۱۹ بهمن ۱۳۹۷، ۸:۲۲
کد خبر: 83202217
T T
۰ نفر

ره آورد 40 ساله انقلاب براي عشاير

۱۹ بهمن ۱۳۹۷، ۸:۲۲
کد خبر: 83202217
ره آورد 40 ساله انقلاب براي عشاير

اروميه - ايرنا - انقلاب اسلامي در حالي چهلمين سالگرد پيروزي خود را جشن مي گيرد كه ره آوردهاي بسياري در گسترش عدالت و اجراي طرح هاي عمراني و رفاهي براي عشاير به ارمغان آورده است.

به گزارش ايرنا سازمان امور عشاير پس از پيروزي انقلاب اسلامي و از سال 1362 زير نظر وزارت جهاد سازندگي و سپس با تشكيل وزارت جهاد كشاورزي به عنوان يكي از سازمان هاي زيرمجموعه اين وزارتخانه به خدمت رساني جامعه عشايري پرداخته است.
صندوق بيمه اجتماعي كشاورزان، روستاييان و عشاير هم در سال 1384 با مصوبه هيات دولت و به منظور حمايت از روستائيان و عشاير و كشاورزان در ايران تاسيس شد تا اين اقشار نيز زيرپوشش حمايت ‌هاي اجتماعي قرار گيرند.
اكنون در استان آذربايجان غربي تشكيلات عشايري به عنوان يك اداره كل و در شهرستان ها با 6 اداره و چهار نمايندگي و 6 رابط عشاير و در مجموع در 16 شهرستان جهت خدمت رساني به عشاير فعاليت مي كند.
آذربايجان غربي سومين استان كشور از نظر جمعيت عشايري است و بر اساس آخرين سرشماري 15 هزار و 599 خانوار عشايري با جمعيتي بالغ بر 104 هزار نفر در اين استان زندگي مي كنند.
مديركل امور عشاير آذربايجان غربي به برخي خدمات نظام براي عشاير استان اشاره كرد و گفت: احداث آبند و استخر با ذخيره آب هفت ميليون و 236 هزار و 884 متر، احداث و مرمت كانال انتقال آب كشاورزي به طول 170 هزار و 577 متر و احداث، تجهيز و تعمير جايگاه هاي توزيع گاز و مواد نفتي به مساحت 2 هزار و 661 متر مربع تنها بخشي از اين خدمات زيربنايي در مناطق عشايرنشين اين استان است.
وي بيان كرد: 445 متر حصاركشي محوطه استخر، هشت هزار و 476 مترمربع احداث انبارهاي چندمنظوره، احداث، مرمت و بازسازي ايل راه هاي عشايري به طول 17 هزار و 540 كيلومتر، احداث آبش خور دامي، مرمت و بازسازي آنها، آبرساني سيار عشاير به طور متوسط سالانه براي 1337 خانوار، 33 مورد انجام مطالعات فاز يك و 2 جهت اجراي پروژه، مرمت و لايروبي يكهزار و 190 متر قنات از ديگر اقدامات دولت براي بهبود وضعيت معيشتي عشاير اين استان است.

