۹ بهمن ۱۳۹۷، ۸:۲۱
کد خبر: 83187699
T T
۰ نفر
دهه چهارم انقلاب، شكوفایی ورزش بانوان

تهران- ایرنا- دهه چهارم انقلاب اسلامی را باید فصل برداشت ثمره 30 سال نخست فعالیت های زنان ورزشكار ایران دانست كه با عبور از دوران ركود، به مرحله شكوفایی رسیدند و با ثبت نخستین های به یادماندنی، تاریخ سازی كردند.

به گزارش ایرنا؛ آثار دهه 90 ورزش زنان پررنگ، فراگیر و به اندازه تمام اتفاقات دهه 60 تا 80 است.
در این دوره حضور زنان ورزشكار ایران در بازی‌های المپیك و پارالمپیك، چشمگیر و بیش از هر زمان دیگری طعم نخستین های تاریخ ورزش كشور چشیده شده است.
نخستین سهمیه المپیك ایران در رشته تنیس و دوومیدانی، كسب 2 سهمیه المپیك و پارالمپیك توسط نخستین بانوی معلول ایرانی، تصاحب نخستین مدال جهانی كاراته، كسب اولین مدال طلای تاریخ ووشو، نخستین قهرمانی تیم ملی فوتسال بانوان در آسیا و نخستین مدال در تاریخ پارالمپیك و المپیك از جمله دستاوردهای ورزش بانوان در این دهه به شمار می رود.
كسب این عناوین در حالی صورت می گیرد كه در این برهه نشان های جهانی و آسیایی بیشتری هم به سبد ورزش زنان سرازیر شد. همچنین در رشته های تیمی نظیر فوتسال، زنان 2 بار عنوان قهرمانی جام ملت‌های آسیا را كسب كرد، به جام ‌جهانی كوچك رفت و تیم‌های ملی والیبال در رده‌های مختلف سنی حضور در قهرمانی آسیا را تجربه كردند و با خانه تكانی در شطرنج و تصاحب عنوان های نایب قهرمانی رقابت های جهانی گرند پری و قهرمانی سریع و برق‌آسای جهان تاریخ ساز شد. علاوه بر آن با راه اندازی رشته‌های وزنه‌برداری و كشتی برای بانوان، سرانجام پس از سه دهه درهای ورزشگاه های ایران به روی خانواده ها باز شد.
همچنین در این برهه «مصطفی مدبر» مدیرعامل سابق شركت توسعه و نگهداری اماكن ورزشی كشور برای نخستین بار یك زن را برای مدیر مجموعه ورزشی منصوب كرد كه «آناهیتا شیرودی» فرزند شهید «علی اكبر شیرودی» هم در زمره نخستین مدیر مجموعه ورزشی زن ایران قرار گرفت.
در عین حال با حمایت و رایزنی «سیدرضا صالحی امیری» رئیس كمیته ملی المپیك و معاونت ورزش زنان وزارت ورزش پس از هشت سال انحلال فدراسیون اسلامی ورزش زنان، اكنون فعالیت خود را از سر می گیرد و برای نخستین بار هم زنان حقوقدان ورزشی جهان به منظور توسعه علم حقوق ورزشی در ایران به تهران سفر كردند و نخستین بار «پرند عزیزی» یك بانوی ایرانی عضو دادگاه بین‌المللی حكمیت ورزش شد. برای اولین بار هم نشست كمیسیون ورزش زنان 2019 آسیا در سال 98 با حضور صاحب نظران، كارشناسان و نمایندگان قاره كهن به میزبانی تهران برگزار می شود.
در ادامه این گزارش به بخشی از افتخارات ورزش زنان در 10 سال چهارم انقلاب اشاره می شود.

** دهه چهارم انقلاب 87 تا 97 (2010 تا 2019)
دهه چهارم انقلاب، با تكمیل ساختار وزش زنان و تشكیل معاونت این بخش در وزارت ورزش و جوانان همراه شد كه به فراخور آن رئیسان گروه زنان استان های كشور به معاون مدیركل ارتقا یافت و با انتصاب مدیران كل زن در استان های كشور و در نهایت انتخاب رئیس فدراسیون زن در مجامع انتخاباتی تداوم یافت.
بر این اساس «مرضیه اكبر آبادی» به عنوان نخستین معاون امور ورزش زنان در وزارت ورزش و جوانان منصوب شد كه پس از وی «رباب شهریان»، «فریبا محمدیان» سكان هدایت معاونت را به دست گرفتند و اكنون «زهرا سادات موسوی» سرپرستی این بخش را بر عهده دارد.
طی تغییر این فرایند، «فریبا محمدیان» در سال 92 با كسب 30 رای از مجموع 40 رای به عنوان نخستین رئیس فدراسیون زن برگزیده شد كه تا به امروز «فاطمه هاشمی » رئیس فدراسیون بیمارهای خاص، «گلنار وكیل گیلانی» رئیس مستعفی فدراسیون چوگان و «زهرا اینچه درگاهی» رئیس فدراسیون ژیمناستیك سكاندار چهار فدراسیون از مجموع 51 فدراسیون هستند.
با این روند رو به رشد اعتبارات ورزش زنان هم افزایش یافت. 50 درصد اعتبارات ورزش همگانی و فرهنگی، حداقل 30 درصد از اعتبارات ورزش قهرمانی بر اساس آمایش و 100 درصد اعتبارات ورزش زنان به این قشر اختصاص یافت.

