۲۰ بهمن ۱۳۹۷، ۱۰:۲۵
کد خبر: 83202969
T T
۰ نفر
طول خطوط مترو در كلان‌شهرها دو برابر مي‌شود

تهران- ايرنا- رئيس سازمان شهرداري‌ها و دهياري‌هاي كشور گفت: اكنون طول خطوط مترو در كلان‌شهرها 294.2 كيلومتر است كه تا پنج سال آينده دو برابر مي‌شود.

«مهدي جمالي‌نژاد» روز شنبه در گفت‌وگو با خبرنگار سياسي ايرنا درباره وضعيت خطوط مترو و چشم‌انداز حمل و نقل درون‌شهري در كلان‌شهرهاي كشور افزود: در پايان برنامه پنج ساله توسعه حمل و نقل شهري در شهرهاي بزرگ، 289.3 كيلومتر به طول خطوط مترو اضافه مي‌شود كه اين افزايش طول، حجم جابجايي مسافر را 2.8 برابر افزايش مي‌دهد.
وي با بيان اين كه بيشترين حجم جابجايي مسافر در پايتخت انجام مي‌شود، اظهار داشت: در مجموع سالانه 824 ميليون نفر سفر در خطوط مترو در پنج كلان‌شهر تهران، مشهد، شيراز، اصفهان و تبريز انجام مي‌شود.
وي همچنين گفت: طول خطوط مترو در تهران 205 كيلومتر است و سالانه 730 ميليون نفر سفر در خطوط متروي تهران صورت مي‌گيرد؛ ميزان جابجايي در مشهد 47 ميليون، در شيراز و اصفهان هر كدام 18 ميليون و در كلان‌شهر تبريز 11 ميليون نفر سفر به صورت سالانه است.
رئيس سازمان شهرداري‌ها و دهياري‌هاي كشور با بيان اين كه در كلان‌شهرهايي كه خطوط مترو وجود دارد، 193 ايستگاه به بهره‌برداري رسيده است، خاطرنشان كرد: كلان‌شهر تهران با 109 ايستگاه بيشترين تعداد و تبريز با 11 ايستگاه، كمترين تعداد را به خود اختصاص داده اند؛ اين در حالي است كه مشهد 33 ايستگاه و كلان‌شهرهاي شيراز و اصفهان نيز هر كدام 20 ايستگاه بهره‌برداري شده، دارند.
جمالي‌نژاد توضيح داد: تعداد كل واگن‌هاي موجود در خطوط مترو فعال در كشور، يك هزار و 739 دستگاه است كه از اين تعداد، يك هزار و 438 دستگاه در خطوط متروي تهران، 100 دستگاه در كلان‌شهر مشهد، 65 دستگاه در شيراز و همچنين در اصفهان و تبريز هر كدام 60 دستگاه واگن فعال هستند و به كرج 14 دستگاه و به كلان‌شهر قم نيز دو دستگاه واگن تعلق گرفته است.

** 82.3 كيلومتر خط مترو در 4 كلان‌شهر تا سال 1402
معاون عمران و توسعه امور شهري و روستايي وزير كشور اظهار داشت: اكنون در چهار كلان‌شهر كرج، اهواز، قم و كرمانشاه خط مترو به بهره‌برداري نرسيده است، اما بر اساس برنامه تا 1402 در مجموع 82.3 كيلومتر خط مترو در اين چهار شهر به بهره‌برداري مي‌رسد.
جمالي‌نژاد با بيان اين كه تا سال 1402 مجموع طول خطوط مترو در 9 كلان‌شهر كشور 583.5 كيلومتر مي‌شود، گفت: طول خطوط متروي تهران و حومه تا پنج سال آينده به 311 كيلومتر مي‌رسد كه سالانه يك ميليارد و 243 ميليون نفر سفر در مترو پايتخت را تسهيل خواهد كرد. وي افزود: در پايان طرح توسعه پنج ساله خطوط مترو (سال 1402) در مجموع يك ميليارد و 553 ميليون نفر سفر به مجموع مسافران سالانه خطوط مترو كلان‌شهرهاي كشور اضافه مي‌شود كه نيازمند دو هزار دستگاه واگن براي تحقق اين هدف پنج ساله هستيم.

** تامين و ساخت دو هزار دستگاه واگن مترويي براي 9 كلان‌شهر
رئيس سازمان شهرداري‌ها و دهياري‌هاي كشور، گسترش شبكه توسعه ناوگان حمل و نقل درون‌شهري، برنامه‌ريزي خطوط مترويي در كلان‌شهرها را از ماموريت‌هاي ويژه سازمان شهرداري دانست و گفت: تامين و ساخت 315 دستگاه واگن مترويي براي كلان‌شهرهاي تبريز، اصفهان و شيراز يكي از پروژه‌هاي شاخص اين سازمان است.
جمالي‌نژاد توضيح داد: اين طرح، تامين و ساخت 63 رام قطار پنج واگن را شامل مي‌شود كه ساخت 215 دستگاه واگن در داخل كشور و با همكاري شركت توسعه صنايع ريلي ايرانيان (ايريكو) در شهر ابهر انجام مي‌شود.
وي تصريح كرد: تامين و ساخت دو هزار دستگاه واگن مترويي براي 9 كلان‌شهر تهران، مشهد، اصفهان، شيراز، تبريز، كرج، قم، اهواز، كرمانشاه و ساخت و راه‌اندازي ترامواي شهر رشت از ديگر طرح‌هاي سازمان شهرداري‌هاست.
رئيس سازمان شهرداري‌ها و دهياري‌هاي كشور درمورد سهم بهره‌برداري هر كدام از كلان‌شهرها از توليد 315 دستگاه واگن مترو گفت: سازمان قطار شهري تبريز و حومه از اين طرح 180 دستگاه واگن (36 رام قطار) و سازمان قطار شهري اصفهان و شيراز نيز به ترتيب 85 دستگاه واگن (17 رام قطار) و 50 دستگاه (10 رام قطار) از اين طرح، سهم خواهند داشتند.
جمالي‌نژاد درمورد طرح تامين و ساخت دو هزار دستگاه واگن مترويي افزود: در فاز اول اين طرح، 630 واگن مترويي ويژه كلان‌شهر تهران تامين و ساخته مي‌شود كه قرارداد آن با كنسرسيوم CRC چين و واگن‌سازي تهران و نورينكو منعقد شده است.

