به گزارش ايرنا، پنج درصد توليد زراعي، 3.8 درصد توليد دامي، 5.5 درصد توليد باغي و 3.1 درصد كل توليد آبزيان كشور در اين استان توليد مي شود و 235 بهره بردار به صورت مستقيم و غيرمستقيم در اين بخش اشتغال دارند.
هم اكنون برحسب شرايط مساعد اقليمي و پتانسيل آبي و خاكي استان، امكان فعاليت در تمامي بخش هاي كشاورزي اعم از زراعت، باغباني، دام و طيور، زنبورعسل و پرورش آبزيان در اكثر مناطق استان ميسر شده و استان از نظر سطح بهره گيري از ماشين آلات در فعاليت هاي توليدي در حد نيمه مكانيزه است.
اما در بخش صنايع تبديلي كشاورزي آذربايجان غربي در بعد از انقلاب اسلامي با اختصاص 65 درصد از صنايع تبديلي كشور به خود رتبه مطلوبي را داراست در حالي كه قبل از پيروزي انقلاب در اين استان فعاليت هاي چشمگيري در اين زمينه وجود نداشت.
رسول جليلي، رييس سازمان جهاد كشاورزي آذربايجان غربي در اين باره به خبرنگار ايرنا گفت: ميزان كل توليدات زراعي استان از سال 1357 تا 1396 حدود 302 برابر رشد دارد.
وي افزود: توليد چغندرقند با 692 درصد بيشترين رشد و گندم با 24 درصد كمترين افزايش رشد و توليد را در بين محصولات زراعي دارد؛ توليدات باغي هم در اين مدت از 414 درصد و توليدات دامي نيز از 285 درصد رشد برخوردار بوده است.
وي عمده دلايل افزايش توليد محصولات زراعي در استان را اصلاح سيستم هاي كشت و توسعه كشت مكانيزه، بهبود بهره وري با استفاده از آزمون خاك، تهيه و تامين به موقع نهاده هاي مورد نياز، تعيين الگوي كشت به ويژه در اراضي پاياب سدها دانست.
جليلي گفت: حمايت از تشكل هاي توليدي به منظور كاهش مشكلات فرآوري كشاورزان خرده پا، گسترش فرهنگ بيمه جهت پايداري توليد، برنامه ريزي در توليد محصولات تبديلي با هماهنگي متوليان صنايع، استفاده از يافته هاي علمي و تحقيقاتي و همچنين كاهش ضايعات از مرحله كاشت تا برداشت از فعاليت هاي اثرگذار در افزايش محصولات كشاورزي است.
وي اضافه كرد: ميزان توليدات باغي در اين مدت 414 درصد رشد داشته كه در اين ميان سيب درختي با يكهزار و 168 درصد بيشترين و انگور با 2 درصد كمترين رشد را دارد.
جليلي گفت: علت كندي رشد توليد محصول انگور اشباع بازار دنيا در بخش كشمش و كاهش سطح زير كشت باغ هاي انگور با وجود بازدهي آن است.
رييس سازمان جهاد كشاورزي آذربايجان غربي افزود: قبل از سال 1366 هيچ گونه فعاليت شيلاتي در استان وجود نداشت و با آغاز فعاليت شيلاتي از سال 1366 در نهاد جهادسازندگي فعاليت هاي آبزي پروري در استان كليد خورد.
وي اضافه كرد: با توسعه تشكيلات شيلات در استان و ارتقاي آن به اداره كل در سال 1387 و گسترش زمينه هاي فعاليت در سال هاي اخير تحولات چشمگيري در بخش آبزي پروي استان بوجود آمد و توليد آبزيان استان در سال گذشته به 14هزار و 567 تن با فراهم كردن زمينه اشتغال براي بيش از سه هزار نفر رسيد.
جليلي بيان كرد: ميزان كل توليد محصولات دامي در طي سال هاي پس از انقلاب 285 درصد رشد را نشان مي دهد كه بيشترين آن در توليد عسل با 22 درصد افزايش به توليد سالانه 17 هزار تن رسيده است.
وي ادامه داد: آذربايجان غربي با وجود دارا بودن رتبه اول كشوري در حوزه توليدات عسل همچنان فاقد برند عسل مي باشد و تلاش مي شود در سال جاري بتوان در اين زمينه نيز برندسازي و تبليغ كرد.
جليلي با اشاره به پيشران ها و موانع توسعه در آذربايجان غربي و متمركز كردن فعاليت هاي سازمان جهاد كشاورزي بر روي پيشران هاي توسعه استان افزود: مشاركت در احياي درياچه اروميه از مهمترين اهداف سازمان جهاد كشاورزي در سال جاري است.
رييس سازمان جهاد كشاورزي آذربايجان غربي افزود: افزايش درآمد و همزمان استفاده از آب كمتر در بخش كشاورزي با تكنولوژي هاي نوين، احداث مزارع و باغ هاي الگويي و تغيير كشاورزي استان از حالت معشيتي و سنتي به اقتصادي از نمونههاي اين مشاركت و اولويت هاي سازمان است.
جليلي با بيان اينكه 65 درصد صنايع تبديلي و غذايي كشور در آذربايجان غربي قرار دارد، بيان كرد: 887 مورد جواز تاسيس صنايع تبديلي و غذايي با ايجاد اشتغال براي هشت هزار و 328 نفر و 469 مورد پروانه بهره برداري صنايع تبديلي و غذايي با فراهم شدن زمينه اشتغال براي سه هزار و 524 نفر در طي 40 سال گذشته در بخش صنايع كشاورزي استان صادر شده است.