** بیش از 10 هزار سفر ورزشی و كسب سه هزار و 465 مدال
در عین حال شمار رشته های ورزشی از 42 به 49 رشته و تعداد ورزشكاران زن با رشد 2 برابری به 140هزار نفر رسید و بخش همگانی هم به 667 هزار و 600 نفر افزایش یافت.
با این رویكرد بیش از 10هزار سفر ورزشی در این 10 سال برای حضور در رقابت های آسیایی، المپیكی و جهانی انجام شد كه ثمره آن كسب سه هزار و 465 مدال (طلا، نقره و برنز) است.

** افزایش رشته های مدال آور و كسب نخستین طلا در اینچئون
اما زنان ورزشكار ایران برای نخستین بار با تركیب 88 نفر برای سومین بار به بازی‌های آسیایی 2010 گوانگژو چین راه یافتند كه سهم رشته های مدال آور به 6 رشته كبدی، كاراته، ووشو، قایقرانی، تیراندازی و تكواندو رسید و در مجموع 14 نشان كسب شد.
این موفقیت باعث شد، بانوان ورزشكار برای نخستین بار در بازی‌های آسیایی 2014 اینچئون 2 مدال طلای ارزشمند كسب كنند. «نجمه خدمتی» در تیراندازی و «حمیده عباسعلی» در كاراته و طلایی ایران در این بازی های بودند. البته عباسعلی اولین لژیونر كاراته‌كار زن ایرانی به شمار می ورد كه در تیم های «الیرموك»كویت و «الهلال» امارات حضور داشته است. او طلای مسابقات باشگاهی آسیا را با تیم كویتی در 2014 كسب كرد.
حال با اضافه شدن رشته تیراندازی در این دوره از بازی ها، شمار رشته های مدال آور به هفت رشته افزایش یافت و با این اتفاق تعداد مدال های زنان هم به 16 نشان رسید.

** كسب نخستین طلای تیمی در جاكارتا
اما معرفی چهره های زنان ورزشكار به همین جا ختم نشد و در بازی آسیایی 2018 جاكارتا هم تحولات رو به رشدی رخ داد. بانوان ورزش ایران در حالی امسال به 16 مدال مختلف رسیدند كه 98 ورزشكار زن در این رویداد اعزام شدند و كبدی بانوان با برتری تاریخی برابر هند در فینال، موفق شد برای نخستین بار مدال طلای بازی های آسیایی را شكار كرده و اولین طلای تیمی زنان ایران را در این آوردگاه بزرگ به ثبت برساند.
«زهرا كیانی» ووشوكار جوان ایران هم در 19 سالگی موفق به كسب مدال نقره در بخش تالو شد. وی نخستین بانوی ووشوكار این رشته است كه در تالو (اجرای فرم) به چنین نشانی دست می یابد.

** انتخاب نخستین نماینده سرپرست زن كاروان بازی‌های آسیایی
همچنین با انتخاب «مهین فرهادی زاد» به عنوان نماینده سرپرست كاروان بازی‌های آسیایی، برای نخستین بار ركورد جدیدی در تاریخ ورزش بانوان كشورمان ثبت شد.
در مجموع سه دوره حضور در بازی‌های آسیایی؛ 47 نشان و سه هزار و 418 مدال در عرصه های بین المللی برای ایران تصاحب شد.

