۲۱ بهمن ۱۳۹۷، ۱۰:۱۶
کد خبر: 83203615
T T
۰ نفر

دیه، بازیگر اصلی تعیین نرخ بیمه شخص ثالث است

۲۱ بهمن ۱۳۹۷، ۱۰:۱۶
کد خبر: 83203615
دیه، بازیگر اصلی تعیین نرخ بیمه شخص ثالث است

تهران- ایرنا- در شرایطی كه صنعت بیمه به دلیل افزایش قیمت خودرو در ماه های گذشته انتظار دارد نرخ بیمه نامه شخص ثالث برای سال 98 افزایش یابد، یك مدیر صنعت بیمه می گوید بیش از هر چیز «دیه» در تعیین نرخ ها اثرگذار است.

به گزارش روز یكشنبه خبرنگار اقتصادی ایرنا، «غلامرضا سلیمانی» رئیس كل بیمه مركزی به تازگی اعلام كرده است كه «شورای عالی بیمه» نرخ های بیمه شخص ثالث را برای سال آینده واقعی خواهد كرد.
سلیمانی با اعلام اینكه ضریب خسارت در رشته شخص ثالث بالای 100 درصد است كه باید رفع شود، گفت: این رشته باید كنترل شود تا شركت ها در پرداخت خسارت با مشكل مواجه نشوند.
در همین ارتباط دست اندركاران صنعت بیمه می گویند در شرایط كنونی نرخ های بیمه شخص ثالث حداقل 26 درصد از نرخ واقعی آن عقب تر است و باید این نرخ ها تعدیل شود.
«سیدمحمد علیپور» دبیركل سندیكای بیمه گران ایران در این باره به ایرنا گفته بود: امسال با توجه به جهش قیمت خودرو در بازار، جا داشت كه بیمه مركزی در اواسط سال نرخ بیمه شخص ثالث را اصلاح كند؛ از این رو انتظار می رود امسال در زمان تعیین نرخ دیه و نرخ های بیمه شخص ثالث به همه این موارد توجه شود زیرا سال گذشته و پیش از افزایش قیمت ها، حتی سه درصد افزایش كه باعث سود صفر در این رشته بود نیز برای بیمه ها دیده نشد.
به عقیده وی، حداقل 30 درصد خسارت های بیمه شخص ثالث ناشی از تصادف های جانی است كه با توجه به افزایش سرسام آور هزینه های پزشكی، اینها حجم خسارت های پرداختی در رشته شخص ثالث را افزایش می دهد.

** نرخ دیه در تعیین نرخنامه شخص ثالث موثر است
در این زمینه «ابراهیم كاردگر» عضو شورای عمومی سندیكای بیمه گران ایران روز یكشنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا گفت: هرچند قانون، وظیفه تعیین حق بیمه شخص ثالث را به شورای عالی بیمه سپرده است اما این شورا نیز باید منتظر اعلام نرخ دیه از سوی قوه قضاییه باشد.
وی افزود: البته باید گفت كه در سال های اخیر نرخ بیمه نامه های شخص ثالث از نرخ تورم كمتر بوده و همین امر بر زیانده شده این رشته بیمه ای نیز اثر گذاشته است.
مدیرعامل بیمه دانا تاكید كرد: برآوردها نشان می دهد كه نرخ بیمه شخص ثالث حداقل 26 درصد كمتر از بهای واقعی آن است كه امیدواریم بیمه مركزی در این باره چاره اندیشی كند.
وی افزایش نرخ حق بیمه ها در سال آینده را با توجه به نرخ تورم و رشد هزینه های درمان، اجتناب ناپذیر دانست.

** نرخ دیه چگونه تعیین می شود؟
بر اساس ماده 8 قانون «بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه» یا همان قانون بیمه شخص ثالث، حداقل مبلغ بیمه موضوع این قانون در بخش خسارت بدنی معادل حداقل ریالی دیه یك مرد مسلمان در ماه های حرام است.
طبق ماده 549 قانون مجازات اسلامی بهای دیه كامل در ماه‌های غیر حرام از سوی قوه قضاییه تعیین و اعلام می شود كه در ماه های حرام «محرم، رجب، ذی القعده وذی الحجه» یك سوم دیه نیز به آن افزوده می شود.
باتوجه به اینكه نرخ دیه در ماههای عادی در سال 97 از سوی قوه قضاییه 231 میلیون تومان محاسبه شده بود، بنابراین، دین سال 97 برای بیمه شخص ثالث در دو بخش خسارت جانی ثالث 308 میلیون تومان (سقف دیه كامل در ماه حرام) و خسارت جانی راننده مقصر حادثه 231 میلیون تومان (تا سقف دیه كامل در ماه عادی) دیده شده است.
طبق فقه اسلامی، مبنای محاسبه نرخ دیه، قیمت یكصد شتر است؛ با همین رویكرد در سال های گذشته این ایده مطرح شد كه شركت های بیمه برای كاهش قیمت دیه اقدام به پرورش شتر كنند و یا در این بخش سرمایه گذاری كنند؛ با این حال مدیران صنعت بیمه با این تاكید كه «شاید این كار برای كاهش قیمت شتر خوب باشد اما واقعیت این است كه پرورش شتر كار صنعت بیمه نیست» آن را نپذیرفتند.
یكی دیگر از ایده هایی كه برای كاهش نرخ دیه و به تبع آن حق بیمه شخص ثالث مطرح شد، محاسبه دیه با نقره و موضوعاتی از این دست بود كه عبدالناصر همتی رئیس كل پیشین بیمه مركزی دو سال پیش به قوه قضاییه پیشنهاد داد ولی با آن موافقت نشد و بنابراین باید منتظر بود تا قوه قضاییه با توجه به نرخ تورم و به تبع آن افزایش بهای شتر، نرخ دیه در سال 98 را اعلام كند.
اقتصام*2025**2022
۰ نفر