۲ بهمن ۱۳۹۷، ۹:۲۵
کد خبر: 83179520
T T
۰ نفر

نفت اوپك روي نمودار سراشيبي

۲ بهمن ۱۳۹۷، ۹:۲۵
کد خبر: 83179520
نفت اوپك روي نمودار سراشيبي

تهران- ايرنا- سال 2018 در حالي به پايان رسيد كه بازارهاي جهاني نفت با فراز و نشيب‌هاي بسياري روبه‌رو بودند. شرايط در سال ميلادي كه گذشت به گونه‌اي پيش رفت كه پيش‌بيني‌هاي شركت‌هاي نفتي در مورد قيمت نفت به هيچ وجه درست از آب در نيامد و افت قيمت بسيار شديدي از سال 2015 تا به امروز در بازار نفت تجربه شد.

در اين ميان كشور ما نيز با مشكلات بسيار زيادي در حوزه نفت مواجه شده است و به گفته معاون رييس جمهور در صادرات نفت با مشكلات جدي مواجه شده‌ايم. از آنجايي كه كشور ما اقتصادي وابسته به نفت دارد، بيشترين درآمد كشور از همين راه تامين مي‌شود و ايجاد مشكل در حوزه صادرات نفت مي‌تواند اقتصاد كشور را با شرايط بسيار بدي روبه‌رو سازد.

**مشكل در صادرات نفت
چند روز پيش محمد باقر نوبخت از مشكلات كشور با وجود تحريم‌ها، سخن به ميان آورد و در اين خصوص بيان كرد كه در حوزه صادرات نفتي به شدت دچار مشكل هستيم؛ به گونه اي كه اكنون از دو ميليون و 410 هزار بشكه نفت براي هر روز در سال 97 كه 47 ميليارد دلار درآمد نفتي در بودجه سال جاري پيش بيني شده بود به شدت فاصله گرفته‌ايم و فقط توانسته‌ايم در سال جاري دو ميليون و 800 هزار بشكه نفت صادر كنيم كه نه تنها با مشكل مقدار فروش كم نفت مواجه‌ايم بلكه امكان انتقال ارز حاصل از فروش نفت به داخل كشور را نيز نداشته يا به سختي انجام مي شود.

معاون رييس جمهوري به تبيين تحريم‌هاي هواپيمايي كشور و مشكلاتي كه هواپيماهاي ما با اين موضوع دارند، پرداخت و بيان كرد: براي صادرات نفت مجبوريم كه از كشتي استفاده كنيم، اما كشتيراني ما نيز تحريم است؛ اين در حالي است كه اگر كشتي نيز براي صادرات نفت پيدا كنيم، بايد كشتي را بيمه كنيم اما بيمه‌هاي ما نيز تحريم هستند.

**كاهش تقاضا در بازار نفت
وضعيت فعلي بازار نفت به گونه‌اي است كه با وجود افزايش جهاني تقاضا، بازارهاي نفت اوپك در حالي سال 2019 را سپري مي‌كنند كه تقاضا براي نفت خام اوپك نسبت به سال گذشته ميلادي كاهش يافته است. آمريكا در مه و پس از خروج از برجام تحريم‌هاي نفتي را دوباره عليه كشورمان اعمال كرد. اين در حالي است كه اين كشور توانسته در حوزه توليد نفت ركود جديدي را به ثبت برساند و در حال حاضر عنوان بزرگ‌ترين توليدكننده نفت در دنيا را از آن خود كند.

به اين ترتيب در چند وقت گذشته توانست تعيين قيمت‌ها در بازار نفت را به دست گيرد. با وجود اينكه آمريكا به هشت كشور معافيت از تحريم نفتي ايران را اعطا كرده بود، تعداد اين هشت كشور را به پنج رساند و ايران را تهديد كرده كه با تحريم‌ها فروش نفت ايران را به صفر خواهد رساند.

