به گزارش گروه نشريات خبري، «لايحه الحاق ايران به كنوانسيون مبارزه با جرائم سازمان يافته»، لايحه الحاق ايران به كنوانسيون مبارزه با تامين مالي تروريسم يا همان CFT، «لايحه اصلاح قانون مبارزه با پولشويي» و «لايحه اصلاح قانون مبارزه با تامين مالي تروريسم» چهار لايحه معروف به لوايح چهارگانه مرتبط با FATF هستند.
گروه ويژه اقدام مالي مهرماه امسال، در پايان نشست عمومي خود، تعليق اقدامات احتياطي عليه ايران را تمديد كرد و حالا ايران تنها تا 20 بهمن فرصت دارد تا با تصويب دو لايحه باقي مانده(پالرمو و CFT) انتظارات اين سازمان بين المللي را برآورده كند.
جلسه امروز ( شنبه) مجمع تشخيص مصلحت نظام در خصوص تعيين تكليف كنوانسيون پالرمو در ادامه جلسه قبل و با حضور برخي اعضاي شوراي نگهبان و نمايندگان دولت از جمله عبدالناصر همتي رييس كل بانك مركزي، محمد جواد ظريف وزير امور خارجه ، لعيا جنيدي معاون حقوقي رييس جمهوري، فرهاد دژپسند وزير امور اقتصادي و دارايي برگزار شد اما به گفته حجت الاسلام و المسلمين مجيد انصاري عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام، چون كنوانسيون پالرمو موضوع حقوقي مهمي است و اعضا براي صحبت نوبت داشتند، بنابراين ادامه بحث تصميم گيري به جلسه بعد مجمع موكول شد و به راي گيري نرسيد.
بررسي روزنامه ها، خبرگزاري ها و تارنماهاي داخلي نشان مي دهد كه رسانه هاي منتسب به جريان اصلاح طلب، اما و اگرهاي تصميم گيري در خصوص تصويب لوايح FATF را بازتاب داده و دلايل مخالفت هاي برخي گروه هاي تندرو با تصويب FATF را منعكس كردند.
نامه تعدادي از وزرا به مقام معظم رهبري و ضرورت تصويب FATF از ديگر محورهاي مهم رسانه هاي اصلاح طلب است كه به آن پرداخته اند.
رسانه هاي اصولگرا نيز تصويب لوايح چهارگانه را نوعي خودتحريمي و خلاف منافع ملي اعلام كرده و نوشتند: با پيوستن به كنوانسيونهاي پالرمو و CFT، در خلاف جهت استقلال كشور و امنيت ملي حركت خواهيم كرد.
رسانه هاي اصلاح طلب
-------------------------
**اما و اگرهاي تصميم گيري در خصوص تصويب لوايح FATF
روزنامه اعتماد مي نويسد: 29 دي ماه اولين جلسه مجمع تشخيص مصلحت نظام با حضور محمدجواد ظريف، لعيا جنيدي معاون حقوقي رييسجمهور و رييس كميسيون حقوقي و قضايي مجلس براي بررسي پالرمو برگزار شد اما عكسهايي كه از اين جلسه بيرون آمد، نشان مي داد جلسهاي چندان موافق با تاييد اين لايحه پيش نميرود و ناراحتي وزير امورخارجه در اين عكسها مشهود بود؛ نهايتا تنها خبري كه از اين جلسه خارج شد فقط يك جمله بود «بررسيها به جلسه بعد موكول شد» بعد از اين جلسه لايحه الحاق به كنوانسيون بينالمللي منع تامين مالي تروريسم يا همان CFT كه به كميسيون امنيت ملي ارجاع شده بود به صحن رفت تا نمايندگان با اصرار بر نظر خود آن را اين بار به جاي شوراي نگهبان راهي مجمع تشخيص مصلحت نظام كنند، اتفاقي كه در 30 دي ماه رخ داد و CFT با راي بهارستاني ها مسير مجمع را در پيش گرفت. اما با نزديك شدن به جلسه مجمع مخالفتها دوباره شدت گرفته است تا خروجي جلسه مجمع به كام مخالفان شود.
