به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، «عبدالساده نیسی» روز سهشنبه در نشست یك روزه مدیران آزمایشگاههای كشور اظهار داشت: بر اساس لایحه بودجه سال 98 ( بند الف، تبصره 3 ماده واحده لایحه) دولت میتواند از 30 میلیارد دلار فاینانس (تسهیلات تامین مالی خارجی) برای تجهیز كارگاهها استفاده كند.
وی افزود: از این میزان، یك میلیارد دلار به تجهیز آزمایشگاههای وزارت علوم مربوط است كه ما حدود یك میلیارد و 200 میلیون دلار طرح به سازمان برنامه و بودجه ارائه دادهایم، فرآیند كسب مجوزهای این طرحها كه طولانی و دشوار هم هست طی شده كه بعد از موافقت شورای اقتصاد عملی میشود.
* تاكید بر ماموریتگرایی آزمایشگاهها
نیسی در این نشست در پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی با حضور مدیران آزمایشگاهها با تاكید بر ماموریتگرایی آزمایشگاهها اظهار داشت: آزمایشگاهها مهمترین بخش در مراكز علمی كشور هستند كه نبودن آنها كل روند آموزش و پژوهش متوقف میشود.
وی با حمایت از ایجاد سامانه توسعهیافته شبكه شاعا ادامه داد: در شبكه آزمایشگاهها اگر تكرو باشیم موفق نخواهیم بود، وجود شبكه ضروری است در این صورت بهتر میتوانیم از روند فعالیتها گزارش بدهیم و موفقتر خواهیم بود.
عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی سیاستهای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری را در زمینه آزمایشگاههای علمی برشمرد و گفت: ارزیابی و رتبهبندی آزمایشگاهها، طرح ایجاد نظام گرنت خدمات آزمایشگاهی، توسعه ایمنی بهداشت و محیط زیست در آزمایشگاهها (HSE)، افزایش همكاری با دستگاههای اجرایی مانند سازمان حفاظت محیط زیست، حمایت از توسعه آزمایشگاههای مرجع و تقویت اعتبارات از جمله این سیاستهاست.
مدیركل دفتر حمایت و پشتیبانی امور پژوهش و فناوری وزارت علوم درباره بودجه آزمایشگاهها نیز گفت: بودجه وزارت علوم، بیشتر بودجه حمایتی است و برای این حمایت به بانك اطلاعاتی دقیقی نیاز داریم.
*ارائه دو نوع گرنت به آزمایشگاههای علمی
وی با اشاره به درنظرگرفتن گرنت (كمكهزینه پژوهانه) برای آزمایشگاههای علمی اظهار داشت: این گرنت شامل دو بخش تجهیزاتی و خدماتی خواهد بود؛ گرنت خدماتی به این معناست كه اگر دانشگاهی به سازمانهای دیگر غیر از آزمایشگاه خود خدمات بدهد میتواند از بودجه بیشتری برخوردار شود، البته در مورد گرنت هنوز به نتیجه نرسیدهایم ولی طرح را برای ارزیابی به مدیران آزمایشگاهها ارسال كردهایم.
نیسی با اشاره به افزایش قیمت ارز گفت: باید دقیقتر در مورد خرید تجهیزات تصمیم بگیریم، با وجود شبكه شاعا میتوان كنسرسیومی از آزمایشگاهها تشكیل داد و تجهیزات گرانقیمت را به صورت اشتراكی استفاده كرد.
مدیركل دفتر حمایت و پشتیبانی امور پژوهش و فناوری وزارت علوم یادآور شد: در مجموع آزمایشگاهها نباید در زمینه خرید تجهیزات رقابت داشته باشند بلكه رقابت باید بر سر ارائه خدمات باشد.
وی با تاكید بر برگزاری نشستهای هماندیشی مدیران آزمایشگاهها تاكید كرد: همزمان با تشكیل جلسات معاونان پژوهشی دانشگاهها، مدیران آزمایشگاهها نیز باید نشستی داشته باشند، همچنین برگزاری نشست مدیران آزمایشگاهها هر 6 ماه یكبار به صورت دورهای در خارج از تهران و شهرهای مختلف نیز بسیار مفید است.
* بیشترین كمك به فعالیتهای مشترك آزمایشگاهها
دانشیار دانشكده ریاضی و رایانه دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به اهمیت همكاری آزمایشگاهها و حل مشكلات منطقه از مدیران حاضر در این نشست خواست اگر در زمینه حل مسائل منطقهای گامی برداشتند حتما به اطلاع وزارت علوم برسانند تا از این طریق اهمیت آزمایشگاهها در حل معضلات كشور، محسوستر و درخواست بودجه از دولت و مجلس برای افزایش فعالیت این نهادها آسانتر شود.
** تقویت ارتباط با صنعت از طریق آزمایشگاهها ممكن است
نیسی با یادآوری اهمیت آزمایشگاههای علمی گفت: امروز ارتباط دانشگاه با صنعت از طریق آزمایشگاه باید شكل بگیرد زیرا آزمایشگاهها قویترین بازوی مراكز پژوهشی هستند.
وی همچنین به عضویت ایران در سازمانهای تحقیقاتی مانند سازمان اروپایی تحقیقات هستهای؛ (سرن / CERN) و مركز تابش سینكروترون برای تحقیقات علوم تجربی و كاربردی در خاورمیانه (سسمی/SESAME) اشاره كرد و اظهار داشت: ما برای پرداخت حق عضویت به این سازمانها به دلیل تحریمها مشكل داریم؛ بر اساس رایزنیهای انجام شده از ما خواستند به جای حق عضویت، قطعه و تجهیزات برای آنها بسازیم و تاكنون این سازمانها فهرست تجهیزات به اندازه 5 میلیون یورو مورد نیاز خود را به ما دادهاند كه در نامهای به معاونان پژوهشی ارائه شده است.
نیسی گفت: در صورت توافق آزمایشگاهها با سازمانها، معاونت پژوهشی وزارت علوم نیز در زمینه ساخت تجهیزات مورد توافق كمك میكند و در نهایت این تجهیزات با نظارت سازمان مربوطه ساخته میشود، این كار غیر از ارزآوری برای كشور موجب بینالمللیسازی همكاریهای علمی و ورود به عرصه بینالملل است.
وی با تاكید بر تعمیر تجهیزاتی كه امكان تعمیر آنها در داخل كشور وجود دارد، خاطرنشان كرد: خرید تجهیزات دست دوم از برخی كشورها مانند ژاپن نیز مطرح است ولی هنوز در حال بررسی هستیم.
در این نشست همچنین از سامانه ارتقا یافته شبكه آزمایشگاههای علمی ایران (شاعا) به نشانی shaa.msrt.ir رونمایی شد.
آزمایشگاههای وابسته به دانشگاهها، پژوهشگاهها و پژوهشكدهها و پاركهای علمو فناوری وزارت علوم در این سامانه ثبت هستند و در مورد خدمات و تجهیزات خود به صورت برخط اطلاعرسانی میكنند.
علمی**9157** 1055
تهران- ایرنا- مدیركل دفتر حمایت و پشتیبانی امور پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از ارائه بیش از یك میلیارد دلار طرح پژوهشی در قالب فاینانس برای تجهیز آزمایشگاههای علمی خبر داد.