به گزارش ايرنا از وزارت بهداشت، زهرا عبداللهي روز شنبه درباره روش طبخ نامناسب مواد غذايي و تاثير آن در بروز سرطان افزود: بعضي از روش هاي نادرست طبخ مواد غذايي مانند سوختن گوشت در اثر كباب كردن موجب توليد تركيبات سرطان زا مي شود.
وي افزود: همچنين قرار گرفتن مكرر در معرض بخار روغن هاي مورد استفاده براي سرخ كردن سريع غذا بدون استفاده از دستگاه تهويه و دودكش براي دفع بخارات حاصل از روغن، يكي از علت هاي زمينه ساز سرطان ريه معرفي شده است.
*استنشاق روغن سوخته و احتمال بروز سرطان
مديركل دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت اظهار داشت: مصرف نامطلوب و زياد چربي ها، نمك، قند و شكر، طبخ نامناسب غذا و استنشاق مكرر بخار روغن سوخته از عوامل تغذيه اي است كه احتمال بروز سرطان را افزايش مي دهند.
وي ادامه داد: مصرف زياد انواع چربي ها، روغن ها و مواد غذايي چرب و سرخ شده، شانس ابتلا به سرطان ها به ويژه سرطان پروستات، كولون، ريه و پستان را افزايش مي هد.
عبداللهي اظهار داشت: اسيدهاي چرب ترانس و اشباع در كيك ها، كلوچه ها، كراكرها، غذاهاي حيواني، مارگارين، روغن سرخ كرده و چيپس خطرناك ترين چربي ها هستند؛ بنابراين توصيه مي شود بيشترين چربي مصرفي روزانه از منابع چند غير اشباعي و تك غير اشباعي از جمله روغن هاي گياهي مايع، روغن زيتون، مغزها و ماهي باشد.
* سرطان و غذاهاي شور و شيرين
عبداللهي بيان كرد: مصرف غذاهاي شور و پرنمك و نمك سود شده احتمال بروز سرطان معده را افزايش مي دهد. حداكثر ميزان مجاز مصرف نمك در روز حدود 5 گرم در افراد زير 50 سال و كمتر از 3 گرم در افراد بالاي 50 سال، كودكان، مبتلايان به فشارخون بالا و بيماري هاي قلبي عروقي است كه شامل نمك موجود در مواد غذايي به طور طبيعي، نمك اضافه شده به غذا و نمك موجود در محصولات صنعتي است.
وي افزود: مصرف زياد قند شانس ابتلا به سرطان را افزايش مي دهد. در حقيقت مقادير زياد قند و شكر، سمومي را در بدن توليد مي كنند كه باعث افزايش خطر ابتلا به سرطان مي شود. مصرف محصولات غذايي داراي قند افزوده مانند نوشابه هاي گازدار، آب ميوه هاي صنعتي و ساير نوشيدني هايي كه مقدار زيادي شكر دارند، خطر ابتلا به سرطان لوزالمعده را افزايش مي دهند.
* تغذيه و پيشگيري از سرطان
مديركل دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت درباره عوامل تغذيه اي كه سبب پيشگيري از سرطان مي شوند، گفت: آنتي اكسيدان ها، ميوه و سبزي، فيبرهاي غذايي، اسيد فوليك، ويتامين دي و كلسيم از جمله اين موارد هستند. آنتي اكسيدان ها گروهي از تركيبات در مواد غذايي هستند كه مي توانند راديكال هاي آزاد (عوامل ايجادكننده سرطان) را در بدن از بين ببرند و يا مانع از شكل گيري آنها شوند. مهمترين آنتي اكسيدان هاي بدن ويتامين هاي C ، E، سلنيوم و كاروتنوئيدها هستند.
وي افزود: اين ويتامين ها عمدتا در موادي مانند مركبات، فلفل سبز، توت فرنگي، گوجه فرنگي، بروكلي و سيب زميني شيرين، ذرت، مغزها، زيتون، سبزي هاي برگ دار و سبز، روغن هاي گياهي و سبوس گندم، هويج، ميوه هاي نارنجي رنگ، كدو حلوايي، طالبي، سبزي هاي سبز تيره، كلم پيچ، اسفناج، ذرت، تخم مرغ، گريپ فروت صورتي و هندوانه، گردو، بادام، فندق، پسته، ماهي و ساير غذاهاي دريايي، قلوه، جگر و مخمرها يافت مي شوند.