**پرداخت سهم 50 درصد دولت به پروژه قطار شهري اصفهان
رئيس سازمان شهرداري‌ها و دهياري‌ها همچنين درباره برخي از گزارش‌ها درباره حمل و نقل شهري در اصفهان تصريح كرد: دولت از ابتداي طرح قطار شهري اصفهان تا پايان سال 1396، افزون بر هشت هزار و 410 ميليارد ريال از محل طرح‌هاي تملك دارايي سرمايه‌اي به اين قطار شهري پرداخت و بنابراين دولت در اين مدت سهم 50 درصدي خود را به اين قطار شهري پرداخت كرده است.
جمالي‌نژاد گفت: همچنين تامين 85 دستگاه واگن از پروژه تامين 315 دستگاه واگن مترو كلان‌شهرهاي اصفهان، شيراز و تبريز براي قطار شهري اصفهان از طريق سازمان شهرداري‌ها و دهياري‌هاي كشور و از محل منابع دولتي در دست انجام است؛ ارزش 85 دستگاه واگن قطارشهري اصفهان از اين طرح كه توسط دولت پرداخت شده، بيش از 77 ميليون يورو است كه تاكنون 30 واگن تحويل شده و در دست بهره‌برداري است.
معاون وزير كشور خاطرنشان كرد: از ديگرهاي كمك‌هاي دولت به قطارشهري اصفهان مي‌توان به مجوز انتشار اوراق مشاركت به مبلغ 17هزار ميليارد ريال از سال 1393 تا پايان سال 1397 اشاره كرد كه بازپرداخت 50 درصد اصل و سود آن بر عهده دولت خواهد بود.

** بومي‌سازي سيستم‌هاي حياتي واگن‌ها براي اولين در صنعت حمل و نقل ريلي
جمالي‌نژاد درباره ويژگي‌هاي طرح تامين و ساخت دو هزار دستگاه مترو كه مصوبه شوراي اقتصاد را دارد، گفت: به وزارت كشور و سازمان شهرداري‌ها و دهياري‌هاي كشور براي اجراي اين طرح مجوز استفاده از تسهيلات مالي بين‌المللي تا سقف دو ميليارد يورو داده شده است.
وي خاطرنشان كرد: بومي‌سازي سيستم‌هاي حياتي رانش، ترمز و بوژي اين واگن‌ها براي اولين بار در صنعت متروي كشور، كاهش چشم‌گير قيمت تمام شده نسبت به قراردادهاي قبلي، تحقق 55 درصدي داخلي در فاز نهايي طرح، تامين 85 درصد مبلغ از طريق فاينانس بين‌المللي از ويژگي‌هاي فاز نخست اين طرح است.
رئيس سازمان شهرداري‌ها و دهياري‌ها همچنين اظهارداشت: در فاز دوم اين طرح، هزار و 370 دستگاه واگن مترو براي 9 كلان‌شهر تامين و ساخته مي‌شود؛ 420 واگن براي كلان‌شهر تهران، 460 دستگاه واگن براي اصفهان، تبريز، شيراز و اهواز و 490 واگن نيز به شهرهاي مشهد، كرج، قم و كرمانشاه اختصاص مي‌گيرد.
جمالي‌نژاد تصريح كرد: سازمان شهرداري‌ها و دهياري‌هاي كشور در اجراي مفاد قانون شهرداري‌ها و تصويب‌نامه هيات وزيران به منظور ايجاد هماهنگي در امور شهرداري‌ها و آموزش كاركنان شهرداري‌ها و همچنين هدايت و نظارت بر فعاليت‌هاي شهرداري‌ها و اجراي وظايفي كه قانون در اين رابطه به عهده وزارت كشور گذاشته، تشكيل شده است.
وي اظهار داشت: تقويت مديريت شهري و روستايي كشور از طريق حمايت، نظارت و پشتيباني فني، مالي و علمي از شهرداري‌ها و دهياري‌ها با هدف ارتقاي خدمات‌رساني مطلوب به شهروندان، بسترسازي لازم براي ترويج استفاده از تجهيزات و فناوري‌هاي نوين در شهرداري‌ها و دهياري و ايجاد تاسيسات و زيرساخت مورد نياز با مشاركت و سرمايه‌گذاري بخش خصوص از مهم‌ترين وظايف اين سازمان است.
سيام*3070**1336** 1055
۰ نفر