۲ بهمن ۱۳۹۷، ۱۳:۲۶
کد خبر: 83179919
T T
۰ نفر
اعتراض به نتايج انتخابات مجلس افغانستان، كابل را قفل كرد

كابل - ايرنا - ورودي هاي اصلي در چهار سوي شهر كابل پايتخت افغانستان از سوي معترضان به نتايج اوليه انتخابات مجلس آن كشور امروز سه شنبه بسته شد و اين قفل علاوه بر ترافيك هميشه سنگين اين شهر بر چالش شروع بررسي مدارك نامزدهاي انتخابات رياست جمهوري افغانستان نيز زده شده است.

به گزارش ايرنا ، بعد از آن كه با سه ماه تاخير در 24 دي ماه گذشته، پرونده شمارش آراي انتخابات مجلس افغانستان كه در 28 و 29 مهر ماه امسال برگزار شد با اعلام نتايج اوليه حوزه انتخابيه كابل بسته شد ، تازه پرونده اعتراضات به نتايج آن باز شد.
چندين نوبت اعتراض پراكنده در استان هاي مختلف و كابل شكل گرفت كه در نهايت با يك فراخوان ، امروز همه نامزدهاي معترض به نتيجه انتخابات كابل همراه با هوادارانشان و تقسيم كاري نانوشته چهار دروازه اصلي شهر كابل را از صبح بستند.
اعلام نتايج اوليه با اعتراض همه طرف ها از نامزد پيروز تا داوطلب شكست خورده ، از احزاب سياسي تا مقامات دولتي روبرو شد و هنوز تنش اين اعتراض ها تخفيف نيافته است كه بحث بررسي مدارك و صلاحيت نامزدهاي ثبت نام كرده براي انتخابات رياست جمهوري مطرح شده است.
نتايج اوليه انتخابات مجلس افغانستان با اعلام آراي حوزه انتخابيه استان كابل تكميل شد و كار براي نهايي كردن آن به كميسيون رسيدگي به شكايت هاي انتخاباتي ارجاع شد، اما اعتراضات در كابل و استان هاي افغانستان عليه نتايج اعلام شده ادامه دارد.
طي دو روز گذشته صدها تن از نامزدان معترض در حوزه كابل در مقابل دفتر مركزي كميسيون انتخابات دست به اعتراض زده بودند و خواستار ابطال كامل نتايج انتخابات مجلس در اين حوزه شدند.
معترضان مدعي اند كه در انتخابات حوزه كابل علاوه بر تقلب و بروز مشكلات فني، فساد مالي و اخلاقي هم توسط كارمندان كميسيون و نامزدان رخ داده است و همه اين عوامل روي نتايج و برنده شدن افراد در فهرست اوليه تاثير گذاشته است.
نامزدان معترض تاكيد كردند آن چه از سوي كميسيون انتخابات اعلام شد نتايج آراي مردم نبود بلكه نتيجه معاملات و فساد كارمندان كميسيون با اين افراد است و بايد كميسيون رسيدگي به شكايات، انتخابات حوزه كابل را باطل اعلام كند.
اين نامزد ها در اين حركت اعتراضي علاوه بر ابطال انتخابات كابل خواستار برگزاري دوباره انتخابات مجلس در اين حوزه شده‌اند.
«محمد يونس ويار» ، يكي از نامزدان انتخابات مجلس و سخنگوي نامزدان معترض در تجمع امروز كفت كه در حركت اعتراضي امروز ۴۲۷ نامزد به همراه هوادارانشان مشاركت دارند.
وي هشدار داد تا زماني كه به مطالبات آنها رسيد‌گي نشود، دروازه‌هاي وروردي به كابل را مسدود نگه خواهند داشت.
