۲۲ بهمن ۱۳۹۷، ۱۱:۵۹
کد خبر: 83205189
T T
۰ نفر

نقش گچساران در فعاليت هاي انقلابي

۲۲ بهمن ۱۳۹۷، ۱۱:۵۹
کد خبر: 83205189
نقش گچساران در فعاليت هاي انقلابي

گچساران - ايرنا - نگاهي به فعاليت هاي انقلابي مردم گچساران از زن و مرد، پير و جوان، روحاني، دانش آموز و دانشجو،معلم و ساير افراد جامعه نشان دهنده نقش همه گروه ها در پيروزي انقلاب اسلامي است.

به گزارش ايرنا،به گواه تاريخ شهرستان گچساران يكي از مناطق مهم انجام فعاليت هاي انقلابي در جنوب كشور بود كه به نداي حق طلبانه بنيانگذار جمهور اسلامي ايران پاسخ مثبت داد.
تظاهرات، تعطيلي بازار، اعتصاب كاركنان صنعت نفت و شهادت 6 جوان گچساراني در مبارزات انقلابي اوج فعاليت هاي انقلابي مردم گچساران است.
مبارزاتي كه از ماه رمضان سال 1357 آغاز و در 19 آبان همان سال به اوج خود رسيد.
** روحاني ها پيشتاز
در شهرستان گچساران هم مانند ديگر نقاط كشور روحاني ها نقش پيشتازي در فعاليت هاي انقلابي داشتند.
حجت السلام شهيد محمد تقي بشارت و حجت الاسلام متقي كاشاني نقش پيشتازي در دعوت و انسجام مردم براي فعاليت هاي انقلابي داشتند.
**نقش جوانان
فعاليت انقلابي دانشجويان و دانش آموزان گچساراني در سال هاي اوليه پراكنده، نامنظم و بيشتر زير زميني و از ترس ماموران ساواك علني نبود و بيشتر به صورت تيم­ هاي غير ساماندهي شده مشغول به فعاليت­هاي انقلابي خود بودند.
بهرام تاجگردون، الله كس راهي، هوشنگ نقاب، نعمت الله ممتازان، محمد رحيم لبافي نژاد از شخصيت هاي پيشتاز انقلاب در گچساران از گروه هاي مختلف بودند.
محمدزيد بهبهاني به خاطر فعاليت هاي انقلابي خود در ماهشهر از سال 1346 تا پيروزي انقلاب اسلامي به گچساران تبعيدشد.
** زنان و انقلاب
كوكب حاتمي از مبارزان قبل از انقلاب در گچساران بودند و از سال 1352 تا اوايل سال 1357 در زندان اوين بسر مي­برد و بعد از آزادي هم به گچساران تبعيد شد.
خانم زهرا عدالتجو از ديگر انقلابي ها خرمشهر كه با گروه شهيد محمد جهان آرا بيشتر همكاري داشت و به گچساران تبعيد شد.
بلقيس بيگدلي يكي از سخنرانان، فعالان مذهبي و از اعضاي كلاس هاي تفسير قرآن و نهج البلاغه دهه اول انقلاب اسلامي است.
**بازاريان
عامل اصلي همگامي روحانيون و بازاريان گچساران با مردم در جريان انقلاب بيشتر شهيد محمد تقي بشارت بود كه پدرش از معتمدان بازار اين شهرستان بود.
بازاريان افزون بر مشاركت در فعاليت بر عليه رژيم نقش پيشتيباني اقتصادي رانيز بر عهده داشتند.
**مساجد كانون اتحاد مبارزان
مساجد كانون بسيج بازاريان گچساران در اتحاد با ساير گروه‌ها بود ودر اين مكان مقدس انقلابي ها بر عليه رژيم افشاگري مي كردند.
مسجد صاحب الزمان،حسينيه بيت العباس و مسجد جامع يا شهيدان مهمترين كانون هاي اتحاد مردم در گچساران بودند.
**اعتصاي كارگران
روز بيست و هفتم مهر سال 1357 تمام كاركنان ميدان­هاي نفتي اهواز كه گچساران يكي از اين ميادين نفتي بود به اعتصاب كنندگان پيوستند.
البته در روزهاي آغاز اعتصاب پراكنده بود و در اين ميان برخي از گروهك هاي انحرافي قصد داشتند با شعارهاي اقتصاد و سياسي مانند “نان، مسكن، آزادي و… “در بين اعتصاب كنندگان نفوذ كنند.
