به گزارش ايرنا، ارتش تركيه از روز 20 ژانويه 2018 (30 دي ماه 1396) با حمله به خاك سوريه و با همراهي نيروهاي موسوم به ارتش آزاد، عملياتي را به نام 'شاخه زيتون' در منطقه 'عفرين' در شمال سوريه با هدف مبارزه با نيروهاي مسلح كُرد آغاز كرد و پس از دو ماه در تاريخ چهارم فروردين ماه 1397 اين منطقه را به تصرف كامل خود درآورد.
دولت سوريه نيز با 'اشغالگري' خواندن اقدام دولت تركيه در انجام عمليات نظامي در منطقه عفرين و ساير مناطق شمال سوريه، حضور نيروهاي ترك در خاك خود را مغاير با قوانين بين المللي عنوان كرد و خواستار پايان فوري اين حضور غيرقانوني شد.
تشكيل پليس و مديريت محلي از جمله اقدامات تركيه در شهر عفرين سوريه بوده و دولت تركيه هم اكنون با آموزش نيروهاي پليس و ژاندارمري محلي، در صدد تثبيت وضعيت موجود در منطقه است.
روزنامه الاخبار لبنان در سالروز اين عمليات گزارش مفصلي را از وضعيت كنوني عفرين و اقدامات اجتماعي، سياسي و فرهنگي تركيه در اين منطقه تهيه و منتشر كرد.
اين روزنامه در گزارش خود نوشت:
« شهر عفرين يك شهر جنگ زده مانند ديگر شهرهاي سوريه است كه مردم آن رنج هاي زيادي را متحمل شده اند، اما پس از 'اشغال' اين شهر از سوي تركيه مصيبت ها و بلايايي را تجربه كرده كه كمتر شهر يا مكان ديگري را مي توان در سوريه مانند آن مشاهده كرد.
سياست تركيه در سوريه اين است كه هركجا پا مي گذارد خرابي و ويراني را همراه خود مي آورد و طبعا عفرين هم از اين قاعده مستثني نبود.
ابو محمد از اهالي اين شهر مي گويد، آن چه بر سر شهر و مردم آن آمده را باور نمي كنيم، چرا كه سقوط شهر به دست ترك ها و عناصر وابسته به آنان آخرين چيزي بود كه مي توانستم تصور كنم، اما اين را هم بگويم كه هيچ رفتاري از ترك ها بعيد نيست.
يك سال پيش اغلب ساكنان اين شهر يقين داشتند كه از نبرد خود پيروز و سربلند خارج مي شوند، همان گونه كه عين العرب (كوباني) از نبرد با داعش پيروز خارج شد، اما نيت آمريكا در منطقه بر خلاف خواسته هاي ما بود و اوضاع بر اساس پيش بيني ها جلو نرفت.
آمريكا به وعده هاي خود در حمايت از مردم اين شهر عمل نكرد، حتي نيروهاي دمكراتيك سوريه نيز از فرزندان خود دفاع نكردند و با توجيهات و دليل تراشي هاي مختلف، اشغال عفرين را يك توطئه همه جانبه دانستند كه با چراغ سبز دمشق، مسكو و جامعه بين المللي انجام شده است.
بر اساس اين گزارش، نيروهاي دمكراتيك كُرد از ابتدا سعي داشتند آمريكا را در مساله اشغال عفرين بي گناه جلوه دهند، در حالي كه نمي توان تاييد ضمني آمريكا را در اين موضوع ناديده گرفت. لازم است به خوبي از اين موضوع درس بگيريم تا در نبرد آزادسازي عفرين در آينده مرتكب اين گونه اشتباهات نشويم.
مارس 2018 بود كه شهر عفرين به دست ترك ها سقوط كرد، اين شهر نيز مانند ديگر شهرهاي اشغال شده در طرح موسوم به 'سپر فرات' رنج هاي زيادي را متحمل شد.
غارت، مرحله اوليه ورود نيروهاي بيگانه به شهر هاي كردنشين است كه در پي آن با تغيير بافت جمعيتي همراه است، در واقع مسير 'سپر فرات' همان مسيري است كه تركيه چند دهه پيش در تصرف استان 'اسكندرون' ( حاتاي كنوني) طي كرد.
