۱۵ بهمن ۱۳۹۷، ۱۰:۳۵
کد خبر: 83196343
T T
۰ نفر
طرح تحول نظام سلامت با قوت بیشتر اجرا می شود

تهران - ایرنا- وزیر پیشنهادی بهداشت، درمان و آموزش پزشكی گفت: طرح تحول نظام سلامت با قوت بیشتر در كشور اجرا می شود.

به گزارش خبرنگار پارلمانی ایرنا، دكتر «سعید نمكی» در جلسه علنی امروز - دوشنبه- مجلس به تشریح برنامه های پیشنهادی خود برای تصدی مسئولیت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی پرداخت.
وی با تبریك چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی و تشكر از نمایندگان مخالفان و موافق اظهارداشت: اولین سوالی كه در ذهن نمایندگان مطرح است این است كه طرح تحول نظام سلامت به كجا خواهد رفت.
وزیر پپیشنهادی بهداشت با تشكر از تلاش های وزیر پیشین بهداشت، افزود: از همه كسانی كه در سال های پس از انقلاب برای توسعه زیرساخت های نظام سلامت تلاش كردند اعم از بهورزان، بهیاران، طبیبان، كادر پیراپزشكی، تمامی وزیران پس از انقلاب به ویژه دكتر قاضی زاده هاشمی كه تلاش های بسیاری را در عرصه سلامت و به ویژه به ثمر رساندن طرح تحول نظام سلامت داشتند،قدردانی می كنم.
وزیر پیشنهادی بهداشت افزود: طرح تحول نظام سلامت توانست مشكلات خاصی را از دوش مردمان این سرزمین بردارد، به عنوان فردی كه در سازمان برنامه و بودجه در كنار دكتر هاشمی و تیم او، منابع مالی این طرح را هدایت و حمایت می كردم و به عنوان معتقد به طرح تحول نظام سلامت، به یقین نقاط قوت طرح را پیش خواهم برد.
نمكی ادامه داد: بسته های مثل حمایت از بیماران در هزینه های كمرشكن به خصوص هزینه های بستری، حمایت از بیماران خاص و صعب العلاج، ماندگاری طبیب در نقاط محروم از حمایت های بی دریغی است كه رد این طرح ادامه خواهیم داد.
وی همچنین گفت: طرح دارای نقصان هایی نیز بود كه باید به جنبه های اقتصادی طرح با نگاهی كارشناسانه تر بپردازیم و تلاش كنیم كه طرح را به گونه ای پیش ببریم كه متخصصان اقتصاد سلامتی آن را بپذیرند.
وزیر پیشنهادی بهداشت اظهار داشت: با اجرای قوانین بالادستی به خصوص قانون برنامه پنجم كه مغفول ماند و تكالیفی كه در برنامه ششم توسعه بر عهده وزارت بهداشت گذاشته شده است اعم از تدوین راهنماهای بالینی، پزشك خانواده، سیستم ارجاع و از همه مهم تر پرونده الكترونیك سلامت و همچنین نظام مالی پرداخت نوین از «فی فور سرویس» به «دی آر جی» است؛ در روش دی آرجی فاصله طبقاتی نظام پرداخت میان پزشك و پرستار مرتفع خواهد شد.
نمكی خاطرنشان كرد: آنچه در زمان وزارت دكتر هاشمی به عنوان مصوبات تاسیس و ایجاد زیرساخت اعم از تاسیس بیمارستان، فضاهای درمانی در نقاط مختلف كشور وجود دارد، چك های تضمینی معتبری است كه در تمامی دوره ها قابل خرج كردن است؛ هیچ مصوبه ای را بر زمین نخواهیم گذاشت و همه این پروژه ها را به پاین خواهیم رساند.
وی افزود: در بخش بهداشت روزگاری توانستیم با پنج دلار، بچه ها را در برابر 6 بیماری مسری و مهلك قابل پیشگیری با واكسن، واكسینه كنیم و به اندازه ای دركاهش مرگ و میر موفق باشیم كه همان زمان كه توفیق معاونت بهداشتی وزارت بهداشت را بر عهده داشتم، در میان 23 كشور شرق مدیترانه، اولین رتبه را در این زمینه به دست آوریم.
وی به افزایش بیماری های غیر واگیر در كشور اشاره كرد و اظهار داشت: بیماری های قلبی- عروقی، سرطان ها، دیابت، چاقی، فشار خون و از این موارد، مشكلاتی است كه با – واكسیناسیون تنها- و فقط در وزارت بهداشت نمی توان به آن پرداخت؛ امروز بهداشت سالمندی- سالمندان افسرده پرهزینه كه جوانی نكرده پیر شدند- مسائلی در حاشیه شهرها، بهداشت روان پریشان مردم و این قبیل موضوعات، مشاركت بین بخشی عظیمی را نیاز دارد كه امیدوارم بتوانیم با كمك همه بخش ها به بحث پیشگیری از بیمارهای غیر واگیر- كه نیازمند تغییر شیوه زیست است- بپردازیم.
