۲۹ دی ۱۳۹۷، ۱۷:۳۵
کد خبر: 83176537
T T
۰ نفر
صنايع بزرگ به شركت هاي دانش بنيان اعتماد كنند

تهران- ايرنا- رئيس هيات عامل صندوق نوآوري و شكوفايي رياست جمهوري با تاكيد بر اين كه مردم بايد اثر شركت‌هاي دانش بنيان را در اقتصاد مشاهده كنند، از صاحبان صنايع و شركت هاي بزرگ كشور خواست كه براي نيل به اين هدف، به ظرفيت موجود در شركت هاي دانش بنيان داخلي توجه و اعتماد كنند.

به گزارش روز شنبه گروه علمي ايرنا از روابط عمومي صندوق نوآوري و شكوفايي، دكتر علي وحدت در خصوص حمايت‌هاي مالي اين صندوق از شركت‌هاي دانش‌بنيان گفت: صندوق نوآوري و شكوفايي بر اساس قانون حمايت از شركت‌هاي دانش‌بنيان تشكيل شده و نقش اصلي آن تامين مالي اين شركت‌ها به لحاظ اعطاي تسهيلات با نرخ ترجيحي، صدور ضمانت‌نامه و سرمايه‌گذاري براي توليد محصولات اين شركت‌ها در راستاي توسعه و شكل‌گيري فعاليت‌هاي آنها است.
وي با تاكيد بر اين كه عمر صندوق شكوفايي كوتاه است و فعاليت جدي آن نيز در دولت تدبير و اميد آغاز شده است، به چگونگي تسهيلات ارائه شده از سوي اين صندوق به شركت‌هاي دانش‌بنيان اشاره و اظهار كرد: ما در حال حاضر تسهيلات متنوعي از قرض‌الحسنه براي نمونه‌سازي محصولات تا تسهيلات سرمايه در گردش، تسهيلات ايجادي براي توليد انبوه و بيش از 20 نوع خدمت ديگر را براي شركت‎ها در نظر گرفته‌ايم.
وحدت ادامه داد: تسهيلاتي را نيز به شكل ليزينگ براي توسعه بازار شركت‌ها اختصاص داده‌ايم تا هم بازار شركت ها به طور مطمئن شكل گيرد و هم خريدار اطمينان حاصل كند كه ‌مي‌تواند ضمن دريافت محصول كسري نقدينگي خود را به اين شكل جبران كند.
رئيس هيات عامل صندوق نوآوري و شكوفايي در خصوص وجود برخي انتقادها درباره طولاني بودن فرايند اعطاي تسهيلات به شركت‌ها نيز گفت: در دوره جديد، انتقاداتي به صندوق در بحث طولاني بودن فرايندهاي دريافت تسهيلات وارد شده است كه اقدام جدي براي كوتاه كردن فرايندها دنبال خواهد شد.

**استفاده از نهادهاي واسط براي ارائه حمايت‌ها
وحدت همچنين با اشاره به اينكه صندوق نوآوري و شكوفايي قصد دارد بخشي از تسهيلات مورد نياز شركت‌هاي دانش‌بنيان را به شكل غيرمستقيم به آنها پرداخت كند، گفت: سياست ما در صندوق اين است كه از نهادهاي واسط نظير صندوق‌هاي پژوهش و فناوري و نيز پارك‌هاي علم و فناوري در استان‌ها كمك بگيريم تا بتوانيم فعاليت‌هاي شركت‌هاي دانش‌بنيان را گسترش دهيم.
وي افزود: امروز در بحث ارائه تسهيلات، صندوق‌هاي پژوهش و فناوري در كشور شكل گرفته‌اند كه به عنوان بازوهاي اجرايي توانمند مي‌توانند شناخت بهتري از ما نسبت به شركت‌هاي فعال در حوزه فعاليت خود داشته باشند. اين صندوق‌ها مجوز فعاليت خود را از كارگروه صندوق هاي پژوهش و فناوري غيردولتي به رياست وزير علوم مي‌گيرند كه دبيرخانه آن نيز در صندوق نوآوري و شكوفايي مستقر است.

