۹ بهمن ۱۳۹۷، ۱۲:۳۱
کد خبر: 83188163
T T
۰ نفر

شكوفايي جلبكي در خليج فارس

۹ بهمن ۱۳۹۷، ۱۲:۳۱
کد خبر: 83188163
شكوفايي جلبكي در خليج فارس

كيش - ايرنا- محققان پژوهشگاه ملي اقيانوس شناسي و علوم جوي در جريان تحقيقات دريايي در شمال شرقي جزيره كيش از تداوم شكوفايي ( بلوم) جلبكي در سطح آب اين منطقه خبر دادند.

به گزارش ايرنا از پژوهشگاه ملي اقيانوس شناسي و علوم جوي، در نمونه‌ برداري از آب هاي خليج فارس در منطقه شمال شرقي تا جنوب شرقي جزيره كيش كه اواخر دي ماه 1397 انجام شد، لكه‌هاي سبز رنگي ‏به وسعت 2 تا 3 كيلومتر بصورت پراكنده در اين منطقه ديده شد بطوري كه اين تغيير رنگ آب هم اكنون نيز قابل مشاهده است. ‏‎
بر اساس اين گزارش، مطالعه نمونه آب هاي برداشت شده از منطقه نشان مي دهد كه اين شكوفايي مربوط به گونه ‏Noctiluca scintillans ‎‏ از رده ‏داينوفيسه ها (‏Dinophyceae‏) است. اين گونه پراكنش جهاني دارد و به دو صورت سبز و قرمز مشاهده مي‌شود. فرم سبز رنگ ‏آن با گونه ‏Pedinomonas noctilucae‏ همزيستي دارد و از توان فتوسنتزي اين گونه‌ همزيست بهره مي ‌برد.
محققان پژوهشگاه معتقدند كه فرم سبز رنگ از عوامل رايج بلوم است و معمولا باعث تغيير رنگ آب در ماه‌هاي سرد سال مي‌ شود، اين گونه در دامنه ‏دمايي 25 تا 30 درجه سانتيگراد مشاهده مي ‌شود و عمدتا در آب‌هاي يوتروف شكوفا مي‌شود.
*جلبك‌ها ساده‌ترين موجودات داراي كلرفيل هستند كه از تنوع زيادي برخوردار هستند. جلبك‌ها از ميكروجلبك هاي تك سلولي تا ماكرو جلبك‌هايي همچون كتانجك را شامل مي شوند. آن‌ها در مقايسه با پيكر سبز تمامي گياهان موجود در جنگل ها، مراتع و حتي اراضي كشاورزي بيش از 85 درصد كل فرآيند فتوسنتز را به عهده دارند.
ويژگي بارزي كه در جلبك ها نظر انسان را جلب مي‌كند رنگ‌هاي گوناگون آنهاست. در گذشته، با استفاده از اين ويژگي، جلبك‌ها را به چهار رده جلبك‌هاي سبز-آبي ، سبز ، قهوه‌اي و قرمز تقسيم مي‌كردند.
گونه‌هاي بسياري از جلبك ها مي‌توانند با انتقال از نقطه اي به نقطه ديگر باعث بروز كشند قرمز شوند. در شرايط مناسب محيطي، جلبك هاي تك سلولي تكثير يافته و پديده اي به نام شكوفايي جلبكي پديد مي آورند كه در اصطلاح به آن كشند قرمز نيز مي گويند. در حقيقت شكوفايي جلبكي پديده افزايش جمعيت فيتوپلانكتون در يك سيستم آبي است كه ممكن است در آب شيرين و همچنين محيط هاي دريايي اتفاق افتد.
اين جلبك ها مخاط ژلاتيني قهوه اي ترشح مي كند كه روي برانشي ماهي‌ها را گرفته و باعث خفگي آنها شده و نيز در اثر رشد زياد و گستردگي در سطح آب از رسيدن نور و اكسيژن به اعماق دريا جلوگيري مي كند. رشد بالاي اين جلبك با ويژگي‌هايي چون بوي زننده ناشي از تجزيه باكتريايي و تشكيل كف همراهند. سمي بودن اين گونه جلبك‌ها هنوز نامعلوم است. هر چند سم جلبك كوكلودينيم موجب مرگ صدف هاي خوراكي مي شود ولي تماس فيزيكي انسان با اين جلبك منجر به آزاد سازي اين سم نمي گردد. رشد و تكثير اين فيتوپلانكتون سبب مصرف زياد اكسيژن محلول در آب شده و در نتيجه مرگ و مير ماهي‌ها را سبب مي شود.

1339