۳ بهمن ۱۳۹۷، ۱۶:۴۴
کد خبر: 83181608
T T
۰ نفر

نزديكي دوباره آمريكا به بعثي ها؛ چگونه و چرا

۳ بهمن ۱۳۹۷، ۱۶:۴۴
کد خبر: 83181608
نزديكي دوباره آمريكا به بعثي ها؛ چگونه و چرا

بغداد – ايرنا – با روي كار آمدن دولت «دونالد ترامپ» رييس جمهوري آمريكا گزارش هاي متعددي در خصوص نزديكي كم سابقه اي بين واشنگتن و حزب منحله بعث در عراق وجود دارد و همين امر نگراني هاي جدي را در عرصه سياسي عراق ايجاد كرده است.

به گزارش خبرنگار ايرنا، برگزاري نشستي در شهر ميشگان آمريكا در 15 ديماه گذشته تحت عنوان «مخالفان روند سياسي عراق» با همكاري برخي از عناصر حزب منحله بعث و كميته موسوم به دوستي آمريكا و عراق و حضور تعدادي از سناتورهاي آمريكايي در اين نشست، بر اين نگراني ها دامن زده است.

***ابراز تاسف از سقوط رژيم صدام توسط سناتور نزديك به ترامپ
سخنان «جيمز كوتي» سناتور آمريكايي در اين نشست، در تجليل از رژيم صدام و ابراز تاسف از سقوط اين رژيم توسط آمريكا در 2003 از جمله مسائلي بود كه ناظران مسائل عراق، آن را نشانه سياست جديد دولت ترامپ براي تغيير سياست هاي كاخ سفيد نسبت به حزب منحله بعث دانستند.
ناظران درباره اهداف دولت ترامپ در نزديكي به بعثي ها در اين برهه مي گويند كه دولت ترامپ براي پيشبرد مسئله استقرار نيروهاي نظامي اش در عراق و ايجاد پايگاه هاي دائمي در اين كشور، به حمايت از بعثي ها روي آورده و در مقابل بعثي ها با دادن چراغ سبز در اين راستا، اميدوارند دوباره قدرت را در عراق به دست بگيرند.
براساس گزارش سابق رسانه هاي عراق، «جرالد كوشنر» مشاور و داماد ترامپ مديريت تماس كاخ سفيد با عناصر حزب منحله بعث را برعهده دارد و در ژولاي 2018در واشنگتن با هياتي از حزب بعث از دو شاخه «عزت الدوري» و «يونس الاحمد» نيز ديدار كرده و پيرامون مهار سياست هاي ايران در عراق و منطقه با آنها رايزني كرده است.

***ايهم السامرايي دلال روابط بعث و دولت ترامپ
حضور «ايهم السامرايي» وزير برق اسبق عراق كه به اتهام فساد و اختلاس تحت پيگرد دستگاه قضايي عراق است و با توجه به اين كه اين چهره سياسي از اعضاي حزب جمهوري (حزب دونالد ترامپ) است، اين نگراني ها را جدي كرده است.
السامرايي در داستان معروفي در 2006 به بهانه اينكه داراي تابعيت آمريكايي است، نيروهاي آمريكا او را از عراق به سمت اردن فراري دادند و از آن زمان به رغم وجود حكم قضايي براي دستگيري او، اما آمريكايي ها تاكنون از تحويل اين متهم فساد و اختلاس به عراق خودداري كرده اند.
اين چهره دو تابعيتي آمريكايي - عراقي در جريان انتخابات پارلماني 22 ارديبهشت ماه از تشكيل يك گروه سياسي خاص خود خبر داد و گفت كه بنا دارد در انتخابات شركت كند اما با توجه به وجود حكم قضايي عليه او، اين درخواست توسط مراجع قانوني در عراق رد شد.
سخنان السامرايي در نشست ميشگان، با توجه به اينكه از مهمترين حاميان و برگزاركنندگان اين نشست بوده، در خصوص ضرورت برچيدن كل روند سياسي فعلي در عراق و تشكيل دولت انتقالي به رياست يكي از افسران عالي رتبه ارتش عراق از عناصر سابق حزب منحله بعث، موجي از جنجال سياسي را در عراق به دنبال داشت.
ايهم السامرايي بعد از اين كنفرانس و جنجالي كه در عراق ايجاد كرد و هنوز ادامه دارد، در تعدادي از شبكه هاي تلويزيون بومي عراق حضور يافت و از وجود مذاكرات مستمر بين سازمان سيا و حزب منحله بعث شاخه «عزت الدوري» معاون سابق ديكتاتور عراق پرده برداشت.
او گزارش هاي خبري سابق، درباره گسترش ارتباطات بين آمريكايي ها و حزب منحله بعث را در زمان دولت ترامپ تاييد كرد و گفت كه اين ارتباطات بين سيا و سركرده هاي حزب از 2017 در اماكن مختلف آغاز شد و يكي از مهمترين اماكن ديدارها، شهر «دبي» امارات متحده عربي بوده است.

