۳۰ بهمن ۱۳۹۷، ۱۴:۳۶
کد خبر: 83215276
T T
۰ نفر

بیمه حوادث، حلقه مفقوده در مازندران

۳۰ بهمن ۱۳۹۷، ۱۴:۳۶
کد خبر: 83215276
بیمه حوادث، حلقه مفقوده در مازندران

ساری- ایرنا- مازندران با وجود قرارگیری در زمره سه استان اول كشور در خسارت بلایای طبیعی كه میانگین آن در سال به حدود 10 هزار میلیارد ریال می رسد و با وجود تاكید بر بیمه سپاری برای جبران خسارت ها ، همچنان به خاطر بی توجهی شهروندان به بیمه حوادث رنج می برد.

به گزارش خبرنگار ایرنا ، بر اساس آمارهای رسمی كمتر از 10 درصد از مزارع كشاورزی و واحدهای مسكونی كه عمده خسارت های بلایای طبیعی مربوط به این حوزه هاست تحت پوشش بیمه حوادث قرار دارند و امتناع شهروندان از بیمه سپاری سبب می شود تا بار مالی خسارت های وارده شده در حوادث بر دوش دولت قرار داده شود.
بر اساس آمار ، دولت امسال تنها در بخش تمدید یا استمهال تسهیلات بخش كشاورزی و جبران خسارت های وارده شده ناشی از سیل به واحدهای مسكونی در مازندران افزون بر یكهزار میلیارد ریال اعتبار اختصاص داده است كه این رقم با بودجه عمرانی استان برابری می كند.
این در حالیست كه كارشناسان اقتصادی بر این باورند كه شهروندان می توانند با بیمه كردن واحدهای مسكونی و اراضی كشاورزی و باغی خود، نه تنها خسارت های وارد شده را از بیمه به صورت كامل و بدون منت دریافت كنندف بلكه این فرصت را هم به دولت می دهند تا بودجه مدیریت بحران را به جای حمایت از معیشت خانوارهای خسارت دیده در بخش های زیرساختی و پیشگیری هزینه كند.
** بی اعتمادی به بیمه ها ، علت اصلی فرار بیمه ای
كارشناسان بی اعتمادی به شركت های بیمه ای ، انعطاف ناپذیر بودن قوانین بیمه ای و نبود فرهنگ بیمه سپاری را دلیل اصلی فراموشی بیمه در حوادث و بلایای طبیعی در سطح كشور می دانند و راهكار تقویت فرهنگ بیمه ای را در تغییر قوانین به نفع خسارت دیدگان و اطلاع رسانی از مزیت های بیمه سپاری از سوی رسانه ها و شركت های ذینفع می دانند.
مدیركل مدیریت بحران مازندران در این باره گفت : در سال جاری بلایای طبیعی حدود هفت هزار میلیارد ریال به این خطه شمال كشور خسارت وارد كرد كه حدود 2 هزار میلیارد ریال آن مربوط به بخش كشاورزی است.
علی اصغراحمدی افزود : میزان خسارت ناشی از بلایای طبیعی در استان طی سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود 40 درصد افزایش یافت كه به دلیل عدم بیمه سپاری بیشتر خسارت ها باید از سوی دولت در قالب های مختلف از كمك های بلاعوض گرفته تا استمهال تسهیلات دریافتی در بخش های مختلف مانند كشاورزی و باغی پرداخت شود.
وی گفت : دولت امسال تنها برای تمدید وام كشاورزان خسارت دیده مازندران از مهر ماه 96 تاكنون حدود 920 میلیارد ریال به بانك ها پرداخت كرد در حالی كه اگر كشاورزان اراضی خود را در برابر حوادث بیمه می كردند این اعتبار می توانست برای ایجاد زیرساخت های پیشگیرانه از بلایای طبیعی هزینه شود.
مدیركل مدیریت بحران مازندران واحدهای مسكونی و اراضی كشاورزوی و باغی بیمه شده در استان را كمتر از 20 درصد برآورد كرد و افزود: ضعف فرهنگ بیمه و سخت گیری همراه با تاخیر شركت های بیمه ای در پرداخت غرامت مهم ترین عواملی هستند كه سبب بی رغبتی شهروندان در بیمه سپاری می شود.