روزنامه شرق عنوان داشت: زمان به ضرر ايران است. ايران از ليست سياه FATF به ليست خاكستري رفته تا اقدامات لازم را براي خروج كامل از ليست سياه انجام دهد. تا به حال گروه ويژه اقدام مالي دو بار به ايران مهلت داده و چيزي تا پايان مهلت باقي نمانده است. از چهار لايحه اي كه دولت به منظور حل شدن مشكل ايران با اين گروه به مجلس تقديم كرده است، دو لايحه هنوز بلاتكليف هستند. اصلاح قانون مبارزه با تروريسم، كم دردسرترين اين چهار لايحه بود و زودتر از همه قانوني شد. هر سه لايحه ديگر به دلايلي محل اختلاف مجلس و شوراي نگهبان شدند و از مجمع تشخيص مصلحت سر درآوردند. اصلاح قانون مبارزه با پولشويي دومين لايحه اي بود كه توانست فرايند قانونيشدن را طي كند. اين لايحه در اولين جلسهاي كه مجمع به رياست آيتالله آمليلاريجاني برگزار كرد، قانوني شد. حالا مانده دو كنوانسيون پالرمو و CFT.
تارنماي خبرآنلاين نوشت: سرنوشت مصوبه CFT در هاله اي از ابهام قرار دارد. بسياري معتقدند فرصتي ديگر باقي نمانده و راهي جز اين وجود ندارد كه ديپلماتهاي كشور بروند و مهلتي ديگر از FATF بگيرند تا با استناد به تصويب و اجراي دو لايحه اصلاح قانون مبارزه با پولشويي و اصلاح قانون مبارزه با تروريسم و در آستانه قانون شدن لايحه پالرمو، براي چهارمين مرتبه حضور ايران در ليست خاكستري تمديد شود و بازگشت به عقب پيدا نكند تا CFT نيز در نظام قانونگذاري جمهوري اسلامي تعيين تكليف شود. البته بسياري حقوقدانها و كارشناسان حوزه سياست خارجي احتمال اين اتفاق را كه FATF مهلت ديگري به ايران بدهد، خيلي ضعيف ميدانند.
**مخالفت گروه هاي تندرو با تصويب FATF
روزنامه آرمان با تاكيد بر اينكه اجازه ندهيم عدهاي براي ما دردسر درست كنند نوشت: دلواپساني كه از آغازين روزهاي مذاكرات برجام، دولت و تيم مذاكره كننده را آماج حملات خود قرار داده بودند، امروز نيز از تريبون هاي مختلف به تخريب لوايح 4گانه مي پردازند كه اگر اين لوايح تصويب شوند عزت ملي و منافع ملي از دست خواهد رفت. گرچه سياه نمايي اين جريانات نقل امروز و ديروز نيست، اما مجمع تشخيص و بزرگان نظام نبايد تحت تاثير اين بداخلاقي هاي سياسي باشند و بر اساس منافع ملي تصميم گيري كرده و با تصويب اين لوايح، گام بلندي در جهت مبارزه با فساد و ايجاد شفافيت بردارند.
به گزارش روزنامه ايران، علي مطهري نايب رييس مجلس شوراي اسلامي گفت: عدهاي ميگويند كه تصويب لايحه الحاق به كنوانسيون مقابله با تأمين مالي تروريسم خيانت به كشور است و اين لايحه استعماري است در حالي كه واقعيت چيز ديگري است. مسئولان كشور بايد اين موارد را براي مردم توضيح دهند و بيان كنند كه در صورت عدم تصويب اين لايحه چه مشكلاتي براي بانكهاي ما و مردم ايجاد مي شود.
تارنماي انتخاب با بيان اينكه دلواپسان در مسجد لولاگر تهران تحصن كردند نوشت: جمعي از دانشجويان، طلاب و اقشار مختلف مردم در مخالفت با تصويب لوايح مربوط به FATF (پالرمو و CFT) در مسجد لولاگر تهران تحصن كردند.
**نامه تعدادي از وزرا به مقام معظم رهبري
به گزارش روزنامه اعتماد، سيد ياسر جبرائيلي كارشناس در يادداشتي با اشاره به نامه هشت وزير به رهبري نوشت: «به خاطر داشته باشيم، فردا كه خسارات FATF آشكار شد، همين جماعت آن را «تصميم نظام» خواهند خواند، چنانكه در قصه برجام چنين كردند. اعضاي دولت آقاي روحاني نه حاضرند تضمين بدهند مساله مبادلات بانكي ما حل خواهد شد و نه حاضرند تضمين بدهند مشكلي براي كشور پيش نخواهد آمد، بلكه صرفا ميگويند اگر دستورات FATF اجرا نشود، مشكلات بيشتر خواهد شد!»