***بعثي ها علنا براي همكاري با آمريكا اعلام آمادگي مي كنند
گرچه اين ارتباطات در طول اين مدت – وحتي قبل از آن - به صورت محرمانه بوده اما با رسانه اي شدن و آشكار شدن تلاش واشنگتن براي حمايت مجدد از حزب منحله بعث و بازگرداندن آنها به قدرت يا دستكم نفوذ آنها در مراكز عالي تصميم گيري در عراق، برخي از عناصر بعثي آمادگي خود را براي همكاري با آمريكايي ها علني كرده اند.
«عبدالرزاق الشمري» از چهره هاي معروف بعثي كه در خيمه هاي تحصن در 2013 و 2014 در الانبار براي فراخوان داعش به عراق، سخنراني مي كرد، به تازگي به طور محسوسي فعاليت سياسي خود را در كردستان عراق از سرگرفته است.
الشمري به دنبال رسانه اي شدن نزديكي آمريكايي ها به حزب منحله بعث، در صفحه شخصي خود در توئيتر نيز بر اين امر صحه گذاشته و از آمادگي خود براي همكاري با آمريكايي ها در عراق خبر داده است.
وي نوشته است: «از تلاش هاي سياسي آمريكا در عراق از جمله استقرار مجدد نيروهايش در اين كشور به شدت حمايت و براي همكاري با آمريكايي ها در صورت درخواست از ما اعلام آمادگي مي كنيم.»
او اخيرا با تشكيل يك گروه به نام «تجمع ملي عراق» در بيانيه اي، ضمن تكرار اتهامات آمريكا و سعودي در خصوص سياست هاي منطقه اي جمهوري اسلامي ايران، همچنين خواستار فشار آمريكا به دولت عراق براي انحلال الحشد الشعبي شده است.

***خشونت هاي بصره و بهره برداري بعثي ها
از طرفي از سرگيري مجدد اعتراضات بصره در هفته هاي گذشته كه از جمله در روز جمعه گذشته به نيروهاي پليس در اين استان تعرض شد، يكي ديگر از شواهد نگران كننده اين همكاري جديد بين بعث و آمريكايي ها است.
طي اين دور جديد اعتراضات در بصره، انتشار يك نامه منسوب به اهالي بصره كه گفته مي شود، حزب منحله بعث در پس آن است، توجه ناظران را به خود جلب كرد. در اين نامه از دولت ترامپ براي دخالت در امور داخلي عراق و بازگرداندن نيروهاي آمريكايي به اين كشور، دعوت و درخواست كمك و نجات شده است.
در اين نامه به بهانه بي كفايتي مسوولان جديد عراق از نيروهاي آمريكايي براي بازگشت به عراق دعوت شده و از آمادگي خود براي همكاري با اين نيروها و استقبال از آن خبر داده اند.
گرچه نگارنده يا نگارندگان نامه نامشخص هستند، اما برخي كارشناسان مي گويند كه حزب منحله بعث با همكاري كنسولگري آمريكا در بصره در پس اين تحركات جديد براي توجيه حضور مجدد نيروهاي آمريكايي در عراق هستند.
اعتراضات بصره كه از تابستان 2018 به بهانه كمبود آب و برق، بيكاري و نبود خدمات آغاز شد، به سرعت به واسطه نفوذ برخي جريان هاي مشكوك، به خشونت كشيده شد.
در ميانه اين اعتراضات، گروهي از افراد كه مقامات عراقي آنها را نفوذي خواندند به املاك عمومي تعرض كرده و طي آن مقرهاي گروه هاي مقاومت اسلامي و الحشد الشعبي و كنسولگري ايران را به آتش كشيدند.
اين اعتراضات در طول ماه هاي گذشته هرگز به طور كامل به پايان نرسيده و به رغم وعده هاي دولت و بازديد مستمر تيم هاي وزارتي از بصره براي حل مشكلات اين استان، اما تا به امروز اين اعتراضات هر از گاهي از سرگرفته مي شوند و معمولا توام با خشونت است و اداره كنندگان اين خشونت ها، همه وعده ها و تلاش هاي دولت عراق را براي حل مشكلات اين استان دروغ و فريب مي نامند.

