مسعود باقرزاده كریمی روز چهارشنبه در گفت و گوی اختصاصی با ایرنا اظهار داشت: این موج شكن بزرگ جلوی ورود جریانهای دریا به تالاب را گرفته و مانع خودپالایی تالاب می شود. موج شكن جدید با جلوگیری از تخلیه رسوباتِ تالاب به دریا، سبب انباشت رسوبات در كانال بندرگاه شده و بدین ترتیب هم تالاب را دچار خفگی كرده، هم با توجه به نیاز به فعالیت مداوم لایروبها از نظر اقتصادی هزینه تراشی می كند.
وی در خصوص چرایی عدم مخالفت به موقع با احداث این موج شكن اذعان داشت: سازمان محیط زیست در مقطعی نسبت به ساخت این پروژه غفلت كرده و با این كه دستگاههای دیگری مجری بوده اند اما این سازمان بعنوان دستگاه ناظر و حافظ محیط زیست باید به این مساله خیلی بیشتر حساس می شد.
*50 میلیارد تومان اعتبار برای حفظ یكپارچگی تالاب
باقرزاده ایجاد شرایط برای خروج رسوبات از تالاب به دریا را منوط به برداشته شدن موج شكن دوم دانست و یادآور شد: دكتر كلانتری در نامه ای به وزیر راه این مساله را پیشنهاد و برای آن راهكار ارائه داده است.
وی با بیان این كه راه آهن رشت انزلی به جای عبور از شهر و تخریب تالاب و به هم ریختن آرامش آن، بهتر است در بیرون شهر باشد، افزود: طبق این پیشنهاد موج شكن دوم برداشته و به جای آم موج شكنی در خارج از شهر احداث و بندرگاه فعلی به بندری توریستی تبدیل می شود.
وی با اشاره به این كه عبور ریل راه آهن به تالابِ در حال احتضار انزلی لطمه زده و مرگش را سرعت می بخشد، گفت: طبق بررسی های انجام شده خاك ریزی انجام شده در جنوب تالاب ( قلم گوده ) نباید صورت می گرفت و به جای آن باید پل زده می شد. خوشبختانه در بازدید دكتر نوبخت و دكتر كلانتری از منطقه، نقشه بررسی و پیشنهاد شد 570 متر خاك ریزی انجام شده، برداشته و با ساخت پل به جای آن پیوستگی تالاب حفظ شود.
باقرزاده خاطرنشان كرد: خوشبختانه این موضوع به تصویب رسیده و باید از طریق وزارت راه پی گیری شود تا 50 میلیارد تومان اعتبارات مصوب به آن تعلق بگیرد.
*عوامل آسیب رسان به تالاب
این مقام مسئول، اثرات توسعه ناپایدار، بخشی نگری ها، اشتباهات فنی و مهندسی و اتفاقات نامناسب رخ داده در بالادست حوضه های آبریز را از عوامل آسیب رسان به تالاب دانست و افزود:در مجموع تالابها چون در پایین دست حوزه آبریز قرار گرفته اند، هر اتفاقی در بالادست بیفتد در تالاب نمایان می شود.
وی اظهار داشت:عمده ترین مشكل تالابهای غیرساحلی ایران كمبود منابع آبی آنها است، ولی محدودیت منابع آبی برای تالابهای ساحلی كمتر است اما در عوض آنها از آلودگی دریا متاثر می شوند. به عنوان مثال آلودگی های نفتی حاصل از ترددهای زیاد نفتكش ها در تالابهای جنوبی تاثیر گذاشته است .
باقر زاده كریمی از جمله اقدامات زیان بار برای تالاب انزلی را ساخت و سازهای بی رویه در بالادست، تخریب جنگل، تداخل طرح هادی 25 روستا با تالاب انزلی، گسترش زمین های كشاورزی و سد سازی به بهانه تامین آب عنوان كرد.
وی تصریح كرد: تخریب جنگل ها باعث شده خاك بی حفاظ و با جریانهای بارش وارد تالاب شود. همچنین باید توجه داشت كه آلودگی مواد آلی و فاضلابها نیز انباشته و موجب كاهش عمق تالاب می شود.
باقرزاده متذكر شد:عدم مدیریت فاضلاب، توسعه بی رویه كشاورزی محدود كردن منابع آبی، تخریب جنگل و هر واقعه ای كه در بالا دست تالاب رخ دهد، اثرش را در تالاب انزلی می بینیم. تالابها به نوعی چون در انتهای حوضه قرار گرفته اند، اثرات تجمعی مشكلات را به ما نشان می دهند؛ یعنی در رابطه با جنگل شاید قطع درختان و تخریب بالادست به پایین دست لطمه نزند اما تالاب، اكوسیستم بسیار حساسی است كه هر اتفاقی در حوضه اش بیفتد، اثراتش را در تالاب شاهد خواهیم بود و از این لحاظ بسیار با اهمیت است.