اسكندرون يكي از مناطق سوريه به شمار مي رفت كه در سال 1939 با توافق فرانسه و تركيه، به آنكارا ملحق شد، اما دمشق هيچگاه اين حاكميت را به رسميت نشناخت و همچنان اسكندرون در سوريه به عنوان پانزدهمين استان اين كشور شناخته مي شود.
طرح اشاعه فقر برنامه اي بود كه آنكارا و گروه هاي مسلح طرفدار آن در عمليات موسوم به 'شاخه زيتون' آن را در اولويت اول خود قرار دادند و در همين راستا بود كه پس از سقوط شهر، عناصر مسلح وابسته به ترك ها سه روز آزاد بودند هر اقدامي را مي خواهند در شهر انجام دهند كه در جريان آن ثروت و اراضي شهر به طور كامل غارت و ميان ترك ها و عناصر آنان تقسيم شد.
گروه هاي تروريستي از تصاحب املاك مسكوني و تجاري عفرين نيز غافل نشدند و در اين مورد سعي مي كردند به همه كارهاي خود جلوه قانوني بدهند.
آن ها با بهانه خروج سازمان هاي دولتي سوريه از اين منطقه در سال 2013 و مشخص نشدن وضعيت مالكيت بسياري از اراضي و املاك از آن برهه تا كنون، هر ملك يا زميني را كه سند آن در دفاتر دولتي سوريه ثبت شده بود را تصرف كردند كه املاك دولتي نيز در ميان آن ها بود.
به دنبال حاكم شدن بي قانوني در اين منطقه، آدم ربايي و به ويژه گروگان گيري دختران جوان و زنان در سطح شهر شايع شد و خانواده ها براي آزادي فرزندان خود مبالغ زيادي را پرداخت مي كردند كه كمترين آن 15 تا 20 هزار دلار بود و برخي خانواده ها نيز از ترس آبروي خود مبالغ هنگفتي را براي آزادي دخترانشان پرداخت مي كردند.
هدف همه اين اقدامات گسترش فقر در اين منطقه و نيازمند كردن مردم به ديگري بود.
اگر نگاهي به ميادين يا خيابان هاي شهر عفرين بياندازيم متوجه خواهيم شد كه آنكارا روند ترك سازي اين شهر را آغاز كرده است، تصاوير رجب طيب اردوغان را به همراه پرچم تركيه در جاي جاي اين شهر مي توان ديد، نام ميدان اصلي شهر از 'كاوه آهنگر' به ميدان 'شاخه زيتون' تغيير كرده همچنين كه نام ميدان ديگري به اردوغان تغيير كرده است.
بر اساس اين مطلب به نظر مي رسد گام آتي تركيه در عفرين نفوذ در نظام آموزش و پرورش اين شهر باشد چنانكه مي بينيم اكنون آموزش زبان تركي در اين منطقه بر كردها واجب شده است و كارشناسان ترك بر سوالات امتحاني مدارس نظارت مي كنند و هر از گاهي چند مقام ترك از آموزش و پرورش تركيه راهي اين منطقه مي شوند و از مدارس بازديد به عمل مي آورند.
تغيير بافت جمعيتي نيز هميشه در دستور كار سياست هاي تركيه قرار داشته و به همين علت اين كشور در تلاش است با اسكان اختصاصي تركمان ها در اغلب روستاهاي مرزي، يك نوار انساني حائل ميان عفرين و اسكندرون ايجاد كند و به گفته منابع محلي، بزرگترين گروه مسلح وابسته به ترك ها در منطقه مرزي يعني گروه موسوم به 'معتصم' با فرماندهي اتاق فكر آمريكاييها هدايت مي شود.
در پايان بايد ديد سلسله داستان كردها و ترك ها در سوريه به كجا ختم مي شود.»
خاورم**9208**1144
روزنامه الاخبار لبنان؛
تركيه و تلاش براي ايجاد تغييرات اجتماعي در عفرين
۳ بهمن ۱۳۹۷، ۱۰:۳۶
کد خبر:
83180924
تهران - ايرنا - روزنامه 'الاخبار' لبنان در مقاله اي تفصيلي به وضعيت عفرين سوريه پس از اشغال اين شهر از سوي تركيه پرداخت و نوشت: اقدامات اخير تركيه در اين منطقه حاكيست كه آنكارا سياست تغيير بافت جمعيتي و فرهنگي را در اين منطقه دنبال مي كند.