معاون توليدات گياهي جهاد كشاورزي آذربايجان غربي گفت: يكي از فعاليت هاي مهم بخش باغباني استان اصلاح و جايگزيني باغ هاي پايه بذري با پايه هاي رويشي بوده كه طي سال هاي اخير با پرداخت يارانه نهال رو به افزايش است.
عبد الله فتح اله زاده ادامه داد: ايستاده نمودن باغ هاي انگور از سيستم سنتي خوابيده به سيستم نوين به مساحت هشت هزار هكتار، توسعه و جايگزيني باغ هاي گردوي پيوندي و باغ هاي هسته دار با استفاده از ارقام جديد تجاري و بازارپسند، احداث نهالستان هاي استاندارد و مجوزدار از جمله فعاليت هاي مهم اين نهاد در بخش توليدات گياهي بعد از انقلاب اسلامي است.
وي ادامه داد: راه اندازي سامانه هاي ضد تگرگ جهت مقابله با سرمازدگي باغ ها به تعداد31 دستگاه در سطح استان، راه اندازي سامانه هاي هوشمند ضد سرمازدگي و چاهك معكوس در باغ هاي استان به تعداد سه دستگاه و افزايش صادرات محصولات باغي از اقداماتي بوده كه قبل از انقلاب اسلامي وجود نداشت.
فتح اله زاده افزود: توسعه كشت محصولات گلخانه اي به تعداد 110 واحد در سطح 34.2 هكتار نيز از اهم فعاليت ها و دستاورد هاي شاخص در طي 40 سال گذشته در بخش باغباني است كه به علت كاهش و محدوديت منابع آبي، اجرايي نمودن تغييرات الگوي كشت و توسعه باغ هاي پسته و زعفران در استان در حال اجراست.
مجيد عليوند، رييس اداره امور فناوري هاي مكانيزه سازمان جهاد كشاورزي آذربايجان غربي نيز گفت: با رسيدن ضريب سطح مكانيزاسيون استان به 1.63 اسب بخار در هكتار، كشاورزي آذربايجان غربي از لحاظ نيروي محركه در سطح كشور وضعيت مطلوبي دارد در حالي كه قبل از پيروزي انقلاب ضريب مكانيزاسيون بسيار ناچيز بود.
وي بيان كرد: افزايش ضريب مكانيزاسيون استاندارد استان با لحاظ 13 سال عمر مفيد به 1.63 اسب بخار بر هكتار و ضريب مكانيزاسيون كل استان بدون لحاظ عمر مفيد به 4.5 اسب بخار بر هكتار جزء سياست ها و اولويت هاي سازمان است.
وي اضافه كرد: طبق آخرين آمار تا پايان سال 1396حدود 44 هزار و 355 دستگاه انواع تراكتور سبك (باغي)، باغي زراعي، متوسط، سنگين و فوق سنگين در سطح استان در حال فعاليت مي باشد.
عليوند بيان كرد: همچنين 972 دستگاه كمباين، 2 هزار و 820 دستگاه دروگر خودگردان، 781 دستگاه انواع تيلر و 123 هزار و 183 دستگاه انواع ادوات خاكورزي، كاشت، داشت و برداشت نيز هم اكنون در استان موجود است.
وي با اشاره به آبياري تحت فشار در استان نيز بيان كرد: يكي از پروژه هاي شاخص بخش آب و خاك كه تاثير بسزائي در افزايش راندمان آبياري و جلوگيري از هدر رفت آب دارد، اجراي روش هاي نوين آبياري تحت فشار بوده كه از سال 1369 توسط سازمان جهاد كشاورزي آغاز شده و تاكنون ميزان كل اراضي استان كه به سيستم هاي نوين آبياري تحت فشار باراني و قطره اي تجهيز شده، بيش از 61 هزار هكتار است.
وي اضافه كرد: با اجراي اين طرح ها تاكنون براي تعداد 12 هزار و 400 نفر اشتغال ايجاد شده و ميزان افزايش راندمان آبياري و صرفه جويي در مصرف آب 272 ميليون متر مكعب گزارش شده است.
به گزارش ايرنا در اوايل انقلاب يك ميليون و 500 هزار تن محصول كشاورزي در استان توليد مي شد كه در حال حاضر با توجه به سال آوري محصولات و افزايش بهره وري در توليد ميزان توليد بخش كشاورزي استان به بيش از 6.5 ميليون تن افزايش يافته است.
235 هزار بهره بردار در اين عرصه مشغول به فعاليت هستند كه موجب شده است تا بخش عظيمي از معضل بيكاري در آذربايجان غربي رفع شود.
توليدات زراعي و باغي از جمله گندم، چغندر قند، سيب و انگور، توليدات دامي مختلف به ويژه در بخش طيور مهمترين محصولات اين بخش در استان است كه علاوه بر تامين نيازهاي داخل استان به خارج از استان نيز صادر مي شود.
هم اكنون سيب درختي توليدي در آذربايجان غربي به كشورهاي همسايه از جمله عراق صادر مي شود؛ حتي برخي از استان هاي ديگر سيب اين استان را به علت كيفيت بالا به نام استان خود به كشورهايي چون عراق و افغانستان نيز صادر مي كنند.
7125/3072
اروميه - ايرنا - كارنامه چهل ساله جهاد كشاورزي آذربايجان غربي با ترسيم وضعيت توليد و خدمات زيربنايي از سال 1357 تاكنون، نشانگر افزايش چهار برابري ميزان توليد و خدمات در اين عرصه (از 1.5 ميليون تن در سال به 6.5 ميليون) و تحقق اهداف جهادي در جهت اقتصاد مقاومتي و خودكفايي است.