به گزارش خبرگزاري ايسنا، احمد اميرآبادي عضو هيأت رئيسه مجلس شوراي اسلامي گفت: وزيراني كه به رهبري جهت پذيرش كنوانسيون پالرمو نامه نوشتند، آيا تضمين ميدهند كه مشكلات مردم با پذيرش اين قطعنامهها حل ميشود؟ قطعا پذيرش FATF مشكلات كشور را بيشتر ميكند... اصرار به پيوستن ايران بهFATF در راستاي تحريمهاي دشمن است و براساس قوانين اين گروه مالي بايد تمام مبادلات و معاملات اقتصادي ما در سطح جهان با كشورهاي مختلف روشن و شفاف شود.
** ضرورت تصويب FATF
'آيا به پايان عصر طلايي لاريجاني- روحاني نزديك شده ايم؟' عنوان گزارش تارنماي نامه نيوز است كه در بخشي از آن آمده است: وقتي احمد توكلي رك و صريح مي گويد كه محمد جواد ظريف نتوانسته اعضاي مجمع را در مورد پالرمو قانع كند مي توان به خوبي برآورد كه چه ساعات سختي در جلسه امروز پيش روي حسن روحاني و دولتمردان است. آنها به اين لوايح FATF احتياج دارند. در زمانه اي گرفتار شده اند كه دونالد ترامپ، برجام را پاره كرده و حالا اروپايي ها و حتي به روايت بانك مركزي و وزارت خارجه حتي شرقي ها يعني چين و روسيه تبادلات مالي خود را منوط به تصويب اين لوايح كرده اند.
رسانه هاي اصولگرا
-----------------------
** مخالفت ها با تصويب لوايح FATF
به گزارش فارس، فراكسيون نمايندگان ولايي مجلس شوراي اسلامي در خصوص FATF و CFT و تصويب آن بيانيه اي صادر كرد كه متن آن به شرح زير است: با پيوستن به كنوانسيونهاي پالرمو و CFT، دقيقاً در خلاف جهت استقلال كشور و امنيت ملي حركت خواهيم كرد زيرا با اشراف بيشتر نظام سلطه، از يك سو امكان استقلال مالي براي كشور بسيار دشوار خواهد گرديد و از طرف ديگر به واسطه زير ساخت همكاري گسترده اطلاعاتي و قضايي ميتواند در اقدامات اقتدارزاي بخشهاي دفاعي كشور اختلال ايجاد كند و منجر به محدوديت بخشهاي دفاعي و امنيتي كشور شود؛ بنابراين يكي از مزيتهاي عدم پيوستن به اين كنوانسيونها، باز بودن مسير استقلال از نظامات مالي غربي و ايجاد نظامات مستقل دو جانبه مثل پيمان پولي دو جانبه و سامانههاي ملي جايگزين سوئيفت و ادامه پيشرفتهاي دفاعي و نظامي در حوزههاي صنايع موشكي و اقتدار منطقهاي خواهد بود.
به گزارش تارنماي جهان نيوز، محمد حسين صفار هرندي عضو تشخيص مصلحت نظام با تاكيد بر اينكه پيوستن به FATF به معني خودتحريمي است اعلام داشت: خوشبختانه تا به حال خودتحريمي نكردهايم اما اگر بخواهد اين طور باشد مجبور مي شويم كه خودمان وزارت دفاع و اطلاعاتمان و به تدريج ديگر نهادهاي حاكميتي را تحريم كنيم.وي با تبيين پيامدهاي تصويب و پيوستن به FATF تاكيد كرد: برخي رهنمودهاي كلي و دستورالعملهاي FATF به كشورها مانند مقابله با پولشويي ، ضروري است و بايد در قوانين داخلي كشورها در قبالش اقدام و با آن مقابله شود چنانكه ما نيز در اين باره قانون داخلي داريم.
روزنامه وطن امروز با تيتر «آزمون انقلابي مجمع» عنوان داشت: (CFT) كه در مقاطع مختلف از سوي شوراي نگهبان رد شده بود، در سايه اصرار دولت و نمايندگان حامي دولت به مجمع تشخيص رفت و قرار است اين نهاد در جلسه امروز خود به آنها رسيدگي كند. اين در حالي است كه لايحه الحاق جمهوري اسلامي ايران به كنوانسيون مبارزه با جرائم سازمانيافته فراملي موسوم به «پالرمو» كه به علت اختلاف نظر مجلس شوراي اسلامي و شوراي نگهبان به مجمع تشخيص مصلحت نظام ارجاع شده است، در 2 كميسيون سياسي - دفاعي - امنيتي و حقوقي - قضايي اين مجمع، بررسي شد و هر 2 كميسيون، اين لايحه را خلاف مصلحت كشور برشمردند.