مازندران بر اساس آمارهای رسمی حدود 460 هزار هكتار زمین زراعی و باغی دارد كه سالانه حدود هفت میلیون تن از این سطح انواع محصولات برداشت می شود. ارزش اقتصادی این میزان محصول كشاورزی و باغی استان حدود 2 میلیارد دلار برآورد می شود.
** بیمه خرید تضمیمی تولید، راهكاری برای تشویق
مدیركل مدیریت بحران مازندران تعریف بیمه خرید تضمینی تولید را بهترین راهكار برای تشویق و ترغیب كشاورزان و باغداران برای بیمه سپاری دانست و گفت : دولت تدبیر و امید برای تشویق كشاورزان كه بیشترین خسارت های بلایای طبیعی در این حوزه حادث می شودف طرح بیمه خرید تضمینی تولید را مصوب كرده است.
احمدی توضیح داد: مزیت این نوع بیمه سپاری در پرداخت غرامت بر اساس میزان تولید سنواتی از سوی كارگزاران بیمه است ضمن این كه در صورت حادث شدن خسارت در یك منطقه، مجموع واحدهای تحت پوشش از غرامت بیمه ای برخوردار خواهند شد.
مدیركل مدیریت بحران مازندران همچنین از اجباری شدن بیمه سپاری پروژه های عمرانی به عنوان یك طرح موثر دیگر خبر داد و گفت: بر این اساس بیمه سپاری تمامی طرح ها و پروژه های عمرانی در دست ساخت اجباری است و پیمانكاران نیز برای جبران خسارت های احتمالی از این كار استقبال می كنند.
احمدی مهم ترین مشكل بیمه ای برای پروژه های عمرانی را مربوط به پروژه های با عمر بالا دانست و افزود: این دسته از طرح ها از شمول بیمه ای خارج می شوند و باید دولت غرامت آن را پرداخت كند كه نمونه این كار مربوط به پل ماشلك ودر كمربندی نوشهر- چالوس است كه براثر سیل مهرماه تخریب شد.
** ریسك بالای كشاورزی
مدیر زراعت جهاد كشاورزی مازندران هم به خبرنگار ایرنا گفت : ریسك فعالیت در بخش كشاورزی به علت وابستگی زیاد آن به شرائط جوی ، همواره مقوله پوشش بیمه محصولات كشاورزی در مازندران را با اهمیت كرده است و نمونه بارز آن برف و یخبندان سنگین سال 95 و خسارت آن بر باغداران بوده است.
حسن عنایتی افزود : با وجود ریسك بالای بخش خصوصی همچنان سطح بیمه گذاری به نسبت حجم فعالیت ها پایین است . به طور مثال از 230 هزار هكتار شالیزار در استان حدود 25 هزار هكتار معادل حدود 11 درصد تحت پوشش بیمه قرار می گیرد كه بسیار كم و نشانه بزرگی از خطرپذیری بخش كشاورزی و تحمیل هزینه به خود كشاورز و دولت است.
وی تاخیر در بر آوردهای كارشناسانه در پرداخت غرامت ،كامل نبودن فرایند بیمه و گزارش های چندگانه كارشناسان و پایین بودن فرهنگ بیمه ای را از مشكلات اصلی در بیمه سپاری به خصوص در حوزه كشاورزی برشمرد.
یك كارشناس اقتصادی هم بی اعتمادی مردم به شركت های بیمه ای و عدم انعطاف این شركت ها در كاركردشان را مهم ترین دلیل برای پایین بودن سطح بیمه سپاری حوادث در كشور از جمله مازندران به عنوان یكی از استان های پرحادثه دانست.
عطاءالله داداش پور گفت : عدم انعطاف شركت های بیمه ای در پرداخت غرامت به حادثه دیدگان موجب شده تا پرداخت ها با تاخیر و كمتر از حد انتظار بیمه شده انجام شود و چنین روندی مردم را نسبت به بیمه سپاری دارایی ها بی انگیزه كرده است.
