به گزارش خبرنگار ایرنا، در عصر حاضر اهمیت و ارزش سواد و فراگیری علم و دانش بركسی پوشیده نیست و جوامع مختلف زمانی می توانند ادعای توسعه و پیشرفت بكنند كه تمامی اقشار آن باسواد باشند.
در زمان رژیم طاغوت علی رغم اینكه سران مملكت در آن زمان، ادعای پیشرفت و جهانی شدن داشتند اما بیش از نیمی از جمعیت آن حتی سواد خواندن و نوشتن نیز نداشتند و فراگیری سواد فقط مخصوص افراد خاصی بود.
دراین میان زنان از وضعیت بدتری برخوردار بودند و تنها حدود یك سوم از بانوان كشور ما از نعمت سواد آن هم در حد خواندن و نوشتن بهره مند بودند و زنان روستایی از این میزان سواد نیز بی نصیب مانده بودند.
با پیروزی انقلاب اسلامی ایران این روند تغییر پیدا كرد و زمینه های باسوادی تمام اقشار جامعه فراهم شد و امروز با گذشت چهار دهه از پیروزی انقلاب و علی رغم فراز و نشیب های فراوان، مسیر سوادآموزی همه اقشار جامعه از جمله زنان در حد قابل قبولی هموار شده است.
داده های آماری نشان دهنده افزایش نرخ باسوادی زنان در سال های بعد از انقلاب است به گونه ای كه در سال های اولی كه انقلاب به پیروزی رسیده بود نرخ باسوادی بانوان ایرانی 24.2 درصد بود در حالیكه میانگین جهانی آن در همان سال بیش از 60 درصد اعلام شده بود.
امام خمینی(ره) از همان اوایل انقلاب و با توجه به ضرورتی كه در زمینه سواد و دانش در جامعه احساس می شد، نهضت سواد آموزی را در راستای آموزش خواندن و نوشتن به بزرگسالان بیسواد و كودكانی كه در مناطق محروم بوده و دسترسی به مدرسه نداشتند تشكیل دادند.
پس از تشكیل این نهضت تعدادی به عنوان آمزشیار و در سخت ترین شرایط به روستاهای محروم می رفتند و در كنار تدریس برای دانش آموزان، به امرتعلیم و آموزش بزرگسالان بی سواد از جمله زنان و سالمندان می پرداختند.
این تلاش ها از همان زمان تاكنون با روند روبه رشدی تدوام داشته و بررسی های آماری نشان می دهد نرخ سواد قبل و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در مناطق مختلف شهری و روستایی كشور قابل مقایسه نیست و تاكنون درصد بالایی از جمعیت بی سواد كشور سواد دار شده اند.
استان كردستان نیز یكی از استان های محروم در حوزه سوادآموزی بود و در میان آماراندك افراد باسواد نیز همانند سایر نقاط كشور زنان از تعداد باسواد كمتری برخوردار بودند.
اما امروز در چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب، آمارها نشان می دهد كه نه تنها فاصله باسوادی زنان و مردان در این استان كاهش پیدا كرده بلكه حتی در بسیاری موارد از جمله ورودی به دانشگاه ها تعداد بانوان بیشتر از آقایان است و این مهم نشان دهنده توجه نظام و انقلاب به جایگاه زنان است.
**افزایش سواد زنان همگام با عمر انقلاب
مدیركل امور بانوان و خانواده استانداری كردستان می گوید: كشور ما به بركت انقلاب اسلامی در حال حاضر نسبت به گذشته و همچنین مقایسه با كشورهای منطقه خاورمیانه در زمینه های مختلف از جمله حوزه علم و فناوری رشد قابل قبولی داشته است.
لیلا آژیر افزود: همچنان كه انقلاب با دهه ها جلو آمده و با پیشرفت روبرو شده بانوان نیز از این قافله عقب نمانده و به موازات عمر انقلاب و گذر زمان جامعه نسبت به گذشته با تغییرات مثبت زیادی روبرو شده كه نمونه بارز آن آمار 60 درصدی ورود دختران به دانشگاه ها و مراكز علمی است.
