۲۰ بهمن ۱۳۹۷، ۹:۵۸
کد خبر: 83202950
T T
۰ نفر
آشكارتر شدن پیچیدگی های صلح افغانستان پس از نشست مسكو

كابل - ایرنا - نشست مسكو كه بین هیأت گروه طالبان و رهبران احزاب سیاسی افغانستان در شانزدهم و هفدهم بهمن ماه در مسكو برگزار شد، شكایت دولت كابل به سازمان ملل و بی صلاحیت خواندن شركت كنندگان در این نشست را در پی داشت كه بخشی دیگری از پیچیدگی های صلح این كشور را آشكار ساخت.

به گزارش ایرنا، نشست مسكو با میزبانی مهاجران افغان در روسیه و حمایت دولت آن كشور روزهای سه شنبه و چهارشنبه هفته گذشته برگزار شد و نمایندگان طالبان برای اولین با رهبران احزاب افغانستان پشت میز گفت وگو برای حل معضل كنونی این كشور قرار گرفت كه در آن خواسته های خود را مطرح كردند. دولت افغانستان با این نشست مخالفت كرد و از سفر آزادانه رهبران طالبان به سازمان ملل متحد شكایت كرد.
طالبان كه تاكنون با وجود فشارهای آمریكا، عربستان، امارت و پاكستان حاضر نشده با 'دولت وحدت ملی' افغانستان گفت وگو كند، مقامات كابل را خشمگین كرده و آنها هشدار داده اند كه دولت تنها نماینده صاحب اختیار است كه می تواند با طالبان به توافق صلح دست یابد و هرگونه گفت وگوی خارج از آن، صلاحیت اجرایی ندارد.
از اینكه گروه طالبان برای اولین بار با مخالفان سیاسی خود پشت یك میز قرار گرفتند، افغان ها آنرا مثبت ارزیابی كردند، اما از اینكه در نشست مسكو تنها طالبان قدرت نمایی كرده و خواسته های خود را بصورت صریح مطرح نمود و طرف مقابل بگونه حرف های آنها را تائید كردند، با مخالفت های جدی در داخل افغانستان مواجه شده است.
دولت افغانستان از آغاز آنكه اعلام شد نشستی در مسكو با حضور رهبران احزاب سیاسی افغانستان برگزار می شود، مخالفت كرد و آنرا بی نتیجه دانست.
«محمد اشرف غنی» رئیس جمهوری افغانستان با آغاز نشست مسكو در كابل آن را بی صلاحیت خواند، اما گفت كه صبر می كند تا ببیند چه نتیجه ای در پایان این نشست بدست می آید.
با پایان نشست مسكو، ریاست جمهوری افغانستان آن را بی نتیجه دانست و گفت كه این نشست ها هیچ گونه صلاحیت اجرایی ندارد و گفت وگوی صلح تنها از مسیر دولت می تواند به نتیجه برسد.
رئیس جمهوری افغانستان بدنبال این نشست كه بار دیگر طالبان گفت وگو با دولت را رد كرد، به وزارت كشور رفت و به نیروهای افغان دستور قاطع داد و گفت: آنانی كه در برابر دولت سلاح بدست گرفته اند، دشمن هستند و بدون تأخیر آنها باید نابود شوند . این صریح ترین دستور طی نزدیك چند سال گذشته دولت وحدت ملی افغانستان علیه گروه طالبان پنداشته می شود.
«صبغت الله احمدی» سخنگوی وزارت خارجه افغانستان نیز گفت كه نشست مسكو منفعتی برای این كشور در روند صلح ندارد و از مسكو خواست كه به تعهداتش به صلحی با محوریت و رهبری دولت كابل وفادار بماند.

**شكایت كابل به سازمان ملل
دولت افغانستان به سازمان ملل متحد شكایت كرده و گفته است كه رهبران طالبان شامل فهرست تحریم این سازمان هستند و نباید آزادانه گشت و گزار كنند.
این خبر پس از نشست مسكو منتشر شد و دیروز (جمعه ) رسانه های افغانستان نوشتند كه سخنگوی وزارت خارجه این كشور هم آن را تائید كرده است.
احمدی به رسانه های محلی افغانستان گفت كه نباید آن عده از رهبران طالبان كه در فهرست تحریم های سازمان ملل متحد گنجانیده شده اند، آزادانه در هر كشوری كه خواسته باشند، سفر كنند و سازمان ملل باید جلو آنها را بگیرد.
وی بصورت مشخص از «عباس استانكزی» رئیس هیأت طالبان در مسكو نام برد و گفت كه اكثر این اعضا در فهرست تحریم های سازمان ملل قرار دارند و افزود: پیش از آن اگر سفری قرار بود انجام شود، سازمان ملل با دولت افغانستان هماهنگی می كرد، اما این بار چنین كاری صورت نگرفته است.
در نشست مسكو طالبان خواستار خارج شدن نام كامل رهبران این گروه از فهرست سیاه، گشوده شدن دفتر برای این گروه بدون مشخص كردن نام مكان آن، خروج كامل نظامیان خارجی از افغانستان، تعدیل قانون اساسی، اصلاحات در نهادهای امنیتی و ضمانت اجرایی شدن طرح صلح از طرف سازمان ملل متحد، كشورهای منطقه و سازمان كشورهای اسلامی شد كه به نحوی تمام این خواسته ها را رهبران سیاسی افغانستان پذیرفتند، اما خود طرحی ارائه نكردند.
در جریان نشست مسكو رسانه های افغانستان خبر دادند كه طالبان خواستار گشوده شدن دفتر مشخص برای خود در كابل شده است كه دولت افغانستان در برابر آن واكنش مثبت نشان داد و گفت كه این طرح بار اول از طرف دولت برای آنها پیشنهاد شده بود.
«ذبیح الله مجاهد» سخنگوی گروه طالبان اما دیروز این ادعا را رد كرد گفت كه طالبان هرگز پیشنهاد گشودن دفتر برای خود در كابل را مطرح نكرده است.

