۶ بهمن ۱۳۹۷، ۱۴:۵۷
کد خبر: 83184254
T T
۰ نفر
رايزن اقتصادي ايران: در صادرات به تركمنستان توانمندي داريم

بجنورد- ايرنا- رايزن اقتصادي ايران در تركمنستان گفت: ايران در حوزه دانش فني و مهندسي ظرفيت و توانمنديي بسيار بالايي دارد اما هم اكنون در حوزه صادرات تنها متكي به صدور كالا هستيم.

به گزارش ايرنا رحمت الله خرمالي روز شنبه در همايش كسب و كار و تجارت استان خراسان شمالي با كشور تركمنستان در بجنورد اظهار داشت: خدمات فني و مهندسي بايد در جايگاه صادراتي قرار گيرد اما در اين زمينه مشكل داريم.
وي بر صادرات تكنولوژي به كشور تركمنستان تاكيد كرد و افزود: هم اكنون شركت هاي توانمندي در حوزه صنايع غذايي و ساير بخش ها در كشور داريم كه مي توانيم در زمينه دانش فني و همچنين توسعه ماشين آلات براي صادرات فعاليت داشته باشيم.
خرمالي گفت: هم اكنون بسياري از كشورها از جمله آلمان وارد اين حوزه در تركمنستان شده اند و تكنولوژي صادر مي كنند.
خرمالي به نمايشگاه بين المللي اخير حوزه خزر اشاره كرد و افزود: تمركز اين برنامه نيز بر صادرات تكنولوژي و دانش فني و مهندسي بود.
وي با بيان اينكه در حوزه مناقصات در كشور تركمنستان موفق نبوده ايم اظهار داشت: بايد با ايجاد نمايندگي بازرگاني بخش خصوصي را بيشتر فعاليت كنيم.
وي در بخش ديگري از سخنانش به سفر رئيس جمهوري كشورمان به تركمنستان در اوايل سال جاري اشاره كرد و گفت: يكي از مهم ترين دستاورد ها آزادي 280 زنداني ايراني در تركمنستان بود كه بنا به دلايل مختلف در آن كشور تحمل حبس مي كردند.
وي با بيان اينكه در اين ديدار بر گسترش روابط دوستانه بين دو كشور تاكيد شد افزود: 13 تفاهم نامه بين دو كشور بسته شد كه بايد هم اكنون از اين فرصت براي برقراري ارتباط بيشتر تجاري استفاده كنيم.
خرمالي با بيان اينكه اقتصاد كشور تركمنستان در اين سال ها كوچك شده است گفت: اين كشور واردات را از كشور ها كم كرده كه در سال 2017، چهار ميليارد دلار واردات داشته است و در بررسي واردات 2018 نيز 40 درصد واردات را مديريت خواهد كرد.
رايزن اقتصادي ايران در تركمنستان اظهار داشت: كشورمان در حوزه صادرات به تركمنستان در رده چهارم قرار دارد كه تركيه، چين و روسيه از رقبا هستند اين كشور ها نيز با كاهش صادرات مواجه هستند.
وي افزود: كشور تركمنستان در نفت و گاز رده چهارم كشور جهان را دارد كه هم اكنون برنامه توسعه برق، ساختمان سازي، دامپروري، صنايع تبديلي غذايي، حمل و نقل و ارتباطات را در برنامه خود قرار داده است كه ما بايد از اين فرصت استفاده كنيم.
خرمالي با بيان اينكه ما نيز بايستي از چسبندگي حمل و نقلي و مزيت ترانزيتي بهره مند شويم افزود: بايد هم اكنون از اين مزيت ها بهره برداري كنيم.
رايزن اقتصادي ايران در تركمنستان اشاره اي به مشكلات پولي اين كشور نيز كرد و گفت: طبق قانون تركمنستان هر فردي مي تواند 10 هزار دلار پول نقد داشته باشد كه اين امر نيز بايد مورد توجه تجار قرار گيرد.
وي با بيان اينكه استان خراسان شمالي در بخش كشاورزي توانمندي و ظرفيت بالايي دارد گفت: منابع و انرژي در تركمنستان ارزان است مي توان از اين ظرفيت استفاده و در ايجاد و راه اندازي محصولات گلخانه اي در اين كشور فعاليت كرد.
رايزن اقتصادي ايران در تركمنستان افزود: همچنين عشق آباد به دنبال توسعه ساختمان سازي است كه علاوه بر تامين كالاهاي مورد نياز اين حوزه از جمله اسكلت فلزي، سيمان، كاشي و ساير مي توان دانش و مهندسي را نيز به آنان انتقال داد.
وي بر فعاليت در حوزه بانك ها، ايجاد هتل، نيز تاكيد كرد و افزود: در اين زمنيه توانمندي بسيار در كشورمان وجود دارد.
رايزن اقتصادي ايران در تركمنستان از تجار خوست تا در تمامي روابط تجاري با تركمنستان در بورس اين كشور ثبت كنند و افزود: توصيه ما فعاليت با يورو است.
مدير كل دفتر هماهنگي امور اقتصادي استانداري خراسان شمالي نيز در اين جلسه بر راه اندازي بازارچه مرزي پرسه سو تاكيد كرد و گفت: اگر اين اتفاق بيفتد معيشت مرزنشينان اين استان متحول خواهد شد.
محمدرضا موفق همزباني، نزديك بودن، راه دسترسي آسان را از مزاياي اين بازارچه دانست و افزود: بسياري از اهالي دو طرف با هم اقوام هستند كه اين امر بسيار كمك كننده در بحث ارتباط خواهد بود.

