روزنامه ايران دريادداشتي به قلم علي خرم استاد دانشگاه، آورده است: ترديدي نيست كه جهان ما بيش از دو سال است درهم ريخته و نظم و انضباط نسبي رعايت شده در نظام بينالملل طي 73 سال گذشته، فروكش كرده است. مسبب اين سيئه آشكار شخص دونالد ترامپ است كه بدون درك شرايط بينالملل و بدون داشتن هرگونه تجربه جهاني برمسندي تكيه زده كه ظرفيت آن را نداشته، لذا اينگونه اصول پذيرفته شده جهاني را به تمسخر گرفته است.
يكي از اصول توافق شده بين دو ابرقدرت امريكا و شوروي سابق در 50 سال گذشته، كنترل تسليحات هستهاي و حاملهاي آنان است. اين توافق اجباري و حتي تبعيضآميز در سايه فشار جهاني و بدنبال پيوستن كشورهاي جهان به معاهده عدم اشاعه سلاحهاي هستهاي بعد از سال 1968 صورت گرفت تا جهان از آرامش و امنيت نسبي برخوردار شود. اگرچه پنج قدرت هستهاي حاضر به خلع سلاح نشدند ولي پيمانهاي كنترل تسليحات توانست از درهم ريختگي در توليد اينگونه سلاحها و خطرات احتمالي آنان جلوگيري كند.
نمونهاي از اين پيمانها در اواخر دهه 1980 كه توسط ريگان رئيس جمهوري امريكا و گورباچف صدر هيأت رئيسه اتحاد جماهير شوروي به امضا رسيد، پيمان محدوديت توليد موشكهاي حامل كلاهك هستهاي كوتاه و ميان برد 500 تا 5000 كيلومتر (INF) است كه اكنون توسط ترامپ به عوض تقويت و تحكيم آن، در حال متلاشي شدن است. راههاي رسيدگي و رفع اينكه ادعا شده روسيه اين پيمان را نقض كرده، در خود پيمان پيشبيني شده و نياز به خروج از پيمان نيست. بنابراين مقصود دونالد ترامپ، خروج سريالي از همه پيمانها و توافقنامههاي بينالمللي است كه تصور دارد اين اقدام نشانه بزرگي و قدرقدرتي امريكا خواهد بود. درحاليكه روسيه و چين از اين لجبازي ترامپ سوءاستفاده كرده و آنچه را به شكل طرح درمحدوده پيمان INF آماده كردهاند، عملياتي ميكنند و جهان مسلحتر ميشود. موشكهاي كوتاه و ميانبرد به خودي خود، ترس و نگراني خاصي ندارند ولي هنگامي كه قادر به حمل كلاهك هستهاي ميشوند، زنگ خطر به صدا در ميآيد.
روشي كه دونالد ترامپ در پيش گرفته در همه ابعاد مصيبت بار بوده و اصول حقوق بينالملل را قبل از هرچيز نقض مي نمايد. آنگاه فرصت به فرصت طلبان نظير اسرائيل و عربستان مي دهد و جهان را دچار آشوب و تشنج كرده و آنارشيسم در روابط بينالملل بوجود ميآيد. آنچه ترامپ در مورد كنوانسيون محيط زيست پاريس انجام داده و آنچه در مورد توافق هستهاي و همچنين خروج از يونسكو و عهدنامه دوستي و مودت ايران و امريكا صورت داده و.... همگي نقض آشكار حقوق بينالملل است كه وقتي همه كشورها كنوانسيون پاريس را به خاطر نجات كره زمين بهصورت عرفي پذيرفتهاند يعني اجراي كنوانسيون به قاعده آمره تبديل شده، ترامپ حق ندارد از آن خارج شود و حالا هم كه خارج شده، مستوجب مسئوليت شديد بينالمللي و پرداخت خسارت به آيندگان خواهد بود.
در مورد خروج از پيمان INF هم كه ترامپ متوجه خطرات آن براي امنيت جهان نيست، تنها حق امريكا نمي باشد كه تصميم بگيرد. اين يك محدوديت و شرط از سوي جهان براي كشورهاي دارنده سلاح هستهاي هست كه در ازاي آن، محدوديت هايي پذيرفتهاند و از حق داشتن سلاح هستهاي خودداري كردهاند.
درحقيقت كشورهاي غيرهستهاي خواستار نابودي كامل سلاح هاي هستهاي اين كشورها شدهاند و بهعنوان گام اول خواستار محدوديت در توليد و انباشت اين سلاح ها شدهاند. موشك هاي كوتاه و ميان برد 500 تا 5000 كيلومتر، آسيا، آفريقا و اروپا را تحت پوشش خطر امنيتي قرار مي دهد كه با كلاهك هستهاي مي تواند نابودي اين سه قاره را در پي داشته باشد. ترامپ درحالي پيمان INF را به حالت تعليق در ميآورد و به خود و به روسيه اجازه مي دهد اين موشك ها را توليد كنند كه به ايران اشكال مي گيرد كه چرا موشك هاي كروز يا بالستيك آزمايش مي نمايد در حالي كه رطب خورده منع رطب نتوان كرد. در مجموع خروج ترامپ از پيمان INF حلقهاي از سريال خروجهاي وي از توافقات بينالمللي ميباشد كه جهان را بطور جدي نگران كرده و اروپا بيش از همه در معرض اين خطر امنيتي قرار دارد.
*منبع:روزنامه ايران،1397،11،15
**گروه اطلاع رساني**1893**9131
تهران- ايرنا-مقصود دونالد ترامپ، خروج سريالي از همه پيمانها و توافقنامههاي بينالمللي است كه تصور دارد اين اقدام نشانه بزرگي و قدرقدرتي امريكا خواهد بود.