۲۴ بهمن ۱۳۹۷، ۱۹:۱۳
کد خبر: 83208556
T T
۰ نفر

بازسازي سلول هاي مغز

۲۴ بهمن ۱۳۹۷، ۱۹:۱۳
کد خبر: 83208556
بازسازي سلول هاي مغز

تهران– ايرنا- محققان دانشگاه ايالتي پنسيلوانيا با استفاده از تركيبي متشكل از چهار مولكول كوچك توانستند سلول هاي گليال را به نورون هاي فعال تبديل كنند.

به گزارش گروه اخبار علمي ايرنا از پايگاه خبري مديكال ساينس، نورون هايي كه با استفاده از اين شيوه جديد توليد شدند، قابليت فعاليت هاي مشابه سلول هاي عادي مغز را دارند. اين سلول ها با يكديگر مرتبط شده و شبكه اي را ساختند كه در آن با استفاده از سيگنال هاي الكتريكي و شيميايي با يكديگر ارتباط برقرار مي كنند.
سلول هاي گليال گروهي از سلول هاي سيستم عصبي هستند كه وظيفه حمايت و پشتيباني از نورون ها را بر عهده دارند. هنگامي كه مغز دچار آسيب مي شود، اين سلول ها در اطراف بافت مجروح شده تجمع كرده و شروع به توليد مثل مي كنند. اين در حالي است كه نورون هاي مغز قابليت توليد مثل را ندارند.
سلول هاي گليال با تشكيل جوشگاه در محل جراحت مانع آسيب بيشتر نورون ها مي شوند، اما اين جوشگاه مانع رشد مجدد نورون ها و برقراري ارتباط آن ها با يكديگر نيز مي شود. تا كنون تلاش هايي براي بازيابي عملكرد نورون ها از طريق حذف جوشگاه سلول هاي گليال انجام گرفته كه با موفقيت چنداني همراه نبوده است.
به همين علت محققان معتقدند بهترين راهكار بازيابي نورون هاي از دست رفته، تبديل نورون هاي جديد با استفاده از سلول هاي گليال مستقر در نزديكي نورون هاي مرده است.
براي اين منظور محققان صدها تركيب مختلف از مولكول ها را مورد آزمايش قرار دادند و توانستند فرمولي را بيابند كه در آن از چهار داروي اصلي استفاده مي شود. اين چهار مولكول مسيرهاي اصلي سيگنال را در نوعي از سلول هاي گليال موسوم به آستروسيت تنظيم مي كنند و امكان تبديل اين سلول ها را به نورون هاي فعال در اختيار مي گذارند. اين شيوه جديد امكان تبديل 70 درصد از سلول هاي گليال را به نورون ها فراهم مي كند.
در آزمايشاتي كه محققان روي موش ها انجام دادند، مشخص شد تزريق اين چهار دارو به موش ها موجب افزايش رشد سلول هاي مغز در هيپوكامپ مي شود.
به اعتقاد محققان با وجود اين كه تحقيقات آن ها هنوز مراحل اوليه را سپري مي كند، نتايج اين تحقيقات امكان توليد دارويي به شكل قرص خوراكي را به منظور بازسازي نورون هاي مغز انسان فراهم خواهد كرد.
گزارش كامل اين تحقيقات در نشريه Stem Cell Reports منتشر شده است.
علمي (6)**9259*
۰ نفر