۱۷ بهمن ۱۳۹۷، ۱۴:۵۶
کد خبر: 83200232
T T
۰ نفر

كيهان كلهر، كمانچه و موسيقي ايراني

۱۷ بهمن ۱۳۹۷، ۱۴:۵۶
کد خبر: 83200232
كيهان كلهر، كمانچه و موسيقي ايراني

ساري - ايرنا - جهاني شدن موسيقي ايراني و شناساندن اين هنر فاخر به هنرمندان و هنردوستان از بزرگترين آرزوهاي استاد ابو الحسن صبا بود كه توسط برخي از هنرمندان كشور از جمله كيهان كلهر نوازنده متبحر كمانچه عملي شد.

ورود موسيقي ايراني به مجامع بين المللي و حضور سازهاي ايراني در كنار سازهاي جهاني با كوشش و تلاش كيهان كلهر نه تنها عملي شد بلكه امروزه كمانچه او در كنار پيانو، هارپسيكورد، كنترباس، ويولنسل، گيتار، درامز و غيره به اجراي انواع سبك هاي موسيقي از قبيل باروك، كلاسيك، رمانتيك، جز jazz و موسيقي هاي فولك ملل گوناگون مي پردازد.
همچنين همنوازي كمانچه استاد كلهر در كنار اسطوره ها و بزرگان موسيقي مثل يهودي منوهين، راوي شانكار، بسم الله خان، يويوما،شجاعت حسين خان، بروكلين رايدر، عليم قاسمف و غيره بر شهرت و قابليت هرچه بيشتر موسيقي ايراني افزوده است.
اين درحاليست كه تا چند دهه گذشته كمانچه در بين جوانان از محبوبيت چنداني برخوردار نبود و رويكرد به اين ساز و موسيقي ايراني را مغاير شور جواني و حتي مانع نشاط و عامل افسردگي مي دانستند.
حضور كيهان كلهر و نواختن كمانچه به عنوان ساز تخصصي در واقع خط بطلاني بر اين نگرش كشيده و امروزه در بسياري از گروه هاي موسيقي شاهد كمانچه نوازان جوان هستيم.
به گزارش مجله 'سانگ لاينز' انگلستان به مناسبت بيستمين سال فعاليتش از 20تن از هنرمندان بزرگ جهان ياد كرده كه استاد كيهان كلهر يكي از آنان است.
تولد و فعاليت موسيقيايي**
كيهان كلهر در سوم آذر 1342 خورشيدي در كرمانشاه زاده و از پنج سالگي موسيقي و نواختن كمانچه را به صورت آزاد آغاز كرد. 12 سال بيش نداشت كه به صورت حرفه‌اي اين هنر را ادامه داد و در 13 سالگي با اركستر راديو تلويزيون كرمانشاه شروع به همكاري كرد.
كلهر كه همواره تحت تاثير استاد اصغر بهاري نوازنده شهير كمانچه بود، مدتي كوتاه با گروه شيدا در مركز هنري چاووش همكاري كرد. در 17 سالگي مقيم ايتاليا شد و سپس به قصد ادامه تحصيل به كانادا رفت و در رشته آهنگسازي از دانشگاه كارلتون اتاوا فارغ‌التحصيل شد.
كلهر در كنار آهنگسازي براي موسيقي متن فيلم با حضور در اركستر فيلارمونيك نيويورك، كوارتت كرونوس و گروه سازهاي بادي هلند و هنرمندان صاحب نام جهان به يك چهره بين المللي مبدل شد.
(كوارتت به تعريف خاصي از گروه چهار نفره نوازندگان اطلاق مي شود.)
همچنين همكاري با هنرمندان ايراني از جمله محمدرضا شجريان، علي‌اكبر مرادي، شهرام ناظري، حسين عليزاده و گروه دستان در كارنامه هنري اين هنرمند 55ساله مشاهده مي شود.
استاد كلهر با آلبوم‌هاي بي تو بسر نمي‌شود، فرياد، باران و فراتر از نقشه جغرافيا كه در آن‌ها به‌عنوان آهنگ‌ساز و نوازنده نقش داشته نامزد جايزه گرمي شد. او در پنجاه و نهمين مراسم جايزه گرمي، به همراه گروه جاده ابريشم به رهبري يويوما با آلبوم sing me home موفق به كسب جايزه گرمي بهترين موسيقي جهاني شد.
در چهارمين جشن سالانه موسيقي ما كه در تاريخ 25 آذر 1396 خورشيدي در تالار وحدت تهران برگزار شد، از كيهان كلهر به پاس يك عمر فعاليت هنري تقدير به عمل آمد.
وي مدت‌ها عضو گروه دستان بود و در كنسرتهاي اين گروه به همراه شهرام ناظري به نوازندگي پرداخت. از ميان اين آثار مي‌توان به سفر به ديگر سو اشاره كرد. پس از جدايي از گروه دستان و آغاز فعاليت‌هاي مستقل با موسيقيدانهاي خارجي، با همكاري استادان موسيقي سنتي ايران محمد رضا شجريان و حسين عليزاده آثاري را پديد آورد كه شامل شش آلبوم زمستان است، بي تو بسر نمي‌شود، فرياد، ساز خاموش، شب، سكوت، كوير و سرود مهر مي‌شوند.
او در اين سال‌ها با تعدادي از نوازندگان همچون اردال ارزينكان و توماني داياباته هم‌نوازي داشت.
آلبوم‌ها **
كنسرت ايرج بسطامي ، گروه دستان، حميد متبسم و محمدعلي كياني نژاد در دستگاه‌هاي سه گاه و همايون، بوي نوروز،
شب، سكوت، كوير به همراه محمدرضا شجريان، دل آواز، سفر به ديگر سو به همراه شهرام ناظري، ماه‌ريز، بي تو بسر نمي‌شود،
فرياد، باران، سرود مهر، ساز خاموش، شهر خاموش، آواي خورشيد و... از جمله آلبوم هاي اين استاد موسيقي است.
9919/1899