به گزارش خبرگزاري مهر، ابوالفضل حسن بيگي، عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي با بيان اينكه CFT يك معاهده استعماري است، گفت: آمريكا براي نابودي شوروي سابق چنين مجمعي را تشكيل داد تا شوراي امنيت و سازمان ملل را دور بزنند و از اين طريق، ضربات مهلكي را به شوروي سابق وارد كرد. الان هم تلاش مي كنند بعد از شكست برجام از طريق FATF و CFT مجدداً حاكميت خود را بر جمهوري اسلامي تحميل كنند.
«نهضت فراگير مخالفت با چوب حراج FATF بر امنيت ملي» عنوان گزارش روزنامه كيهان است كه در بخشي از آن آمده است: موج مخالفت عمومي با تصويب لوايح خودتحريمي FATF اين روزها به نهضتي فراگير تبديل شده است؛ از تجمعات مردمي در شهرهاي مختلف تا نامه هاي هشدارآميز جنبش دانشجويي به مسئولان. منشأ اين جوش و خروشها، مخاطرات و مهلكهها و مخمصههايي است كه اين لوايح براي كشور به همراه خواهند داشت؛ آن هم در يك كلام نشانهگيري امنيت ملي و زدن چوب حراج به آن است؛ به ويژه در شرايطي كه دستاندركاران پخت و پز كنوانسيونهاي بينالمللي بر تصويب و اجراي توصيهها و لوايح FATF در كشور اصرار دارند و آن را علنا اعلام كردهاند.
خبرگزاري فارس نوشت: 714 نفر از اساتيد سطوح عالي و خارج حوزه علميه قم با صدور بيانيهاي ضمن پشتيباني و حمايت قاطع از بيانات مراجع عظام تقليد دامت بركاتهم مخصوصا حضرات آيات مكارم شيرازي، سبحاني و نوري همداني خواستار عدم تصويب كنوانسيونهاي مرتبط با FATF در مجمع تشخيص مصلحت نظام شدند.
** درخواست هاي FATF از ايران
مصطفي شريفي كارشناس اقتصاد بين الملل در گفت و گو با خبرگزاري تسنيم اظهار داشت: در دستورالعمل هاي FATF از ايران درخواست برخورد با افراد و نهادهايي چون وزارت فرهنگ و ارشاد، وزارت اطلاعات، دفاع و پشتيباني و سپاه و درخواست هاي بسيار شديدي شده است كه به برخي از آنها اشاره مي شود: مصادره اموال و اقدامات موقت، مجرم دانستن آنها ، الزام به اجراي محتواي قطعنامه هاي شوراي امنيت سازمان ملل متحد در تحريم ها، لزوم همكاريهاي گسترده بين المللي برخورد با شركتهاي پوششي، عدم مانعيت رازداري نسبت به اجراي توصيه ها و لزوم شناسايي كافي مشتريان توسط بانك ها.
** تحريم ها پس از پيوستن ايران به FATF
روزنامه صبح نو با اعلام اينكه پيوستن به FATF تحريمها را عميق تر ميكند نوشت: با وجود همكاريهاي گسترده ايران با FATF از اواخر سال94، وضعيت تعاملات بانكي ايران با ساير كشورها نهتنها بهتر نشده است و همچنان بانكهاي متوسط و بزرگ خارجي تمايلي به همكاري با كشورمان ندارند، بلكه بانك هاي چيني، تركيهاي و صرافيهاي اماراتي كه قبلاً با ايران همكاري مي كردند، امروزه اين همكاري ها را محدود كردهاند.
** تحصن دلواپسان
خبرگزاري مهر نوشت: نمازگزاران جمعه قم پس از اقامه نماز در مصلي قدس قم در مخالفت با تصويب FATF و پالرمو تجمع اعتراضي برگزار كردند. در اين تجمع اعتراضي كه بعد از اقامه نماز جمعه برگزار شد حجت الاسلام مجتبي ذوالنوري نماينده مردم قم در مجلس شوراي اسلامي سخنراني كرد. در اين تجمع حاضرين با در دست داشتن پلاكادرهايي مخالفت خود را در خصوص اين تعهدنامههاي بينالمللي كه موجب مخدوش شدن استقلال كشور ميشود را محكوم كردند.
**گروه نشريات خبري
پژوهشم**9351**1181
تهران- ايرنا- تصويب لوايح چهارگانه مرتبط با اجراي مقررات گروه ويژه اقدام مالي (FATF) كه مدت هاست با كش و قوس هاي فراروان همراه بوده اكنون سرنوشت نهايي خود را در مجمع تشخيص مصلحت نظام دنبال مي كند.