به گزارش روز دوشنبه ایرنا، تارنمای آمریكایی 'پولیتیكو' به تازگی اقدام لهستان در قرار دادن همه تخم مرغ هایش در سبد آمریكا را راهبردی پرمخاطره توصیف كرد و نوشت: این مساله فقط به خاطر غیرقابل پیش بینی بودن «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری این كشور و نامطمئن بودن دوران قدرت او نیست بلكه ورشو با این راهبرد بهترین كشور دوست خود در اتحادیه اروپا یعنی انگلیس را از دست می دهد و كشوری كه بتواند جایگزین این كشور در بروكسل شود، وجود ندارد.
پولیتیكو پیش بینی كرد: لهستانی ها كه از زمان سقوط كمونیسم در 25 سال گذشته رشد اقتصادی و افزایش استانداردهای زندگی را تجربه كرده اند تاوان سیاسی و اقتصادی سنگینی را به خاطر سیاست های دولت خود در تضعیف هنجارهای اتحادیه اروپا در برخورداری از دستگاه قضایی مستقل و حذف حمایت اتحادیه از این كشور در مقابل اقدامات «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه پرداخت خواهند كرد.
«یاروسواف كاچینسكی» رئیس حزب حاكم قانون و عدالت لهستان همچنین بزرگترین شریك اقتصادی خود یعنی آلمان را آزرده كرده و با همسایگانش ازجمله اوكراین و لیتوانی درگیر شده است.
سیاستمداران حزب حاكم لهستان از آلمان خواسته اند به دلیل اقدامات نازی های در جنگ جهانی دوم جبران خسارت كنند و آمریكا را تشویق كرده تحریم هایی را علیه شركت هایی اعمال كند كه در پروژه خط لوله گازی 'نورد استریم 2' از روسیه به آلمان اعمال كند.
دیپلمات های اروپایی اكنون نگران آن هستند كه تندروها در كاخ سفید از سیاست های ورشو برای دامن زدن به اختلافات و تضعیف اتحادیه اروپا استفاده كنند.
روزنامه انگلیسی 'آبزور' درباره اختلافات لهستان و اتحادیه اروپا گزارش داد: بروكسل همواره از نهادهای دموكراتیك و حاكمیت قانون دفاع كرده است. اگر این كشور در دفاع از این ارزش های اتحادیه جدی است باید تلاش بیشتری را در شرایطی كه چنین ارزش هایی در داخل این اتحادیه نقض می شود، بكار بندند. پارلمان و كمیسیون اروپا تاكنون گام هایی را درباره نقض جدی حاكمیت قانون و حقوق بنیادین در مجارستان و لهستان برداشته است.
به نوشته آبزرور، نشست وزیران اتحادیه اروپا در بروكسل كه قرار است 19 فوریه (30 بهمن) برگزار شود، آزمونی كلیدی خواهد بود كه فقط سه ماه قبل از انتخابات مهم پارلمان اروپا برگزار می شود.
دهها لهستانی و مجارستانی بارها به خیابان ها آمده اند تا به نقض دیدگاه های دموكراتیك از سوی دولت های متبوع خود اعتراض كنند.
كمیسیون اروپا دسامبر 2017 پیگیری اوضاع در لهستان به دلیل دخالت دولت در دستگاه قضایی را بر اصل 7 معاهده اتحادیه اروپا كلید زد.
دیوان عدالت اتحادیه اروپا همچنین لهستان را وادار كرد تا از قانون بازنشستگی اجباری قضات از دیوان عالی عقب نشینی كند. اما دولت این كشور هنوز هم باید به نگرانی های گسترده تری درباره دخالت در دادگاه های قانون اساسی و دادگاه های عمومی رسیدگی كند.
** دوستی كوتاه مدت لهستان و صهیونیست ها
نیویورك تایمز نیز در گزارشی در این زمینه نوشت، همین هفته گذشته بود كه «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی در نشستی كه دولت دونالد ترامپ در ورشو برنامه ریزی كرده بود، حضور یافت تا به اتفاق برخی كشورهای دیگر درباره به اصطلاح تهدید مشترك راهبردی آنها از سوی ایران مذاكره كنند. كشورهای عرب سنی نیز مهمان این نشست بودند و 'بنیامین نتانیاهو' نخست وزیر اسراییل بیشترین نشست ها را پشت درهای بسته با دیپلمات های سعودی، یمنی و بحرینی برگزار كرد.
