۱۷ بهمن ۱۳۹۷، ۱۳:۲۶
کد خبر: 83199994
T T
۰ نفر

ژاپن و كره جنوبی، فراز و فرود روابط

۱۷ بهمن ۱۳۹۷، ۱۳:۲۶
کد خبر: 83199994
ژاپن و كره جنوبی، فراز و فرود روابط

پكن- ایرنا- ژاپن و كره جنوبی كه همزمان با اوج تنش های شبه جزیره یك اتحاد قوی علیه كره شمالی تشكیل داده بودند اكنون با كاهش تنش ها با پیونگ یانگ و رفع خطر كره شمالی، در چند حوزه مختلف دچار اختلاف شده اند.

به گزارش ایرنا حادثه راداری، زنان آرامش بخش دوران جنگ و موضوع پرداخت خسارت توسط شركت های ژاپنی به كره جنوبی به دلیل استثمار نیروی كار این كشور از جمله موضوعات اصلی است كه باعث ایجاد اختلاف میان این دو كشور شده است.
در تازه ترین اختلافات دو كشور، وزارت دفاع كره جنوبی اعلام كرده است كه یك مقام ارشد نیروی دریای این كشور، سفر خود به ژاپن در ماه آینده را لغو كرده است.
'چوی هیون سو' سخنگوی این وزارتخانه اگرچه به خبرنگاران گفته است لغو سفر دریادار 'كیم میونگ سو' فرمانده ناوگان شماره یك نیروی دریایی كره جنوبی به ژاپن ربطی به اختلافات دو كشور ندارد اما كارشناسان معتقدند روابط دو كشور در چند ماه گذشته دچار تنش شده است.
نشانه گیری رادار نظامی یك كشتی جنگی كره جنوبی روی یك هواپیمای گشت زنی ژاپنی یكی از عوامل افزایش تنش های سیاسی و دیپلماتیك میان سئول و توكیو است موضوعی كه به اعتقاد كارشناسان می تواند فرایند صلح شبه جزیره را با اخلال مواجه كند.
دولت ژاپن معتقد است ناوشكن كره جنوبی رادار كنترل آتش خود را به سمت هواپیمای گشتی نیروهای دفاع از خود ژاپن هدف گیری كرده است و از آنجایی كه چنین اقدامی مقدمه ای برای یك حمله است، به عنوان اقدامی خصمانه در نظر گرفته می شود.
اما مقامات دفاعی كره جنوبی پیشتر گفته بودند ناوشكن این كشور، از رادار برای جستجوی یك كشتی سرگردان متعلق به كره شمالی استفاده می كرده است.
اختلافات دو كشور تا بدان جا رسید كه 'تارو كونو' وزیر خارجه ژاپن هفته گذشته در پارلمان این كشور از كره جنوبی خواست به تعهدات بین المللی خود احترام بگذارد.
كونو از كره جنوبی خواست تا سر قول های بین المللی خود از جمله درباره توافق با ژاپن برای حل مساله حق هر گونه ادعا در مورد كارگران كره جنوبی و همچنین توافق برای حل مساله كسانی كه زنان آرامش بخش دوران جنگ خوانده می شوند، بماند.
اكتبر سال گذشته، دیوان عالی كره جنوبی به یك تولیدكننده فولاد ژاپنی دستور داد تا به چهار مرد كره جنوبی كه می گویند در طول جنگ جهانی دوم مجبور به كار در این شركت شده بودند غرامت بپردازد.
دولت ژاپن می گوید مساله حق ادعای غرامت هنگامی كه دو كشور در سال ۱۹۶۵ روابط خود را عادی كردند كاملا حل و برطرف شده است.
توكیو همچنین نسبت به اقدام كره جنوبی در مورد انحلال صندوق حمایت از زنانی كه از آنها به عنوان زنان آرامش بخش دوران جنگ جهانی دوم یاد می شود، اعتراض تازه ای را تسلیم كرده است.
دولت ژاپن بر اساس یك توافقنامه دو جانبه در مورد این مساله در سال ۲۰۱۵، در حدود ۹ میلیون دلار را به این صندوق ارائه كرد این دو كشور در آن زمان موافقت كردند كه این پیمان نهایی و بازگشت ناپذیر است.
اما دولت كره جنوبی بتازگی اعلام كره است اقداماتی را به منظور توقف رسمی فعالیت های این صندوق به انجام رسانده است این صندوق عملا از ماه نوامبر كه دولت كره جنوبی انحلال آن را اعلام كرد، فعالیت های خود را متوقف كرده است.
'كنجی كاناسوگی' رئیس اداره امور آسیا و اقیانوسیه وزارت خارجه ژاپن با اشاره به اینكه بر اساس توافقنامه سال ۲۰۱۵ ژاپن هرگز انحلال این صندوق توسط كره جنوبی را قبول نمی كند، اعتراضی را تسلیم یك مقام ارشد سفارت كره جنوبی در توكیو كرد.
قرار است یك نفر برای انجام رویه های انحلال این صندوق منصوب شود اكنون مساله این است كه چگونه به بخش باقی مانده از كمك ژاپن به این صندوق رسیدگی شود.
وزارت خارجه ژاپن برنامه دارد كه درخواست خود از كره جنوبی را ادامه دهد تا علیرغم این مسائل، توافقنامه مورد اشاره را به طور با ثبات اجرا كند.
'لیو وای' تحلیلگر موسسه مطالعات آسیای شرقی پكن می گوید اگرچه مشكلات ایجاد شده كمتر از آن چیزی است كه باعث تضعیف روابط دو كشور شود اما این مسایل هم چنانچه مدیریت نشوند به یك مشكل جدی تبدیل خواهند شد.
وی اتحاد نظامی و اقتصادی دو كشور با آمریكا را مانع افزایش تنش ها عنوان كرد و افزود: نیاز است مقامات دو كشور پیش از عمیق تر شدن مشكلات راهی برای حل آن پیدا كنند.
او معتقد است تهدید كره شمالی قوی تر از آن است كه دو متحد سنتی به راحتی مشكلات كوچك را بزرگ كنند و به یكدیگر پشت نمایند.
روابط دو كشور نشان می دهد اگرچه این دو همسایه در برخی موارد به ویژه در مورد كره شمالی و خلع سلاح این كشور دارای اتفاق نظر هستند اما وجود تنش های هرچند كوچك اما مهم، می تواند میان این دو كشور را شكراب كند تا جایی كه كارشناسان می گویند كره جنوبی ممكن است با وخیم تر شدن رابطه به ژاپن به سمت كره شمالی سوق پیدا كند، موضوعی كه آمریكا به عنوان متحد هر دو كشور، تمایل چندانی به این وضعیت ندارد.
**آساق**1904**