**صندوق‌هاي پژوهش و فناوري بازوي اجرايي توانمند صندوق نوآوري مي‌شوند
وحدت با اشاره به وجود 4هزار شركت دانش‌بنيان فعال در كشور اظهار كرد: تعداد زيادي از اين شركت‌ها، شركت‌هاي نوپايي هستند كه با دريافت تسهيلات كوچك، فعاليت را آغاز كرده و خود را رشد داده اند.
وي گفت: نهادهاي واسط همچون صندوق‌هاي پژوهش و فناوري مي‌توانند اين نقش را بهتر از ما ايفا كنند تا ميزان رضايتمندي از صندوق نوآوري و شكوفايي نيز افزايش يابد. آيين‌نامه اين كار تدوين و تصويب شده كه از اين هفته اجرايي خواهد شد.
رئيس هيات عامل صندوق نوآوري و شكوفايي در پاسخ به سوالي درخصوص نوع كمك صندوق به شركت‌هاي دانش‌بنيان در راستاي تدوين طرح‌ها نيز گفت: ما در صندوق مشاوراني در ميز پذيرش و خدمت داريم كه مي‌توانند به شكل حضوري و غيرحضوري يعني ارتباط آنلاين با شركت‌ها براي تدوين برنامه، كمك و نحوه تخصيص تسهيلات مورد نياز آنها را اعلام كنند.
وي همچنين در پاسخ به سوالي درباره اينكه اين طرح‌ها بايد داراي چه ويژگي‌هايي باشند تا تسهيلات مورد نياز به آنها اختصاص يابد، تصريح كرد: فعاليت اين شركت‌هاي دانش‌بنيان يكبار در معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري تاييد و اعتبارسنجي شده است؛ بسته به سطح شركت و حوزه فعاليت آن ما بسته‌هاي مالي متنوعي فراهم كرده‌ايم.
وحدت افزود: ممكن است شركتي در حال طراحي يك نمونه محصول باشد كه مي‌تواند از تسهيلات نمونه‌سازي صندوق استفاده كند. پس از اخذ تاييديه‌هاي نهايي از مراجع ذيربط نيز ممكن است اين شركت‌ها به توليد محدود و نيمه صنعتي بپردازند كه صندوق در حوزه تامين تجهيزات و سرمايه مورد نياز نيز ورود مي‌كند. پس از آن نيز صندوق مي‌تواند در حوزه توليد انبوه به اين شركت‌ها به لحاظ سرمايه‌گذاري جدي‌تر و تخصيص سرمايه در گردش كمك كند تا فعاليت اين شركت‌ها توسعه يابد.
وي همچنين درباره اينكه اين تسهيلات صرفا به توليد محصول اختصاص مي‌يابد يا ساير بخش‌هاي هزينه‌اي شركت‌هاي دانش‌بنيان را نيز تحت پوشش قرار مي‌دهد، گفت: پيش‌بيني شده بر اساس نوع فعاليت شركت‌ها، نياز به نقدينگي آنها تامين شود، به طور مثال عمده هزينه‌هاي شركت‌هاي فعال در حوزه IT در كنار تجهيزاتي كه دارند، به هزينه‌هاي نيروهاي انساني آنها بازمي‌گردد كه صندوق در اين زمينه برنامه‌هايي پيش‌بيني كرده است. صندوق نوآوري و شكوفايي در طول مسير حركت شركت‌ها و در راستاي توسعه فعاليت‌ها و حضور جدي‌تر اين شركت‌ها در بازارها و رفع نيازهاي كشور در كنار آنها است.

**پوشش ريسك قراردادهاي شركت‌هاي دانش‌بنيان در قالب صدور ضمانت‌نامه
رئيس هيات عامل صندوق نوآوري و شكوفايي همچنين تاكيد كرد:ما به دنبال اين هستيم با تسهيل فرايندهاي جاري و استفاده از نهادهاي واسط مثل صندوق‌هاي پژوهش و فناوري و نيز پارك‌هاي علم و فناوري در استان‌ها، نيازهاي جاري شركت‌هاي دانش بنيان را رفع و رضايت آنها جلب كنيم.
وي گفت: يكي از ابزارهاي مناسب براي اين كار، پوشش ريسك و صدور ضمانت‌نامه است كه هم خود صندوق نوآوري و شكوفايي و هم صندوق‌هاي پژوهش و فناوري مي‌توانند در اين زمينه وارد عمل شوند تا شركت‌ها بتوانند با كارفرماي خود وارد مرحله انعقاد قرارداد شوند.

**مردم بايد اثر شركت‌هاي دانش بنيان را در اقتصاد ببينند
وحدت در ادامه در پاسخ به سوالي مبني بر اينكه اعتماد عمومي به محصولات شركت‌هاي دانش‌بنيان را چطور دنبال مي‌كنيد تا مردم ميزان اثربخشي محصولات اين شركت‌ها را در زندگي خود لمس كنند، اظهار كرد: با برنامه‌هايي كه پيش‌بيني كرده‌ايم اميدواريم بتوانيم به سرعت نيازهاي جاري شركت‌ها را رفع كنيم. همانطور كه مقام معظم رهبري فرمودند و رئيس جمهوري هم بر آن تاكيد دارند مردم بايد اثر شركت‌هاي دانش‌بنيان را در اقتصاد بيشتر ببينند و در زندگي خود لمس كنند. اين ظرفيت در شركت‌هاي دانش‌بنيان وجود دارد كه پايه و اساس آن وجود نيروي انساني متخصص است كه توانايي رفع مشكلات كشور را دارد.