**واكنشها به خواسته های طالبان در افغانستان
حرف ها و خواسته های گروه طالبان، واكنش های زیادی را در داخل افغانستان بوجود آورد. مقامات و شخصیتهای سیاسی و حزبی در افغانستان از سفر رهبران سیاسی به كشوری كه سال ها برای اشغال با آنها جنگیدند و میلیون ها كشته و زخمی دادند، نیز انتقادهای مطرح كردند.
«اجمل بلوچ زاده» یكی از سخنگویان سابق ریاست جمهوری افغانستان در صفحه اجتماعی خود نوشتند كه رهبران مجاهدین برای دست بوسی «ولادیمیرپوتین» و «مدیودوف» به مسكو رفته اند.
وی نوشته است كه معلوم نیست این افراد به كشوری كه سال ها علیه آن شعار دادند و نشست اشغال و آزادی برگزار كردند، چگونه به آنجا رفتند.
«عبدالله عبدالله» رئیس اجرایی دولت افغانستان در مراسم تجلیل از روز انقلاب اسلامی ایران در مقر سفارت تهران در كابل با كنایه گفت: آنهایی كه پشت یكی از اعضای هیأت طالبان نماز ظهر اداء كردند، برای ما هم دعا كنند. این سخنان كنایه به رهبران سیاسی و شركت كنندگان در نشست مسكو بود كه به امامت یكی از اعضای طالبان اقامه نماز كردند.
روزنامه «اطلاعات روز» افغانستان هم از نشست مسكو به عنوان روایت طالبانی و سرافگندگی دمكراتیك یاد كرد و نوشت كه همه هیجان زده، دست پا گم كرده و تسلیم طلبانه به طالبان ادای احترام كردند.
این روزنامه نوشت كه رهبران احزاب سیاسی افغانستان با ستاره ساختن «عباس استانكزی» رئیس هیأت طالبان بارها وی را برادر، محترم و دوست عزیز خطاب كرده و نسبت به نقاط مشترك خود و آنها كه هنوزهم در فهرست سیاه سازمان ملل قرار دارند، ابراز احساسات و خوشی كردند.
این روزنامه نوشت، اما از جانب طالبان بدون در نظر داشت مصلحت، حرف های حساب شده و بدون تعارف برادر، دوست عزیز و احترام مطرح و سخنان طرف مقابل را نیز تائید نكردند.
این روزنامه نوشت كه طالبان در این نشست مسكو مسئولیت تمام بدبختی های 18 سال گذشته در افغانستان را برعهده نظامیان خارجی و همكاران داخلی آنها انداختند، از جمله كشتار غیر نظامیان و افزایش و تولید كشت مواد مخدر. آنها خود را حامی حقوق بشر و زنان، طرفدار علم و دانش، عاشق بازسازی و استقلال معرفی كردند كه در مقابل آنها، نه تنها كسی از شخصیتهای افغانستانی دفاع نكرد، بلكه حرف های آنها را تائید نیز كردند.
روزنامه «اطلاعات روز» چاپ كابل از این شیوه گفت وگو بعنوان روایت طالبان و سرافگندگی دمكراتیك مردم افغانستان تعبیر كرده است.
«امرالله صالح» رئیس سابق اداره امنیت ملی افغانستان هم در واكنش به نشست مسكو، برادر خطاب كردن نمایندگان طالبان توسط رهبران احزاب سیاسی افغانستان نوشت كه آنها باید پس از بازگشت محافظان دولتی خود را به وزارت كشور باز گردانده و سنگ های سیمانی را از اطراف منازل خود بردارند، زیرا آنها دیگر برادران طالبان هستند و نباید از تجهیزات و نیروی پلیس استفاده كنند و پاسخ گوی حملات انتحاری آینده نیز آنها باشند.
اكنون پس از نشست مسكو ، دو طرف توافق كرده اند كه دور بعدی نشست را در قطر برگزار كنند، بعید به نظر می رسد بدون چراغ سبز آمریكا این كار صورت گرفته باشد.
این نشست خشم مقامات دولت افغانستان را بیشتر از پیش برانگیخته است. آنها هشدار دادند كه هیچ نشستی بجز با دولت كابل نمی توان به صلح در این كشور منجر شود و دولت هرگز منافع مردم را معامله نخواهد كرد.
این نشست و واكنش ها در برابر آن نشان می دهد كه پیچیدگی های زیادی در پیش روی صلح افغانستان قرار دارد كه با هر نشستی بخش های از آن خود را نمایان می كند.
آساق*291**1651