وي ادامه داد: خريد 50 دستگاه تانكر ثابت و سيار 2 هزار ليتري، احداث يك مورد آب نما، اصلاح سه مورد سيستم برداشت آب و تكميل زير ساخت ها، حفر و تجهيز 32 حلقه چاه مالداري، خريد 8 دستگاه كاميون تانكر آبرسان، تهيه نقشه ايلرها به مسافت 2000 كيلومتر در سطح استان و احداث 383 متر ديوار ساحلي از ديگر اقدامات چهل ساله امور عشاير استان است.
وي تامين و تجهيز ساختمان اداري و انبار، احداث پل ارتباطي، كمك به بهسازي و نوسازي اماكن دامي و حصار كشي محوطه تانكرهاي آب را بخش ديگري از خدمات ارايه شده عنوان كرد و افزود: احداث سرويس هاي بهداشتي، تكميل و مرمت انبار آب، احداث حمام خورشيدي، تامين آب و آبرساني آشاميدني، خريد ماشين آلات سبك و سنگين 23 دستگاه، احداث فروشگاه تعاوني، احداث سايت اسكان به مساحت 50 هكتار، احداث كلينيك دامپزشكي، احداث حمام ضد كنه، تسطيح اراضي، سيلوي غني سازي كاه، سمپاشي و ضد عفوني كردن اماكن دامي، تسويه بدهي هاي اداره كل عشاير به شهرداري ها، كمك به پروار بندي دام عشاير و افزايش توليدات گوشت قرمز از ديگر اقدامات چهل ساله اين اداره كل است.
زينال زاده گفت: ارايه تسهيلات بانكي به عشاير، شركت هاي تعاوني عشايري و صندوق هاي خرد زنان با بهره 4 درصد به مبلغ 156هزار و 700 ميليون ريال به 2 هزار و 300 نفر از عشاير كوچنده و 16 صندوق خرد زنان و 10 شركت تعاوني عشايري و يك اتحاديه و جذب 200 ميليارد ريال تسهيلات از محل اشتغال پايدار روستايي و عشايري نيز در تسهيل زندگي عشاير استان تاثيرگذار بوده و در مجموع 356 هزار و 700 ميليون ريال تسهيلات به عشاير پرداخت شده است.
وي با اشاره به اينكه اين جامعه مولد با پرورش بيش از 1.8 ميليون راس دام سبك، سالانه بالغ بر 15 هزار تن گوشت قرمز (معادل 30 درصد گوشت توليدي استان) و ساير فرآورده هاي دامي شامل شير، كشك، روغن و پشم توليد مي كنند، گفت: متوسط دام سبك عشاير استان 116 راس است كه 25 درصد نياز استان به توليدات دامي را تامين مي كنند.
وي با اشاره به طرح هاي مطالعاتي انجام شده در شهرستان هاي ماكو، نقده، اشنويه، خوي، شاهين دژ، پلدشت و سلماس گفت: ايجاد مراكز خريد و فروش ايل، مكان يابي مجتمع دامپروري، حفر چاه گمانه، كانال انتقال آب كشاورزي، خاك شناسي تفضيلي، آب بند، تسطيح اراضي و ايجاد سايت اسكان از ديگر اقدامات مطالعاتي انجام شده است.
زينال زاده توانمندسازي زنان عشايري را مهمترين هدف سازمان عشايري دانست و افزود: توانمندسازي زنان روستايي و عشايري از طريق توسعه برنامه هاي آموزشي، ترويجي و مشاركتي به منظور ايفاي نقش موثرتر آنان در بخش كشاورزي و صنايع دستي با حديت دنبال مي شود.
وي افزود: عشاير منطقه مي توانند با عضويت در صندوق بيمه اجتماعي كشاورزان، روستاييان و عشاير از مزاياي بيمه بازنشستگي، مستمري از كار افتادگي و مستمري فوت /بازماندگان/ استفاده كنند.
مديركل امور عشاير آذربايجان غربي با اشاره به اينكه 15 هزار و 599 خانوار عشايري در اين استان زندگي مي كنند، گفت: بيش از 6 هزار خانوار از اين تعداد با 39 درصد پوشش از خدمات بيمه اجتماعي روستاييان استفاده مي كنند.
وي اضافه كرد: امسال 126 پروژه در قالب هفت طرح عمراني رفاهي با 30 ميليارد ريال هزينه در دهه فجر افتتاح مي شود و چهار هزار و 200 خانوار عشايري از مزاياي اين طرح بهره مند مي شوند.
2 ميليون و 670 هزار هكتار اراضي مرتعي در اين استان وجود دارد كه 60 درصد آن /حدود يك ميليون و 615 هزار هكتار/ در قلمرو زيستي عشاير استان است؛ عشاير استان 12 ايل و 21 طايفه مستقل هستند، 540 منطقه ييلاقي در آذربايجان غربي وجود دارد و 336 روستاي آذربايجان غربي نيز ويژه عشاير استان است.
7156/3072