به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، تغییر شكل روابط تحت تاثیر زندگی الكترونیكی و فراگیری فضای مجازی اجتناب ناپذیر است و در این بین یكی از مهم ترین تغییرات، دگرگونی در حوزه روابط اقتصادی میان افراد، بنگاه ها و كشورها است. امروز در شرایطی قرار داریم كه فعالان اقتصادی، دولت ها و تاجران به دنبال آسان سازی نقل و انتقالات مالی، از هر فرآیندی كه این پروسه را كوتاه تر و راحت تر با اطمینان بیشتر به سر انجام برساند، استقبال می كنند.
در حالی كه فعالان اقتصادی كشورمان در بخش خصوصی و غیردولتی و چه دولتی ها در نبود كانال مالی گسترده و مطمئن، به دنبال شیوه های مختلف برای دور زدن تحریم های بانكی و نقل و انتقالات مالی هستند، در بسیاری از كشورها استفاده از پول های دیجیتال و رمز ارزها رایج شده است. در كشورمان هم عده ای به انجام معاملات با پول های دیجیتالی از جمله بیت كوین روی آورده اند هر چند كه جمعیت آنها در حال حاضر چشمگیر نیست اما شاهد آن هستیم كه هر روز طرفداران رمز ارزها در حال افزایش است.
بانك مركزی هم اعلام كرده است كه نمی توان جلوی ورود ابزار جدید در حوزه پولی را گرفت اما باید برای مهار تخلف های احتمالی برای رمز ارزها و استفاده از آن در كشورمان مقررات گذاری كرد.
هر چند هنوز نهادهای مرتبط در ایران پول های دیجیتال را به رسمیت نشناخته اند اما از آنجایی كه استفاده از این رمز ارزها و پول های دیجیتال در بستر ابزار نوینی چون بلاك چین در بین كشورهای توسعه یافته و نیافته فراگیر شده، ایران هم با توجه به نیاز به حضور فعال در مبادلات بین المللی و همچنین به دلیل مواجهه با محدودیت هایی اعمال شده در حوزه پرداخت و دریافت های مالی، نمی تواند از این جریان عقب بماند.
مهم ترین مزیت استفاده از انواع رمز ارزها فرصت دور زدن تحریم های پولی و بانكی است چرا كه در این سیستم معاملات بدون نام انجام می شود اما در عین حال شفافیت اصل جدا نشدنی در معاملات با پول های دیجیتال است.
البته اگر بخواهیم واقع بینانه به جریان رمز ارزها و پول های دیجیتال نگاه كنیم، استفاده از آنها معایبی هم دارد كه اگر مهار نشود فرصت خوبی برای سوددجویان ایجاد می كند تا از ناآگاهی مردم و ناشناخته بودن این ابزار در بین اقشار مختلف جامعه سوء استفاده كنند.
** رواج معاملات با پول های دیجیتال بدون دخالت دولت
«نیما امیرشكاری» مدیر گروه بانكداری الكترونیك پژوهشكده پولی و بانكی در گفت وگو با پژوهشگر ایرنا درباره رواج استفاده از پول های دیجیتال در كشور و نحوه مواجهه با آن گفت: تفاوت های بسیار زیادی بین پول كاغذی و پول دیجیتال وجود دارد كه باید این تفاوت ها را بپذیریم و معایب این پول ها و ارزهای دیجیتال را شناسایی كنیم.
وی ادامه داد: اگر امكان انجام پولشویی در استفاده از پول های دیجیتال را از معایب آن بدانیم این عیب در استفاده از پول رایج حال حاضر هم وجود دارد كما اینكه این اتفاق افتاده است.
امیرشكاری با بیان اینكه هر ابزار جدیدی كه در دنیا معرفی می شود در ابتدا به دلیل خلاءهای قانونی كه وجود دارد فرصت هایی برای سودجویی از آن ایجاد می شود، گفت: با ورود هر فناوری جدیدی در یك حوزه به دلیل اینكه همزمان با ورود آن فناوری جدید، قوانین كنترلی مرتبط با آن وضع نشده احتمال وقوع تخلف ها و سودجویی هایی وجود دارد، به همین دلیل بانك مركزی اقدام به مقررات گذاری در حوزه رمز ارزها و پول های دیجیتال كرده است و اولین پیش نویس و دستور العمل استفاده از ارزهای دیجیتال طراحی و تدوین شده است.
وی افزود: این دستورالعمل اولیه در سایت بانك مركزی بارگذاری شده است و افراد می توانند درباره آن اظهار نظر كنند تا با اظهارات اهل فن دستورالعمل نهایی شود و به تصویب برسد.
مدیر گروه بانكداری الكترونیك پژوهشكده پولی و بانكی درباره پروسه تصویب و تایید قوانین و مقررات پول های دیجیتال اظهار داشت: این موضوع بر عهده شورای پول و اعتبار است و از آنجایی كه قانونگذاری ها در حوزه پولی به شورای پول و اعتبار واگذار شده نیازی به ورود سایر دستگاه ها به این موضوع نیست مگر اینكه قوانین تركیبی نیاز باشد كه در این صورت باید با سازمان بورس وارد همكاری شد.