** اوج درخشش ورزش زنان در المپیك ریو
در بازی‌های المپیك هم در 2 دوره 2010 لندن و 2016 ریو 17 سهمیه كسب شد. اما خیز بلند زنان ورزشكار ایران تاكنون كسب 9 سهمیه در بازیهای المپیك 2016 ریو بود كه نه تنها ركورد لندن، بلكه ركورددار بیشترین كسب سهمیه از آتلانتا تا ریو را به خود اختصاص داده اند.
در المپیك 2012 لندن، هشت سهمیه توسط « زهرا دهقان» در تیروكمان، « آرزو حكیمی» و « سولماز عباسی» در قایقرانی، «ندا شهسواری» در پینگ پنگ، «سوسن حاجی پور» در تكواندو، «مه لقا جام بزرگ» و «الهه احمدی» در تیراندازی و « لیلا رجبی» در دوومیدانی بدون وایلد كارت كسب شده بود، اما مدالی برای ایران كسب نشد.
حال بازیهای المپیك 2016 ریو اوج درخشش زنان ورزشكار بود كه «كیمیا علیزاده» بانوی تكواندوی ایران با كسب نخستین مدال در تاریخ المپیك ورزش زنان با افتخار پرچم ایران را به اهتزار در آورد و به عنوان دومین پرچمدار كاروان ایران در بازی های آسیایی 2018 اندونزی برگزیده شد. اما به دلیل آسیب دیدگی وی یك بانوی دیگر پرچمدار كاروان ورزشی كشورمان شد.

** كسب 29 سهمیه پارالمپیك در دهه 90
اما در بخش زنان ورزشكار معلول 29 سهمیه پارالمپیك در 2 دروه كسب شده است كه اولین مدال ورزش زنان ایران در پارالمپیك با طلای «زهرا نعمتی»، در بازی‌های 2012 لندن رقم خورد. وی بانوی اول ورزش ایران در المپیك و پارالمپیك به حساب می آید، زیرا تنها ورزشكاری است كه موفق به اخذ كسب سهمیه ریو در هر 2 بازی های المپیك و نخستین پرچمدار زن ورزشكار معلول در المپیك ریو شد.

** بانوان طلایی معلول ایران
در همین رویداد «ساره جوانمردی» در تفنگ بادی 10 متر صاحب گردن آویز برنز شد و مدال برنز تیمی در رشته تیراندازی با كمان پارالمپیك نیز به بانوان ایران رسید. تا اینكه بانوی ورزشكار شیرازی برای نخستین بار نام خود را، با تصاحب 2 نشان طلای پارالمپیك ریو در تاریخ ورزش ایران جاودانه كرد.

** كسب 243 مدال زنان ورزشكار معلول
در این دهه «راضیه شیرمحمدی» كماندار و «مرضیه صدقی» دونده معلول نخستین طلای تاریخ پاراآسیایی كشورمان را در سال 2010 ثبت كرده اند. آنان با این كار خود نشان دادند زنان ورزشكار معلول می توانند همپای ورزشكاران سالم در عرصه های جهانی و المپیكی به خوبی ظاهر شوند.

** سه سكوی پاراآسیایی در انحصار ایران
همچنین ایران برای نخستین بار 6 شطرنجباز زن را به بازی های 2018 جاكارتا اعزام كرد و با تصاحب هر سه سكوی آسیا توسط بانوان شطرنجباز كشورمان برای اولین بار شگفتی ساز شد كه در مجموع 243 نشان توسط زنان ورزشكار معلول در عرصه های بین المللی بدست آمد.

** كسب 52 كرسی بین المللی
اما شمار كرسی های بین المللی در این دهه به 52 كرسی و تصدی‌گری مدیریت زنان در ورزش با افزایش 2 برابری به 728 نفر رسید.
در این مقطع تعداد اماكن ورزشی ویژه زنان به 440 سالن ورزشی و باشگاه های ورزشی به سه هزار و 520 باشگاه افزایش یافت. اكنون شمار باشگاه های دومنظوره زنان و مردان به 9 هزار و 10 باشگاه رسید.

** كاهش داوران زن در دهه چهارم انقلاب
تعداد مربیان زن ورزشی در دهه 90 به 723 هزار مربی رسید اما شمار داوران زن ورزشی در سطح ملی و بین المللی به در مقایسه با دهه دوم و سوم انقلاب به چهار هزار و 500 داور كاهش یافت. در دهه دوم هشت هزار و 297 داور و در دهه سوم 65 هزار و 424 داور فعالیت داشتند.
در مجموع پیشرفت ورزش بانوان با حضور فعال آنها در عرصه های آسیایی و بین المللی با حجاب اسلامی از موفقیت های ورزش ایران در 40 سال اخیر محسوب می شود.
در پایان ذكر این نكته نیز ضروریست كه برای دورخیز ورزش زنان در آینده نزدیك ضمن برطرف كردن برخی چالش های موجود، باید خلاقیت های تازه تری در راستای شتاب تقویت دیپلماسی ورزشی با بهره گیری از همه ظرفیت های موجود در ورزش كشور به منصه ظهور رساند تا درهای توسعه یكی پس از دیگری گشوده شود.
گزارش: گلی سفیدزاده
ورزشی**9250**1597
۰ نفر