*** حمايت شيخ نشين هاي خليج فارس از بازگشت بعث به قدرت
بسياري از كاربراني كه اين روزها در شبكه هاي اجتماعي براي همكاري حزب منحله بعث و آمريكا ترويج مي كنند و همچنين از ماهها پيش هر بار به بهانه اي دست به موج هاي تخريبي عليه عراق و جبهه مقاومت مي زدند، عموما از مبدا شيخ نشين هاي حوزه خليج فارس هستند.
يكي از چهره هاي معروف در اين راستا، «عبدالله النفيسي» انديشمند كويتي و نزديك به رژيم سعودي است.
وي در صفحه شخصي خود در توئيتر نوشته است كه يكي از بهترين راه هاي بازگشت حزب منحله بعث به قدرت در عراق، همكاري مجدد آنها با آمريكايي ها است و مي تواند تضمين كننده بازگشت آنها به قدرت شود.
صدها كاربر خليجي در همين راستا اين روزها در شبكه هاي اجتماعي تبليغ مي كنند كه بهترين راه بازگشت به قدرت براي حزب بعث، همكاري با آمريكا است.
تجليل و تمجيد از رژيم ديكتاتوري صدام توسط اين كاربران و تخريب رهبران سياسي فعلي عراق و دولت اين كشور از جمله سياست هايي است كه اين ارتش هاي سايبري در سطح شبكه هاي اجتماعي به راه انداخته اند.

***برخي تصميمات و شبهه نفوذ بعث در دولت عراق
همزمان با همه اين تحولات كه بر اخبار همكاري كاملا نزديك بين بعثي ها و آمريكايي ها صحه مي گذارد، برخي اتفاقات و تصميمات در دولت «عادل عبدالمهدي» نخست وزير عراق در انتخاب برخي از چهره هاي متهم به بعثي بودن در پست هاي مهم وزارتي، سبب شد برخي فعالان سياسي در اين كشور نگراني ها را از اينكه مبادا دولت جديد عراق در راستاي طرح آمريكايي ها و بعثي ها حركت مي كند، مطرح كنند.
گرچه دولت عبدالمهدي در بيانيه اي رسمي هرگونه اتهام وابستگي وزيران كابينه اش به حزب منحله بعث را رد كرده اما منتقدان به اقدام جديد وزير خارجه عراق در مستثنا كردن سه چهره بعثي از تدابير كميته مبارزه با حزب بعث استناد كرده و بار ديگر به اين نگراني ها اشاره مي كنند.
«محمد علي حكيم» وزير امور خارجه عراق در نامه اي براي كميته مبارزه با حزب منحله بعث، از اين كميته خواسته است كه سه تن از شخصيت هاي عراقي را از اقدامات قانوني مربوط به مبارزه با حزب منحله بعث، معاف كند تا بتواند از توانمندي هاي آنها در دستگاه ديپلماسي عراق بهره ببرد.
اين نامه موجي از اعتراضات سياسي، پارلماني و مردمي در داخل عراق به دنبال داشته و منتقدان، آن را بخشي از سياست هماهنگ بعثي ها و آمريكايي ها براي بازگرداندن عناصر اين حزب به بدنه دولت و مراكز تصميم گيري دانستند.