این متولی تالابهای كشور یادآور شد: با توجه به كاهش عمق تالاب ناشی از ورود رسوبات، آب حاصل از بارش های بهاره به جای رفتن به عمق و ذخیره در مخزن تالاب در سطح پخش و بلافاصله از دسترس خارج می شود. بعنوان مثال وضعیت عمق تالاب چنان است كه گویا كاسه ای به بشقاب سوپ خوری و سپس به بشقاب پلوخوری تبدیل شده باشد.
وی در خصوص این صحبت رئیس سازمان محیط زیست كشور كه 90درصد تالاب انزلی به دلیل كاهش ورودی آب و تجمع رسوبات خشك شده، تصریح كرد : منظور
دكتر كلانتری خشك شدن حجم مخزن تالاب است.عمق متوسط تالاب از هشت متر به یك متر رسیده و این نشان دهنده پر شدن تالاب از رسوبات است، در این صورت دیگر مخزنی نمی ماند كه آب را ذخیره كند.
*طرح احیای تالاب
باقرزاده كریمی همچنین در خصوص طرح پرطمطراق احیای تالاب انزلی گفت: طرح زیست پالایی تالاب انزلی تا كنون اجرا نشده و هنوز روی آزمونه ها ( پایلوت ها) كار می كنیم و نتایج آن باید بررسی شود.
وی با بیان این كه آزمونه بزرگتر برای افزایش عمق تالاب با استفاده از تركیبات بیولوژیكی پس از ایام عید نوروز با گرم شدن هوا داخل تالاب اجرا خواهد شد، افزود: البته این كار به طور معمول در طبیعت نیز انجام می شود، اما با فناوری نانو سرعت واكنش ها افزایش می یابد تا مواد آلی یا لجنهای رسوب كرده در كف تالاب را اكسید و از محیط خارج كنند.
*برای زنده نگه داشتن تالاب چه باید كرد
معاون امور تالابهای سازمان محیط زیست در پاسخ به این كه اكنون برای نجات تالاب چه باید كرد، گفت: طبق بررسی های انجام شده، اتفاق هایی باید در بالا دست، داخل و پایین دست تالاب رخ دهد.
وی در تشریح مساله با بیان این كه هیچ توجیهی برای ریختن فاضلاب به داخل تالاب مورد قبول نیست، گفت: باید در بالا دست كنترل فاضلابها صورت گیرد و چه پول داشته باشیم، چه نداشته باشیم اصلا نباید فاضلابی وارد تالاب شود.
*سدسازی ممنوع
باقر زاده با بیان این كه منابع آبی تغذیه كننده تالاب نباید بیش از این محدود شود، گفت: تالاب از این آبهای ورودی تغذیه می شود و سدسازی ها، تخریب جنگلها در بالا دست و ورود رسوبات معدنی باید متوقف شود.همچنین جنگلهای تخریب شده باید احیاء و آبخیزداری انجام شود تا رسوبی بیش از میزان طبیعی وارد تالاب نشود.
به گفته وی برای عمق دادن به تالاب، درون آن هم باید اقدامات لازم انجام شود. رسوبات آلی و معدنی در برخی قسمتها كه نیاز به عمق هست باید به شكل اصولی و علمی تخلیه شود تا تالاب قادر به احیای بخشهایی از خود باشد.
به گزارش ایرنا، تالاب انزلی بعنوان یكی از زیست بوم های ارزشمند جهان، مهار كننده سیل های ویرانگر ، تعدیل كننده آب و هوای منطقه و زیستگاه گونه های زیادی از آبزیان، پرندگان و گیاهان سال 1354 در فهرست تالاب های بین المللی رامسر به ثبت رسید.
علاوه بر تاثیرات اقلیمی، تالاب انزلی از مراكز مهم جذب گردشگر گیلان محسوب می شود و معیشت جمعیت قابل توجهی از ساكنان حاشیه تالاب از نظر كشاورزی، صیادی و تامین مواد اولیه صنایع دستی به حیات آن وابسته است.
فاضلاب های صنعتی، خانگی، بیمارستانی، ضایعات كشتارگاهی ، سموم كشاورزی، پسماندها و نخاله ها ، گیاهان مهاجمی چون آزولا و سنبل آبی ، تصرف اراضی و ساخت و ساز در حریم تالاب، آتش زدن نیزارها با هدف تصرف، ورود رسوبات از رودخانه ها و انتقال آلودگی از دریا و كاهش میزان آب موجود ، حیات تالاب انزلی را به شدت به خطر انداخته است.
این معضلات تالاب انزلی را سال 1993 در فهرست تالاب های در معرض خطر (مونترو) قرار داد.
رعایت حقابه تالاب، مدیریت رسوبات، پساب و پسماند، آبخیزداری در حوضه تالاب، جلوگیری از تصرف اراضی تالابی و برداشت بی رویه آب از تالاب از الزامات است.
به گفته رییس مركز برنامه ریزی،تحول اداری و بودجه سازمان حفاظت محیط زیست 850 میلیارد ریال برای احیای تالاب انزلی به تصویب رسید.
6030
رشت- ایرنا- معاون امور تالابها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط زیست یكی از دلایل مهم انباشت رسوبات در تالاب انزلی را مهندسی غلط موج شكن دوم عنوان و بر لزوم برداشتن آن تاكید كرد.