**نشست اوپك در دسامبر
در دسامبر بود كه اوپك براي ايجاد توازن ميان عرضه و تقاضا در بازار نفت و مقابله با كاهش قيمت، نشستي ميان اعضاي اوپك و غيراوپك در وين ترتيب داد كه نتيجه اين نشست كاهش توليد نفت از سوي اعضاي اوپك و غير اوپك بود كه با اين تصميم تا اندازه‌اي از التهابات موجود در بازار كاسته شد اما شايد اين نشست را بتوان به عنوان مسكني براي بازار نفت در نظر گرفت. گفتني است كه در اين نشست با تلاش‌هاي بي‌دريغ بيژن زنگنه، كشورمان از كاهش توليد نفت به دليل تحريم‌ها معاف شد. بعد از اين نشست بود كه جنگ تجاري ميان چين و آمريكا بالا گرفت و در پي اين ماجرا بازارهاي جهاني به شدت دچار تلاطم شدند.

در اين شرايط عربستان كه از اعضاي اصل اوپك محسوب مي‌شود، طي مذاكرات زيادي با آمريكا توليد نفت خود را به بيش از يك ميليون بشكه در روز افزايش داد ولي از آنجا كه بودجه خود را بر مبناي بشكه‌اي 65 دلار بسته بودند، فكر نمي‌كردند با كاهش شديد قيمت و كسري بودجه مواجه شوند و به همبن دليل توليد خود را دوباره كاهش دادند. روز گذشته قيمت نفت به بالاترين رقم خود از ابتداي سال جاري رسيد. نفت برنت در ساعات ابتدايي روز گذشته از مرز 63 دلار صعود كرد و به‌بالاترين رقم خود در سال 2019 دست يافت.

نفت وست تگزاس اينترمديت نيز با 25 سنت افزايش به 54 دلار و21 سنت رسيد. در پايان سال 2018 نفت اوپك روندنزولي شديدي به خود گرفت و اين در حالي بود كه نفت برنت و آمريكا رشد نسبي را تجربه كرد. نفت اوپك در آخرين معاملات اين سال، 53 دلار و 93سنت ثبت شد. قيمت نفت در اولين ماه سال ميلادي جاري با توجه به كاهش عرضه، روند روبه روشدي را به خود ديد. گزارش ماهانه از سوي اوپك، حاكي از آن است كه تقاضاي نفت افزايش خواهد يافت و از سقف 100 ميليون بشكه در روز عبور خواهد كرد.

براساس آخرين گزارش منتشر شده از سوي اوپك، آژانس بين المللي انرژي و اداره اطلاعات انرژي آمريكا، تقاضاي نفت خام اوپك كاهش خواهد يافت. طبق گزارش اوپك، تقاضاي نفت اين اتحاديه از 31.74 ميليون بشكه در سال 2018 به 30.83 ميليون بشكه در 2019 خواهد رسيد. اين در حالي است كه آژانس بين المللي انرژي اين رقم را از 31.81 به 31.57 و اداره اطلاعات انرژي آمريكا از 31.52 به 30.64 پيش بيني كرده است. بر اساس گزارش اوپك، هرچند كه تقاضاي نفت در سال 2019 روندي افزايشي دارد، اما رشد تقاضا نسبت به سال 2018 كاهش خواهد يافت.

در اين گزارش رشد تقاضا 1.3 پيش بيني شده است و نسبت به سال قبل كه عدد 1.49 ثبت شد، رشد كمتري را نشان مي دهد. اما آژانس بين المللي انرژي و اداره اطلاعات انرژي آمريكا رشد تقاضا را نسبت به سال گذشته بالاتر پيش بيني كردند. طبق گزارش اين دو نهاد، تقاضاي نفت در سال گذشته ميلادي به ترتيب 1.26 و 1.45 ثبت و اين رقم براي سال جاري 1.45 و 1.54 گزارش شده است.

منبع: روزنامه قانون؛ 1397.11.02
گروه اطلاع رساني**9370**2002
۰ نفر