منابع جذب شده در بازار سرمايه مي تواند به سمت بخش هاي توليدي و مولد اقتصادي هدايت شود و به عنوان اهرمي براي توسعه سرمايه گذاري ها و ايجاد اشتغال پايدار ايفاي نقش كند كه در صورت تحقق اين امر، موجبات تقويت بيش از پيش رشد اقتصادي كشور فراهم مي شود.
در شرايط كنوني كشور به جهت جهش نرخ ارز و تنگناي مالي بنگاه ها، نيازمند بازار سرمايه قوي و كارا هستيم تا توان تجهيز منابع مالي بنگاه هاي اقتصادي را داشته باشد؛ بنگاه ها نيازمندي شديدي به تامين منابع مالي دارند كه در اين زمينه به دليل ظرفيت بالاي بازارسرمايه در كشور از يك طرف با فراهم كردن شرايط مناسب براي ورود سرمايهگذاران خارجي به بورس و بازارسرمايه و از طرف ديگر با توسعه بيشتر بازار بدهي با تنوع بخشي در ابزارهاي مختلف تامين مالي در بورس مي توان موجب توسعه بيشتر بازار و تامين مالي بنگاه ها شد.
از اين رو با توجه به مشكلات و تنگناهاي مختلف در تامين مالي بنگاه ها در شرايط حاضر در كشور و اتكا و تمركز به بانك ها براي تامين مالي و عدم عنايت به بازار سرمايه، در صورتي كه بازار سرمايه داراي ظرفيت بسياري براي توسعه و ارتقا سهم خود در تأمين مالي بنگاه ها دارد ولي كشورمان يك كشور بانك پايه است و براي حركت از بانك پايگي به سمت بورس پايگي و تبديل بازار بورس و اوراق بهادار به عنوان گزينه اصلي سرمايه گذاري و محل جذب نقدينگي ها در كشور، نيازمند يك سري اقدامات متعدد در درون بازار سرمايه از يك سو و خارج از بازار سرمايه از سوي ديگر هستيم.
براي جذب نقدينگي به بازار سرمايه نيازمند چابكي بيشتر در بازار، كاهش بوروكراسي در بازار سرمايه و مقررات زدايي و رفع قوانين مزاحم و مخل در اين حوزه هستيم، تا بازاري كارا با شفافيتي بيشتر شاهد باشيم.
افزايش سهام شناور بنگاه ها، ارائه مجوزهاي سريعتر براي افزايش سرمايه، سرعت بخشيدن به پذيرش و عرضه سهام شركت ها در بورس و از بين بردن موانع ورود شركت هاي جديد در بورس با هدف افزايش تعميق بازار سرمايه از ديگر الزامات اين بخش است.
جذب سرمايه در بازار سرمايه، همچنين نيازمند افزايش قدرت نقد شوندگي، تقويت تكنولوژي و فناوري اطلاعات و توسعه زيرساخت هاي نرم افزاري و سخت افزاري در بازار بورس و بروزرساني سريع اطلاعات در جهت كاهش التهاب هاي بازار، برداشتن حجم مبنا و دامنه نوسان، تسهيل در ارائه مجوزها، بهينه كردن نظارت و كاهش نظارت هاي غير ضرور، اعتماد سازي و شفافيت در بازار سرمايه است.
ارائه آموزش عمومي و آگاهي بخشي در سطوح مختلف جامعه با تمركز بر مدارس و دانش آموزان در حوزه مفاهيم بورس و چگونكي كاركرد آن و فرهنگ سازي براي سهامداري و سرمايه گذاري در اين بازار از ديگر اقداماتي است كه بايد در اين بخش مورد توجه قرار گيرد.
علاوه بر اين، شناساندن بيشتر بازار و تغيير نگرش سرمايه گذاران در بازار سرمايه از سرمايه گذاري هاي كوتاه مدت به سمت سرمايهگذاري بلندمدت بايد در دستور كار قرار گيرد تا شاهد آرامش و تامل بيشتري در بازار سرمايه باشيم.
دخالت نكردن دولت و مسئولان بازار سرمايه در افزايش يا كاهش شاخص بورس و ايفاي نقش نظاره گري تغييرات شاخص از ديگر مواردي است كه به جذب سرمايه در بازار سرمايه كمك مي كند؛ در اين زمينه انتظار مي رود در جهت ايجاد ثبات در متغيرهاي اقتصادي و خروج اقتصاد از ركود و شفاف كردن و بالابردن سلامت فضاي معاملات بورس تلاش شود.
بنابراين، سياست گذاري در حوزه هاي تاثيرگذار بازار سرمايه به صورت بلندمدت براي ايجاد ثبات و آرامش و افزايش قدرت پيش بيني پذيري در بازار از قبيل تعيين نرخ خوراك پتروشيمي ها و پرهيز از تصميمات خلق الساعه امري اجتناب ناپذير است تا در نهايت شاهد بازار سرمايه اي پويا، كارا و اثربخش در رسيدن به پيشرفت و توسعه اقتصادي كشورمان باشيم.
.............................................
*عضوهيات نمايندگان اتاق بازرگاني ايران
تهران- ايرنا- بازار سرمايه يكي از نهادهاي مالي فعال در اقتصاد كشور است كه با برنامه ريزي صحيح و اصولي و توسعه زير ساخت هاي لازم مي توان اين بازار را به بهترين بازار براي جذب نقدينگي ها بخصوص جذب سرمايه هاي خرد و سرگردان در جامعه تبديل كرد.