به گزارش روز يكشنبه خبرنگار گروه دانشگاه ايرنا، سيد علي مرندي در سخناني با عنوان «آزادي در منظومه فكري آيتالله خامنهاي» در چهارمين همايش بين المللي مردم سالاري ديني گفت: در زمانهاي زيست ميكنيم كه ليبرال دموكراسي در جهان حاكم است و مردم سالاري ديني به عنوان رقيب آن مطرح است.
مرندي در اين همايش در دانشگاه شهيد بهشتي با اشاره به اينكه اشتراك لفظي در كلمه آزادي وجود دارد انواع آن را اين گونه برشمرد: اول آزادي فلسفي است كه در بحث جبر و اختيار وجود دارد، دوم آزادي اخلاقي است كه در غرب ميگويند پذيرش هر نوع نظام اخلاقي آزاد است و اخلاق پايه و اساس ندارد و ما اعتبار ميكنيم اما در اسلام اين گونه نيست، سوم آزادي معنوي است كه به معناي رهايي از تمنيات دروني است و چهارم آزادي حقوقي و اجتماعي كه در آن آزادي بيان، آزادي اقتصادي و غيره، وجود دارد.
وي در ادامه به بررسي نگاه آيت الله خامنهاي پرداخت و افزود: منشا آزادي از نگاه ايشان برخاسته از جهانبيني توحيدي يعني اعتقاد به خدا و كفر به طاغوت است. آزادي يعني آزادي از غير خدا. در آزادي ميل انسان ملاك است و ما اميال مشروع، ممدوح يا مذموم داريم.
مرندي افزود: آزادي در نگاه ليبراليستي داراي فلسفه مشخص نيست اما در نگاه اسلامي از دو بعد تكويني و تشريعي قابل تبيين است.
وي درباره جايگاه آزادي از نگاه آيتالله خامنهاي گفت: در اينجا وجه حق بودن، وجه تكليف بودن مبارزه براي آزادي، وجه ارزش بودن و وجه فطري بودن، مهم است. حد آزادي هم حدودي است كه خدا تعيين كرده و در فقه ذيل احكام اوليه، ثانويه و حكومتي وجود دارد.
دانشجوي دكتري دانشگاه امام صادق (ع ) ادامه داد: ما دو حوزه عمومي و خصوصي داريم و دو حكم كه جايز يا غير جايز است. از نظر ايشان در حوزه شخصي نظارت بر عهده خود شخص است و عدم اجازه حكومت براي ورود به اين حوزه. اما در حوزه اجتماعي قانون و ضمانت اجرايي وجود دارد و ورود كردن تكليف دولت است. فرمان هشت مادهاي امام ذيل همين عنوان مطرح ميشود.
وي افزود: در اسلام اخلاق داراي اصل و پايه است و در اينجا هم ايشان نفي پلوراليسم اخلاقي ميكنند. آزادي معنوي را تقوا ميدانند و معتقدند طمع، آز و حرص انسان را اسير ميكند و ضد آزادي است و مانع آزادي از منظر دروني است كه ضمانت اجراي آزادي اجتماعي و حقوقي است.
مرندي درباره نسبت آزادي با مفاهيم ديگر از جمله دين و تكليف در نگاه آيت الله خامنهاي گفت: ايشان آزادي را امري درون ديني ميدانند و دين را بزرگترين پيام آور آزادي ميدانند. از نظر تكليف هم انسان موجودي مختار است و به همين دليل در معرض آزمايش الهي است.
**9221**1601**
درهمايش بين المللي مردم سالاري ديني:
رسانه بيشتر به معناي آزادي بيشتر نيست
۲۸ بهمن ۱۳۹۷، ۱۹:۰۲
کد خبر:
83212983
تهران- ايرنا- يك دانشجوي دكتري علوم سياسي دانشگاه امام صادق گفت: از منظر آيتالله خامنهاي رسانه بيشتر آزادي بيشتر نيست و گاهي غوغاسالاري رسانهاي به دليل اين است كه صدايي شنيده نشود.