امیرشكاری درباره تعداد پول های دیجیتال موجود و نحوه مقررات گذاری متناسب با این تعداد پول دیجیتال گفت: ارزهای رمزنگاری شده یك ماهیت ندارند و بیت كوین كه امروز شاهد استفاده برخی از افراد در كشور از آن هستیم یكی از دو هزار طرح دیجیتال تولید شده در جهان است. رمز ارزها شبیه به هم نیستند بنابراین مقررات و قوانین در مورد استفاده از آن ها باید بسیار با دقت انجام شود تا مقررات همه جانبه ای وضع شود.
وی با بیان اینكه پول های دیجیتال در بسیاری از كشورها كه از نظر توان فنی در این حوزه بسیار عقب تر از ایران هستند فراگیر شده است، گفت: باید بپذیریم كه ایران از نظر فرهنگی كشوری است كه فناوری های جدید را با تاخیر می پذیرد و علت این تاخیر در ساختار نادرست است كه تصمیم گیری در این سیستم زمان بر است.
مدیر گروه بانكداری الكترونیك پژوهشكده پولی و بانكی با اشاره به اینكه در حال حاضر بسیاری در كشورمان جزیی ترین داد و ستد خود را با پول های دیجیتال انجام می دهند، ادامه داد: افراد ریسك این موضوع را پذیرفته اند و معاملات خود را با رمز ارزهایی مانند بیت كوین انجام می دهند. اساسا در استفاده از ابزارهای بین المللی با فناوری های جدید نیازی نیست كه معطل تصمیم گیری های دولت باشیم. تجارت ماهیت دو نفره یا دو طرفه دارد و ورود دولت در این زمینه تنها می تواند نقش پشتیبان را داشته باشد. اگر دو طرف به اطمینان و اعتماد رسیده اند دیگر نیازی به پشتیبانی دولت ها نیست.
امیرشكاری تاكید كرد: مزیت مهم این فناوری، اعتماد آن به ریاضیات است، با توجه به اعتمادی كه در ریاضیات آن وجود دارد بدون دخالت دولت ها می تواند استفاده از آن فراگیر شود.
وی ادامه داد: هر چند معاملات با رمز ارزها بدون نام است اما نقل و انتقالات در این پروسه شفاف تر انجام می شود. واقعیت فنی این است كه معاملات با پول های دیجیتال با نام است و به صورت شفاف عمل می كند اما این نام آن عنوانی كه افراد در جامعه با آن شناخته می شوند، نیست . این نام برای افراد یك كیف پول ایجاد می كند كه این كیف پول دارای كد است كه تمام معاملات با این كد و رمز انجام خواهد شد.
**پول دیجیتال راهی برای دور زدن تحریم های بانكی
هر چند هنوز بانك مركزی برای استفاده از ارزهای دیجیتال و رمز ارزها قوانین را وضع نكرده اما مردم را هم از استفاده از نهی نكرده است و همانطور كه گفته شد در حال حاضر عده ای در ایران در حال داد و ستد با پول های دیجیتال هستند.
از این رو بانك مركزی در حال طراحی رمز ارز ملی است كه گفته می شود به زودی از آن رونمایی خواهد شد. هر چند كه با رواج رمز ارزها و پول های دیجیتال بسیاری از هزینه های تجارت كاهش پیدا می كند وهزینه نقل و انتقالات مالی حذف می شود كه این در نهایت باعث كاهش قیمت نهایی كالا یا خدمات برای مصرف كننده خواهد شد اما در حال حاضر مهم ترین مزیت رمز ارزها برای كشورمان موضوع دور زدن تحریم ها با استفاده از این فناوری جدید است. دور زدن تحریم ها از طریق پول های دیجیتال تنها شامل نقل و انتقالات مالی است و می توان از این طریق پرداخت ها و دریافت ها را در یك فضای امن و شفاف انجام داد كه اطلاعات دو طرف در قالب یك كیف پول از چند كاركتر و اعداد تشكیل شده است كه قابل رد یابی نیست.
بنابراین شركت های ایرانی می توانند از این طریق پرداخت ها و دریافت های مورد نظر در قراردادها را با دردسر و هزینه كمتری انجام دهند. اگر رمز ارز ایران هم مورد پذیرش سایر كشورها قرار بگیرد می توانند از این طریق معاملات را به سرانجام برسانند تا از تحریم های دلار هم رهایی یابند.
پژوهشم**9345**9279
تهران- ایرنا- فراگیری استفاده از پول های دیجیتال و رمز ارزها جریانی نیست كه بتوان از آن چشم پوشید و در حال حاضر بانك مركزی مشغول تدوین دستورالعمل نحوه استفاده از انواع ارزهای دیجیتال است تا در كنار بهره مندی از مزایای آن و به خصوص دور زدن تحریم ها، بتواند از تخلفات محتمل در این حوزه جلوگیری كند.