به گفته او، كميسيون شكايات انتخاباتي هر چند وعده داده است كه به شكايات نامزدان معترض رسيد‌گي مي‌كند، اما معترضان زياد به اين وعده اطمينان ندارند و شك دارند اين وعده عملي شود و براي اين ترديد ادعا كرد كه كميسيون شكايات انتخابات هم مانند خود كميسيون مستقل انتخابات متاثر از تصميم حكومت است است و نمي‌تواند مستقل به شكايات نامزدان رسيد‌گي كند.
«عبيدالله باركزي» يكي از نامزدان حوزه انتخابيه كابل حاضر در اين اعتراضات است كه مدعي است بيش از پنج هزار راي داشته اما چون 300 هزار دلار رشوه مطالبه شده از سوي يكي از اعضاي كميسيون انتخابات را براي درج نامش در فهرست نتايج اوليه نپرداخته، نامش از فهرست اعلامي حذف شده است.
عبيدالله تأكيد دارد كه نتيجه كنوني كه در اختيار مردم قرار گرفته نتيجه آراء مردم نيست بلكه نتيجه معامله نامزدان با اعضاي كميسيون در سراي «شهزاده» كابل است.
سراي شهزاده كابل محل تبادله اسعار داخلي و خارجي است و در آن صرافان به مبادله و خريد و فروش پول مشغول هستند.
«سيد محمد سعيدي» يكي ديگر از نامزدان معترض انتخاباتي هم به رسانه هاي افغانستان گفت كه تقلب گسترده و مهندسي ‌شده در روند شمارش آراء صورت گرفته و مدارك زيادي در اين باره وجود دارد.
«‌صديقه سادات» يكي ديگر از نامزدان معترض است كه مي گويد از زمان اعلام نتايج ابتدايي تاكنون بيش از ده هزار نفر دست به اعتراض زده‌ اند و خواستار باز شماري آراء در كابل شده ‌اند.
وي مدعي است كه در جريان شمارش آراء در كميسيون انتخابات مربوط حوزه كابل هر راي در مقابل 100، 80 و 50 دلار معامله شده است.
به باور صديقه سادات برخي افرادي كه نام شان در فهرست برندگان منتشر شده است حتي خودشان هم تعجب كرده اند و اين كار جفاي بزرگ در حق مردم و شفافيت انتخابات است.
كميسيون انتخابات در پاسخ به ادعاي معترضان مي گويد كه شكايت هاي خود را افراد بايد به كميسيون رسيدگي به شكايات ارايه كنند و اين كميسيون پس از رسيدگي مي تواند نتايج خود را با مردم در ميان بگذارد.
كميسيون رسيدگي به شكايت هاي انتخاباتي هم مي گويد كه اعلام ابطال آراء در صورت داشتن اسناد موثق انجام خواهد شد البته ابطال كل آراء كابل را ناممكن دانسته است و افزوده اند كه انتخابات دوباره در كابل كار دشوار است.
«محمد نعيم ايوب‌ زاده» رئيس نهاد انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان هم از كمسيون رسيدگي به شكايت هاي انتخاباتي مي خواهد كه به شكايات نامزدان رسيدگي كامل كند و عدالت انتخاباتي را تامين نمايد.
وي هم باور دارد كه برگزاري مجدد انتخابات كابل بنا بر يافته ‌هاي آنها عملي نيست و كميسيون، توانايي برگزاري انتخابات مجدد كابل را ندارد و بهترين راه، رسيدگي بي‌ طرفانه و فني كميسيون شكايات انتخاباتي و رسيدگي درست و بدون نقص به شكايات و اعتراضات است.
هر چند حدود يك ماه پيش كميسيون رسيدگي به شكايات انتخاباتي آراي حوزه كابل را بطور كامل باطل اعلام كرد و خواستار برگزاري انتخابات مجدد شد و تأكيد كرد كه تخلفات و تقلب در اين حوزه بحدي است كه تمام آراء ريخته شده در صندوق ها را زير سوال برده و قابل اعتماد نيست.