وی دلیل عدم انعطاف شركت های بیمه ای در پرداخت خسارت ها را ناشی از مطرح نشدن بیمه به عنوان یك صنعت سودآور در كشور دانست و توضیح داد: اگر بیمه به عنوان یك صنعت در سطح كشور همانند كشورهای توسعه یافته بتواند خود را مطرح كند در آن صورت با سودآوری كه دارند نسبت به اجرای قوانین انعطاف پذیرتر می شوند و رضایت مشتری را اصل قرار خواهند داد.
داداش پور اصلاح این روند را نیازمند قوانین بیمه ای در كشور از سوی مجلس شورای اسلامی دانست و افزود: به نظرم مهم ترین علت ضعف فرهنگ بیمه در كشور و بی رغبتی مردم به این موضوع هم به كاركرد نه چندان شفاف بیمه ها بر می گردد و اگر این مشكل رفع شود مردم هم به بیمه سپاری در مقابل حوادث بیشتر راغب خواهند شد.
** رانندگی ، چاه ویل درآمدهای صنعت بیمه
دبیر كمیسیون هماهنگی شركت های بیمه در مازندران هم از نامتوازن بودن دخل و خرج را با وجود گردش مالی بالا ، مهم ترین مشكل شركت های بیمه ای در استان برشمرد و گفت: گردش مالی شركت های بیمه ای در مازندران افزون بر 10 هزار میلیارد ریال در سال است.
بهرام دارایی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : حدود 85 درصد از خسارت های پرداختی شركت های بیمه ای این استان مربوط به سوانح رانندگی است و بقیه به حوادث و بلایای طبیعی اختصاص دارد.
وی توضیح داد : بی رغبتی به بیمه سپاری در مازندران كه قطب تولیدات كشاورزی و باغی محسوب می شود در حالی به صورت جدی مطرح است كه ضریب وقوع حوادث و بلایای طیعی در استان بالاست و این خطه از شمال كشور بیشترین خسارت ها را در این حوزه در كشور دارد.
مدیركل بیمه ایران مازندران با بیان این كه بیمه حوادث در زمینه كشاورزی و همچنین بیمه كردن واحدهای مسكونی می تواند خسارت دیدگان را نسبت به آینده آسوده خاطر كند ، گفت : به عنوان نمونه در حوادث سیل امسال در غرب مازندران واحدهای مسكونی و تجاری كه تحت پوشش بیمه بودند در كمترین زمان خسارت های خود را نسبت به سطح پوشش بیمه ای دریافت كردند.
وی افزود : اگر فرهنگ بیمه ای در سطح استان افزایش یابد و مردم به شركت های بیمه ای اعتماد كنند ، سرمایه های آنها حفظ می شود و دولت نیز تا حد زیادی از زیربار این غرامت ها خارج می شود تا بتوانند بودجه این بخش را در حوزه های زیربنایی هزینه كند.
دارایی گفت : در واقع شهروندان با پرداخت حدود یك میلیون ریال در سال می توانند از برخی پوشش های بیمه حوادث برخوردار شوند و در زمان وقوع حوادث نیز در كمترین زمان خسارت هایشان تا میزان پوششی كه دریافت كردند، در سریع ترین زمان جبران می شود.
وی افزود : در شرایط فعلی بیمه سپاری در واحدهای بزرگ تجاری و صنعتی در مازندران روند خوبی را طی می كند و امیدواریم كه واحدهای مسكونی نیز به این سمت حركت كنند تا بتوانیم در مواقع وقوع حوادث به خسارت دیدگان كمك كنیم.
براساس آمارهای رسمی در 10 ماهه سال جاری بلایای طبیعی حدود هفت هزار میلیارد ریال به استان مازندران خسارت زد كه پنج هزار میلیارد ریال آن مربوط به پروژه های عمرانی بود.
مازندران حدود یك میلیون واحد مسكونی و 135 هزار واحد تجاری دارد كه كمتر از 10 درصد شان تحت پوشش بیمه قرار دارند.
6982/1654
۰ نفر