**نگاه جدي به مسئله محوري در حمايت‌هاي صندوق نوآوري شكوفايي
وحدت با تاكيد بر اينكه يكي از نيازهاي اصلي كشور بحث نفوذ فناوري در صنايع موجود است، ادامه داد: ما در همين زمان كوتاه، با تعداد زيادي از نهادهاي صنفي از انجمن فولاد و قطعه‌سازان خودرو گرفته تا سازمان نظام صنفي رايانه‌اي كشور نشست‌هاي مختلفي برگزار كرديم و به دنبال اين هستيم كه نگاه‌مان را مسئله‌محور كنيم به اين شكل كه اين نهادهاي صنفي نيازهاي فناورانه خود در صنايع را مطرح كنند و به طور قطع اين ظرفيت در شركت‌هاي دانش بنيان وجود دارد كه اين نيازها را رفع كنند.
رئيس هيات عامل صندوق نوآوري و شكوفايي افزود: خلأ اصلي در اين زمينه بحث اعتماد به اين شركت‌ها و دادن فرصت‌ به آنها است. ما در اين زمينه بسته‌هاي مالي مختلفي را براي همراه كردن صنايع با شركت‌هاي دانش‌بنيان درنظر گرفته‌ايم به اين شكل كه چند شركت حاضر شوند نمونه‌سازي محصولات را انجام دهند.
وي افزود: اگر اين شركت‌ها به صورت مستقل و بدون نيازسنجي عرضه و تقاضا، اقدام به نمونه‌سازي كنند مشخص نيست پشت سر اين محصول، خريداري وجود داشته باشد. اما اگر به فرض مثال يك شركت خودروساز يا شركت فولاد درباره قطعه‌اي اعلام نياز كند به طور قطع چند شركت دانش‌بنيان در اين زمينه اعلام آمادگي مي‌كنند كه آن را توليد كنند، هرچند كه صنايع هم بايد تضمين دهند كه اين محصول را قطعا خريداري خواهند كرد.
دكتر وحدت درباره چگونگي رفع ريسك موجود در نمونه‌سازي اين قطعات در شركت‌هاي دانش‌بنيان گفت: ممكن است مطرح شود كه اين كار ريسك دارد و امكان اينكه به نتيجه نرسد، وجود دارد. در اينجا صندوق نوآوري و شكوفايي اين ريسك را مي‎پذيرد و هزينه‌هاي نمونه‌سازي را مي‌پردازد تا اگر محصول توليد شده مورد تاييد كارفرما بود در ابتدا به صورت محدود توليد و سپس به مرحله انبوه‌سازي برسد.

**رفع نيازهاي فناورانه در صنعت توسط شركت‌هاي دانش‌بنيان با حمايت صندوق
وي با اشاره به اينكه در حال حاضر نيازهاي اصلي كشور در حوزه‌هاي صنعتي است، يادآور شد: همين الان ممكن است تحريم‌ها بر صنايع بزرگ فشار آورده باشد و آنها نتوانند نيازهاي خود را از خارج كشور تامين كنند. خواهش ما از اين صنايع بزرگ آن است كه نگاه خود را به ظرفيت‌هاي داخل كشور، معطوف و به شركت‌هاي دانش‌بنيان اعتماد كنند. با بسته‌هاي مالي كه در صندوق نوآوري و شكوفايي پيش‌بيني شده اين بهانه‌ها هم ديگر جايي نخواهد داشت.

**حمايت از خريد تجهيزات پزشكي توليدي شركت‌هاي دانش بنيان ايراني
دكتر وحدت همچنين درباره نتايج نشست‌هاي برگزار شده با فعالان صنوف مختلف براي اعتماد به شركت‌هاي دانش‌بنيان نيز خاطرنشان كرد: ما در حوزه‌هاي مختلف از جمله تجهيزات پزشكي به خصوص با ديد مثبتي كه دكتر نمكي – سرپرست وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي- دارند به پيشرفت‌هاي خوبي خواهيم رسيد و از شركت‌هاي دانش‌بنيان در راستاي توليد تجهيزات پزشكي حمايت مي‌كنيم.

**ارائه كمك‌هاي بلاعوض براي توسعه صادرات شركت‌هاي دانش بنيان
دكتر وحدت در پايان درباره تسهيلات صندوق نوآوري و شكوفايي در بحث صادرات محصولات شركت‌هاي دانش‌بنيان نيز خاطرنشان كرد: ما بسته‌هاي حمايتي مختلفي را براي توسعه صادرات شركت‌هاي دانش‎بنيان درنظر گرفته‌ايم كه از جمله آن مي‌توان به حمايت از حضور شركت‌ها در نمايشگاه‌هاي خارجي و تخصيص سود براي شركت‌هايي كه مي‌توانند محصولاتشان را صادر كنند، اشاره كرد.
وي افزود: در بحث اعطاي كمك‌هاي بلاعوض نيز اخذ تاييديه‌هاي فني بين‌المللي كه پيش‌نياز ورود به بازارهاي جهاني است، برنامه‌هايي پيش‌بيني كرده‌ايم و البته حاضريم اعتبارات مالي موردنياز براي حضور جمعي شركت‌ها در بازارهاي بين‌المللي را تامين كنيم.
علمي ** 1836 **2017
۰ نفر