عبداللهي اظهار داشت: احتمال بروز برخي از سرطان ها در افرادي كه روزانه حداقل 5 واحد (حدود 400 گرم) ميوه و سبزي مصرف مي كنند، كمتر است. براي پيشگيري از سرطان و ساير بيماري هاي مزمن هم، مصرف روزانه حداقل 5 واحد از ميوه ها و سبزي هاي متنوع مصرف كنيد. يك واحد ميوه معادل يك عدد ميوه متوسط يا يك ليوان ميوه حبه اي يا يك چهارم از طالبي و معادل آن خربزه يا هندوانه و يك واحد سبزي معادل يك ليوان سبزي برگي خام يا نصف ليوان سبزي پخته است.
وي ادامه داد: ميوه ها، سبزي ها، حبوبات و غلات سبوس دار حاوي فيبر هستند و افزايش مصرف فيبر با كاهش بروز سرطان به ويژه سرطان هاي دستگاه گوارش ارتباط دارد. ارتباط بين مصرف منابع غذايي غني از فولات مانند حبوبات، سبزيجات برگي مانند اسفناج و مركبات با كاهش انواعي از سرطان ثابت شده است. همچنين افزايش مصرف ويتامين D و كلسيم با كاهش احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ و سينه ارتباط دارد.
مديركل دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت گفت: براي پيشگيري از ابتلا به سرطان، غذاهاي كم چرب، كم شيرين و كم نمك مصرف كرده و از انواع لبنيات كم چرب و كم نمك استفاده كنيد (شير، ماست و پنير كم چرب و كم نمك و دوغ كم نمك)، مصرف غذاهاي چرب به ويژه با منشا حيواني را محدود كنيد.
عبداللهي ادامه داد: از روغن هاي گياهي در حد محدود و كنترل شده استفاده كنيد. مصرف غذاهاي پر نمك و نمك سفره را محدود كنيد و مقدار نمك را در تهيه غذا كاهش دهيد و در عوض از انواع ادويه ها و چاشني هاي گياهي براي طعم دار كردن غذاها استفاده كنيد.
وي افزود: مصرف قند و شكر را كاهش داده و به جاي شكر سفيد از شكر قهوه اي استفاده كنيد. صرف غذاهاي آماده و كنسرو شده را كاهش دهيد، نمكدان را از سفره حذف كنيد، غذاهاي نمك سود و دودي مصرف نكنيد و غذاها را به شكل سالم تهيه، نگهداري و مصرف كنيد. غذاهاي فاسدشدني را در يخچال نگهداري كنيد، غذاي نيم سوخته و سوخته را مصرف نكنيد (كباب سوخته، جوجه كباب سوخته ، نان سوخته، ته ديگ سوخته، پياز داغ سوخته، سيب زميني سرخ كرده سوخته)، از مصرف غذاي طبخ شده اي كه به مدت زياد مانده باشد خودداري كرده و حداقل 5 واحد در روز سبزي و ميوه مصرف كنيد.
عبداللهي بيان كرد: از قرار دادن بطري هاي آب پلاستيكي (يك بار مصرف) در فريزر يا جايخي يخچال و استفاده از آب يخ زده در آنها خودداري كنيد، از مصرف آب بطري هايي كه مدت طولاني در مجاورت نور آفتاب و حرارت قرار گرفته اند خودداري كنيد و از پر كردن مكرر بطري هاي پلاستيكي يك بار مصرف با آب و نوشيدن آن خود داري كنيد. در صورت تهيه غذا از خارج از منزل و يا غذا هاي نذري نيز، دقت كنيد كه بسته بندي هاي سالم و غير پلاستيكي داشته باشند.
وي اظهار داشت: 30 تا 40 درصد سرطان ها با حفظ وزن مطلوب، تغذيه صحيح و بهبود شيوه زندگي قابل پيشگيري هستند.
به گزارش ايرنا، اول تا هفتم بهمن ماه 1397 پويش ملي مبارزه با سرطان در سراسر كشور برگزار مي شود.
اجتمام*9482*1193
مديركل دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت:
نگهدارنده هاي غيرمجاز سوسيس و كالباس خطر سرطان زايي دارند
۶ بهمن ۱۳۹۷، ۱۸:۴۸
کد خبر:
83184597
تهران- ايرنا- مديركل دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت گفت: فرآوري گوشت ها در مواردي مانند انواع گوشت هاي دودي شده، نمك سود شده يا اضافه كردن مواد شيميايي و نگهدارنده هاي غير مجاز و استفاده زياد از آنها در صنايع غذايي مثل انواع سوسيس، كالباس، هات داگ، خطر سرطان زايي دارد.