نمكی افزود: هنوز در رابطه با بیماری های واگیر همچون «ایدز»، بیماری های مشترك انسان و دام، ویروس های آنكوژن كه زمینه ساز ابتلای به سرطان هستند، عوامل تهدید كننده سلامت در بخش بیماری ها ی عفونی هستند؛ واكسیناسیون علیه «روتا ویروس»، «پنوموكوك» و «اچ پی وی» كه از عوامل ویروسی خطرزا به شمار می روند، در پروتكل ارائه شده به نمایندگان آمده است.
وی درمورد برنامه های در بخش درمان گفت: توسعه درمان سرپایی، توزیع عادلانه منابع نظام سلامت و در دسترس قار گرفتن آن، توسعه «تله مدیسین» و پزشكی از راه دور با پكیج های خاص و تقویت مشاركت خیرین به ویژه بخش خصوصی كه از اولویت های این بخش است و متاسفانه در این سال ها مغول مانده است.
نمكی ادامه داد: با خرید و دادن امتیاز به بخش خصوصی برای ماندنگاری در مناطق محروم؛ توسعه بیمه همگانی و تعریف بسته پایه خدمات منطبق با بضاعت های اقتصادی كشور از برنامه هایی است كه دنبال خواهم كرد.
وی گفت: تلاش می كنیم با منطقی كردن هزینه ها و انتقال حمایت به بخش خدمات به سمت محرویمن و نقاط آسیب پذیر و كمتر برخوردار كشور در توزیع منابع در نظام سلامت، عادلانه تر رفتار كنیم؛ احیای طب سنتی منطبق با شیوه های عالمانه و مورد قبول دانشگاهیان كشور از دیگر برنامه هایی است كه دنبال خواهیم كرد.
وزیر پیشنهادی بهداشت با اشاره به برنامه هایی خود در بخش دارو و تجهیزات پزشكی، ایجاد شفافیت را اولین گام خود در وزارت بهداشت و درمان اعلام و تصریح كرد: چرا امروز باید 97 درصد از داروی تولید داخل، 550 میلیون دلار ارز ببرد و 3 درصد داروی وارداتی حدود 1.2 میلیارد دلار هزینه بر باشد؛ زمان سرپرستی وزارت بهداشت به معاونت غذا و دارو دستور دادم باید لیست داروهای وارداتی رابا ارائه تسهیلات به تولید داخلی واگذار كنند تا بتوانند این داروها را با قیمت مناسب به فروش رسانند و جای واردكنندگان- كه صنعت تولیدات دارویی داخلی را لگدمال كرده اند- بگیرند.
نمكی اصلاح نظام نسخه نویسی و پرهیز از نوشتن نسخه های بیهوده و تلف كردن ارز كشور، تهیه داروهای نوتركیب با كمك شركت های دانش بنیان و مساعدت بخش های خارج از كشور را از دیگر برنامه های خود در وزارت بهداشت عنوان كرد.
وی به برنامه های پیشنهادی خود در بخش آموزش و پژوهش وزارت بهداشت و درمان اشاره و تصریح كرد: بعد از انقلاب دستاوردهای ارزشمندی در این بخش داشته ایم؛ تربیت شدگان پزشكی دانشگاهی كشور جای تمام طبیبان خارجی قبل از انقلاب را گرفته اند و امروز در زمره مراكز ارجاع بیمار از خارج كشور قرار گرفته ایم، اما هنوز آموزش های ما جامعه محور نیست.
وی ادامه داد: مولفه های اجتماعی موثر بر سلامت بیش از مولفه های درون سلامت، ما را تهدید می كند، دانشجوی پزشكی در حصار دانشگاه تربیتمی شود، دیوارهای بتونی میان مردم و دانشگاه را باید برداریم، سی و دوسال پیش طرحی را نوشتیم كه بر اساس آن به جای آموزش های بیمارستان محور به سمت آموزش جامعه محور حركت كنیم.
نمكی با بیان این كه ما طبیب تربیت می كنیم و نه حكیم، گفت: ما از ظرفیت بی بدیل فرهنگ ایرانی در تربین دانشجوی طب استفاد نمی كنیم؛ اگر حافظ را ورق بزنیم می گوید«دردم نهفته به ز طبیبان مدعی؛ شاید كه از خزانه غیبم دوا كند؛ تنت به ناز طبیبان نیازمند مباد» در جایی دیگر حافظ وقتی سخن از حكیم به میان می آید ، می گوید «مزاج دهر تبه شد در این بلا حافظ، كجاست فكر حكیمی و را برهمنی».
