به گزارش ايرنا، تركيه به عنوان يك كشور عضو پيمان آتلانتيك شمالي (ناتو) در دوران جنگ خليج فارس و بعد از آن در برخي مقاطع زماني درخواست استقرار سامانه هاي دفاع هواي پاترييوت متعلق به ناتو در برخي مناطق اين كشور را كرده بود.
طرح اين درخواست از سوي تركيه و كش و قوس هاي كشورهاي غربي و در راس انها آمريكا براي استقرار موشك هاي پاترييوت در اين كشور دولت آنكارا را براي رهايي از اين وابستگي به فكر تامين اين سامانه ها انداخت.
دولت آنكارا از سالها پيش درخواست خريد سامانه هاي دفاع موشكي پاترييوت از آمريكا و نيز هواپيماهاي بدون سرنشين از آمريكا و رژيم صهيونيستي را عمدتا جهت مبارزه با نيروهاي پ.ك.ك ارايه كرده بود.
دولت آنكارا در پي امتناع رژيم صهيونيستي از تحويل هواپيماهاي بدون سرنشين به اين كشور از سوي آمريكا و رژيم صهيونيستي راسا اقدام به توليد اين هواپيماها كرد و در اين زمينه موفقيت هاي قابل توجهي نيز بدست آورده است.
مساله فروش موشك هاي پاترييوت به تركيه نيز با كش و قوس فراوان از سوي آمريكا همراه بود و آمريكا سعي داشت كه فروش اين سامانه ها به تركيه را به صورت يك اهرم فشار به آنكارا جهت برآورده كردن خواست هاي مختلف خود بكند.
با طولاني شدن مدت زمان پاسخ براي خريد موشك هاي پاترييوت و نيز تغيير در برخي سياست هاي منطقه اي تركيه و دورشدن نسبي تركيه از آمريكا و اختلاف ديدگاهها در مورد مسايل مختلف، تركيه در مرحله نخست با ابراز گلايه از عدم اجابت درخواست خريد موشك هاي پاترييوت اين نكته را منافي اتحاد تركيه با آمريكا خواند.
مسوولان تركيه بعد از آن در گام دوم تهديد به خريد سامانه هاي دفاع موشكي از ديگر كشورهاي جهان كردند و در مرحله بعدي نيز مذاكرات براي خريد سامانه هاي دفاع هوايي تركيه با چين و روسيه آغاز و يك مناقصه در اين زمينه برگزار شد.
مراحل ياد شده هر كدام ماهها و در برخي موارد سالها بطول انجاميد. اعلام نتيجه برگزاري مناقصه برگزاري از سوي تركيه نيز بيش از يكسال بطول انجاميد و در اين مدت نيز مسوولان تركيه بكرات خواست مجدد خود براي خريد سامانه هاي پاترييوت را اعلام كردند.
در سالهاي اخير و با نزديكي در سياست هاي تركيه و روسيه و نيز توسعه روابط اقتصادي دو كشور، تركيه روسيه را برنده مناقصه خريد سيستم دفاع هوايي خود اعلام كرد و قراردادي در اين زمينه بين طرفين به امضاء رسيد.
در بعد از اعلام نتيجه مناقصه از سوي برخي اعضاي كنگره و نيز مسوولان بلندپايه وزارت خارجه آمريكا مخالفت هايي با خريد سامانه هاي دفاع موشكي اس 400 روسيه از سوي تركيه اعلام و گفته شد، تركيه به عنوان يك كشور عضو ناتو مي بايد خريدهاي نظامي خود را منطبق با استانداردهاي ناتو انجام دهد.
موضوع لغو قرارداد خريد اس 400 ها بكرات از سوي مسوولان آمريكايي مطرح و اين مساله در حال حاضر يكي از مواردي است كه در مذاكرات مقام هاي دو كشور در رده هاي مختلف طرح مي شود.
