۲۸ بهمن ۱۳۹۷، ۱۴:۵۶
کد خبر: 83212620
T T
۰ نفر
قيام 29بهمن تبريز؛ تير خلاص به رژيم پهلوي- پيمان پاكزاد**

تبريز- ايرنا- مردم تبريز همواره در طول تاريخ پيشقراول و طليعه دار حركت هاي سياسي و انقلابي بوده و براي عزت و اقتدار ايران از جان خود هم دريغ نكردند و در پيروزي انقلاب اسلامي نيز تير خلاص به رژيم پهلوي با قيام خونين 29 بهمن مردم اين شهر زده شد.

برخي حركت ها و فعاليت هاي تاريخي در تبريز، آغازگر يا پيروزي بخش انقلاب هاي بزرگي مثل انقلاب مشروطه و انقلاب اسلامي ايران بوده و تاريخ گواهي اين واقعيت است.
قيام خونين مردم تبريز در 29 بهمن سال 1356 شمسي از مهمترين افتخارات معاصر اين خطه از ايران زمين است كه تاريخ ساز شد، طومار رژيم طاغوت را در هم پيچيد و پيروزي انقلاب اسلامي را در بهمن ماه 1357شمسي شتاب بخشيد.
مردم تبريز علاوه بر اينكه در روند پيروزي انقلاب اسلامي همراه حركت هاي انقلابي در جاي جاي كشور بودند، اين بار نيز در برگزاري مراسم ضد حكومتي چله شهداي 19 دي قم در 29 بهمن 1356 حماسه آفريدند.
بر اساس شواهد تاريخي و گواهي شاهدان عيني، مردم تبريز با دعوت آيت الله قاضي طباطبايي (ره) و 10 تن ديگر از علماي بزرگ آذربايجان شرقي ساعت 10 صبح 29 بهمن آنسال مقابل مسجد «قزللي» (ميرزا آقا يوسف مجتهد) تجمع كردند.
خبر تجمع به گوش نيروهاي امنيتي رژيم رسيد و ماموران كلانتري شعبه بازار خود را به محل رسانده و اقدام به متفرق كردن معترضان كردند، اما مردم عزمشان را جزم كردند و به اخطارهاي ماموران امنيتي اعتنايي نداشتند.
مردم اعلاميه هاي حضرت امام را مي خواندند؛ از طرف ديگر خادم مسجد «قزللي» هم كه قصد باز كردن در مسجد را بنا به دستور آيت الله قاضي طباطبايي داشت با ممانعت مأموران كلانتري روبرو شد.
بر اساس اسناد موجود، ماموران طاغوت اعلاميه هاي امام راحل را پاره و به مردم توهين كردند؛ در مقابل مردم از ماموران مي خواستند تا درب مسجد را براي برگزاري مراسم باز كنند، ولي سرگرد مقصود حق شناس، فرمانده كلانتري بازار، با لحن تند و زشت خطاب به تجمع كنندگان گفت: «نمي شود، در اين طويله بايد بسته بماند!»
'محمد تجلاّ' يكي از جوانان غيرتمند تبريز و اولين شهيد نهضت 29 بهمن تبريز كه از توهين سرگرد به مسجد و پاره كردن اعلاميه خونش به جوش آمده بود، با حق شناس گلاويز شد.
سرگرد حق شناس وقتي اين اقدام شجاعانه را ديد با اسلحه كمري به شهيد تجلا شليك كرد و سينه اين جوان 2 ساله را هدف گلوله قرار داد و به شهادت رساند؛ در اين زمان مردم با ديدن شهادت جوان شجاع وي را بر روي دست گرفته و در خيابان هاي شهر به راه افتادند، مردم رفته رفته به صف راهپيمايي كنندگان پيوستند و قيام 29 بهمن مردم غيور تبريز آغاز شد.
بر اساس اسناد تاريخي در اين راهپيمايي 581 نفر دستگير، 9 نفر شهيد، 118 نفر زخمي، 3 دستگاه تانك، 2 سينما، يك هتل، كاخ جوانان، حزب رستاخيز و تعدادي اتومبيل شخصي و دولتي به آتش كشيده شدند.