وی اظهار داشت: افزایش سواد و دانش بانوان موجب شده كه امروز این قشر از جامعه ما در بسیاری حوزه ها نه تنها در ایران بلكه در جهان مطرح باشند، این مهم نشان می دهد كه انقلاب توانسته فضای لازم را برای ورود بانوان را فراهم كرده و و اجازه دهد این قشر رشد و نمو داشته باشد.
آژیر یادآور شد: در حال حاضر جمهوری اسلامی ایران از نظر نیروی انسانی به خصوص در میان زنان از سرمایه عظیمی برخوردار است كه این مساله می تواند فوق العاده در آینده مثمرثمر بوده و كشور را به رشد و شكوفایی بیشتری برساند.
**رشد 61 درصدی باسوادی زنان
سرپرست معاونت سوادآموزی كردستان نیز با اشاره به افزایش 61 درصدی نرخ باسوادی زنان در طول 39 سال گذشته گفت: میزان باسوادی استان در گروه سنی 10 تا 49 سال نیز در طول این مدت 63.5 درصد بوده است.
صدیقه عبداللهی اظهار داشت: همچنین تفاوت نرخ باسوادی در بین زنان و مردان از 30.37 درصد در سال 55 به حدود 8.42 درصد در سال 95 رسیده است.
وی با بیان اینكه میزان باسوادی مناطق شهری از55.02 درصد در سال 55 به 85.5 در سال95 افزایش پیدا كرده است گفت: میزان باسوادی مناطق روستایی نیز از 21.54 درصد به 72.3 درصد رسیده است كه 50.76 درصد رشد داشته است.
** افزایش 52 درصدی سواد گروه سنی 6 سال به بالا
سرپرست معاونت سوادآموزی كردستان ادامه داد: در طول چهل سال ازعمر با بركت انقلاب اسلامی، نرخ باسوادی گروه سنی شش سال به بالای استان افزایش 52 درصدی داشته است.
وی اظهار داشت: 81.5 درصد جمعیت استان باسواد و 18.5 درصد بی سواد هستند كه نسبت به سرشماری سال 90 رشد 3.8 درصدی را نشان می دهد.
عبداللهی با اشاره به اینكه در حال حاضر 99.2 درصد گروه سنی 10 تا 19 سال جمعیت استان باسواد هستند؛ گفت: در این زمینه استان كردستان در رتبه چهارم كشوری قرار گرفته است.
وی افزود: همچنین در گروه سنی 10 تا 29 سال نیز 98.4 درصد جمعیت استان باسواد هستند كه در چهار سال اخیر وضعیت سواد استان با رشد 10 پله ایی از رتبه 18 به هشت كشوری ارتقا یافته است.
سرپرست معاونت سوادآموزی كردستان یادآور شد: در رده سنی 15 تا 24 سال نیز 98.7 درصد جمعیت استان باسواد هستند كه از رتبه 14 كشوری به رتبه 6 كشوری ارتقا داشته ایم.
به گفته وی بر اساس سرشماری سال 95، میزان باسوادی استان 3.8 درصد رشد داشته است كه میانگین كشوری 2.3 درصد بوده و این میزان 1.5 درصد بیشتر از میانگین كشوری است.
هر چند امروز علی رغم تلاش های انجام شده هنوز هم شكافی میان نرخ باسوادی میان مردان و زنان وجود دارد و براساس آمارهای موجود در حال حاضر بیشترین درصد بی سوادی استان در بین اقشار مختلف متعلق به زنان روستایی با 36.6 درصد بیشترین درصد باسوادی استان متعلق به مردان شهری است اما وضعیت كنونی با قبل از انقلاب به هیچ عنوان قابل مقایسه نیست.
همین كه امروزكشور ها در بسیاری ازعرصه ها از جمله عرصه علم و فناوری در سطح جهانی حرف برای گفتن دارد نشان می دهد كه افزایش سواد و آگاهی جامعه یكی از دستاوردهای بزرگ انقلاب اسلامی ایران در چهار دهه گذشته بوده است.
7348
سنندج - ایرنا - در طول 40 سال عمر با بركت انقلاب اسلامی، كشورمان در حوزه های مختلف پیشرفت های قابل توجهی داشته و سدها و موانع زیادی كه در زمان طاغوت جلوی پیشرفت كشور در بسیاری از عرصه ها از جمله باسوادی زنان را گرفته بود، شكسته و از سر راه برداشته شد.