انتظار می رفت دوشنبه شب نتانیاهو میزبان نشست مقامات ارشد لهستانی و دیگر كشورهای شرق اروپا باشد كه از حمایت آنها برای مقابله با دشمن مشترك شان اتحادیه اروپا استفاده كرده است.
اما اظهارات روز پنجشنبه نتانیاهو درباره «همكاری لهستانی ها با نازی ها » در ماجرای هولوكاست ظاهرا به شرمساری دیپلماتیك بزرگی تبدیل شده است.
روزنامه صهیونیستی جروزالم پست اخیرا به نقل از نتانیاهو گزارش داد كه لهستانی ها با آلمانی ها در هولوكاست همكاری داشته اند، اما ورشو همواره تاكید كرده كه كشور لهستان كه در جنگ جهانی دوم تحت اشغال آلمان نازی بوده، نمی توانسته در هولوكاست مشاركت كند و این كار را نكرده است، هر چند برخی افراد لهستانی ممكن است همكاری كرده باشند.
اظهارات نتانیاهو باعث شد «ماتئوس موراویكی» نخست وزیر لهستان سفر خود به سرزمین های اشغالی را لغو و وزیر امور خارجه این كشور را به جای خود برای حضور در این نشست اعزام كند.
اختلافات رژیم صهیونیستی با اتحادیه اروپا به دلیل انتقادهای بروكسل از سیاست های این رژیم در قبال فلسطینی ها است.
بسیاری از صهیونیست ها بر این باورند كه اتحادیه اروپا در مقایسه با فلسطینی ها فشار بیشتری را بر تل اویو برای سازش وارد كرده است.
به نوشته نیویورك تایمز، به نظر می رسد كه تلاش های نتانیاهو موثر بوده است. با بروز اختلافات آمریكا با جامعه بین المللی بر سر انتقال سفارت این كشور به اورشلیم (قدس) در ماه مه گذشته، مجارستان، جمهوری چك و رومانی مانع صدور بیانیه ای از سوی اتحادیه اروپا در محكومیت این اقدام صهیونیست ها شدند.
چهار كشور ناسیونالیست و ضد مهاجرتی موسوم به 'ویزگارد' شامل مجارستان، لهستان، اسلواكی و چك كه قرار است نشست آنها در سرزمین های اشغالی برگزار شود و نتانیاهو آنها را همراهی می كند در مخالفت با سیاست های اروپا در پذیرش مهاجرانی كه عمدتا مسلمان هستند، صف كشیده اند و از زمان كاهش بحران مهاجرت به شكل فزاینده ای تلاش های اتحادیه را به خاطر سركوب اقدامات ضد دموكراتیك خود به چالش كشیده اند.
یك سال پیش دولت لهستان هرگونه اتهام همدستی لهستانی در هولوكاست را جرم اعلام كرد و زمانی كه مقامات اسراییلی این كشور را به انكار هولوكاست متهم كرد، بحرانی دیپلماتیك در روابط دو طرف شكل گرفت.
اما لهستان تحت فشارهای آمریكا مجازات های جنایی را لغو و به این ترتیب ازموضع خود عقب نشینی كرد.
از آن زمان به بعد لهستان بدنبال بهبود مناسبات خود با اسراییل بوده و ژوئیه گذشته نتانیاهو و نخست وزیر لهستان بیانیه ای مشترك امضا كردند كه مفهوم حل اختلافات طرفین را داشت.
دولت لهستان نشست ورشو را به عنوان فرصتی برای ابراز تعهد به صهیونیست ها ارزیابی كرد؛ اما اظهارات نتانیاهو و لغو حضور نخست وزیر لهستان در نشست 'ویزگارد' ظاهرا نشان از آغاز تنشی دوباره در روابط ورشو تل آویو دارد.
از این رو به نظر می رسد لهستان با نزدیك تر شدن به آمریكا و پیروی از سیاست های این كشور در قبال رژیم صهیونیستی و فاصله گرفتن از متحدان خود در اتحادیه اروپا مسیر دشواری را در آینده روابط خارجی این كشور در پیش گرفته است كه حاصلی به جز انزوای بیشتر ندارد.
اروپام ** 9158 ** 1071
تهران - ایرنا - لهستان كه با برگزاری نشست ورشو در هفته گذشته تلاش كرد روابط نزدیك تری با آمریكا برقرار كند، به نظر می رسد با اولویت قراردادن دستورات واشنگتن و متحد آن رژیم صهیونیستی، دوران انزوای خود را رقم زده است.