چند روز بعد تعداد شهداي تبريز به 13 نفر رسيد و كنسول آمريكا در تبريز در واپسين ساعت هاي روز، اين يادداشت را به سفارت امريكا در تهران مخابره كرد: «بيشتر تظاهر كنندگان را مردان جوان تشكيل مي دهند و اهداف شان مظاهر جامعه غير مذهبي از قبيل سينماها و كلوپ ها است، نيروهاي اجتماعي و مذهبي به حالتي در آمده اند كه كنترلشان آسان نيست. شاه (شايد) با تعويض استاندار آذربايجان و تحت انضباط در آوردن ساواك و مقامات پليس اين استان به شورش هاي تبريز واكنش نشان دهد. با اين حال چهل روز بعد، باز هم در شهرهاي مختلف ايران تظاهرات و خشونت هايي به وقوع خواهد پيوست.»
امام خميني(ره) نيز در پيامي به مردم آذربايجان فرمودند: سلام بر اهالي شجاع و متدين آذربايجان عزيز. درود بر مردان برومند و جوانان غيرتمند تبريز، درود بر مرداني كه در مقابل دودمان بسيار خطرناك پهلوي قيام كردند و با فرياد «مرگ بر شاه» خط بطلان بر گزافه گويي هاي او كشيدند'.
همان طور كه امام راحل وعده پيروزي داده بودند، قيام خونين 29 بهمن 1356 مردم تبريز طومار طاغوت را در هم پيچيد و تير خلاصي براي سقوط خاندان پهلوي در بهمن 57 شد.
به اين مناسبت چندين سال است كه مردم انقلابي و غيور آذربايجان شرقي براي تجديد ميثاق با آرمان هاي نظام و رهبر كبير انقلاب و مقام معظم رهبري، روز 28 بهمن ماه با رهبري ديدار مي كنند و وفاداري و ولايت مداري خود را به ولي فقيه اعلام مي كنند.
رهبر فرزانه انقلاب نيز در فرمايشات خودشان قيام 29 بهمن مردم تبريز را تسريع كننده و تعيين كننده در پيروزي انقلاب اسلامي ايران دانستند؛ ايشان پارسال در ديدار با مردم تبريز فرمودند: 'ه عظمت روز بيست‌ و ‌نهم بهمن حقيقتاً با اين تعبيرات كوتاهي كه ما مي كنيم، رسانده نمي شود؛ اگر حادثه 29 بهمن تبريز در سال ۵۶ نمي بود، به احتمال زياد حادثه‌ نوزدهم دي قم فراموش مي شد و بعد هم آن حوادث ديگرِ سلسله‌وار به وجود نمي‌آمد؛ يعني مسير تاريخ كشور عوض مي شد، تبريزي‌ها با قضاياي 29 بهمن، با قيام خود، با فهم درست خود، با اقدام به‌جا و به‌موقع خود، توانستند اين حركت عظيمي را كه به 22 بهمن ۵۷ منتهي شد به وجود بياورند؛ عظمت اين داستان اين‌چنين است'.
انقلاب ايران دستاورد خون هزاران جواني است كه بي ريا و نشات گرفته از ايمان و تقوي الهي و براي اطاعت از ولايت فقيه به دست آمده و امنيت كشور مديون اين خون هاي پاك است كه بايد پاس داشته شود.
واقعيت اين است كه پس از گذشت 41 سال از قيام خونين 29 بهمن مردم تبريز و به رغم فشارهاي ظالمانه اقتصادي غرب هنوز هم ملت ايران پاي عهد و پيمان خود با انقلاب هستند و امسال نيز راهپيمايي شكوهمند 22بهمن كه خشم استكبار و بهت جهاني را به دنبال داشت، نمايش و سند وفاداري مردم به انقلاب اسلامي بود.
3093/518
**خبرنگار ايرنا
۰ نفر