۱۱ بهمن ۱۳۹۷، ۱۰:۲۷
کد خبر: 83191018
T T
۰ نفر

پنج شیء تاریخی كهگیلویه و بویراحمد ثبت ملی شد

۱۱ بهمن ۱۳۹۷، ۱۰:۲۷
کد خبر: 83191018
پنج شیء تاریخی كهگیلویه و بویراحمد ثبت ملی شد

گچساران- ایرنا-معاون میراث فرهنگی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری كهگیلویه و بویراحمد گفت:پنج شیء تاریخی این استان شامل سه عدد جام،یك سینی مفرغی و یك سر گرز در فهرست آثار ملی كشور ثبت شده است.

مسعود شفیعی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت:این آثار روز گذشته در جلسه ثبت سازمان میراث فرهنگی كشور به عنوان اشیای ملی ثبت شده است.
وی بیان كرد:از ابتدای انقلاب اسلامی تاكنون 30 شیء تاریخی كهگیلویه و بویراحمد در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
معاون میراث فرهنگی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری كهگیلویه و بویراحمد گفت:این آثار شامل اشیای تاریخی كشف شده در گورستان تاریخی لما از توابع شهرستان دنا است.
شفیعی بیان كرد: 25 شیء تاریخی كه در فهرست آثار ملی ثبت شد مربوط به هزاره اول قبل از میلاد است.
یكی از شاخص‌ترین آثار تاریخی این استان تابوت سفالی مربوط به هزاره اول قبل از میلاد بوده كه در كشور منحصر به فرد است.
سكه ها، ظروف سفال و فلزی مربوط به دوره‌های ایلامی، هخامنشی، اشكانی و ساسانی از جمله اشیای تاریخی كهگیلویه و بویراحمد است.
وی عنوان كرد:بیش از 700 اثر غیرمنقول ثبت شده ملی در كهگیلویه و بویراحمد وجود دارد.
شفیعی اظهار داشت: نصب تابلو و نشانه گذاری قوانین حاكم بر میراث فرهنگی در 12 سایت مهمی تاریخی و پیشنهاد 2 اثر تاریخی میراث فرهنگی شامل تنگ سولك و بافت تاریخی دهدشت برای ثبت در آثار جهانی از تلاش های انجام شده در دوران نظام جمهوری در چهار دهه اخیر بوده است.
وی مرمت 20 تك بنای تاریخی و چهار خانه تاریخی این استان را از دیگر خدمات 40 ساله انقلاب اسلامی حوزه میراث فرهنگی در این استان ذكر كرد.
شفیعی گفت:گنبد لیشتر، پل پریم،پل ساسانی و مسجد مورك از جمله تك بناهای تاریخی مرمت شده و خانه چراغ چشم، خانه اسفندار و خانه فرهمندیان از جمله بناهای تاریخی مرمت شده پس از پیروزی انقلاب اسلامی در این استان است.
معاون اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری كهگیلویه و بویراحمد تصریح كرد:61 آسیاب، 50 خانه تاریخی،40 قلعه،40 آب انبار،23 بقعه متبركه، 19 گورستان، 17 استودان، 13 پل، 13 بافت تاریخی، پنج حمام، پنج مسجد و سه كاروانسرای این استان در فهرست آثار ملی قرار دارد.
وی ابراز داشت:نقوش برجسته تنگ سولك در بهمئی، آثار سنگی چین لوداب، شهر سنگی دلی یاسیر كهگیلویه، قلعه كی نصیر بهادر بویراحمد، قلعه رئیسی كهگیلویه و دو گور دو پا در باشت از جمله بناهای تاریخی مهم ثبت ملی شده این استان است.
وی همچنین تعداد آثار طبیعی كه در فهرست ملی ثبت شده را شامل 2 اثر اعلام كرد.
شفیعی تصریح كرد: آثار طبیعی درخت سرو لار در شهرستان باشت و آبشار كمر دوغ در شهرستان كهگیلویه نیز به عنوان 2 اثر طبیعی ثبت شده در فهرست آثار ملی هستند.
وی بیان كرد: برخی از آثار تاریخی مانند مانند بافت تاریخی دهدشت و نقش برجسته های تنگ سولك در این استان قابلیت ثبت جهانی دارند.
شفیعی افزود: پیشنهاد ثبت جهانی بافت تاریخی دهدشت با نظر كارشناسان حوزه میراث فرهنگی استان به سازمان میراث فرهنگی كشور ارائه شد.
تاكنون نزدیك به 2 هزار و 600 اثر تاریخی، فرهنگی و طبیعی در استان كهگیلویه و بویراحمد شناسایی شده است.
از سال 1392 تاكنون بیش از 49 تاریخی كهگیلویه و بویراحمد مرمت شده كه 12 مورد آن مربوط به سال جاری بوده است.
این آثار شامل بناهای تاریخی، كاروانسراها، پل‌ها، قلعه‌ها، بقاع متبركه،زیرساخت‌های زندگی اجتماعی ایرانیان كهن مانند آب انبارها، آثار طبیعی و صنایع دستی است.
استان كهگیلویه و بویراحمد را به دیار آریوبرزن سردار نامی ایران در دوره هخامنشی می‌شناسند.
این استان بخشی از تمدن عیلام بوده و در دوره بعد از اسلام و همچنین بعد از ورود آرایی‌ها جزئی از خاك تمامی حكومت‌های ایران بود.
استان كهگیلویه و بویراحمد با 713 هزار نفر جمعیت در جنوب غربی ایران قرار دارد.
كهگیلویه و بویراحمد بیش از 16 هزار كیلومتر مربع مساحت دارد.
8143/6110