اما كارگران انقلابي براي جلوگيري از هر گونه شائبه در چهاردهم بهمن سال 1357 با برگزاري نماز جماعت جهت گيري حركت خود را اعلام كردند.
در اين روزها با توجه به اينكه مناطق نفت خيز گچساران حدود يك سوم نفت كشور را توليد مي­ كرد و از حساسيت ويژه­اي برخوردار بودبرخي از مقامات حكومتي به ويژه ساواك مانع اعتصاب پرسنل شركت نفت مي­شدند.
به عنوان مثال يكي از مبارزان كه در مخابرات شركت نفت كار مي­ كرد به شدت مورد ضرب و شتم ماموران ساواك قرار گرفت به گونه­ اي كه براي حفظ جان كاركنان صنعت نفت و خانواده­ هايشان آنها را به شهرهاي مجاور بردند.
**نوزدهم آبان نقطه عطف مبارزات انقلابي در گچساران
تجمع 50 نفري هواداران حكومت مستبد پهلوي كه در نخستين ساعت‌هاي روز 19 آبان سال 1357 انجام شده بود باعث واكنش انقلابي مردم گچساران شد.
با ادامه واكنش‌هاي مردمي و تلاش شخصيت‌هاي برجسته انقلابي اين شهرستان نظير بهرام تاجگردون، محمد زيد بهبهاني، ابراهيم شريعتي، نصريان، مختاري و رمضان اسماعيلي تجمع مردمي جلوي مسجد شهيدان شكل گرفت و مردم به بيانيه‌هاي ضد رژيم گوش فرا مي‌دادند.
درگيري از ساعت 15 در محل مسجد جامع شهر دوگنبدان كه بعد از اين حادثه خونين به نام مسجد شهيدان نام گرفت، آغاز شد.
حكومت مستبد ساواك در برابر اين اقدام آرام ننشست و مردم را به گلوله بست.
مردم در واكنش به خاك و خون كشيدن جوانان انقلابي خود را به خيابان اصلي شهر رساندند و با بشكه‌هاي نفت سياه به طرف بانك‌ها و برخي اماكن ديگر هجوم بردند.
در ساعت‌هاي پاياني 19 آبان سال 1357 شهردوگنبدان پر از آتش، دود و گلوله شد و ساعت‌ها درگيري ادامه داشت.
نكته‌اي كه مردم شهرستان گچساران همواره از آن ياد مي‌كنند باز بودن درب خانه‌هاي مردم بود كه پناه جوانان گريخته از دست مأموران ساواك بود.
در آن درگيري ده‌ها نفر از مردم انقلابي گچساران زخمي و 6 جوان به شهادت رسيدند.
در روز نوزدهم آبان سال 1357 شهيدان سيد نجف بلاديان از طبقه بازاريان، اميرحسين كيامرثي و شهيد غريب پرويزي از طبقه كارگر، شهيد سيد مذكور پارسي دانشجو، شهيد محمد فراشبندي دانش آموز و شهيد حسين اميني دانش آموز به شهادت رسيدند.
بزرگ مرداني كه نام آنان اكنون زينت بخش خيابان هاي اصلي شهر دوگنبدان است.
دلاورمرداني كه آرامگاه آنان در گلزار شهداي شهر دوگنبدان زيارتگاه عاشقان حسيني است.
** روزهاي پيروزي
بعد از قيام خونين نوزدهم آبان سال 1357 مردم گچساران و جواناني كه اين صحنه و جنايات دلخراش را مشاهده كرده بودند به شركت هاي نفتي چند مليتي و آمريكايي حمله كرده و دفاتر و ماشينهاي آنان،بانك صادرات، سينما، اماكن مشروب فروشي را تخريب و آتش زدند.
ماموران در تعقيب آنها چند نفر را زخمي كرده و شهر يكپارچه در شيون و عزا و مردم وحشت زده شده بودند.
فرماندار نظامي در شهرستان گچساران حكومت نظامي اعلام و تانكها و زره پوشان همه چهار راه ها و اماكن حساس شهر و شركت نفت را به محاصره درآورده بودند.
شهرستان 124 هزار نفري گچساران در جنوب غربي كهگيلويه و بويراحمد 359 شهيد تقديم نظام جمهوري اسلامي ايران كرده است.
8143/6110