با بيان اينكه قانون، همه دانشگاهها و مراكز آموزشعالي را ملزم به ثبت پاياننامههاي دانشجويان خود در ايرانداك كرده است، افزود: اگر پوشش اين پژوهشگاه گسترده باشد، يافتن هماننديها دقيقتر و جامعتر خواهد بود. هماكنون اطلاعات بيش از 500 هزار پاياننامه و رساله و نزديك به 130 هزار پيشنهاده (پروپوزال) در پايگاه اطلاعات علمي ايران (گنج) در دسترس كاربران است.
رئيس پژوهشگاه علوم و فناوري اطلاعات ايران اظهار داشت: ايرانداك با سامانههاي گوناگوني در زمينه كاهش بدرفتاري علمي ايفاي نقش ميكند. برخي از اين سامانهها در سه گام تصويب موضوع، تصويب پيشنهاده و تصويب پاياننامه و رساله، مستقيم يا غيرمستقيم به كاهش بدرفتاري علمي كمك ميكنند.
وي با بيان اينكه سامانههاي ثبت، گنج، همانندجو، پيشينه پژوهش و ساعت از اين دست هستند، گفت: در كنار اين سامانهها، سامانههايي مانند شيوهنامه ايران، راهنماي نگارش پاياننامه و رساله، پژوهشكار و مانند آنها براي پشتيباني پژوهش راهاندازي شدهاند. در اين ميان، «همانندجو» سامانهاي است كه در زمينه شناخت و كشف بدرفتاريهاي علمي و كپي پاياننامهها و با هدف پيشگيري از بدرفتاريهاي علمي به كار گرفته ميشود.
عليدوستي ادامه داد: اين سامانه با دريافت متن نوشتار از كاربر و مقايسه خودكار آن با متن كامل پاياننامههاي كارشناسيارشد و رسالههاي دكتري موجود در پايگاههاي ايرانداك، نوشتههاي همانند را بازيابي ميكند و اندازه و منابع اطلاعات آنها را نمايش و به استاد راهنما و موسسه گزارش ميدهد. اين همانندي به معناي بدرفتاري علمي نيست و تصميمگيري درباره آن با استادان و موسسهها است.
**9491**1584
تهران-ايرنا- رئيس پژوهشگاه علوم و فناوري اطلاعات ايران گفت: 60 درصد پاياننامهها و رسالههاي وزارت علوم در سامانههاي اطلاعاتي پژوهشگاه علوم و فناوري اطلاعات ايران (ايرانداك) ثبت ميشوند كه اين آمار براي وزارت بهداشت پنج درصد و براي دانشگاه آزاد 10 درصد است.