رجب طيب اردوغان رييس جمهور تركيه نيز بكرات با رد انتقادهاي مقام هايي آمريكا از خريد سامانه هاي ياد شده اعلام كرده كه اين سامانه ها در سيستم دفاع هوايي تركيه جاي خواهد داشت و منافاتي با عضويت تركيه در ناتو ندارد.
اردوغان در سخنان خود تاكيد كرد كه دولت آنكارا علاوه بر اس 400 هاي روس خواستار خريد پاترييوت هاي آمريكايي نيز مي باشد.
روسيه نيز با لحاظ اينكه فروش سامانه هاي ياد شده به تركيه موجب نزديكي اين كشور به روسيه و تداوم دوري آنكارا از خط غرب مي شود، فروش ياد شده را در دستوركار خود قرار داده و حتي شرايط براي خريد سيستم ياد شده از سوي تركيه را تسهيل مي كند.
ولاديمير پوتين رييس جمهوري روسيه در اواخر سال گذشته ميلادي اعلام كرد كه فروش سامانه هاي اس 400 به تركيه با دلار نمي باشد و با پول رايج دو كشور انجام شده است.
در روزهاي گذشته در برخي رسانه هاي تركيه اخباري مبني بر اينكه سامانه هاي اس 400 خريداري شده از سوي تركيه در پاييز سالجاري تسليم تركيه خواهد شد، درج شد. روزنامه صباح كه اشتهار به نزديكي به حزب حاكم عدالت و توسعه دارد در روزهاي گذشته با درج مقاله اي در زمينه تحويل سامانه هاي ياد شده به تركيه طي شش ماه آتي نوشت: به گفته ديميتري شوگايف مسوول بخش همكاريهاي فني و نظامي روسيه منطبق با قرارداد امضاء شده با تركيه در پاييز سال 2019 به تركيه تحويل داده خواهد شد.
شوگايف با عنوان اينكه قرارداد فروش سيستم اس 400 در سال 2017 به امضاء رسيد، گفت: زمان تحويل سامانه هاي خريداري شده را دو بار تغيير و به جلو كشيديم و اين سامانه ها در شش ماه آينده به تركيه داده خواهد شد.
متعاقب اين مساله، خلوصي آكار وزير دفاع تركيه نيز اعلام كرد كه اين سامانه هاي طي 12 ماه راه اندازي خواهد شد. به گفته آكار نيروهاي نظامي كه با سيستم يادشده كار خواهند كرد براي آموزش به روسيه اعزام خواهند شد.
بدانگونه كه از شواهد برمي آيد به رغم اعلام قطعي تركيه مبني بر خريد سامانه هاي اس 400 مقام هاي آمريكايي هنوز باور قطعي به اين موضوع ندارند و مساله سامانه هاي پاترييوت را در مذاكرات خود با مقام هاي تركيه مطرح مي كنند.
روزنامه صباح هفته گذشته در اين زمينه نوشت: در مذاكرات مقام هاي تركيه با مقام هاي آمريكايي مساله خريد سامانه هاي اس 400 مطرح و آمريكا اعلام كرد كه در صورت خريد اين سامانه ها روند فروش موشك هاي پاترييوت به تركيه خاتمه خواهد يافت.
به گفته ناظران آگاه، اصرار تركيه به خريد سامانه هاي دفاع هوايي اس 400 روسي بيش از آنكه به عنوان يك نياز براي اين كشور مطرح باشد به عنوان تلاشي براي اثبات استقلال راي اين كشور در قبال غرب و در راس آنها آمريكا مي باشد. مساله فروش و يا عدم فروش سامانه هاي پاترييوت يا سامانه هاي اس 400 از سوي آمريكا و يا روسيه به تركيه امري است كه در انجام و يا انجام نشدن هر يك از انها مي تواند سرنخ هايي از سمت و سوي سياست هاي كلان تركيه در آينده نزديك را بدست بدهد.
خاورم**2012**2040
آنكارا- ايرنا- موضوع خريد سامانه هاي دفاع ضد هوايي اس400 روسيه توسط تركيه از سالها پيش به صورت يك مساله در خريدهاي دفاعي تركيه خودنمايي مي كند.