اما مسئله اعتياد به اينترنت در كودكان و نوجوانان، مسئلهاي بسيار نگرانكنندهتر است، كودكان از دانش كافي براي مديريت درستِ استفاده از رايانه برخوردار نيستند و به همين دليل تحت آسيبهاي بالقوه زيادي در زمان استفاده از اينترنت قرار ميگيرند كه نميتوانند آنها را درك كنند.
امروزه اغلب كودكان با استفاده از گوشيهاي هوشمند به راحتي به اينترنت دسترسي دارند. دسترسي مداوم كودكان به اينترنت ميتواند آنها را در معرض خطرات جدي مانند كاهش ارتباط آنها با دنياي اطراف قرار دهد. در زماني كه كودكان آنلاين هستند، در خطر مزاحمت سايبري هستند.
اين خطر نيز وجود دارد كه از گوشي همراه خود براي دسترسي به محتواي غيراخلاقي استفاده كنند. برخلاف آن چيزي كه اكثر افراد فكر ميكنند، اعتياد به اينترنت از اهميت زيادي برخوردار است، زيرا توانايي فرد را در انجام كارهاي روزانه كاهش ميدهد و سبب ميشود تا او زمان زيادي را در طول روز از دست بدهد.
اعتياد به اينترنت قابل درمان است خصوصاً در ارتباط با كودكان كه در زير به راهكارهايي جهت كم كردن آن پرداخته شده است.
از «حوصلهام سر رفت»كودكتان نترسيد تا او به اينترنت وابسته نشود: عاملي كه براي پيشگيري از اعتياد به اينترنت در كودكان مفيد است، نترسيدن والدين از «سر رفتن حوصله» بچههاست.
بعضي پدر و مادرها كه حوصله بلندشدن صداي بچه يا بههمريختگي اثاثيه خانه را ندارند، به محض اينكه كودك از سر رفتن حوصلهاش شكايت ميكنديا حتي پيش از آن، تبلت را به دست او ميدهند، او را ساكت ميكنند و به اين ترتيب اين پيام را به او ميرسانند كه «تو براي پرهيز از سر رفتن حوصلهات كه خيلي هم چيز بدي است، نيازمند اينترنت يا تبلت هستي!» غافل از اينكه «سر رفتن حوصله» موهبت بزرگي براي خلاقيت كودك است و او بدون نياز به تبلت و اينترنت هم قادر به آرام كردن اين احساس است.
خودمان معتاد اينترنت نباشيم: اعتياد نداشتن خود پدر و مادر به تبلت و اينترنت، عامل مهمي است كه در پيشگيري موثر است. بديهي است والديني كه حاضرند هوا از آنان گرفته شود اما تبلتشان نه، فرزنداني به همين سبك و سياق پرورش خواهند داد.
كودك خود را به ورزش كردن تشويق كنيد: اين كه از كودكان بخواهيد گوشي يا تبلت خود را كنار بگذارد و ورزش كند، كار سادهاي نيست. به احتمال زياد كودك شما براي بيرون رفتن از خانه و تحرك داشتن مقاومت ميكند، از اين رو بايد به دنبال ورزشي باشيد كه مورد علاقه اوست.
راه رفتن روي تردميل و طناب زدن را فراموش كنيد. همچنين فوتبال ورزشي است كه براي سلامت قلب و عروق كودك شما مناسب است و در عين حال انعطافپذيري بدن او را بالا ميبرد. مهمتر از همه اينها، كار گروهي را به او ميآموزد.
كودكاني كه زمان زيادي را در خانه و پاي گوشيهايشان ميگذرانند، دچار كمبود ويتامين دي و نزديكبيني ميشوند. از آنجا كه فوتبال يك ورزش فضاي باز است، كودك شما از ابتلا به اين مشكلات نيز در امان خواهد بود.
ارتباط عاطفي با كودك خود برقرار كنيد: ارتباط عاطفي بين اعضاي خانواده و توجه آنها به مهارتهاي گفتوگو، عامل مهم ديگري در پيشگيري از اعتياد به اينترنت است.
والديني كه هر روز با كودكان خود حرف ميزنند و با حوصله به آنها گوش مي كنند، اين شانس را دارند كه ضمن پيشگيري از به وجود آمدن خلأ رواني در كودكشان، با او درباره عوامل اعتيادزا از جمله تبلت و مضرات آن صحبت كنند.
و در پايان اينكه كودكان خود را همراهي كنيد. در ابتدا همانطور كه بر رفتار فيزيكي فرزند خود در فضاي حقيقي، رفتوآمدها، نوع بازي، دوستان و ... نظارت داريد در فضاي مجازي نيز نظارت دقيقتري داشته باشيد.
بر آنچه بهعنوان محتوا و بازي كودكانه در اختيار فرزند شما قرار ميگيرد دقيق باشيد براي اين كار بهترين و هوشمندانهترين رفتار شما همراهي كودكان در خريد و انتخاب بازيهاي رايانهاي و موبايلي و ... است كه موجب ميشود سواد رسانهاي آنها نيز افزايش يابد.
همه ما ميدانيم كودكان در سنيني همچون دستگاه ضبط عمل ميكنند و دائماً در حال تقليد از ديگران بهخصوص پدر و مادر خود هستند، در نتيجه اگر والدين از محتوايي نامناسب استفاده كردند در واقع به فرزندان خود نيز اجازه استفاده از محتواي نامناسب ديگري را دادهاند پس ابتدا براي حفاظت از كودكانتان از خودتان شروع كنيد.
يادمان باشد آشنايي بيشتر كودكان از رسانههاي ديجيتال و هوشمند نسبت به والدين خود نه تنها حُسن به شمار نميرود بلكه آسيبي جدي در انتظار آن كودك است، اين امر كنترل و تربيت كودكان را سختتر خواهد كرد و والدين براي رسيدگي به فرزندشان مسيري دشوار را بايدطي كنند.
پس لطفاً خود را به نحوه استفاده از رسانههاي مختلف موبايلي و رايانهاي مجهز كنيد و آشنايي كامل پيدا كنيد. بهتر است اگر به فرزندتان اجازه استفاده از برنامهاي را ميدهيد آن را به زبان ساده برايش تفسير كنيد و چرايي استفاده از آن را بازگو كنيد.
** روزنامه مردم نو
3216/8068
اعتياد به اينترنت و فضاي مجازي را ميتوان پديده رايج در زندگيهاي امروزي دانست، شايد خود شما نيز به اين نوع از اعتياد دچار باشيد يا اعتياد به اينترنت را در يك يا چند نفر از اطرافيانتان سراغ داشته باشيد.