اما اين حركت كميسيون رسيدگي به شكايت با مخالفت كميسيون مستقل انتخابات مواجه شد و پس از چند روز كشمكش با ميانجيگري نهادهاي ناظر بر انتخابات و معاون دوم رئيس جمهوري افغانستان توافق كردند كه آراي صدها مركز بازشماري شود و كميسيون رسيدگي به شكايات از موضع قبلي خود مبني بر ابطال كل آراء عقب نشيني كرد.
نامزدان معترض براي امروز فراخوان دادند و از حاميان خود خواستند كه در چهار دروازه ورودي شهر كابل دست به تظاهرات گسترده بزنند.
آنها از امروز در منطقه «قلعه مراد بيگ» در دروازه شمالي، «تانك لوگر» دروازه جنوبي، «پكتياكوت» دروازه شرقي و دروازه كميسيون انتخابات و «كوته سنگي» دروازه غربي شهر تجمع كردند.
نامزدان از رسانه هاي داخلي و خارجي هم تقاضا كرده اند كه اعتراضات گسترده آنها را پوشش دهند تا صداي آنها به گوش دولت و كشورهاي خارجي برسد و براي جلوگيري از اعلام نتايج تقلبي در افغانستان جلوگيري كنند.
نهادهاي انتخاباتي افغانستان هم پيش از اين مدعي شده بودند كه فساد مالي در كميسيون انتخابات گسترده است.
اين اعتراض و اتهامات يك بخشي از كار است اما آنچه قابل تأمل است، اين كه در حوزه كابل پايتخت براي 33 كرسي در مجلس بيش از 800 نفر نامزد شدند و با پايان راي گيري همه نامزدان مدعي پيروزي شدند و باور دارند كه بايد به مجلس راه پيدا كنند.
در حالي كه اين امر ممكن نيست و بديهي است از بين 800 نامزد تنها 33 تن يعني اندازه سهميه صندلي هاي كابل در مجلس مي توانند به مجلس راه پيدا كنند و باقي بيرون خواهند مانده و بايد شكست را بپذيرند اما آنچه كه اكنون در صحنه اجتماعي مشاهده مي شود، هيچ يك از نامزدان حاضرنيست خود را شكست خورده محسوب كند و اين وضعيت ناشي به غير قابل اعتماد بود فرآيند انتخابات است.
«عبدالبديع صياد» رئيس كميسيون انتخابات افغانستان هم در روز اعلام نتايج اوليه حوزه كابل گفت كه از ميان بيش از 800 نامزد اوليه تنها 33 نفر برنده هستند و آنهايي كه موفق نشده اند آراء مردم را بدست آورند، بايد بدون ايجاد مشكل شكست خود را بپذيرند و كميسيون نمي تواند همه نامزدان را به مجلس بفرستد.
اين چالش ها در حالي ادامه دارد كه توانايي و صداقت كميسيون هاي انتخابات و شكايت زير سوال است و از سوي ديگر يك مرحله كاري از انتخابات رياست جمهوري افغانستان يعني ثبت نام از نامزدها پايان يافته و دور بررسي اسناد و مدارك نامزدها از ديروز دوشنبه در كميسيون آغاز شده است.
اغلب نامزدان رياست جمهوري نيز در هنگام ثبت نام خواستار برگزاري انتخابات شفاف و عادلانه بودند و شماري زيادي هم خواستار تغييرات اساسي در ميان اعضاي كميسيون هستند.
با انتقادها و ادعاهايي كه تاكنون در باره تقلب و فساد در كميسيون منتشر شده است، بعيد به نظر مي رسد كه انتخابات رياست جمهوري كه براي 29 تير ماه سال آينده برنامه ريزي شده است بدون تنش بماند ، زيرا نامزدان و احزاب تأكيد دارند كه با رهبري كنوني به طرف انتخابات رياست جمهوري نخواهند رفت و ظاهرا بر متن چالش انتخابات در افغانستان نقطه پاياني نيست.
آساق*291*1104**