وی ادامه داد: ما به جای پرورش طبیب، باید حكیم تربین كنیم؛ طبیبی كه از دولتی كتاب، نمی تواند آن طرف تر را ببیند؛ آشنایی با فرهنگی ایران زمین، بزرگان طب كشور و دردهای اجتماعی، وظیف ما در آموزش و علوم پزشكی كشور است؛ ما تحصیلات تكمیلی را بیهوده توسعه می دهیم، آدم هایی را تربیت می كنیم كه گاه برای نظام ارائه خدمت مناسب نیستند.
نمكی ادامه داد: ما در دانشگاه مقطع فوق لیسانس را بسته ایم و دكترا ایجاد كرده ایم، كدام یك از این افراد بالای سر مریض می روند و خدمات ارائه می كنند، چرا تخت های بیمارستان های ما خالی و سرویس پرستاری در این بخش مختل است، زیرا ما آموزشگاه بهیاری را بسته ایم و كاردان پرستاری پذیرش نمی كنیم، اما دكتری پرستاری را پذیرش می كیم كه معمولا برای تحقیق و تدریس مناسب هستند كه البته آنها را نیز باید در جایگاه خود به كار بگیریم.
وی با بیان این كه باید تناسب میان تحصیلات تكمیلی و تحصیلات پایه وجود ندارد، اظهار داشت: دوره های ما در آموزش طولانی است باید بدانیم كه چه كسی را با چه مهارت، هزینه در چه زمان و توسط كی در كجا و برای كدام جایگاه ارائه خدمت تربیت می كنیم؛ ما این كار نمی كنیم، در برخی حوزه های آموزش، منابع كشور را دور می ریزیم.
وی افزود: در بخش پژوهش اگر چه دستاوردهیا بزرگی داریم، اما هنوز جزیره ای عمل می كنیم، تمام مراكز تحقیقاتی ما همه چیز را می خواهند، بدون اینكه با همدیگر هم افزایی و ارتباط داشته باشند؛ باید محورهای تحقیقاتی خود را تعریف كنیم كه حاصل این تحقیقات، گره ای از مشكلات نظام ارئه خدمت حل باز كند.
نمكی ادامه داد: گرچه مقاله در رنكینگ بین المللی یك امتیاز به شمار می آید، اما مقاله حاصل همه تحقیقات نیست و باید محصولی به دست آید كه تحول در نظام ارائه خدمت ایجاد و دردی از دل دردمندی بردارد كه ما وقتی از منابع عمومی كشور هزینه می كنیم دلخوش باشیم كه این كار را درست انجام داده ایم.
وی در ادامه با تاكید بر تعامل با مجلس گفت: من اهل تعامل با مجلس هستم، زمای كه در سازمان برنامه و بودجه حضور داشتم، همواره به نمایندگان احترام می گذاشتم زیرا باور دارم كه احترام به نمایندگان، احترام به رای مردم و دموكراسی و مردم سالاری دینی است؛ اگر بنده را پذیرفتید، به سوی شما دست برادری و استمداد دراز می كنم كه مرا كمك كنید.
نمكی با قرائت دلنوشته ای ادامه داد: قبل از آمدن ، آنان كه بر اشرافم به تنگناهای مالی و وضع موجود نظام سلامت آگاه بودند، پرسیدند تو كه اوضاع را می دانی، چرا می روی؛ گفتم می روم تا شاید چرا امید پیرزنی كه با شادمانی اسپند دود كرد-هنگامی كه كلنگ بنای مركز سلامت روستایش را زدند-خاموش نشود؛ تا بیمار مبتلا به سرطان نیمه شب اندوه دارو نداشته باشد؛ تا به قول رهبر فرزانه انقلاب بیمار هموطنم در بیمارستان، به جز بیماری، غم دیگری عذابش ندهد؛ تا سرای محقر خانواده ای تنگدشت برای خرید داروی تقلبی و پرداخت به دلالان بی رحم به حراج گذاشت نشود.
وی افزود: مرا عشق می برد نه به سودای وزارت، كه سال هاست سودای دنیا طلبی در دلم مرده است، به قول آندره ژید «كسی می تواند در پای عشق بمیرد كه پیش از آن دنیا در پیش چشمش مرد باشد»؛ عشق خدمت به محرومین و فرودستان در دورترین نقاط كشورم كه سال ها پیش سروده ام «ای عشق ترانه های دلكش از توست، گیرایی باده های بی غش از توست؛ پیش از تو من از جرقه می ترسیدم، این جرات تن زدن به آتش از توست».
وی گفت: راهی سخت در پیش دارم، پس اگر قبولم كردید، رهایم نكنید، تنهایم نگذارید، یاریم كنید، پیمودن این سنگلاخ بدون مرحمت ویژه الهی و یاری همگان پیمودنی نیست.
سیام**3050**9121**1336
۰ نفر