* نمايشگاه بازرگاني ايران در تركمنستان برگزار مي شود
رئيس اتاق مشترك بازرگاني ايران و تركمنستان گفت: نمايشگاه بازرگاني ايران، اسفندماه امسال با محوريت استان خراسان شمالي در عشق آباد تركمنستان برگزار مي شود.
محمد صمدي اظهار داشت: كشور ميزبان، مجوز برپايي اين نمايشگاه را صادر كرده و برخي از ديگر كشورها نيز در اين رويداد مشاركت خواهند داشت.
رئيس اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي خراسان شمالي با بيان اينكه هم اكنون اين استان با 24 كشور جهان داد و ستد دارد، گفت: پارسال كالاهاي اين استان به 32 كشور دنيا صادر شد كه امسال به علت بروز مشكلاتي، به برخي از كشورها از جمله فرانسه، لهستان، مجارستان و عربستان صادرات نداشتيم.
صمدي گفت: هندوستان با 30 درصد، افغانستان با 21 درصد و ميانمار با 15 درصد به ترتيب اصلي ترين مقاصد صادراتي استان بوده اند.
رئيس اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي خراسان شمالي بر لزوم ايجاد بازارچه مرزي استان در منطقه «پرسه سو» تاكيد كرد و گفت: در دو سوي اين منطقه در خاك ايران و تركمنستان تعداد زيادي روستا وجود دارد كه اين امر باعث اشتغالزايي براي آنان خواهد شد.
صمدي با بيان اينكه ايجاد اين بازارچه توجيه اقتصادي دارد، افزود: با توجه به اينكه خراسان شمالي از گذرگاه مرزي، منطقه ويژه اقتصادي، راه آهن، فرودگاه بين المللي، بنادر و دريا بي بهره است، ايجاد اين بازارچه مي تواند رونق بخش اقتصاد استان شود.
اين همايش با حضور مسئولان كشوري، استاني و تجار و فعالان بازرگاني در سالن اجتماعات اداره كل پست خراسان شمالي برگزار شد.
صادرات استان در سال جاري از نظر ارزشي 75.3 ميليون دلار و از نظر وزني 282 هزار تن است كه 47درصد از برنامه سال 97 كه 160 ميليون دلار بوده تحقق يافته است و در مقايسه با مدت مشابه پارسال از لحاظ ارزشي 22 درصد و از لحاظ وزني 34 درصد كاهش دارد.
خراسان شمالي افزون بر 400 كيلومتر با كشور تركمنستان مرز مشترك دارد.
3007/ 6042