***تشكيل جبهه پارلماني مبارزه با حزب بعث در عراق
برهمين اساس، تعدادي از نمايندگان پارلمان عراق با احساس نگراني جدي از اتفاقاتي كه در صحنه داخلي عراق رخ مي دهد، در 5 بهمن ماه جاري يك جبهه پارلماني به نام «جبهه مخالفت و مبارزه با حزب منحله بعث» تشكيل دادند.
اين تشكل به رهبري «خلف عبدالصمد» از اعضاي برجسته حزب الدعوه اسلامي عراق كه سال ها در دوره حاكميت رژيم بعث، تحت شكنجه بعثي ها قرار گرفته است، ايجاد شده و در بيانيه تاسيسي خود، با هرگونه بازگشت بعثي ها به قدرت مخالفت كرده است.
اين جبهه كه از نمايندگان فراكسيون هاي مختلف در آن حضور دارند، گفته است كه با به كارگيري هرگونه شخصي در بدنه دولت كه مشمول تدابير كميته مبارزه با حزب بعث شده، مخالفت مي كند و در برابر آن مي ايستد.
اين جبهه پارلماني همچنين از تدابير جديد براي مبارزه با انديشه هاي حزب بعث در داخل عراق خبر داده و افزوده است كه با همكاري با دستگاه هاي امنيتي و اطلاعاتي عراق براي ممانعت از هرگونه تبرئه و تطهير چهره بعث در ادارات دولتي، اقدام مي كند.

***تلاش بعث براي بازگشت به قدرت جدي است
يكي از كارشناسان عراقي در گفتگو با خبرنگار ايرنا، مسئله تلاش بعثي ها براي بازگشت به قدرت و نفوذ در بدنه دولت به ويژه پست هاي مهم و كليدي كشور را جدي خوانده است.
«فاضل ابورغيف» اضافه كرده است كه نسل دوم بعثي ها كه شامل فرزندان و بقاياي عناصر و سركرده هاي حزب منحله بعث هستند، به تازگي تلاش هاي خود را براي نفوذ به بدنه دولت و صعود در هرم قدرت آغاز كرده اند.
به گفته وي، آنها در مرحله كنوني با استفاده از برخي از ابزارهاي قانون و دموكراتيك و خاصيت فرصت طلبي كه دارند و به پشتوانه برخي حمايت ها، براي رسيدن مجدد به قدرت تلاش خود را از سرگرفته اند.
ابورغيف تلويحا بر حمايت هاي آمريكا از اين حزب صحه گذاشته و تاكيد كرده است كه حزب منحله بعث همواره در خارج از عراق براي به دست آوردن حمايت خارجي از خود فعال و پر تحرك است اما در داخل عراق، فعاليت هاي آن با كندي و رخوت همراه است.
وي در عين حال ابراز اميدواري كرده است كه تمام تلاش بعثي ها براي بازگشت قدرت و نفوذ در بدنه دولت به دليل مخالفت و انزجار عمومي كه نسبت به اين حزب در داخل عراق وجود دارد، به در بسته بخورد و راه به جايي نبرد.
با وجود اين، همچنان برخي ناظران نمونه هاي متعددي را در روند سياسي عراق ياد مي كنند كه به وفاداري به حزب بعث معروف هستند و در طول سال هاي اخير توانسته اند، با تغيير ادبيات، عنوان و تشكل سياسي، خود را به داخل روند سياسي عراق نفوذ دهند.
گفته مي شود كه همين افراد، امروز با ارتباطاتي كه با رهبران سياسي عراق ايجاد كرده اند، پل عبور و بازگشت بعثي ها به قدرت شده اند و ارتباطات خوبي كه اين عده با آمريكايي ها و متحدان عربي آمريكا در منطقه دارند، از جمله مسائل نگران زا در اين راستا است.
برگزار كنندگان نشست ميشگان وعده داده اند كه نشست بعدي آنها به زودي در ژنو در قلب اروپا برگزار شده و در ضمن برنامه هاي اين نشست اعلام شده است كه دستاورد نشست هاي خود را پيرامون اوضاع عراق، در اختيار شوراي امنيت سازمان ملل، اتحاديه اروپا و دولت آمريكا قرار مي دهند.
سه ضلع شيخ نشين هاي خليج فارس، حزب منحله بعث و دولت آمريكا كه چند سال پيش با خلق داعش، عراق را تا مرز فروپاشي و تجزيه پيش بردند امروز در حالي به تكاپو براي بازگرداندن حزب بعث به قدرت در عراق افتاده اند كه ناظران، نفرت و انزجار عمومي در ميان مردم عراق نسبت به جريان بعث و بازگشت اين حزب جنايتكار به قدرت را همچنان مهمترين مانع بر سر راه موفقيت طرح جديد مثلث توطئه عليه عراق ارزيابي مي كنند.
آنها در عين حال نسبت به كوچك شمردن اين خطر بويژه در سايه سياست هاي دولت ترامپ و پيروي كوركورانه دولت سعودي از آن، هشدار مي دهند.
خاورم *10*353*380*